Ook moslims hebben weinig op met Al-Qaïda

Eergisteren was het alweer een jaar geleden dat Amerikaanse navy seals Osama bin Laden ombrachten. Voor velen betekende het dat de wereld in één klap een stuk veiliger werd. Ook in landen met een moslimmeerderheid mist men Bin Laden niet, zo blijkt uit een opinie-onderzoek van het Pew Global Attitudes Project.

Al Qaeda favorability - Pew Research Center 2012

Het onderzoek is uitgevoerd onder moslims in Egypte, Jordanië, Pakistan, Turkije en Libanon tussen 19 maart en 13 april van dit jaar. De resultaten laten zien dat Al-Qaïda een jaar na het overlijden van haar leider weinig populair is onder moslims. In alle ondervraagde landen heeft een (soms ruime) meerderheid een ongunstig beeld van Al-Qaïda.

In Pakistan, waar Bin Laden werd omgebracht, heeft slechts 13% van de moslims een positief beeld van Al-Qaïda, bij 55% is dat beeld negatief, 31% heeft geen mening. In Libanon en Turkije heeft minder dan 10% van de ondervraagde moslims een gunstig beeld van Al-Qaïda. In Jordanië had slechts 15% een positief beeld, terwijl dat in 2010 nog 34% was. De hoogste score haalt Al-Qaïda in Egypte, waar 21% een gunstig beeld van de terreurorganisatie heeft.

Confidence in Osama bin Laden - Pew Research Center 2012

Bin Laden’s populariteit was ook al voor zijn overlijden flink gedaald onder moslims. De meest opvallende daling in populariteit zien we in Jordanië. Daar gaf in 2005 nog 61% van de ondervraagden aan er vertrouwen in te hebben dan Bin Laden de wereldproblemen op een goede manier aanpakte. In 2005 voerde Al-Qaïda een drievoudige bomaanslag uit op drie hotels in Amman. Daarbij kwamen 63 mensen om het leven en raakten er 115 gewond, merendeels Jordaniërs want in één van de hotels was op het moment van de aanslag een bruiloft gaande. Die aanslag op 11/9 raakte de Jordaanse samenleving dan ook in haar hart. Het vertrouwen in Bin Laden daalde in 2006 dan ook naar 24% van de ondervraagden en in 2011 was het nog verder geslonken tot 13%.

Ashraf Khaled, de bruidegom die op 9 november 2005 zijn vader en zijn schoonvader verloor in dat hotel in Amman, zei na de dood van Bin Laden: ,,Ik kan alleen zeggen dat het recht heeft gezegevierd.’’ Als mede-oprichter van het Global Survivors Network zet hij de strijd tegen terrorisme voort.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Religie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Ook moslims hebben weinig op met Al-Qaïda

 1. Selma zegt:

  Interessant voorbeeld, die daling van AQ’s populariteit in Jordanië.
  Dat gebeurt dus pas als eigen mensen sterven.
  Niet als buitenlanders dood gaan.

  En 21 % voorstanders in Egypte?
  Dat is 1 op de 5 mensen. Lekker landje zeg.
  Je zult daar maar wonen als Kopt.

 2. Ja, net als ‘wij’. Is het niet zo dat Al-Qaïda voor ons pas een probleem werd toen de Twin Towers werden aangevallen? Denk je dat het westen Al-Qaïda ook zou hebben aangepakt als die aanslag niet had plaatsgevonden?

  Hoewel ik je zorgen over de omstandigheden van de kopten deel, is je conclusie over Egypte is wellicht wat kort door de bocht. Onderzoek van Pew laat namelijk ook zien dat men zich daar flink zorgen maakt over islamitisch extremisme, vanwege het geweld dat ermee gepaard gaat en vooral ook omdat men bang is dat het land erdoor verdeeld raakt. Hetzelfde geldt voor de Palestijnse Gebieden.

  Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 66% van de ondervraagde moslims in de onderzochte landen westerlingen als gewelddadig ziet. Omgekeerd is dat 50%. Ook die getallen mogen te denken geven.

