Feit of fictie? Wilders’ tsunami van islamisering

Wilders maakt Nederlanders met veel succes bang voor overheersing door moslims maar hoe zit het echt? Altijd Wat, het alternatieve actualiteitenprogramma van de NCRV, zette vrijdagavond 24 september de echte cijfers tegenover de PVV-propaganda.

Flip Vandyke publiceerde inmiddels een factcheck van de cijfers die in het filmpje genoemd worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Politiek, Religie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

119 reacties op Feit of fictie? Wilders’ tsunami van islamisering

 1. Ina Dijstelberge zegt:

  Dat zijn de feiten, maar ja realiteitszin is ver te zoeken. Trouwens dat rapport waar je vandaag ook op GC over meldde, prikt ook weer een propaganda slogan door.

 2. Inderdaad Ina, dat rapport weerlegt flink wat mythes. Terwijl andere zaken, die door sommigen terzijde worden geschoven als linkse multikul sterk bevestigd worden.

 3. Me.myself.and.i zegt:

  Just to let you know:

  Studie: salafisten geen gevaar voor democratie

  Gepubliceerd: 24 september 2010 11:24 | Gewijzigd: 24 september 2010 15:21

  Door een onzer redacteuren

  Rotterdam, 24 sept. Streng orthodoxe moslims in Nederland vormen geen gevaar voor de democratie. Deze zogenoemde salafisten hebben soms moeite met de normen van de democratische rechtsstaat, maar slechts een verwaarloosbaar aantal gelooft in het gebruik van geweld.Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde studie Salafisme in Nederland. Aard, omvang en dreiging van onderzoekers Ineke Roex, Sjef van Stiphout en Jean Tillie. Zij zijn verbonden aan het Instituut voor Migratie en Etnische Studies en de afdeling politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Het rapport werd geschreven in opdracht van het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie (WODC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

  Gedetailleerd overzicht

  Het rapport biedt een breed en gedetailleerd overzicht van de denk- en leefwereld van een minderheid van de Nederlandse moslimbevolking. Voor het eerst zijn er cijfers: 72.000 van de circa 900.000 Nederlandse moslims zijn streng orthodox, volgens de onderzoekers. Ofwel 8 procent. Voor de Turkse moslims is dat 5 procent, voor de Marokkanen 12. Een grote meerderheid is niet (streng) orthodox. De salafistische organisaties, schrijven de onderzoekers, zijn door de grote sociale controle eerder een religieuze buffer tegen extremisme dan een katalysator van politiek activisme.

  Streng orthodoxen hebben wel opvattingen die de integratie belemmeren. Zo willen streng orthodoxe mannen vrouwen geen hand geven, vinden ze een theocratie beter dan een democratie en is het voor hen verboden zich in ruimten te begeven waar mannen en vrouwen samen zijn. „Deze opvattingen vormen echter op zichzelf geen bedreiging voor de democratische rechtsstaat en zijn te vergelijken met de staatsopvatting van de SGP”, stellen de onderzoekers.

  Oudere Marokkaanse mannen, ontdekten de onderzoekers, zijn het meest orthodox. Dat zijn mannen die vasthouden aan hun streng religieuze denkbeelden. Ze zijn vaak slecht opgeleid en werkloos. Ze vinden geweld misschien een mogelijk middel om de religieuze idealen te verwezenlijken, maar zullen het zelf nooit gebruiken.

  Geen zicht
  De onderzoekers hebben geen zicht op de kleine groepjes extremistische jongeren die elkaar thuis ontmoeten, buiten officiële organisaties om. „We kunnen niet het gedrag van individuen onderzoeken”, zegt Tillie. De inlichtingendienst AIVD liet al eerder weten dat de dreiging van dit soort ‘netwerken’ is afgenomen.

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2622968.ece/Studie_salafisten_geen_gevaar_voor_democratie

  Dus de Islam een probleem? Dacht het niet, hooguit de scherpslijpers. Maar daar heeft de Islam niet het monopoly op.

