Van afval tot grondstof

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: duurzame vis, oplaadbare driewielers, boerende koeien en de herintroductie van de kraanvogel.

Ecologie terugbrengen in de voedselketen: duurzame vis

Op het eerste gezicht lijkt Veta La Palma een natuurreservaat. Het is een gebied van meer dan 110 km2, waarin een netwerk van kleine vijvers en broeklanden onderdak biedt aan 250 diersoorten. In werkelijkheid is het echter een commerciële duurzame viskwekerij.

Jarenlang hebben we zeeën en rivieren leeggevist. Daardoor zijn we steeds meer aangewezen op viskwekerijen. Die hebben als nadeel dat het voer bestaat uit visjes die in het wild gevangen worden en de intensieve teelt het water vervuilt.

De kwekerij, die onderdeel is van het natuurpark Costa Doñana, ziet de vissen slechts als één element in het grotere ecosysteem. Ze hebben er de ruimte en mogen doorgroeien tot ze volwassen zijn. Dioxines en antibiotica zijn uit den boze. Het dieet bestaat uit microalgen en garnaaltjes die in de vijvers terecht komen langs kanalen die met de riviermonding in verbinding staan.

Oplaadbare driewielers

Een derde van de Filippijnse luchtvervuiling wordt veroorzaakt door transport. De 3,5 miljoen felgekleurde driewielers die er rondrijden produceren per jaar 10 miljoen ton kooldioxide. De Asian Development Bank kwam met een voordelige oplossing. De komende tien jaar introduceert zij samen met de overheid 5 miljoen e-trikes, elektrische driewielers.

De e-trikes rijden niet op elektriciteit en stoten 75 procent minder schadelijke stoffen uit dan de verouderde benzinemodellen. Hoewel ze veel duurder zijn in de aanschaf, zijn ze zeer zuinig in het gebruik. Waar een ouderwetse trike per 100 kilometer 6 dollar aan brandstof verbruikt, verbruikt de e-trike 1 dollar aan elektriciteit. Goed nieuws voor de chauffeurs die er hun geld mee verdienen.

Van afval tot grondstof

De 12 miljard herkauwers op aarde stoten per jaar samen 80 miljoen ton methaan uit, bijna 30 procent van de methaanuitstoot die het gevolg is van menselijke activiteit. Methaan is een broeikasgas dat 21 keer zo sterk als kooldioxide. Australië heeft 29 miljoen koeien en is ’s werelds tweede rundvleesexporteur.

Australië is ook een grote wijnproducent. Die wijnbouw produceert jaarlijks 200 000 ton droesem, afval waar men verder weinig mee kan. Daar komt verandering in. Want onderzoekers aan het Ellinbank Research Institute in Victoria ontdekten dat melkkoeien die op een dieet van droesem worden gezet, 20 procent minder methaan opboeren. Dat is te vergelijken met het van de weg halen van 200 000 auto´s. Ook voor de boeren is het goed nieuws: hun kosten voor veevoer zijn veel lager en de melkopbrengst is 5 procent hoger. Bovendien bevat de melk van deze koeien zes keer zoveel linolzuur, dat de kans op kanker, artritis en diabetes verlaagt.

Herintroductie van de kraanvogel

De Euraziatische kraanvogel is een van de grootste en oudste moerasvogels. In Engeland is hij 400 jaar geleden bijna uitgestorven door overbejaging en drooglegging van de moerassen, zijn natuurlijke leefomgeving. De Slimbridge Crane School in Gloucestershire laat de populatie kraanvogels nu weer groeien. Op de school leert men de kraanvogels natuurlijk gedrag aan. Men hoopt dat de iconische kraanvogel de interesse van het publiek voor herstel van de moerasgebieden zal doen groeien.

Dit is deel 2 van de tweede serie artikelen die gebaseerd is op de documentairereeks Earthrise van Al Jazeera. Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s