Al-Sarhan: samen leven in de woestijn

SarhanLang geleden hoorde ik het verhaal over al-Sarhan, een wolvensoort die leeft in het grensgebied van Jordanië en Saoedi-Arabië. Ik moest daar weer aan denken toen ik deze week in het Jeugdjournaal de Saoedische familie Sarhani zag, die wolven houdt als huisdier.

Het Jeugdjournaal liet mijn leerlingen deze week kennismaken met de sarhanwolf. Het was een tamelijk exotisch item over een bedoeïenenfamilie die wolven houdt als huisdier. Een rariteit voor wie zoals wij opgroeit met verhalen over Roodkapje en de boze wolf die haar grootmoeder opat. Voor wie zoals wij Zeg Roodkapje zingt met regels als ‘Ik ben niet bang voor de boze wolf’. Wij zien wolven als gevaarlijke wilde dieren, die alleen maar onheil kunnen brengen. Duikt er ergens in Nederland een wolf op, dan rijst al snel de vraag hoe gevaarlijk hij is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat hij snel Nederland weer verlaat.

In het Midden-Oosten is de wolf echter ook regelmatig de metgezel van de mens. De wolf wordt er bezongen in liederen. In populaire series duikt hij op aan de zijde van de mens. Daar verhaalt men elkaar over al-Sarhan, de grote woestijnwolf die zijn onderkomen heeft in de gelijknamige Wadi al-Sarhan, een langgerekt woestijngebied op de grens van Noord-Jordanië en Saoedi-Arabië.

Wie moest reizen van Noord-Jordanië naar Saoedi-Arabië of andersom, wist: het is daar gevaarlijk, want er leven wolven. Niemand trok door het gebied heen, liever nam men een omweg. Wie de nacht moest doorbrengen in de woestijn, was afhankelijk van de sarhanwolf. Bij sommige mensen was de wolf agressief. Maar bij anderen betoonden de wolven zich vriendelijk en liepen ze om hen heen.

Zo ontstond een ander verhaal: als je goed zorgt voor de wolven, beschermen de wolven jou. Wie op reis gaat door de Wadi al-Sarhan, zorgt ervoor dat de wolven genoeg te eten hebben. Ze geven de wolven een schaap of wat vlees. Als de wolven genoeg te eten hebben, zorgen ze voor je en beschermen ze je. Als jij goed bent voor de wolven, zijn de wolven goed voor jou. Ze lopen rond in de omgeving, ze bewaken je en beschermen je.

Dat is hoe het gaat in de Wadi al-Sarhan. Daar ontleent de wadi ook zijn naam aan, want ‘sarhan’ betekent: iemand die jou in de gaten houdt, iemand die je toezichthouder is. De wolf loopt rond in jouw omgeving en hij kijkt. Hoe beter jij zorgt voor de dieren, hoe meer zij jou zullen beschermen. In de Wadi al-Sarhan leven geen andere dieren, geen hyena’s, geen honden, niks. Alleen de wolven. De wolven zijn er de baas.

Het verhaal van de familie Sarhani dat deze week opdook in het Jeugdjournaal, sluit naadloos aan op dit volksverhaal. Hun familienaam verraadt het al. De Sarhani hebben al elf jaar wolven als huisdier. Ze zijn al elf jaar ‘het baasje’ van de wolf, aldus het Jeugdjournaal.

‘Huisdier’, ‘baasje’, het zijn westerse woorden die de band tussen de Sarhani en de sarhanwolf niet op waarde schatten. Meneer Sarhani zegt: “Wij hebben een goede band met de wolven. De sarhan hoort bij onze familie. De kinderen spelen met de wolf. Dat is niet gevaarlijk, omdat we de dieren kennen.”

Over het gevaarlijke karakter van wolven maakt hij zich geen zorgen: “Ik weet wat de wolven wel en niet leuk vinden. We zijn net vrienden. Ik zie hoe hij zich voelt. Als hij een slechte dag heeft, ga ik weg. En als hij zich goed voelt, ga ik naar hem toe.” Om te zorgen dat de wolven tam blijven, krijgen ze veel te eten, vooral gekookt vlees zodat hun instincten niet aangewakkerd worden. Daardoor bijten ze niet en kunnen de dieren prima in hun huis leven.

Het verhaal van al-Sarhan is geen verhaal over exotische huisdieren. Het is een verhaal over mensen die leven in de woestijn, in symbiose met de andere schepselen die daar leven. Een verhaal over wezens die de ruimte met elkaar delen. Geen ‘baasjes’ en ‘huisdieren’, maar metgezellen. De code van de woestijn: zorg jij goed voor mij, dan zorg ik ook goed voor jou.

Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Midden-Oosten, Persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s