 3. Selma zegt:

  Het is helaas iets van mensen in het algemeen, en van angst en onwetendheid:
  groepen moeten altijd een vijand hebben om zich goed te voelen.
  Als het geen vijand van buiten is, dan wordt het de zondebok in eigen kring.
  De enige oplossing ligt in goed openbaar onderwijs, met name aan vrouwen, denk ik.
  Ik heb een aantal boeken gelezen van Nawal el Saadawi, daarom ben ik niet zo verrukt van Egypte. Ben sowieso niet verrukt van de volgens Allah gewilde tweederangsheid van vrouwen.
  Vrouwen zijn weliswaar zo ongeveer in de hele wereld in de praktijk tweederangs, maar in onze wet staat tenminste dat ze gelijkwaardig aan mannen zijn, en is die tweederangsheid niet gesanctioneerd zoals in de diverse godsdiensten wel het geval is.

 4. @Selma Goed onderwijs, en zeker ook betere economische omstandigheden, minder corruptie, minder machtsmisbruik, geen dictators (die dan vaak weer in het zadel blijven met westerse steun en wapens overigens).

  Ik kom zelf met regelmaat in het Midden-Oosten. De islam wordt daar nooit opgevoerd als reden waarom vrouwen worden behandeld zoals ze behandeld worden. Naar mijn idee heeft het veel meer te maken met sociale en culturele normen en waarden, vaak doet het me denken aan het Nederland van mijn jeugd.
  Mijn indruk is niet dat streng religieuze mannen (of ze nu streng-islamitisch of streng-christelijk of streng-joods zijn) vrouwen als minderwaardig zien. Wel dat ze er op grond van hun heilige boeken van overtuigd zijn dat de rol van mannen in gezin en samenleving een andere is dan die van vrouwen. Waarbij beide rollen onontbeerlijk zijn. Gelijkwaardig maar niet gelijk, zeg maar.

 5. reinejragolo zegt:

  Goed onderwijs. Wat moet ik me daar in Jordanië bij voorstellen. Welke indoctrinatie wordt toegestaan?

 6. @reine Wat is precies je vraag?

 7. Arjan Fernhout zegt:

  Dank voor de informatie en je comments tot dusver, Johanna. De cijfers geven wel aan hoe dramatisch het is om te zien dat veel politieke processen zich eerder ontwikkelen aan de hand van excessen dan aan de hand van het “gezonde” (provisorisch: Maslov heeft hier iets over gezegd in zoverre dat artsen meer zouden moeten kijken c.q. een gevoel ontwikkelen over zoiets als gezondheid dan te staren naar het al dan niet vermeend afwijkende, pathologische en de vraag in extrapolatie is hoever de ervaring-horizon reikt om het gedrag binnen culturen verder weg te beoordelen) en hoe westerse politici zich daaraan profileren c.q. er van proberen te profiteren. Daarbij hoef ik niet specifiek op de hoogte te zijn van de interne merites van die cultuur verder weg. Het gaat om het geweld, dan wel om de steun aan het geweld (zonder dat zelf in de praktijk te brengen) sec. Dezelfde vragen kan men in het westen in de diverse landen stellen over de daden van Anders Breivik en aan vele uitlatingen heb ik al gemerkt dat men in het westen heel veel “taqqiya” nodig heeft om niet tot dezelfde steun te komen aan Breivik c.s. Om maar te besluiten met de opmerking van Frits Bolkestein dat het westen de islam aanvalt en niet andersom.

  Bovenstaande observatie is zelfs minder relevant in het besef dat men vanuit het westen er de hand niet voor omdraait om leden van Al-Qaïda te steunen als hen dat uitkomt. Daarvan twee voorbeelden.

