Duurzaam bouwen met hennep

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: walvishaaien die levend meer waard zijn dan dood, hennep als bouwmateriaal en een theatermaker die iets wil doen aan de Libanese afvalberg.

De walvishaai is een van de grootste vissen in de oceaan, die zich vooral voedt met plankton. Vanwege zijn vlees wordt hij bejaagd. In de hoogtijdagen in de jaren negentig bracht een kilo gedroogd vinvlees wel 800 dollar op. Omdat het aantal walvishaaien door de jacht sterk terugliep is namen de Filippijnen onder druk van milieuorganisaties in 1998 uiteindelijk een wet aan die de jacht op walvishaaien verbood.

Langzamerhand ontstaat er een nieuw besef: de walvishaai brengt levend meer op dan dood. Samen met het Wereldnatuurfonds en het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) zette de lokale overheid een programma op waarin ecotoerisme en natuurbescherming hand in hand gaan. Daardoor heeft de lokale bevolking een duurzaam inkomen en wordt de walvishaai beschermd. Inmiddels is Donsol uitgegroeid tot een populaire bestemming voor walvishaai toerisme.

Duurzaam bouwen met hennep

Hennep staat van oudsher niet alleen bekend als genotsmiddel, maar ook als nijverheidsgewas. Al in de Middeleeuwen maakte men er touw, kleding en windkeringen van. Een recente toepassing is het gebruik als duurzaam bouwmateriaal.

De bouwsector is een belangrijke producent van broeikasgassen. Alleen al de productie van cement, een cruciaal bestanddeel van beton, zorgt voor vijf procent van de CO2-uitstoot. Tegen het jaar 2020 zal de vraag naar cement naar verwachting met 50 procent toegenomen zijn. Een goede reden om te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven te zoeken.

Hennep is een van die alternatieven. Wanneer je hennep mengt met kalk blijkt dat heel sterke bouwstenen op te leveren. Kempkalk isoleert veel beter dan beton, maar dat is niet het enige voordeel. Doordat hennep tijdens de groei veel CO2 opneemt, is het een koolstofnegatief gewas. Kempkalk weegt ook veel minder dan beton en daardoor zijn de transportkosten veel lager. De ecologische voetafdruk van gebouwen met kamp is dan ook 20 tot 40 procent lager dan in de traditionele bouw. Goed nieuws is dat het niet duurder is.

Meer informatie is te vinden op de websites van het Nederlandse expertisecentrum voor duurzaam bouwen en wonen IPDUBO, het Vlaamse VIBE en het Britse Lime Technology.

Libanon’s afvalberg

Een Libanees produceert gemiddeld een kilo afval per dag. Slechts een klein deel daarvan wordt gerecycled. Het grootste deel wordt gedumpt. Bijvoorbeeld op de enorme afvalberg voor de kust bij Saida. Stormt het, dan spoelt het afval van de berg de Middellandse Zee is, om uiteindelijk aan te spoelen op de Cypriotische kust.

Denise Maroney probeert met haar theatergezelschap The (B)IM Project mensen bewust te maken van de omvang van dit Libanese afvalprobleem. Met de voorstelling 10453: A story about life in 1km2 of trash reist ze langs de kust. De titel verwijst naar Libanon’s oppervlakte (10453 km2). Het toneel is opgebouwd met alledaags afval.

Dit is deel 6 van de derde serie artikelen die gebaseerd is op de documentairereeks Earthrise van Al Jazeera. Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Duurzaam bouwen met hennep

 1. reinejragolo zegt:

  Prima om bij te houden hoe er milieuvriendelijker kan worden gewerkt.
  Ik vrees dat er straks in Gaza weer enorm veel zal moeten worden opgebouwd.
  Althans als Israel de bouwmaterialen nog toelaat.
  Laten we maar hopen dat Egypte succesvolle vredesonderhandelingen ontwikkelt.

 2. Aad Verbaast zegt:

  Interessant deze selectie van voorbeelden hoe het ook anders kan!

 3. @Reine
  Ja, dat vrees ik ook. Waarom is oorlog voeren altijd zoveel makkelijker als vrede stichten?

  @Aad
  Ontleend aan de serie van Al Jazeera. Een boeiend en inspirerend initiatief om al die kleine acties op verschillende plekken op de wereld te laten zien. Wat me opvalt is dat in veel van die voorbeelden verandering begint met één persoon of een klein groepje. Dat geeft moed!

 4. rikus zegt:

  Ik heb hennep ooit eens gebruikt als erfafscheidng was geen succes. De planten werden gekortwiekt

 5. Dat was dan zeker een ander soort hennep, Rikus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s