Volwassen

Detail van een muurschildering van Banksy met teksten in het AmharinyaJe achttiende verjaardag markeert de overgang naar volwassenheid. Nieuwe mogelijkheden dienen zich aan op je pad naar zelfstandigheid. Voor de meeste jongeren is dat alle reden voor een uitbundig verjaardagsfeest met familie en vrienden. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Donderdag zat een van mijn leerlingen in zak en as. Laten we hem Daniel noemen, dat praat wat makkelijker. Meestal is Daniel goedlachs, vrolijk en meegaand. Over het algemeen werkt hij hard. Toen ik donderdag de klas in kwam, stond zijn gezicht echter op storm. ‘Ik doe vandaag niks’, kondigde hij aan. Erover praten wilde hij niet. Later die dag verfrommelde hij de opdrachten die een collega hem gaf. In de docentenkamer vroeg ik wat er met hem aan de hand was. Een collega antwoordde op vrolijke toon: ‘Morgen is zijn verjaardag. Dan wordt hij 18.’
In een keer was alles duidelijk. Mijn leerling is namelijk een alleenstaande vluchteling uit Eritrea. Zijn familie is niet hier, maar nog steeds in Eritrea. Hij is al een tijd bezig met de gezinshereniging en hoopt dat zijn ouders, broertjes en zusjes zich straks bij hem kunnen voegen. Maar die procedure is ingewikkeld en tijdrovend. Dat brengt voor hem ook flink wat spanning met zich mee. Waar veel Nederlandse kinderen hun verjaardag kunnen vieren met hun dierbaren om zich heen, wachtte hem een verjaardag zonder zijn familie.

Voor mijn ‘alleenstaande minderjarige vreemdeling’ verandert er bovendien nogal wat op het moment dat hij 18 wordt. Hij ziet om zich heen andere jongeren daarmee worstelen. Tot je achttiende sta je onder voogdij. Op het moment dat je 18 wordt, stopt die voogdij. Je moet de speciale woonvoorzieningen voor amv’s verlaten. Voor onze maatschappij ben je vanaf dat moment een zelfstandige volwassene. Ineens ben je overal zelf verantwoordelijk voor en sta je er alleen voor. Vaak is het vangnet om zo’n jongere beperkt en wordt hij flink op zichzelf teruggeworpen.

Om me heen zie ik jongeren van 18 dan ook nogal eens in de problemen komen. Bijvoorbeeld doordat ze niet gewend zijn om hun eigen geld te beheren. Wie weinig geld heeft, kampt dan al heel snel met problematische schulden. Geen wonder dus dat Daniel niet bepaald uitzag naar zijn verjaardag.

Tussen die donderdagmiddag en de erop volgende vrijdagmorgen voltrok zich echter een wonderbaarlijke transformatie. Vrijdag na de ochtendpauze meldde Daniel zich bij mij. Hij zag er vrolijk uit. ‘Mevrouw’, zei hij, ‘ik ben vandaag jarig. Ik word 18. Mag ik mijn verjaardag in de klas vieren?’ Hij nam mij mee naar de kantine, waar hij al frisdrank, cake en chips had klaargezet. Hij had een duidelijk plan: ‘Eerst zingen, mevrouw, en daarna drinken en dan eten.’ Ook de leerlingen uit de andere klas wilde hij er graag bij. Hij keek mij verwachtingsvol aan om een en ander te organiseren.

Zo kwam het dat mijn taalles werd omgetoverd in een feest voor iedereen, waar vrolijk gelachen en gedanst werd. Eritrese en Syrische muziek wisselden elkaar af. Toen ik uiteindelijk vertelde dat ik graag weer verder wilde gaan met de les, ruimden de leerlingen zelf alles weer netjes op. Een van de nieuwe leerlingen die tot nu toe maar moeizaam zijn plek kan vinden, stond vol passie te stofzuigen. Ineens had hij zijn plek gevonden.

Ik praatte na met Daniel. Hij zag er blij en tevreden uit. Ik verbaasde me over zijn veerkracht. Hij was in een dag tijd man geworden. We spraken over de kracht die uit zijn optreden sprak. Geheel eigenhandig had hij zijn verjaardag omgetoverd tot een feestelijke gebeurtenis waar hij samen met anderen van genoot. Onderweg naar huis keek ik blij en tevreden terug op mijn werkdag. Dit is waarom ik werk als docent bij de internationale schakelklas.

Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Oorlog & geweld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s