 4. vandyke zegt:

  Dat ze de cijfers 1996 t/m 2001 vergelijken met 2002 t/m 2008 is logisch, heb ik ook gedaan, maar dat ze het ophangen aan 9/11 is onlogisch want het heeft daar -denk ik- weinig mee te maken. Het is de stengere regelgeving die voor de vermindering heeft gezorgd.

  Het is natuurlijk wel zo dat de stijging van het aantal moslims 3 procentpunten zal zijn en niet 3%

  Het is in ieder geval hoopgevend dat er nu zo langzamerhand eens wat echte cijfers in de media worden gepresenteerd.

 5. Zich van Verre zegt:

  Zijn jullie ook zo blij dat die cijfers de goede kant opgaan?

 6. Ina Dijstelberge zegt:

  @MMI : Dat was het rapport waar ik het over had in mijn reactie.

 7. ron rozen zegt:

  Ik ben helemaal gerustgesteld. Dat gedoe met die poortjes bij alle vliegvelden zal binnenkort voor goed tot het verleden behoren waarschijnlijk.

 8. öszibarack zegt:

  In andere berichten is sprake van 53.000 orthodoxen (http://www.aissr.uva.nl/aissr/home.cfm/45A1F3D4-0852-4D3E-82549301DB813195). Er zijn ongeveer 900.000 moslims in Nederland. Of die 8% klopt niet of die 53.000 niet, of er is nog iets anders mis.

 9. öszibarack zegt:

  Een belangrijke passage vind ik (p. 295):
  Alle salafistische predikers die verbonden zijn aan salafistische organisaties, keuren geweld af en weerleggen de ideologie van de jihadi’s. Recent is ook gebleken dat men actief meewerkt aan het opsporen van jihadi’s. Hoe meer binding een gelovige heeft met een organisatie dan wel prediker, hoe groter de kans dat bovenstaand anti-jihadistisch standpunt wordt onderschreven. Radicalisering in de zin van de actieve bereidheid om geweld te gebruiken vindt dan ook plaats buiten de salafistische organisaties.

 10. Reine jRagolo zegt:

  Als moslims ook mogen lachen zie ik de islamisering wel op me af komen.
  Ik maak me echt zorgen om al die kernraketten die nog overal op de wereld staan.
  Vandaag of morgen is de beveiliging van een ontsteking doorgerot.

 11. öszibarack zegt:

  Gevonden over dat aantal orthodoxe moslims (p. 227):
  Het betrouwbaarheidsinterval van de proportie streng orthodoxen in de totale steekproef (n=1103) is weergeven in de vijfde kolom van tabel 9.15. Op basis van dit interval kunnen we met 95 procent zekerheid zeggen dat in de totale onderzoekspopulatie (911,515) het percentage streng orthodoxen ouder dan 15 jaar tussen de 4.36 procent en de 7.14 procent ligt. Dit komt overeen met een populatieaantal streng orthodoxen ouder dan 15 jaar van tussen de 39,706 en 65,082.

  Het cijfer van 72.000 is incorrect. Het is waarschijnlijk gebaseerd op een snelle rekensom van 8% * 900.000. Het getal van 53.000 betreft het midden tussen 39.706 en 65.082.

 12. peter louter zegt:

  Beslist fictie:
  want Wilders heeft nooit gesproken over: de tsunami van de islamisering.

  Dat is een constructie die jij hebt bedacht,

 13. Tore Sacs zegt:

  Heel duidelijk en helder neergezet door de NCRV. Het is ook voornamelijk een machtsmiddel voor de heer Wilders en zijn extreem conservatieve beweging. Oftewel: verdeel en heers. De aanslagen van 11 september hebben bij de beeldvorming prima bij geholpen.

  Het veranderd trouwens weinig aan het beeld. Er is enkel geruststelling bij de mensen die van het begin af aan meenden dat de heer Wilders puur angst aan het kweken was. Voor de volgers van Wilders is de angst voor het vermeende nog steeds de enig tellende waarheid. Zelfs als men het tegenovergestelde bewezen krijgt.

