Fatwa: niks mis met kerken

,,Er is niks mis met het bouwen van kerken voor christelijke burgers als daar behoefte aan is’’, zegt de gezaghebbende moslimgeleerde Yusuf Al-Qaradawi in de fatwa die hij deze week uitvaardigde. Een belangrijke boodschap nu koptische kerken in Egypte regelmatig belaagd worden.

Koptische afbeelding van heiligen (foto: Flickr/tortipede)

De fatwa is een reactie op een vraag die aan Qaradawi werd voorgelegd nu er voor het eerst in de geschiedenis in het Golfstaatje Qatar sinds de pre-islamitische tijd een kerk gebouwd werd. De grond daarvoor werd geschonken door de emir van Qatar, sheik Hamad bin Khalifa Al-Thani.

,,Er is niks mis met het bouwen van kerken voor christelijke burgers als daar behoefte aan is omdat hun aantal is gegroeid of omdat zij geen gebedshuis hebben, zolang dat maar is goedgekeurd door de autoriteiten’’, stelt Qaradawi, onofficieel leider van de Internationale Moslim Broederschap. ,,Dat geldt ook voor niet-moslims die naar een moslimland zijn gekomen om er te wonen of te werken, die in aantal gegroeid zijn en behoefte hebben aan een kerk.’’

De rechtvaardiging voor zijn besluit vindt Qaradawi in de aanwezigheid van een christelijke minderheid, of dat nu een lokale gemeenschap is of een gemeenschap van immigranten. ,,Het is absoluut toelaatbaar dat zij toestemming krijgen om een kerk te hebben.’’

Zijn fatwa spreekt zich ook uit over de vraag of moslims hun steentje bij mogen dragen aan de bouw van die kerken: ,,Als we hen [christenen] toestaan om kerken te bouwen in moslimlanden, dan is meewerken aan de bouw ook toegestaan, hoewel veel geleerden liever niet zien dat moslims dat doen.’’

Volgens Qaradawi zijn de moslimgeleerden over deze kwesties verdeeld. Het bouwen van kerken wordt slechts door een van de vier scholen in de soennitische Islam goedgekeurd, de Hanafi school. Leidend in Qaradawi’s besluit is – in lijn met het standpunt van de Hanafi school – het islamitische principe van gelijke behandeling: ,,Net zoals zij in hun landen moslims toestaan om moskeeën te bouwen voor het gebed’’.

Qaradawi, die ook voorzitter is van de International Union for Muslim Scholars en het European Council for Fatwa and Research, spreekt zich overigens niet voor het eerst uit over de positie van christenen in moslimlanden. Zo schrijft hij in Non-muslim residents in an Islamic state (zie sectie 5): ,,those people who live under the protection of an Islamic government enjoy special privileges. They are referred to as “the Protected People” (ahl al-dhimma or dhimmis), meaning that Allah, His Messenger … and the community of Muslims have made a covenant with them that they may live in safety and security under the Islamic government. In modern terminology, dhimmies are “citizens” of the Islamic state. From the earliest period of Islam to the present day, Muslims are in unanimous agreement that they enjoy the same rights and carry the same responsibilities as Muslims themselves, while being free to practice their own faiths’’.

En hij is niet de enige. Ahmed Al-Tayeb, grootimam van de belangrijkste soennitische school voor de studie van de Islam Al-Azhar, stelde kort na zijn benoeming begin 2010 dat de islamitische staat de plicht heeft om kerken te bouwen en de rechten van christenen te beschermen.

De fatwa van Qaradawi komt op een moment dat in Egypte sektarisch geweld regelmatig de kop opsteekt. Afgelopen week waren er wederom verschillende aanvallen op koptische kerken. In Edfu werd vrijdag de Mar Guerguis (Sint Joris) kerk belaagd door een groep moslims die bezwaar maakt tegen de uitbreiding van de kerk. Anderen zouden hebben geprobeerd brand te stichten in de kerk en zich vervolgens gekeerd hebben tegen koptische huizen en winkels in de omgeving. De aangerukte brandweer werd het werken belemmerd. Ook in de twee dagen die eraan voorafgingen, kampten Egyptische christenen met twee aanvallen op hun kerken. Het is voor hen te hopen dat de fatwa van Yusuf Al-Qaradawi weerklank vindt.

Dit artikel verscheen op 5 oktober 2011 op Sargasso

Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Religie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Fatwa: niks mis met kerken

 1. Reine jRagolo zegt:

  Het is de vraag wie het nu voor het zeggen heeft.
  Een gezaghebbende wijze man of een woedende meute kansloze proletariërs.

 2. joost tibosch sr zegt:

  Geef mij maar een oude man, die wat te zeggen heeft..en kansloze proletariërs die heel dapper tegen dictators optreden, hebben diezelfde oude weerloze.aantrekkingskracht!

 3. kerstman zegt:

  Wat er mis is met kerken in Islamitische gebieden is dat, vrees ik, die kerken worden gezien als symbolen van de joods-christelijke onderdrukkers.

 4. In tijden van onzekerheid is er soms weinig voor nodig om de gemoederen te verhitten. En er zijn altijd partijen die belang hebben bij het scheppen van chaos.

 5. @kerstman
  In zijn algemeenheid geldt dat niet. Van oudsher hebben de oostelijke kerken een plek in islamitische gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de Grieks-Orthodoxe, de Armeense en de Koptische kerk. De gelovigen in die kerken zijn deel van de autochtone bevolking.
  Bezwaren zijn er volgens mij met name tegen kerken die van buitenaf ‘geïmporteerd’ worden, zeker als dat richtingen betreft die actief aan evangelisatie en zending doen. Niets menselijks is moslims vreemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s