Burgers en hun rechten

In de aanloop naar de verkiezingen in Algerije, Egypte, Libië en Jordanië lijkt men te worstelen met deze vraag hoe om te gaan met de islamisten: Egypte sluit tal van kandidaten uit van de presidentsverkiezingen, terwijl Libië en Jordanië religieuze partijen bij wet verbieden. In een artikel over de nieuwe islamisten gaat Olivier Roy in op de vraag of islam en democratie samengaan. Voor Roy is dat een overbodig geworden vraag, want ze hebben elkaar nodig om te overleven. In het politiek transformerende Midden-Oosten kunnen de islamisten zich slechts door verkiezing staande houden. Het nieuwe politieke landschap dwingt een nieuwe positionering bij hen af. Tegelijkertijd is de transitie naar democratie niet compleet als mainstream islamistische groeperingen als de Moslim Broederschap en Ennahda geen plek krijgen in het nieuwe bestel.

De Egyptisch-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy vraagt zich af waarom Arabische maatschappijen vrouwen haten. Dat deed flink wat stof opwaaien en kreeg veel weerwoord, onder meer van Jadaliyya. Ze schetst een somber beeld van de positie van vrouwen in Arabische landen. Geen van die landen komt voor in de top-100 van het Global Gender Gap Report. Ze citeert Hillary Clinton die stelt dat extremisten, in welk land ook, altijd focussen op het beheersen van vrouwen. Volgens Eltahawy komt die behoefte voort uit de gedachte dat zonder die controle vrouwen te dicht in de buurt komen van seksuele onverzadigbaarheid. Terwijl het de mannen zijn die zich niet kunnen beheersen op straat en vrouwen lastig vallen. Ze roept op om dingen bij de naam te noemen en het cultuurrelativisme achter ons te laten. De politieke revoluties zullen niet slagen als er niet ook een revolutie in denken ontstaat.

The Bureau of Investigative Journalism onderzoekt de dood van de 16-jarige Tariq Aziz die vorig jaar omkwam bij een drone-aanval. Volgens de Amerikaanse autoriteiten waren er bij de aanval geen burgers gedood. De zoektocht van de onderzoeksjournalist wijst anders uit. Op het uitstekende blog Informed Comment gaat Juan Cole in op het Amerikaanse gebruik van drones in Pakistan, Iran en Jemen. Dat kan de grootmacht nog wel eens in de staart gaan bijten. Een tijdje terug haalden Iraanse troepen een drone naar beneden, die ze blijkbaar kundig uit elkaar gehaald hebben. De Iraanse autoriteiten pochen dat ze de drones nu kunnen namaken. De Russen en Chinezen zouden ook interesse hebben in de technologie. Hoe lang duurt het nog voordat Hezbollah over drones beschikt? Vervelend detail: drones worden niet opgepikt door radar.

Dit artikel verscheen eerder op Sargasso in de nieuwe rubriek ‘Elders in de wereld’, die op donderdagen aandacht besteed aan actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Religie, Vrouwen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s