  Angst heeft een buitengewoon nadelige uitwerking op het heldere denken, dat gaat dan namelijk niet meer. Het hoort allemaal bij de strategie van de rechts-conservatieven om in Nederland de touwtjes in handen te krijgen. "Wij" tegen "Zij", these en anti-these, met als synthese de macht van ultra-rechts die de oplossing gaat bieden. Voor het probleem dat zij zelf bedacht heeft…

  Jammer dat dergelijke openbaringen als die van de NCRV alleen de mensen bereiken die nog wel de moeite nemen om zelf na te denken.

 14. öszibarack zegt:

  @Peter
  De tsunami van islamisering is niet iets wat Johanna heeft bedacht:
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/94692/Wilders-wil-tsunami-van-islamisering-stoppen.htm

 15. Ina Dijstelberge zegt:

  @ Peter helaas deed hij dat wel, bijvoorbeeld in een interview met de Volkskrant :

  "‘De demografische samenstelling van de bevolking is het grootste probleem van Nederland. Ik heb het over wat er naar Nederland komt en wat zich hier voortplant. Als je naar de cijfers kijkt en de ontwikkeling daarin* Moslims zullen van de grote steden naar het platteland trekken. We moeten de tsunami van de islamisering stoppen. Die raakt ons in ons hart, in onze identiteit, in onze cultuur. Als we ons niet verweren, zullen alle andere punten uit mijn programma voor niks blijken te zijn.’"

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article577161.ece/

 16. extranjero zegt:

  Wat doen de feiten er nou toe voor totalitaire groepjes zoals de Secte Wilders? We hebben het hier over gelovigen van het ergste soort, type BinLadenXXXL, die – met recht – hun bestaan dusdanig miserabel achten dat ze achter om het even welke "verlosser" aanhollen.

  öszibarack 25-09-2010 09:36
  @Peter
  De tsunami van islamisering is niet iets wat Johanna heeft bedacht:
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Pol...

  En zo is er wéér een leugen van een Wilders-adept weerlegd. Wonderbaarlijk anders dat een sectelid het eigen evangelie blijkbaar zo slecht kent.

 17. ron rozen zegt:

  In het parool stond het volgende over het onderzoek."Tillie: ”Geert Wilders scheert orthodoxie en radicalisering over één kam, maar dat klopt niet. Hij heeft wel gelijk dat er een orthodoxe groep is met onaangename denkbeelden, hij heeft geen gelijk in de omvang daarvan. Waar Wilders zegt: de echte moslim is een Mohammed B., zeggen wij: de echte moslim is een oude, vriendelijke man in een jurk.” (VERA SPAANS)"

  En er stond ook in hoe dat Andre van Es, de Amsterdamse diversiteitswethouder over het onderzoek dacht.
  De orthodoxe Islam vormde misschien geen bedreiging voor de Nederlandse samenleving, maar wel degelijk voor de persoonlijke vrijheid van moslimvrouwen. Ze mogen niet de opleiding volgen die ze graag willen moeten vaak tegen hun zin jong trouwen en zijn bang een glas wijn te drinken op een terras of een sigaret te roken.

 18. storm zegt:

  de uitzending van Zembla toont ook een veel genuanceerder beeld . Zou verplicht voorlichtingsmmateriaal moeten zijn voor Wildersvolgelingen.

 19. Mihai Martoiu Ticu zegt:

  @peter louter

  ==Beslist fictie:
  want Wilders heeft nooit gesproken over: de tsunami van de islamisering.

