Waarover debatteert de Kamer donderdag eigenlijk?

Komende donderdag vindt in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over de vermeende toepassing van islamitisch recht door Nederlandse rechtbanken. De aanleiding? Een Telegraafartikel over een tot op heden geheim gebleven onderzoek van de PVV.

Het is alweer even geleden dat De Telegraaf, door sommigen inmiddels gezien als het officiële persorgaan van de PVV, een artikel publiceerde met de omineuze titel Sharia al in Nederland. Volgens dat artikel luidde de PVV de noodklok nu uit eigen onderzoek van de partij gebleken zou zijn dat in Hollandse rechtbanken steeds vaker regels uit moslimlanden toegepast worden. Het artikel eindigde met Geert Wilders’ inmiddels overbekende mantra: ,,De islamisering is ook hier allang begonnen.’’

Of die stelling van Wilders klopt, daar gaat het me nu nog even niet om. Ik wil het hebben over wat er na publicatie van dit artikel gebeurde.

Een dag na publicatie, op 12 april 2011, vroeg PVV-Kamerlid Joram van Klaveren een spoeddebat aan. De aanleiding was niet zoals je zou verwachten het eigen onderzoek van de PVV. Nee, de aanleiding was dat bericht in De Telegraaf. Een aantal Kamerleden, waaronder GroenLinkser Tofik Dibi, deelde de zorgen van Van Klaveren. Sommige partijen pleitten zelfs voor een breder overleg. Van Klaveren hield echter voet bij stuk. En zo komt het dat er donderdag een spoeddebat over een Telegraafartikel op de agenda van de Tweede Kamer staat.

De vraag die mij nu bezighoudt is: waar gaat de Tweede Kamer dan eigenlijk over debatteren? Prediker constateerde het al eerder: het bewuste onderzoek van de PVV is nergens te vinden. Op de website van de PVV staat niet eens een persbericht, laat staan een onderzoeksrapport. Terecht stelde hij de vraag waar De Telegraaf haar artikel op baseerde.

Ook ik was erg benieuwd naar het rapport. Maar op de drie mails die ik daarover stuurde aan de persofficier van de PVV kreeg ik geen antwoord. Dit weekeinde heb ik uiteindelijk Joram van Klaveren benaderd. Per slot van rekening vroeg hij dat spoeddebat aan, zodat hij vast ook wel over het rapport zou beschikken.

Dat bleek echter niet het geval te zijn. Van Klaveren meldde mij namelijk dat het niet mogelijk is een rapport te overhandigen. Het onderzoek bestaat volgens hem uit ,,een zeer grote collectie van gerechtelijke uitspraken waar men gebruik heeft gemaakt van sharia (gerelateerde) rechtspraak in Nederlandse rechtbanken. Op mijn vraag of ik dan toegang tot die collectie zou kunnen krijgen of hij mij een lijst van die gerechtelijke uitspraken zou kunnen overleggen zodat ik ze zelf kon opzoeken, was het antwoord negatief. De informatie is allemaal openbaar is en onder andere te vinden op de website van de Rechtspraak, aldus Van Klaveren. Ofwel: zoek het zelf maar uit. Ik begin me af te vragen of dat onderzoek eigenlijk wel bestaat en De Telegraaf aan één Martijn Koolhoven niet genoeg heeft.

Hij voegde er nog aan toe dat het debat vooral zou gaan over de brief die het kabinet over het onderwerp naar de Kamer gestuurd heeft. Hij nam aan dat alle fracties zich daarvan op de hoogte hadden gesteld. Dat is een alleszins merkwaardige opmerking. De aanleiding van het spoeddebat was immers niet de brief van het kabinet, waarover op een later tijdstip meer. Nee, de aanleiding was een artikel in De Telegraaf waarin melding wordt gemaakt van een alarmerend onderzoek door de PVV. Een onderzoek, waarvan dus nu blijkt dat het noch in rapportvorm noch anderszins toegankelijk is. Dat geldt niet alleen voor Prediker en mij, het geldt ook voor de leden van de Tweede Kamer, getuige ook deze tweets van Tofik Dibi:

Tweets van Tofik Dibi over het PVV-rapport naar de toepassing van islamitische rechtsregels door Nederlandse rechtbanken

De vraag is dus wat de Tweede Kamer bezielt om donderdag een debat te voeren over een rapport waarvan zij geen idee heeft hoe het tot stand is gekomen en wat er in staat. Kennelijk is ook Dibi tot dat inzicht gekomen, want gisteravond meldde hij dat hij inmiddels om uitstel van het debat heeft gevraagd totdat de andere Kamerleden het bewuste rapport ook hebben. Dat lijkt mij een goede zaak. Niemand is er bij gebaat, behalve dan wellicht de PVV, om een debat te voeren over een geheim rapport.

Dit artikel verscheen op 26 september 2011 op Sargasso
Lees ook: De sharia-mythe van de PVV

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Politiek, Religie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Waarover debatteert de Kamer donderdag eigenlijk?

  1. Pingback: PVV kan beter zichzelf onderzoeken dan de sharia « George Knight

Reacties zijn gesloten.