Een tweede leven

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: windmolens uit schroot, brandstof uit plastic en een botanische tuin op een oude tinmijn.

Mini-windmolens in Kenia

Ik kan het me nauwelijks nog voorstellen: dat je kilometers moet reizen om de batterijen van je telefoon op te laden. In Kenia is dat echter heel normaal. Minder dan twintig procent van de bevolking is er aangesloten op het elektriciteitsnet. Dertig miljoen vooral op het platteland levende Kenianen gebruiken noodgedwongen diesel, kerosine en batterijen als alternatief. Een erg dure oplossing, een die nogal schadelijk is voor de gezondheid en het milieu bovendien.

Maar soms kun je met weinig geld en veel inventiviteit het leven op redelijk eenvoudige wijze wat veraangenamen. Dat althans laat de lokale sociale onderneming access:energy zien. Zij ontworpen een mini-windmolentje dat gebouwd wordt met materialen die je op de schroothoop kunt vinden en makkelijk kunt installeren. Het resultaat is schone en goedkope energie, genoeg om een lampje te branden of je telefoon op te laden. Meer hebben de meeste mensen ook niet nodig. Wie energie nodig heeft, gaat gewoon even langs bij de winkel. Net zoals we hier belwinkels hebben voor mensen zonder telefoon.

Synthetische brandstof

In de afgelopen tien jaar hebben we met zijn allen meer plastic geproduceerd dan in de hele vorige eeuw. Een deel van dat plastic wordt gerecycled, maar een groot deel belandt op de vuilnisbelt. Weggegooid plastic is echter niet weg. Het duurt ongeveer honderd jaar voordat een stuk plastic helemaal afgebroken is.

Cynar, een technisch bedrijf in het Ierse Portlaoise, geeft die plastic berg een nieuw leven: ze maken er synthetische brandstof van. Ze maken daarvoor gebruik van pyrolyse, vergassing, een techniek die ook in de Nederlandse afvalverwerking gebruikt wordt. Cynar gaat echter een stap verder en maakt van het petroleumdestillaat dat bij de pyrolyse ontstaat nieuwe brandstoffen. Die synthetische brandstoffen zijn schoner en bevatten minder zwavel dan onze traditionele brandstoffen. De synthetische diesel die Cynar produceert is van hogere kwaliteit dan de normale diesel en leidt tot een efficiënter brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Eén ton plastic levert ongeveer 800 liter diesel. Aan grondstoffen hebben ze voorlopig geen gebrek.

Van ‘wasteland’ naar botanische tuin

Het begrip ‘wasteland’ moet je wel heel letterlijk nemen wanneer je de beelden ziet van de verwoestingen die de tinmijnen aanrichtten op het Indonesische Bangka Eiland. Niet onontgonnen, maar letterlijk afval-land: zwaar verzuurd, vol met kraters en niks meer mee te beginnen, verloren. Een groepje zakenlui dat eerder betrokken was bij de tinmijnindustrie, tovert nu 300 hectare verwoest land om in een botanische tuin. In een paar jaar tijd lijkt daar een waar paradijs op aarde te ontstaan, waar je nu 2000 plantensoorten en 200 diersoorten kunt vinden.

Het belangrijkste ingrediënt is voor ons Nederlanders maar al te vertrouwd: koeienmest. Interessant is dat de tuin al na een paar jaar in staat blijkt te zijn zichzelf te bedruipen met de opbrengsten van het land.

Dit is deel 2 van de derde serie artikelen die gebaseerd is op de documentairereeks Earthrise van Al Jazeera. Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s