  Dat is een constructie die jij hebt bedacht, ==

  "We moeten de tsunami van de islamisering stoppen." En: "Van die tsunami van een ons wezensvreemde cultuur die hier steeds dominanter wordt. Daar moet een halt aan worden toegeroepen."

  http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article577161.ece/De_paus_heeft_volkomen_gelijk

 20. joost tibosch sr zegt:

  Naast juiste weergave van getallen lijkt het me ook zinnig goede informatie over de islam (in opleiding en publiciteit) te geven. Het van niets wetend autochtone Nederland is overvallen door de rare informatie van de StaatIsrael-fanaat Wilders en vertrouwt in groeiend aantal, na de ontsteltenis van het binnenvliegen van vliegtuigen in wolkenkrabbers en het mes in de buik van van Gogh, geen enkele moslim (= de grote meerderheid fatsoenlijke moslims) meer, en praat met het grootste gemak (en venijnig plezier?) al jarenlang de verkeerde getallen na. (zie ook mijn reactie bij RJ Scholtens onder "moslim- en monoculti-moe")

 21. ErPee zegt:

  Wilders zou nooit over tsunami van islamisering gesproken hebben? Als hij dat niet gedaan had zou het gebruik van het woord nu niet zo wijdverbreid zijn. Wilders heeft Nederland getsunamiseerd.

 22. ron rozen zegt:

  En joost tibosch houdt maar weer eens een anti Wilders riedeltje. Hij begint aardig op een repeterend bandje in de metro te lijken: "De volgende stop is Venserpolder". Of op 10:3 (10,33333…….)

 23. peter louter zegt:

  Ik beken mijn ongelijk

 24. George Knight zegt:

  @Ina en Johanna
  Ina antwoordde me over een Amerikaans rapport over de sharia: Bij elk rapport, onderzoek kijk ik naar de achtergrond van de onderzoekers, het doel en de opdrachtgever. Op grond daarvan geef ik het een plaats in mijn referentie kader. Werkelijke objectiviteit vind je volgens mij alleen in de exacte wetenschappen.

  Daar ben ik mee eens. Er is een type van sociaal-culturele of politiek-culturele rapporten dat verre van objectief is. Het gaat uit van een conclusie en boetseert daar feiten bij. Dat heeft niets met wetenschap of de wetenschappelijke mnethode te maken. Daarom geef ik geen cent voor het wetenschappelijke nut van het rapport van Jean Tillie en anderen. Het is er een uit een reeks van journalistieke producten die een grote jas van wetenschappelijkheid aantrekken en trachten de politiek te beinvloeden. Wat mag, maar noem het dan ook bij de echte naam.

  In de NRC van 24-09 troffen me twee uitspraken:
  Onderzoeker Jean Tillie: "Het standpunt dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt, zoals onder meer Wilders zegt, is onzin." en:
  De salafistische organisaties, schrijven de onderzoekers, zijn door de grote sociale controle eerder een religieuze buffer tegen extremisme dan een katalysator van politiek activisme.

  In de eerste uitspraak wordt weersproken dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt en in de tweede uitspraak wordt erkend dat de islam een organisatie is die tot geweld leidt. Want in het vervolg wordt gerefereerd aan terrorisme en de rekrutering van de gewelddadige jihad. Dit soort tegenstrijdigheden en losse eindjes is karakteristiek voor een sociale wetenschap die niet volgens de wetenschappelijke methode werkt. Voor sommigen onderhoudend amusement, maar een wetenschappelijke waarde hoeven we er niet aan toe te kennen. Het is niet objectief.

  Het aantal van 900.000 Nederlandse moslims waarvan het rapport uitgaat is er een voorbeeld van waar het al misgaat. Namelijk in de omschrijvingen en definities. Er zijn veel minder Nederlandse moslims. Zoals het item over de tsunami terecht aantoont. Da’s een schrikbeeld waar Wilders en linkse politiek elkaar vinden en over kunnen blijven opjutten. Maar met de werkelijkheid van Nederland heeft het niets te maken.

  Kortom, wat moeten we met dit soort rapporten die vertekenen en verkleuren en de werkelijkheid eerder vertroebelen dan verklaren? En wat beogen de mensen die net doen alsof zo’n rapport een waardevolle en ware uitspraak over de werkelijkheid doet?

