Amman’s groene ambassade

Het was een mooie opsteker voor de duurzaamheidsstrategie die het ministerie van Buitenlandse Zaken onder het vorige kabinet heeft uitgezet. Deze week werd bekend dat de Nederlandse ambassade in Amman (Jordanië) van het Amerikaanse Green Building Council het prestigieuze LEED® Silver certificaat voor groene gebouwen heeft gekregen. Daarmee is de ambassade het eerste gebouw in Jordanië en de eerste Nederlandse ambassade tot nu toe die LEED-gecertificeerd is. Wereldwijd is er slechts één andere nieuwbouwambassade die LEED-gecertificeerd is.

Rick Feddrizzi, directeur van het US Green Building Council lichtte de erkenning als volgt toe:

“The green building movement offers an unprecedented opportunity to respond to the most important challenges of our time, including global climate change, dependence on non-sustainable and expensive sources of energy and threats to human health. The work of innovative building projects such as the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Amman, Jordan, is a fundamental driving force in the green building movement.”

Het LEED Silver certificaat werd uitgereikt vanwege de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van het ontwerp van het gebouw.

De Nederlandse overheid kocht in 2006 in Amman een bestaande villa van één verdieping met een ommuurde tuin en een zwembad aan, om die om te bouwen tot het nieuwe gebouw voor de ambassade. Bij de verbouwing werd de bestaande structuur gehandhaafd, voor de constructie maakte men gebruik van lokale bouwmaterialen als de bekende ‘Jerusalem Stone’ die je overal in Amman vindt, er werd een nieuwe tuin ontworpen die weinig water nodig heeft, terwijl de meeste bomen uit de oude tuin werden behouden.

Nederlandse ambassade in Amman, Jordanië

De architect liet zich inspireren door de traditionele Jordaanse architectuur. Dikke muren houden overdag de hitte buiten en ‘s nachts de kou. Tussen de twee verdiepingen ligt een horizontale spouw die de koude nachtlucht opvangt, die wordt gebruikt als natuurlijk ventilatiesysteem. De bovenverdieping is transparant en het lichthof in het midden van het gebouw zorgt voor natuurlijk daglicht. Verder dragen zonwerende zeildoeken ervoor dat niet teveel direct zonlicht het gebouw binnenvalt, en daardoor is minder airconditioning nodig. Ook het meubilair is duurzaam.

Het bestaande zwembad wordt gebruikt voor thermische opslag. ‘s Zomers wordt de nachtkou in het zwembadwater opgevangen en overdrag terug het gebouw ingepompt. ‘s Winters zetten zonneboilers zonne-energie om in warmte, en ook wordt via het zwembadwater terug het gebouw ingepompt. De ambassade gebruikt tanks voor de opslag van regenwater, waarmee de tuin besproeid wordt.
Zonnecelpanelen zetten het invallende licht direct om in elektriciteit die in het het gebouw gebruikt wordt. Daarmee wordt zo’n 12 procent van de energiebehoefte gerealiseerd. De ambassade wordt hierdoor minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en bespaart op de energierekening.

Niet alleen is het gebouw milieuvriendelijk, ook de bedrijfsvoering zet in op duurzaamheid. Papier, glas en plastic worden gerecycled. Medewerkers mogen ook hun privé-afval in de inzamelingscontainers gooien.

De Nederlandse ambassade in Amman is ontworpen door de Nederlandse architect Rudy Uytenhaak, die in 2008 Architect van het Jaar werd vanwege zijn bijzondere concepten, de innovatieve inzet van bouwtechnieken en zijn streven naar duurzaamheid. Ook de nieuwe Nederlandse ambassade in Australië is door hem ontworpen. Voor de ambassade in Amman werkte hij samen met het Jordaanse bedrijf Consolidated Consultants Engineering and Environment. Het ontwerp sluit aan bij de duurzaamheidsstrategie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ernaar streeft om in 2012 een klimaatneutrale werkomgeving te realiseren.

LEED is een internationale certificering voor de ontwikkeling van hoogwaardige en duurzame gebouwen en interieurs. Op een maximum van 100 punten kreeg de ambassade 50 punten, goed voor een zilveren status. Voor een gouden status zijn nog slechts enkele punten extra nodig, meldde de ambassade trots.

Een lager energie- en waterverbruik leidt volgens LEED tot besparingen voor gezinnen bedrijven en belastingbetalers, het reduceert de uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan een gezondere omgeving voor inwoners, medewerkers en de gemeenschap.

Het is te hopen dat het nieuwe kabinet het huidige duurzaamheidsbeleid voortzet, maar het Kamerdebat over de regeringsverklaring geeft daarover op zijn minst te denken.

Dit bericht werd geplaatst in Klimaat, Midden-Oosten, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Amman’s groene ambassade

 1. The_Saint zegt:

  Mooi gebouw….hoe staat het eigenlijk met de verkiezingen?

 2. Timmerark zegt:

  En deze ambassade is er alleen maar gekomen omdat Beatrix destijds van Mierlo onder druk heeft gezet dat er een ambassade moet komen. Heeft ze toch nog een goede invloed gehad…

 3. @ The_Saint
  De verkiezingen zijn op 9 november. Binnenkort meer daarover op dit blog.

  @ Timmerark
  Of dat de enige reden was, kun je je natuurlijk afvragen. Feit is dat Jordanie een relatief rustige vestigingsplaats is voor een Nederlandse vertegenwoordiging, in een regio waar in flink wat landen onrust heerst. Ik vond dit inderdaad een mooi bericht, hoe je traditionele technieken inzet en combineert met innovatieve.

 4. Ruud Zweistra zegt:

  (wordpress)

  johanna_nouri 29-10-2010 21:49
  …. De meeste moslims kennen het begrip taqiyyah niet eens.

  Reactie:
  Alle moslims liegen dat “islam” “vrede” betekent, op een enkele fundamentalist na, die eerlijk toegeeft dat het dat betekent wat hij wil voor de rest van de wereld: onderwerping.

  Net alsstiekunalle moslimsdat willern

 5. Ruud Zweistra zegt:

  (wordpress)

  Laatste zin: Net als stiekum alle moslims dat willen. Iedereen moslim.

 6. Dag Ruud,
  Het is misschien handig als je reacties op teksten op andermans VKblog niet hier plaatst maar daar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s