  How Al Qaeda men came to power in Libya

  == Al Qaeda is a hotbed of mercenaries used by the United States to fight in Afghanistan, Bosnia, Chechnya, Kosovo, Iraq, and now Libya, Syria and Yemen.==

  http://www.voltairenet.org/How-Al-Qaeda-men-came-to-power-in

  “Journalist” Paul Conroy is MI6 operative

  == In this photo, he can be seen in Libya (in blue bulletproof vest) with, on the right, Al-Qaeda leaders Mahdi al-Harati (in black body armor) and Abdelhakim Belhaj (in camouflaged jacket).==

  http://www.voltairenet.org/Journalist-Paul-Conroy-is-MI6

  De info via de twee links worden gesteund door een betrouwbare journalist als Pepe Escobar en uit andere bronnen. In Syrië gebeuren soortgelijke zaken.

  Het is wel duidelijk dat de mediacratie onder beheer van suspecte figuren bezig is om
  mensen te voeren naar een gemoedstoestand conform de film “The Matrix.”

 8. reinejragolo zegt:

  Johanna, wordt er in Jordanie onderwijs gegeven met een neutrale kijk op de wereld en op levensbeschouwingen anders dan de Islam.

 9. Arjan Fernhout zegt:

  @reinejragolo

  Kun je ophouden met die voortdurende pogingen om jezelf gevangen te zetten?

 10. reinejragolo zegt:

  Arjan, het is opmerkelijk dat de Al Qada-sympathie in Jordanië het hardst is gedaald.
  Waar ligt dit aan? Binnen of buiten het onderwijs?

 11. @Arjan Alle onderzochte landen laten een dalende trend zien, terwijl de omstandigheden onderling sterk van elkaar verschillen, op historische factoren, geografische, demografische, sociale, culturele, economische factoren spelen evenzeer een rol. Dat maakt het ook lastig om één antwoord te bedenken waarom er sprake is van een daling. Dat er ook een verband is met wat jij constateert over westerse bemoeienis, lijkt me duidelijk. Dat lijkt me ook een duidelijke reden waarom er soms wel sprake is van sympathie voor Al-Qaïda, dat men zich herkent in de benoemde drijfveren. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat het beeld dat men van de VS heeft over het algemeen weinig positief is. De Arabische Lente heeft daar geen verbetering in gebracht, maar het negatieve beeld nog versterkt. Vergeet niet dat veel van de machthebbers in het Midden-Oosten niet democratisch aan de macht zijn gekomen en in het zadel blijven dankzij financiële en militaire steun van met name het westen.

 12. @Reine Dat lijkt me duidelijk: het aantal mensen in Jordanië dat gunstig kijkt naar Al-QaÏda daalde sterk na 2005, het jaar van die driedubbele bomaanslag waarbij zoveel mensen omkwamen. Lees anders ook het blog dat ik daar eerder over schreef, dat geeft veel achtergrondinformatie.

 13. reinejragolo zegt:

  Bedankt voor de informatie.
  Jammer dat in Indonesië dit effect minder opgaat.
  Daar vechten moslims en christenen vrij frequent.

 14. Eens met Arjan Fernhout (vrijdag 4 mei 2012 om 20:28)
  Al-Qaeda wordt gebruikt en misbruikt om de prive agenda van de New World Order mensen uit te kunnen voeren door middel van ‘False Flag’ operaties. Ik wil niet zeggen Amerika want die zitten in een interne conflict met deze mensen.

  Uitwassen binnen de CIA zijn verantwoordelijk voor de meeste terroristische aanslagen.
  Zoals de bom die gebruikt werd voor de aanval op de WTC in Februari 1993 gebouwd is in opdracht van de FBI. Hoe weten we dit? Nou de FBI asset (Emad Salem) werd achterdochtig toen hij een opdracht kreeg om een echte bom te bouwen en nam vanaf dat moment alle gesprekken op die hij voerde met zijn opdrachtgever. Want hij had daarvoor nooit echte bommen gebouwd maar nep bommen om FBI en CIA mensen op te leiden. Hij vermoedde dus dat de bom, met zijn initialen erop, gebriukt zou worden voor een aanslag.