 25. Mihai Martoiu Ticu zegt:

  @George

  ==In de eerste uitspraak wordt weersproken dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt en in de tweede uitspraak wordt erkend dat de islam een organisatie is die tot geweld leidt.==

  Ik zie niet hoe je de twee zinnen op die manier zou kunnen lezen.

  ==Het gaat uit van een conclusie en boetseert daar feiten bij.==

  ad hominem.

 26. Me.myself.and.i zegt:

  @George

  =Onderzoeker Jean Tillie: "Het standpunt dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt, zoals onder meer Wilders zegt, is onzin." en:
  De salafistische organisaties, schrijven de onderzoekers, zijn door de grote sociale controle eerder een religieuze buffer tegen extremisme dan een katalysator van politiek activisme.

  In de eerste uitspraak wordt weersproken dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt en in de tweede uitspraak wordt erkend dat de islam een organisatie is die tot geweld leidt.=

  Ja? Waar staat dat? Wat je nu doet is politiek activisme gelijkstellen aan terrorisme.

  Je ziet over het hoofd ziet dat bijv. in landen als Pakistan en Egypte dit salafisme juist duikt in gaten die zijn achtergelaten door de autoritaire regimes die er heersen, vaak niet toevalligerwijs ingesteld door Groot-Brittannie en de VS.

 27. Ina Dijstelberge 25-09-2010 01:18 | Ik zie nu pas dat jij verwees naar het rapport over salafisme. Mijn reactie van 01:48 ging over de Monitor Antillianen. Dit om verwarring te voorkomen onder de reageerders.

  Me.myself.and.i 25-09-2010 01:48 | Een zeer lezenswaardig rapport. Ik heb inmiddels, ook door de andere reacties even gekeken naar percentages en aantallen. Zie mijn reacties aan öszibarack hieronder. Het aantal orthodoxe moslims is dus heel laag, zo’n 8 procent en ze vormen geen bedreiging voor onze rechtsstaat maar fungeren juist eerder als buffer tegen extremisme. Wel leiden een aantal van hun opvattingen tot belemmeringen in de integratie, denk bijvoorbeeld aan geen handen schudden, niet met de andere sekse in een ruimte mogen zijn. Die opvattingen bedreigen niet onze rechtsstaat en de onderzoekers vergelijken ze met het gedachtegoed van de SGP.
  Op objectieve gronden kun je dus niet volhouden dat de Islam een probleem is. Je kunt het ermee oneens zijn, maar dat is geen legitieme reden het te verbieden.

  vandyke 25-09-2010 05:21 | Inderdaad hoopgevend Vandyke. Ik zag dat de NOS ook al het licht gezien heeft, mede dankzij jou: http://nos.nl/artikel/185457-fact-check-ella-vogelaar-over-gezinshereniging.html
  Kun je het verschil tussen 3 procentpunten en 3% nog even uitleggen?

  Zich van Verre 25-09-2010 07:56 | ‘De goede kant op’ is een waardeoordeel. In ieder geval is duidelijk dat van een tsunami van islamisering geen sprake is. Noch op grond van aantallen, noch op grond van gedachtegoed. Zie ook het rapport dat MMI noemt.

  ron rozen 25-09-2010 08:20 | Dat er een zeer beperkt aantal idioten is dat onze veiligheid bedreigt, is waar. Maar het is geen enkele reden om meer dan 900 duizend mensen als ‘het gevaar’ te zien. Zoals het door MMI aangehaalde rapport glashelder in kaart brengt. Lees het eens.

 28. öszibarack zegt:

  @George
  Ha, die George. Als iets niet volgens jouw conclusie uitkomt, boetseer je daar feiten geen bij, maar een warrig lulverhaal.
  Natuurlijk is er kritiek op het rapport mogelijk. Dat hoort bij wetenschap.
  Er wordt in de beginsituatie inderdaad geredeneerd vanaf ruim 900.000 allochtonen met een mogelijk islamitische achtergrond, maar dat aantal wordt in het rapport al direct gecorrigeerd met de opmerking dat niet iedereen ook daadwerkelijk moslim is.
  Het lijkt me het best onderbouwde wat we tot nog toe hebben. Of is de ‘tsunami van islamisering’ op zich een gegrond uitgangspunt?

