Hoe Amman haar haren verloor

Amman, de hoofdstad van Jordanië, is al eeuwenoud. Heel lang was Amman een kleine stad en Jordanië een dunbevolkt land. Woonden er in 1950 nog maar 500 duizend mensen in Jordanië, tegenwoordig zijn dat er meer dan zes miljoen. Meer dan de helft daarvan woont in de hoofdstad Amman, dat zich in korte tijd tot een metropool ontwikkeld heeft.

Een belangrijke reden voor die groei is de komst van een grote stroom Palestijnse vluchtelingen in 1948, gevolgd door nog meer Palestijnen die een veilig heenkomen zochten in 1967. Recenter kwamen daar vanaf 2003 talloze Irakezen, Libiërs en Syriërs bij.

Op het YouTube-kanaal van Ammar Haidar, een kanaal gewijd aan de nationale liederen en gedichten van de Jordaanse dichter Haider Mahmoud, kwam ik een prachtige video tegen. Hij laat de groei van Amman in de afgelopen decennia laat zien.

De muziek op de achtergrond hoort is het lied ‘أرخَـت عمَّـان جـدائـلها’ (Amman liet haar vlechten los, een verwijzing naar de vroegere traditionele haardracht van vrouwen), gezongen door de beroemde Arabische zanger Najat Al Saghira, met teksten van Haider Mahmoud en muziek van Jameel Al’aas.

Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s