Vis in overvloed

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: aquaponics, herstel van de koraalriffen op Haïti en vergroening van India.

In 2050 is de wereldbevolking met twee miljard mensen gegroeid. Dat betekent meer vraag naar vlees en vis. Maar volgens wetenschappers zijn de oceanen tegen 2050 leeggevist. We moeten dus op zoek naar alternatieven. Aquaponics is zo’n alternatief, een gesloten systeem waarin vis en groentes in symbiose gekweekt worden.

In het Amerikaanse Milwaukee kweekt oud-basketballer Will Allen op zijn stadsboerderij Growing Power groenten, sla en vis. Binnen het gesloten systeem worden de planten bemest met het afvalwater van de vissen en zuiveren de planten het water voor de vissen. Vervuiling en kunstmest blijven achterwege, er is veel minder water nodig dan op traditionele boerderijen. Goed voorbeeld doet goed volgen, dachten ze bij de Sweetwater Organic Community Farm in Tampa, die groentes en tilapia levert aan winkels en restaurants in de omgeving.

Growing Power traint jaarlijks honderden vrijwilligers van over de hele wereld in de toepassing van Aquaponics. Dichter bij huis zet het Zeeuwse Aquaponics Europe Nederland op de kaart als innoverende denktank voor Noord-Europa.

Bescherming Haïtiaans koraalrif draagt bij aan voedselzekerheid

Van de ooit zo fraaie koraalriffen van Haïti is door overbevissing nog maar weinig over, stelde Reef Check vast na de aardbeving in 2010. Algen hadden vrij spel en overgroeiden het rif, waardoor de visstand drastisch afnam. Haïti kent echter als enig Caribisch land nog geen beschermde zeegebieden.

Inmiddels leidt Reef Check jonge Haïtianen op tot eco divers die het koraalrif monitoren in de hoop dat dit bijdraagt aan het ontwikkelen van een beschermingsbeleid. Dat is niet alleen goed voor het koraalrif, maar vergroot ook de voedselzekerheid. Die opleiding is trouwens een flinke kluif, want op Haïti vreest men het water en de meeste studenten konden dan ook nog niet zwemmen toen ze aan hun duikopleiding begonnen.

Nieuwe energie voor Bhubaneswar

Tot voor kort had tempelstad Bhubaneswar, in de Indiase deelstaat Orissa, een energieoverschot. Zestig procent van de energie werd geleverd door waterkrachtcentrales. Door de opwarming van de aarde valt er echter veel minder regen, waardoor een aantal centrales moest sluiten en stroomuitval een normaal verschijnsel geworden is. Tegelijkertijd groeit de bevolking hard.

De gemeente wil daarom minder afhankelijk worden van waterkracht, zuiniger omgaan met energie en investeren in duurzame energie. Overheidsgebouwen fungeren nu als alternatieve energiebron. Het plaatselijke hospitaal bijvoorbeeld heeft nu een betrouwbare energielevering dankzij haar eigen zonnepanelen. Tempels en de talloze straatstalletjes worden verlicht met compacte fluorescentielampen (CFL), spaarlampen. In de winkelgebieden daalde het energieverbruik met tachtig procent. Het zijn kleine stappen, maar: ‘If you look at the city as a whole there’s a potential to save a huge amount of energy and to be that much more environmentally friendly.’

Dit is deel 5 van de derde serie artikelen die gebaseerd is op de documentairereeks Earthrise van Al Jazeera. Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s