 29. knutselsmurf zegt:

  Natuurlijk zal het grootste deel van de PVV-stemmers de informatie weer afdoen als propaganda.
  Of zichzelf voorhouden dat ze om "andere" redenen op de PVV stemmen.
  Geert zal weer steigeren om de linkse propaganda die betaald wordt uit algemene middelen.
  Ik hoop dat het CDA-congres bruin-1 torpedeert, en dat de piek in Wilders populariteit daarmee achter ons ligt.

  @Peter Louter :
  Ga maar snel terug naar je eigen blog, waar je iedereen die je tegenspreekt de mond kan snoeren en waar voornamelijk mensen komen die het toch al met je eens waren.
  Je kan hier echt geen deuk in een pakje boter slaan.

 30. öszibarack 25-09-2010 08:34
  = In andere berichten is sprake van 53.000 orthodoxen (www.aissr.uva.nl/aissr/home.cf…). Er zijn ongeveer 900.000 moslims in Nederland. Of die 8% klopt niet of die 53.000 niet, of er is nog iets anders mis. =

  öszibarack 25-09-2010 09:05
  = Gevonden over dat aantal orthodoxe moslims (p. 227):
  Het betrouwbaarheidsinterval van de proportie streng orthodoxen in de totale steekproef (n=1103) is weergeven in de vijfde kolom van tabel 9.15. Op basis van dit interval kunnen we met 95 procent zekerheid zeggen dat in de totale onderzoekspopulatie (911,515) het percentage streng orthodoxen ouder dan 15 jaar tussen de 4.36 procent en de 7.14 procent ligt. Dit komt overeen met een populatieaantal streng orthodoxen ouder dan 15 jaar van tussen de 39,706 en 65,082.

  Het cijfer van 72.000 is incorrect. Het is waarschijnlijk gebaseerd op een snelle rekensom van 8% * 900.000. Het getal van 53.000 betreft het midden tussen 39.706 en 65.082. =

  Het onderzoek is uitgevoerd onder drie herkomstgroepen: Turkije, Marokko en Overig niet-westers (Suriname, Irak, Afghanistan, Iran, Somalië, Egypte en Pakistan).
  Niet iedereen in die groep is moslim. Zou komen er uit Irak en Iran bijvoorbeeld ook christenen. Op pagina 215 van het rapport vind je tabel 215. Die laat zien welke religies men per herkomstgroep aanhangt in de steekproef die werd onderzocht. Bij Turken en Marokkanen is 89 procent moslim, bij de overige landen is dat slechts 31 procent.

  Het onderzoek is uitgevoerd op die respondenten die moslim waren. En van die groep behoort 8 procent tot de orthodoxen.
  In Nederland zijn naar schatting 911.515 mensen uit diezelfde herkomstlanden, afgerond 900.000. Als je daarvan 8 procent neemt, kom je op 72.000. Maar dat is dus niet terecht.

  Want onder die 911.515 mensen bevinden zich ook vele niet-moslims. Tabel 9.5 op pagina 215 laat zien dat onder Turken en Marokkanen 89 procent moslim is. Bij de andere herkomstgroepen is dat 31 procent (dan zie je ook gelijk waarom een stop op immigratie uit moslimlanden dus klinkklare onzin is: 69 procent is helemaal geen moslim). Over de totale steekproef is 74 procent moslim.

  Het betekent dus dat je bij alle drie de groepen in het percentage orthodoxen rekening moet houden met het percentage dat helemaal geen moslim is. Grofweg is dan de berekening: [aantal mensen] * [percentage moslim] * [percentage orthodox] = 911.515 * 0,74 * 0,08 en dat nadert het genoemde aantal van 53.000. Ik schreef ‘grofweg’, om het wetenschappelijk verantwoord te doen moet je met nog wat dingen rekening houden. Zie verder het rapport.