  Zie hier Ted Gunderson (ex-hoofd FBI Los Angeles) over deze kwestie:

  Emad Selam maakte zijn opnames bekend nadat hij opgenomen werd in een getuige bescherm programma. De waarheid rond 9-11 komt binnenkort ook wel boven. Ze hebben gewoonweg te veel steken laten vallen in de uitvoering.

 15. Excuses, de link naar Ted Gunderson moest zijn:

 16. joost tibosch sr zegt:

  Johanna, eigenlijk moet en mag ik dat niet doen, maar waarom eigenlijk niet? Als ik deze percentages van Al-Qaïda zie denk ik alsmaar aan de percentages die een PVV hier scoort..en nu dringt ook pas tot me door wat het betekent nu gelukkig weer te horen: laat ons weer terugkeren naar het radicale midden en laat de uiterste flanken rechts en links zijn, voor wat ze niet waard zijn. Eerlijk gezegd, Ik betwijfel wel of het CDA zelf wel snapt, wat ze nu zegt over dat radicale midden! En ik zie tot mijn verdriet in Griekenland (en ook in Egypte?) bijvoorbeeld hoe men in nood en wanhoop begrijpelijk toch weer naar “radicale” nonoplossingen van uiterst links en uiterst rechts grijpt

 17. @Reggie Het feit dat FBI en CIA soms duistere rollen spelen, neemt natuurlijk niet weg dat er wel degelijk extremisten rondlopen die geweld tegen burgers niet schuwen.

  @Joost Ik vind vergelijkingen tussen Al-Qaïda en de PVV weinig zinvol, het maakt een zinnig gesprek nagenoeg onmogelijk. Ik interpreteer je woorden zo dat het kennelijk zo is dat een bepaald percentage van de bevolking vatbaar is voor het innemen van extreme standpunten. Er is echter wel een groot verschil tussen extreme standpunten innemen of je toevlucht zoeken in geweld om die standpunten te realiseren. Tegelijkertijd kunnen we ons afvragen of ieder die zegt sympathie te hebben voor Al-Qaïda ook geweld goedkeurt.
  Egypte is complex, zie ook het blog dat ik daar eerder deze week over schreef. Wat ik zie is dat de strijd tegen dictatuur nog steeds voortduurt. Mubarak is weg, maar daarmee niet de dictatuur. Ik lees trouwens aardig wat berichten dat de salafisten nu al de neiging hebben om zich uit de politiek terug te trekken, dat zou historisch ook beter bij hun positie passen. Egypte zou gebaat zijn bij een zorgvuldige en vreedzame transitie, waarbij het leger zich zonder gezichtsverlies uit het centrum van de macht terug trekt. Gezien de vele economische belangen is het de vraag of dat gaat gebeuren.

 18. joost tibosch sr zegt:

  Keer schielijk terug naar de eerste zin van mijn vorige reactie, op het vragend gedeelte na. Beschouw de rest van die reactie als een gedachte die zo wel eens bij je op kan komen en die je eigenlijk uit het hoofd moet zetten!!

 19. @johanna,

  Ik beweer ook niet iets anders. Ik zeg juist dat elementen binnen FBI en CIA behoren tot die extremisten die geweld tegen burgers niet schuwen, als een entiteit als Al-Qaïda al niet uit un toverhoed komt. Wij zijn het denk ik alleen niet eens over de “soms” in “soms duistere rollen spelen”.

 20. @joost tibosch sr,

  Hier nog een gedachtespin. Ik luisterde onlangs naar een interview over eugenics van ene Aldous Huxley. Al lang en breed overleden maar hij gaf te kennen dat 20% van de mensen zonder enige moeite te hypnotiseren waren. En 20% aan de andere spectrum die niet te hypnotiseren zijn. Daartussen een grote groep van 60% die met bepaalde technieken wel te hypnotiseren zijn.

  Zijn punt was dat je alleen al met die 20% van de mensen in staat bent om elke regering omver te werpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s