‘Koelkasten bouwen om in een oven te wonen’

Flashflood in Aqaba, Jordanië - 22 oktober 2012 (foto's: Doly Ahmad Holy)

In de schaduw van de klimaattop in Doha publiceerde de Wereldbank gisteren een nieuw rapport over de gevolgen van klimaatverandering in de MENA-regio. Die voltrekt zich in een veel hoger tempo dan vroeger en traditionele overlevingsmechanismen zijn niet langer toereikend. Directe actie is nodig om nog grotere watertekorten en voedselonzekerheid te voorkomen.

‘Klimaatverandering is een realiteit voor de bevolking in Arabische landen,’ stelt Inger Andersen, vice-voorzitter van de Wereldbank voor de MENA-regio. ‘Het raakt iedereen, vooral de armen die het minst in staat zijn om zich aan te passen. Als het klimaat meer en meer extreem wordt, zullen ook de gevolgen voor het leven en welzijn van mensen toenemen. Het is nu tijd voor actie op zowel nationaal als regionaal niveau om de weerbaarheid te vergroten om met die klimaatveranderingen om te gaan.’

Aanpassing

In de Arabische wereld is men gewend met klimaatverandering om te gaan. De geschiedenis liet eerder perioden zien van grote veranderingen in temperatuur en regenval. De huidige klimaatverandering verloopt echter in een veel hoger tempo, zegt de Wereldbank in haar rapport Adaptation to a changing climate in the Arab countries, dat tot stand kwam in samenwerking met de Arabische Liga.

De traditionele overlevingsstrategieën zullen niet langer levensvatbaar zijn. Vroeger trokken mensen gedurende periodes van droogte naar andere gebieden. Soms lieten ze hele steden achter die onder het stof bedolven raakten. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden voor klimaatmigratie beperkter. Vroeger waren er geen grenzen, met beperkingen wie die grenzen kon passeren. Vroeger kende men ook geen eigendomsrecht, iets dat het moeilijker maakt om alles achter te laten én om je elders te vestigen.

Onheilspellend toekomstbeeld

Tegen het einde van de eeuw zal volgens het rapport de temperatuur in de Arabische wereld drie tot vier graden hoger zijn dan nu. Een temperatuur van rond de 55 graden is dan normaal. De stijging verloopt anderhalf keer zo snel als het wereldwijde gemiddelde.

Decennialange inspanningen om de armoede te bestrijden dreigen tenietgedaan te worden, zoals de Wereldbank onlangs ook al stelde in het rapport Turn down the heat: why a 4°C warmer world must be avoided.

De laatste dertig jaar zijn 50 miljoen mensen in de Arabische regio geraakt door klimaatrampen. Dat ging gepaard met circa 12 miljard dollar aan directe kosten, terwijl de indirecte kosten uiteraard vele malen hoger zijn.

Warmer en droger

Wereldwijd was 2010 het warmste jaar sinds het einde van de negentiende eeuw, toen men de temperatuur ging bijhouden. In 19 landen werd een nieuw hitterecord gevestigd, waarvan er vijf in de MENA-regio liggen. Koeweit bijvoorbeeld registreerde in 2010 met 52,6°C een nieuw hitterecord, dat in 2011 al sneuvelde toen het kwik 53,5°C bereikte. Dat is slechts een voorbode van wat ons te wachten staat. ‘Someone mentioned we will have to build fridges to live in the oven.’

Tekort aan water

Nu al kampt nagenoeg de hele regio met waterschaarste, gedefinieerd als minder dan 1000 kubieke meter water per persoon per jaar. De klimaatverandering zorgt ervoor dat de hoeveelheid neerslag in 2050 met nog eens tien procent zal zijn gedaald.

Op dit moment is de vraag naar water al groter dan het aanbod. Tegelijkertijd groeit de bevolking en leidt toenemende welvaart tot een hoger waterverbruik. De verwachting is dat de vraag naar water in 2045 met 60 procent is toegenomen. Dat kan leiden tot de situatie dat er onvoldoende water is om de bevolking van drinkwater te voorzien, de gewassen te irrigeren en de industrie draaiende te houden. Watertekort en klimaatverandering hebben bovendien grote gevolgen voor de landbouwproductie.

Overstromingen

Temperatuurstijging betekent in de Arabische regio niet alleen toenemende droogte, maar ook een grotere kans op flash floods. Dat komt niet alleen door het hogere risico op intensieve regenval, maar ook door de vele betonoppervlakken die geen water opnemen, niet adequate of geblokkeerde afvoersystemen en het feit dat steeds vaker gebouwd wordt in wadi’s en lager gelegen gebieden.

Nu al is te zien dat het effect van die flash floods groter wordt. In de tien jaar vanaf 2000 werd een half miljoen mensen erdoor geraakt, vergeleken met honderdduizend in het eraan voorafgaande decennium.

