Zonne-energie als de zon niet schijnt

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera. Deze week: de Maasai sluiten een verbond met de leeuwen, zonne-energie als de zon niet schijnt, duurzame wijnbouw en gedeeld autogebruik.

24 uur per dag zonne-energie

Fossiele brandstoffen worden schaarser en daardoor zullen de prijzen stijgen. Het zal straks onrendabel zijn om fossiele brandstoffen te stoken voor de elektriciteitsproductie. Het Internationaal Energie Agentschap prognosticeert dat in 2050 de helft van alle elektriciteit afkomstig is uit duurzame bronnen, en maximaal 11 procent uit zonne-energie. Het probleem is alleen dat zonnepanelen geen energie leveren als de zon niet schijnt. Bij Torresol Energy in het Spaanse Andalusië hebben ze daar nu wat op gevonden.

Torresol Energy ontwikkelde een systeem dat werkt als een grote batterij. Flexibele zonnepanelen reflecteren het zonlicht op een centrale ontvanger. Die geconcentreerde zonne-energie wordt geabsorbeerd door natrium- en kaliumnitraten, die men omlaag pompt en in gesmolten toestand opslaat in een tank, om ze op een later tijdstip weer om te zetten in energie. De tanks hebben voldoende opslagcapaciteit om de turbines 15 uur te laten draaien, zodat er ook zonne-energie geleverd wordt als de zon niet schijnt.

Het gedeelde belang van mens en beest

Al eeuwenlang hoeden de Maasai in het zuiden van Kenia hun kuddes en vallen roofdieren als de leeuw die kuddes aan. Reden voor de Maasai om op ze te jagen. De leeuw delft daarbij het onderspit: waren er twintig jaar geleden in heel Afrika nog 120 duizend, nu zijn er nog maar 25 duizend.

De Maasai Land Preservation Trust probeert het tij te keren. Herders ontvangen nu financiële compensatie als hun vee ten prooi valt aan de leeuwen. De Maasai leren met andere ogen naar de werkelijkheid te kijken: wilde dieren als de leeuw vormen niet langer een bedreiging, maar zorgen door hun grote aantrekkingskracht op toeristen voor inkomen. Niet langer verwerven jonge Maasai-krijgers aanzien door een leeuw te doden. Nu vertellen de ouderen hen om naar school te gaan en werk te zoeken. De leeuwen varen er wel bij: hun populatie in het Maasai-territorium groeide in een paar jaar tijd van 5 tot 45 leeuwen.

Betere wijn, meer biodiversiteit

Eenderde van alle broeikasgassen is afkomstig van de landbouw, vooral door het grootschalige gebruik van meststoffen en pesticiden, jaarlijks goed voor 40 miljard dollar. De chemicaliën leiden bovendien tot een drastische afname van de biodiversiteit.

Shafer Vineyard in de Californische Napa Valley gooide het roer om en besloot haar wijnbouw te verduurzamen. Ze legden irrigatievijvers aan, hergebruiken afvalwater en laten zonnepanelen de benodigde energie leveren. Chemicaliën zijn uitgebannen. Nu plant men groenbemesters tussen de druivenstokken en zet men roofinsecten in tegen schadelijke insecten. Het resultaat: gezondere grond, minder bodemerosie en minder onkruid. Lastig is wel dat de groenbemesting ook knaagdieren aantrekt, maar gelukkig lokken die op hun beurt weer roofvogels. De wijn zelf is er ook op vooruitgegaan.

Gedeeld autogebruik heeft de toekomst

In Duitsland groeide het aantal mensen dat een auto deelt in 2010 met 20 procent, waarmee Duitsland koploper is in Europa. Autofabrikanten als BMW hebben dit gat in de markt inmiddels ook ontdekt. Ze ontwikkelen nieuwe modellen specifiek voor deze markt.

Dat is goed nieuws voor het milieu, want bijna een kwart van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het wegtransport. De auto’s die voor de nieuwe markt worden ontwikkeld, zijn kleiner en stoten 20 procent minder CO2 uit dan de gemiddelde Duitse auto. Elke gedeelde auto vervangt 4 tot 8 individuele auto’s. Bovendien worden er minder ritten mee gemaakt. De autofabrikanten kijken al inmiddels weer verder, naar de elektrische auto. Die is weliswaar veel duurder in de aanschaf, maar ook veel goedkoper in het gebruik.

Dit artikel verscheen ook op Sargasso

Eerdere afleveringen:
Beestjes met zes poten | Natuurlijke vrienden en vijanden | Ecocide: misdaad tegen de vrede

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s