Factcheck Diederik Samsom

Diederik Samsom zei vorige week bij Jinek dat ongeveer de helft van de mensen die in Griekenland aankomt geen vluchteling is, maar een beter leven zoekt in Europa. De werkelijkheid laat wat anders zien.Diederik Samsom was op 18 februari te gast bij Jinek. Hij zei daar onder meer:

De getallen wisselen een beetje, maar ongeveer de helft van de mensen die in Griekenland aankomt is helemaal geen vluchteling, maar zoekt een beter leven in Europa.

De cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie over 2015 geven echter een heel ander beeld. IOM baseert zich op de gegevens die de Italiaanse en Griekse autoriteiten aanleverden. Voor 2015 levert dat voor Griekenland het volgende beeld op:

Migranten Griekenland 2015

Meer dan 96 procent van de migranten die in 2015 aankwamen in Griekenland, is afkomstig uit slechts 5 landen. Meer dan de helft komt uit het door oorlog verscheurde Syrië. Volgens de Griekse autoriteiten komen ook in 2016 de meeste immigranten uit die landen.

De cijfers van UNHCR over de migrantenstroom naar Europa in 2016 laten een vergelijkbaar beeld zien. Terecht stelt UNHCR dat 85 procent van de migranten afkomstig is uit de tien landen waar de meeste mensen op de vlucht zijn geslagen.

UNHCR 2016

De uitspraak van Samsom kan dus gevoeglijk naar het rijk der fabelen worden verwezen. Wie zoals Samsom bij Jinek stelde, vluchtelingenstromen beheersbaar wil houden, zou er goed aan doen om te beginnen met het gebruiken van cijfers die kloppen.

Los daarvan zijn er ook inhoudelijk flink wat kanttekeningen te plaatsen bij Samsom’s gesprek met Jinek, maar daarover later meer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Factcheck Diederik Samsom

  1. Rob Alberts zegt:

    De betrouwbaarheid van onze politici daalt met de dag …….

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s