Ongedeelde herinneringen

TussenlandEen aardig boek, zeker voor iemand die net als ik geboren en getogen is in Zeeuws-Vlaanderen. Auteur Rachel de Meijer is net als ik geboren in 1964, we zaten op dezelfde school en groeiden op in het midden van Zeeuws-Vlaanderen.

In onze jeugd deden we vergelijkbare dingen, zo blijkt. We gingen met de bus naar de dierentuin in Antwerpen of op de fiets naar de speeltuin in het Vlaamse Wachtebeke.
Het boek is een mix van historische wetenswaardigheden, schets van de tegenwoordige situatie, persoonlijke vertellingen en interviews met bekende Zeeuws-Vlamingen, waaronder de onvolprezen Broeder Dieleman.

Wat me na lezing het meest opvalt is dat, ondanks het vele dat wij delen, mijn Zeeuws-Vlaanderen er anders uitziet dan dat van Rachel. Dat wordt treffend geïllustreerd door het nagenoeg volledig ontbreken van de plekken waar ik een groot deel van mijn jeugd doorbracht: het gehucht Spui en het stadje Axel. Tot mijn verrassing kennen flink wat van mijn vrienden en kennissen Axel wel, dankzij het zweefvliegveld dat daar al jarenlang gelegen is bij de watertoren in wat tegenwoordig het natuurgebied Smitschorre is.

Ik bracht lange zomermiddagen door aan de Griete, lekker luierend op de zeedijk kijkend naar de grote schepen op de Westerschelde. Tijdens familie-uitjes reed mijn vader de Smokkelroute, gingen we bloemen kopen over de grens in Lochristie en haantjes steken op Nummer Een. Het zijn plekken die Rachel niet de revue laat passeren.

Dat geldt ook voor de Staats-Spaanse Linie waar ik nog niet zo lang geleden met mijn broer overheen reed. Een tocht die eindigde in een strandtent bij Cadzand, waar we kriekbier vers van de tap dronken. Waar Rachel schrijft over de meer naar het zuiden gelegen appartementengebouwen, vermeden wij die juist en genoten wij van de stilte en leegte noordwaarts.

Je zou dat kunnen bestempelen als omissie. Maar dat is het niet. Het toont vooral de veelzijdigheid van Zeeuws-Vlaanderen.

Rachel de Meijer: Tussenland. Reis door Zeeuws-Vlaanderen. Uitgeverij Conserve,
160 pagina’s, € 17,99.

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s