CO2: van emissiegas tot grondstof

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: groen goud, waarom Belize sleepnetten verbood en een epische reis om de wereld op zonne-energie.

Groen goud

Schone elektriciteit kunnen we produceren met nieuwe technieken als zonnepanelen en windmolens. Maar een duurzaam alternatief voor olie vinden, waar veel transport afhankelijk van is, is een stuk lastiger. De eerste generaties brandstoffen oogsten veel kritiek: de omvangrijke plantages voor sojabonen en oliepalmen dragen bij aan de ontbossing en gaan ten koste van het landbouwareaal.

In het Spaanse Alicante laat Bio Fuel Systems daarom haar oog vallen op algen om groene olie te produceren. Algen groeien extreem snel, ze verdubbelen hun massa meerdere malen per dag. In de testomgeving in Alicante levert de naastgelegen cementfabriek de grondstof: CO2-uitstoot.

Het bedrijf stelt dat het met deze techniek tot 400 keer meer olie kan produceren dan met de traditionele biobrandstoffen gebruikelijk is. Het groene goud heeft dezelfde kenmerken als ruwe olie, met één belangrijk verschil: de algenfabrieken staan naast fabrieken die veel CO2 uitstoten. Het groene goud is daarmee feitelijk koolstofnegatief. Inmiddels bouwt men een commerciële productie-omgeving van 600 hectare.

Verbod op sleepnetten

Belize heeft het grootste barrièrerif op het noordelijk halfrond. Twee jaar geleden dreigde Unesco het rif van de Werelderfgoedlijst te halen. Zestig procent van het rif verkeert in slechte tot zelfs kritieke staat. Niet alleen projectontwikkeling, vervuiling en klimaatverandering eisen hun tol. Op het rif wordt gevist met ellenlange sleepnetten die over de oceaanbodem schrapen en daarmee het hele rif schoonvegen. De flora en fauna verdwijnen, lokale vissers verliezen hun bron van bestaan, de 200 duizend toeristen die jaarlijks flink wat geld in het laatje brengen dreigen weg te blijven.

Genoeg reden voor Belize om te besluiten tot een drastische maatregel: het instellen van een algeheel verbod op vissen met sleepnetten. Op de korte termijn loopt men daardoor weliswaar inkomsten van de vissersboten mis, maar op de lange termijn is de economie juist gebaat bij bescherming van het rif.

Tûranor: reis om de wereld in 19 maanden

De scheepvaart is een van de snelst groeiende en meest vervuilende bedrijfstakken. PlanetSolar, een Zwitserse onderneming, probeert nu de koers te verleggen. Zij bouwde de Tûranor, het grootste schip ter wereld dat aangedreven wordt door zonne-energie. De naam werd ontleend aan Tolkien’s In de ban van de ring en betekent ‘kracht van de zon’.

De 31 meter lange catamaran is bedekt met 600 vierkante meter zonnepanelen. Zonder zon kan het schip nog zo’n drie dagen blijven varen op de opgeslagen zonne-energie. Reizen op zonne-energie leidt tot een nieuwe benadering van navigeren. Een die rekening houdt met weersomstandigheden, wind, stroming en aantal uren zon. Om de kans op zon te maximaliseren blijft men zo dicht mogelijk bij de evenaar. De kortste weg van A naar B is lang niet altijd een rechte lijn.

In december 2010 begon de Tûranor aan een epische reis om de wereld in 19 maanden. ,,We want to be the Phileas Fogg of the 21st century… our project is meant to serve the environment and to enable solar energy to replace fossil fuels, and to motivate engineers and scientists to develop these technologies.’’

Dit is deel 1 van de derde serie artikelen die gebaseerd is op de documentairereeks Earthrise van Al Jazeera. Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op CO2: van emissiegas tot grondstof

 1. Aad Verbaast zegt:

  Interessant! Met name het verhaal over algen. Wordt veel onderzoek naar gedaan, lijkt veel potentie te hebben.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Biobrandstof_uit_algen

 2. Joke Mizée zegt:

  Dat klinkt heel goed. Dank voor de info, want ik had er nog niet eerder van gehoord.
  De organisatie Avaaz luidt momenteel de noodklok ivm de komst van een kolenoverslag ‘op’ het barrièrerif. Moeten we daar nu wel of niet tegen zijn, weet jij dat toevallig?

 3. @ Aad
  Ja hè, ik vond dat verhaal over biobrandstof uit algen ook erg indrukwekkend. Mooi ook vanwege de grondstofkringloop. En de Spaanse economie zou hier ook profijt van kunnen hebben. Mij valt op dat er wel meer mooie initiatieven op dit gebied zijn in Spanje. Eerder schreef ik al eens over de zonne-energie centrale, waardoor je ook zonne-energie hebt als de zon niet schijnt.
  @Joke
  Weten niet, ik ben geen expert op dat gebied. Ik heb even wat info bij elkaar gesprokkeld.

  Unesco assessment Great Barrier Reef Australia uit juni 2012

  Verslag 36e zitting Unesco
  , zie voor Groot Barrière Rif vanaf pagina 57

  Opiniestuk in de Sydney Morning Herald

  Dat ziet er alles bij elkaar wel behoorlijk ernstig uit. Waarbij één van de problemen is dat er alle losse initiatieven zijn, terwijl een goed impact assessment die plannen in samenhang zou moeten bezien en dan toetsen op effect of het rif. Duidelijk lijkt ook dat de ontwikkelingen ten koste gaan van het rif, daarmee ook ten koste van toerisme en inkomsten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s