Onvoldoende hulp

Terwijl toenemende droogte en overstromingen vragen om meer noodhulp, waarschuwt het Rode Kruis deze week dat zij daar door het toenemende aantal natuurrampen in de toekomst niet in staat zal om voldoende fondsen bijeen te brengen om mensen te helpen. We kunnen dus zonder meer stellen dat de situatie alarmerend is.

Gemeenschappen onder druk

Het hardere klimaat bedreigt de gemeenschappen in de regio. De toerisme-industrie die nu jaarlijks nog 50 miljard dollar oplevert, zal leiden onder extreem weer. De landbouw komt zwaar onder druk te staan: hogere temperaturen, minder regenval en frequentere droogteperiodes leiden tot lagere landbouwopbrengsten en mislukkende oogsten. Daardoor zullen bijvoorbeeld de boeren in Tunesië tegen het jaar 2050 700 miljoen dollar aan inkomsten verliezen.

Deze ontwikkelingen zetten vooral de plattelandsbevolking, ongeveer de helft van de inwoners, steeds meer onder druk. Dat zorgt voor grote migratiestromen richting de kustgebieden en de ook nu al overbevolkte steden. Leeft nu nog 56 procent van de Arabieren in steden, tegen het jaar 2050 zal dat 75 procent zijn.

Maatschappelijke ontwrichting

De trek naar de steden heeft gevolgen voor de sociale cohesie. Het zijn meestal de mannen die naar de stad trekken om werk te zoeken wanneer hun traditionele manier van leven bedreigd wordt. De vrouwen die achterblijven staan daardoor voor een dubbele uitdaging. Niet alleen vergen dagelijkse activiteiten als het halen van drinkwater meer tijd, ze moeten ook de rol van de afwezige mannen in de landbouw en de gemeenschap overnemen. Je ziet nu al dat in arme landen als Jemen kinderen, en zeker meisjes, van school gehaald worden om te helpen in de huishouding, bijvoorbeeld om dagelijks kilometers te lopen om water te halen.

Als er niks gedaan wordt aan dit alarmerende scenario, zo waarschuwt de Wereldbank, dan lopen we het risico dat de verandering van de oude familiestructuren een grote bron van stress wordt. Het is daarom belangrijk om de bevolking voor te lichten over wat er staat te gebeuren en hen te helpen zich daaraan aan te passen. Daarvoor zijn vooral de vrouwen belangrijk. Zij hebben een sleutelrol in de gemeenschap en daardoor zijn zij het beste in staat om houding en gedrag te beïnvloeden zodat mensen zich kunnen aanpassen aan nieuwe vormen van bestaan en een andere sociale organisatie.

Actie noodzakelijk

De Wereldbank roept op tot snelle actie en een sterk leiderschap om landen en gemeenschappen voor te bereiden op de naderende dreiging. Zo is het belangrijk om klimaatgegevens en accurate weersinformatie te verzamelen, zodat men zich kan voorbereiden op extreem weer.

Ook zal men zich moeten richten op het ontwikkelen van nieuwe vormen van productie en nieuwe inkomstenbronnen, op beter onderwijs, zorg voor de volksgezondheid en een sociaal vangnet voor mensen die hun have en goed verliezen. Daartoe moeten de benodigde aanpassingen in het beleid geïntegreerd worden en is duurzame aandacht voor de sociale, economische en klimaatgevolgen noodzakelijk.

Dit artikel verscheen vandaag ook op Sargasso in de rubriek ‘Elders in de wereld’
Eerdere artikelen over actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat, Midden-Oosten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op ‘Koelkasten bouwen om in een oven te wonen’

 1. Aad Verbaast zegt:

  Goed verhaal, dank. Er wordt al langer gewaarschuwd. Ook dat de dreigende watertekorten zullen leiden tot nieuw geweld (door de UN). En een volgende stroom van klimaatvluchtelingen.

 2. Aad, dat klopt. De VN waarschuwt daarvoor, en niet als enige. Ik schreef daar eerder ook al over, bijvoorbeeld hier:
  Alles draait om grondstoffen
  Waterschaarste bedreigt vrede Midden-Oosten

  Of de klimaatverandering inderdaad tot klimaatvluchtelingen gaat leiden, zoals eerder voorspeld door onder andere UNEP, is onderwerp van discussie. Zie daarvoor bijvoorbeeld dit artikel in Der Spiegel

 3. Mooi blog Selma, en zeker inspirerend. Een slimme buitenkoelkast die minder energie gebruikt naarmate het kouder wordt. Dat niemand dat nog uitgevonden heeft!
  Volgens mij hadden we daar vroeger kelders voor, maar ooit hebben we besloten dat we die niet meer bouwen onder onze moderne nieuwbouwhuizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s