Bijen in de stad

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: bescherming van het Canadese regenwoud, bijen houden in Berlijn en het verduurzamen van oude huizen in Londen.

Behoud van Canada’s regenwoud

Veel van onze oerbossen zijn inmiddels door grootschalige houtkap verloren gegaan. De kaalslag waar dat toe leidde, is ook zichtbaar in het Great Bear Rainforest in Brits-Columbia. Dit uitgestrekte gebied van meer dan 6 miljoen hectare, ongeveer net zo groot als Zwitserland, is een van de grootste gematigde regenwouden ter wereld. Je vindt er bomen van 1500 jaar oud. Niet voor niets wordt het ook wel de Amazone van Canada genoemd. Voor de inheemse volkeren heeft de houtkap grote gevolgen, net als voor de honderden diersoorten die er leven.

Na jarenlange protesten kwam twee jaar geleden de Great Bear Rainforest Agreement tot stand. Volgens die overeenkomst is nu een derde van het bos beschermd gebied waar niet meer gekapt wordt. In het resterende deel wordt selectiever en minder intensief gekapt. Een vijfjarenplan moet ervoor zorgen dat ook dit deel beter beheerd gaat worden. Daarnaast is 120 miljoen dollar beschikbaar gesteld aan de First Nations gemeenschappen, de inheemse volkeren die al meer dan 8000 jaar in dit regenwoud wonen, om een duurzame economie op te bouwen. De laatste berichten zijn echter niet hoopgevend: in het zuidelijk deel neemt de houtkap weer toe en dat bedreigt het conserveringsplan dat zo moeizaam tot stand kwam.

Bijen houden in de stad

Sinds de jaren tachtig werd de bijenpopulatie door ziekten, mijten en het gebruik van insecticiden echter gehalveerd. Dat is slecht nieuws voor de natuur, want bijen bestuiven ongeveer 80 procent van alle bomen en planten. In Duitsland kwam daar nog een probleem bij: de imkerij dreigde er uit te sterven, omdat veel bijenhouders oudere mensen zijn.

Verrassend genoeg kunnen juist steden een sleutelrol spelen om het aantal bijen weer te laten groeien. Berlijn bijvoorbeeld is een groene stad, met veel parken en bomen. De rijke flora en het vaak mildere klimaat zorgen ervoor dat steden soms een geschiktere habitat zijn voor bijen dan het platteland, waar vaak sprake is van monocultuur in de landbouw. De afgelopen jaren is de belangstelling voor het houden van bijen in de stad overal sterk toegenomen, omdat meer stedelingen weer in contact willen komen met de natuur en hun eigen voedsel willen produceren. Daardoor zijn er nu alleen al in Berlijn 570 imkers.

Oude gebouwen verduurzamen

In Londen vind je veel oude huizen uit de Victoriaanse tijd. Die zien er prachtig uit, maar hebben vaak grote energielekken, produceren veel kooldioxide en dragen daardoor bij aan de opwarming van de aarde. De laatste jaren wordt retrofitting er echter steeds populairder: het toevoegen van nieuwe technologie aan bestaande gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie, driedubbele beglazing, het dichten van kieren en warmwatertanks op zonnecollectoren. De oude gebouwen worden daardoor milieuvriendelijker: ze zijn zuiniger in energie en verlagen de CO2-uitstoot drastisch.

Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen:
Beestjes met zes poten | Natuurlijke vrienden en vijanden | Ecocide: misdaad tegen de vrede | Zonne-energie als de zon niet schijnt | De natuur doet het werk | Een andere kijk op energie

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s