De zon op aarde

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: Rotterdamse afvalarchitecten, een reuzenpad die Australië schrik aanjaagt en fusie-energie.

Bouwafval: een teken van slecht design

In Zuid-Spanje bezocht ik ooit iemand die zijn huis opknapte met dingen die hij op de basura vond. Zoals een oude radiator die hij zwart verfde en op zijn dak legde. De zon leverde hem vervolgens warm water om te douchen. Aan hem moest ik denken toen ik zag wat het Rotterdamse bedrijf 2012architecten doet met constructie-afval. De bouwindustrie is een flinke vervuiler en wereldwijd verantwoordelijk voor een derde van de CO2-uitstoot.

Voor 2012architecten is ontwerpen niet het begin van een lineair proces, maar onderdeel van een continue cirkel van ontwerp en herontwerp, gebruik en hergebruik. Met slim ontwerpen minimaliseren ze het beslag op grondstoffen en besparen ze energie. Oude bouwmaterialen in de naaste omgeving krijgen bij hen nieuwe toepassingen. Hun uithangbord is Villa Welpeloo, bijna volledig gebouwd met hergebruikte materialen. ‘Milieuvriendelijk betekent niet dat je saai moet zijn.’

Dichter bij mijn huis bouwde Arcadis een nieuw kringloopcentrum in Houten. De gevel is bekleed met gebruikt hout van pallets en steigerplanken, in de plinten zijn oude Stelcon platen gebruikt. Zonnepanelen, warmte- en koudeopslag en een uitgekiend systeem om daglicht binnen te laten, maken het een zeer energiezuinig gebouw.

De reuzenpad: de schrik van Australië

De Zuid-Amerikaanse reuzenpad (Bufo marinus) werd een eeuw geleden naar Australië gebracht om de suikerrietkevers aan te pakken. Het leidde tot een regelrechte ramp. In kevers is de reuzenpad niet geïnteresseerd. Wel past hij zich goed aan en plant hij zich erg snel voort. Hij is bovendien heel roofzuchtig erg giftig en overbrenger van besmettelijke ziekten. Hij decimeerde daardoor de Noord-Australische fauna. Een leger van 200 miljoen padden marcheert nu naar de andere delen van Australië. Hij staat zestiende op de wereldranglijst van invasieve soorten.

Niets hielp tot nu toe om zijn opmars te stuiten. Daar zou wel eens verandering in kunnen komen. De door onderzoekers van de James Cook University ontwikkelde paddenversie van Barry White lokt de uitermate vruchtbare vrouwtjes in de val.

Fusie-energie: de zon op aarde

Een nieuw internationaal samenwerkingsverband probeert kernfusie een stap dichterbij te brengen. Twee experimentele reactoren die in Frankrijk en Engeland gebouwd worden, proberen het proces na te bootsen dat zich in de zon afspeelt. Als het lukt hebben we in de toekomst een vrij beschikbare, veilige en onbegrensde energiebron, zonder dat we met grote hoeveelheden radioactief afval zitten.

Kernfusie vindt plaats wanneer twee waterstofisotopen, deuterium en tritium, samen een heliumatoom en een hogesnelheids neutron vormen. De snelheid van de neutronen wordt afgeremd door ze te omringen met materialen van hogere dichtheid. Met de warmte die daarbij vrijkomt, kun je stoom produceren en elektrische turbines aandrijven.

Het lijkt simpel, maar is dat helaas niet. Kun je ervoor zorgen dat de fusiereactie zichzelf in stand houdt? Kernfusie vraagt om een temperatuur van 100 miljoen graden Celsius en een sterk magnetisch veld. Dat vraagt erg veel energie. Het duurt dan ook nog wel even voor de Franse reactor wordt ingeschakeld.

Dit is deel 3 van de tweede serie artikelen die gebaseerd is op de documentairereeks Earthrise van Al Jazeera. Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De zon op aarde

  1. ramireziblog zegt:

    Haha de paddenveesie van Barry White – grappige oplossing…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s