Water maakt verschil

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat, Ontwikkelingshulp en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Water maakt verschil

 1. Water. 70% of me is water, 70% of you is water.
  De oorlogen in de nabije toekomst zullen niet om olie gaan maar om water. En in de USA bijvvorbeeld weten ze dat nog niet, en besteden de particulieren een gemiddeld mondiaal maandsalaris aan water met naar de plee gaan en de auto wassen. Hier ook, in slechts iets mindere mate.
  De oorlog in het midden-oosten gaat over de Jordaan, dat is al tijden zo. De enige rivier in die hele regio, inclusief Turkije. Al die religieuze en historische opties die worden aangehangen gaan in feite om de Jordaan. De pijplijn van de levensvatbaarheid, zeg maar. Het achterliggende ‘gedachtengoed’ . Niet dat dat geen geldende reden is, alleen zegt niemand dat. Of is iedereen het vergeten, totdat het te laat is, omdat inmiddels de redenen diffuus en het persoonlijke verlies te groot is geworden. Iedereen klooit wat aan, eigenlijk.

 2. De oorlogen van de nabije toekomst zullen gaan om schaarse grondstoffen, waarvan water een van de meest vitale is. Zoals de vluchtelingen van de toekomst ook in toenemende mate ecologische vluchtelingen zullen zijn.

  Inzake het Midden-Oosten is water denk ik niet de oorsprong van het conflict, maar is toegang tot schaars water wel een factor die van groot belang is. Dat geldt niet alleen voor de Jordaan, maar ook voor de natuurlijke waterbronnen in de Westbank. Ik heb daar een tijd geleden al eens een blog aan gewijd: https://johannanouri.wordpress.com/2009/06/07/waterschaarste-bedreigt-vrede-midden-oosten/

 3. Schaarse grondstoffen, zoals water, geven ook economische vluchtelingen. Schaarste brengt economische druk mee, terwijl de ecologie eigenlijk al naar de maan is.

  Tuurlijk is water niet de oorsprong van dat conflict, ligt die oorsprong eerder in een zoveelste exodus van het joodse ‘volk’ naar een gebied dat al bewoond was, met alle gedwongen volksverhuizingen van dien, onder het gezag van inderdtijd de engelsen, met hulp van de duitsers die van dat pre-christelijke ‘probleem’ afwilden, daar heeft maria von trepp een goed blog over trouwens, maar dat water is toch van erg groot belang daar, al blijven er altijd mensen over die het over mensenrechten blijven hebben, aan alle zijden. Omdat mensen nu eenmaal niet zo gul zijn in tijden van schaarste, en die tijden worden, zoals je zegt, alleen maar erger.

 4. Water is een van de meest primaire levensbehoeften van ieder mens, net als voedsel. Ik zie ook geen tegenstelling tussen vragen om toegang tot water en pleiten voor handhaving van mensenrechten. Voor mij is toegang tot primaire voorzieningen een fundamenteel recht van elk mens. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verwoordt dat als volgt:

  Artikel 3:
  Een ieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.

  Artikel 25 lid 1:
  Een ieder heeft recht op een levensstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder begrepen voeding, kleding, huisvesting en geneeskundige verzorging en de noodzakelijke sociale diensten, alsmede het recht op voorziening in geval van werkloosheid, ziekte, invaliditeit, overlijden van de echtgenoot, ouderdom of een ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.

 5. Dat is zo, en die artikelen zijn een enorme verworvenheid, en alle moeite waard. Maar de praktijk is altijd anders, mensen worden weggezet als zijnde slecht of overtollig, of immoreel, of vul-maar-in, en daaronder, onder al die oordelen, zit gewoon die hang naar schaarse grondstoffen, of het nu olie is of water. Het gaat altijd om de buit.
  En daarom zijn die mensenrechten opgeschreven, om te verwoorden wat de bedoeling zou moeten zijn, en om de schrieperigheid en de ongeneigdheid van groepen mensen om iets te delen in de hand te houden. Om al dat bloedvergieten wie weet te voorkomen.
  Om te voorkomen dat mensen elkaar werkelijk als fundamentele vijand gaan zien, terwijl het gewoon om een korst brood en een beker water gaat.
  Sorry, ik ben in een rotbui, en mis even een lichtpuntje.
  O, ik bedoelde met mijn laatste alinea niet dat ik dat bespottelijk vind hoor, dat er altijd nog mensen zijn die zich druk maken over mensenrechten. Integendeel, want in tijden van schaarste zijn gedeelde rechten of kansen de eerste dingen die sneuvelen, over het algemeen. De lui die dat juist in het oog houden zijn zo vreselijk nodig, altijd al geweest.

 6. Die mensen zijn het lichtpuntje.

 7. In het oog blijven houden dat het uiteindelijk altijd om mede-mensen gaat. Het recht van de sterkste en compassie verhouden zich niet zo tot elkaar.
  Het mooie van het filmpje vind ik dat je met zo weinig zo veel kunt bereiken, dat wie het grootste deel van zijn tijd bezig is met overleven geen tijd heeft voor andere dingen. In tijden van schaarste zijn de prioriteiten helder.

 8. Mee eens. Maar wat bedoel je precies met die laatste zin?

 9. martin zegt:

  Vreemd health symbool, zo’n capsule voor medicijnen.

  Ook in Nederland is het water – op een andere manier – momenteel schaars.

 10. @ Barbara
  Prioriteit 1 is overleven, alles wat daarna komt is een luxeprobleem. Als je geen voedsel en water hebt, en de dag noodgedwongen doorbrengt met het verzamelen daarvan, heeft geen tijd om bezig te zijn met bijvoorbeeld een opleiding. Het is schrijnend dat wij diezelfde mensen soms verwijten dat ze analfabeet zijn en laaggeschoold.

  @ Martin
  Ja, ook hier is momenteel enige waterschaarste, hoewel die natuurlijk in het niet valt bij de schaarste in sommige andere landen. Zie ook het filmpje dat ik vandaag plaatste: Bridging Waters. Schaarste van water zal in de toekomst steeds meer een issue worden en grote gevolgen hebben. Net als schaarste van fossiele brandstoffen trouwens.

 11. Johanna, dat dacht ik al, maar heldere prioriteiten klonk zo fleurig dat ik even op een ander been stond. Mensen hebben vaak zo weinig fantasie of emphatie, wat soms hetzelfde is, als ze hun buikje rond hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s