  Bij een betrouwbaarheidsinterval van 95% kom je dan voor de totale groep op 4,46 tot 7,14 procent orthodoxen, in aantallen 39.706 tot 65.082. Het middenpunt daarvan is 5,8 procent: 52.394 orthodoxen.

  Je kan het natuurlijk ook anders formuleren: 859.921 mensen uit de genoemde herkomstlanden is NIET orthodox. Orthodox zijn is dus de uitzondering, niet de regel. Wat velen er niet van weerhoudt om de uitzondering tot regel te bombarderen en daar stellingen op te baseren.

 31. Hyperinflatie zegt:

  Wilders gebruikt de islam als speerpunt, want je moet ergens beginnen.

  Een speer zonder punt verzuipt in de gefragmenteerde moeras van de media. De media heeft een mikpunt nodig en die wordt gebracht met de moslims.

  Na de moslims komen de andere uitzuigers aan de beurt; Antillianen en gelukzoekende Afrikanen enz.

  De volksverhuizingen op deze schaal zijn ongekend; het lijkt op het Amerika uit de tijd van Columbus, maar Amerika had ruimte en groei mogelijkheden genoeg in tegenstelling tot het dichtbevolkte Europa.

  Amerika zit ook al aan zijn taks en de meest zuidelijke staten worden al Mexicaanse staten genoemd door Joe Sixpack. Tegenwoordig is er sprake van een enorme terugloop van mexicanen uit Amerika; die proberen te vluchten uit het rijke Amerika. Als de welvaart slinkt raakt het paradijs snel uit de gratie

 32. öszibarack zegt:

  @Johanna 25-09-2010 12:41

  Dank voor je nadere uitwerking.

 33. öszibarack zegt:

  @Hyperinflatie

  De echte xenofoob laat zijn ware gezicht zien:
  Na de moslims komen de andere uitzuigers aan de beurt; Antillianen en gelukzoekende Afrikanen enz.

 34. Zelf Reflectie zegt:

  @peter louter 25-09-2010 11:25
  "Ik beken mijn ongelijk"

  Ach, zand erover. Zonder mijn boekenkast bij me had ik die fout ook gemaakt.

 35. An van den Burg zegt:

  PETER LOUTER.

  ===== peter louter 25-09-2010 11:25
  Ik beken mijn ongelijk===== Deze keer kun je je bluf niet staande houden, nu de andere keren nog, Peter en je wordt misschien nog eens geloofwaardig!

  An.

 36. Zelf Reflectie zegt:

  @Johanna,

  Goed gedaan Johanna!

 37. An van den Burg zegt:

  ======= öszibarack 25-09-2010 12:18
  @George
  Ha, die George. Als iets niet volgens jouw conclusie uitkomt, boetseer je daar feiten geen bij, maar een warrig lulverhaal======

  Ik breek hier geheel vrijwillig een lans voor George: hij is een gentleman en integer. Ik heb nog nooit een "lulverhaal" van hem gelezen!!!!!!!!!!!!!!!

  An..

 38. peter louter zegt:

  @An, van een niet toegegeven fout zou ik mijn levenlang de gewetenslast moeten dragen. Dus geef ik als blijkt dat ik fout zit, dat altijd toe. De opmerking neem ik in zijn geheel terug.
  Ik zou kunnen uitleggen hoe deze miskleun tot stand kwam, maar dat bewaar ik als les maar voor mezelf :)

 39. George Knight zegt:

  @MMI
  Ik had het over de ruimte van de claim van Tillie, niet over het salafisme als zodanig. Over dat laatste is al jaren bekend dat het het extremisme eerder dempt dan aanwakkert. Dat bestrijd ik dan ook niet. Anders gezegd, Tillie kan evenmin als ieder ander uitspraken over het salafisme verruimen naar de islam als geheel. Maar dat doet-ie hier wel. Daar wilde ik op wijzen.

  @Oszi
  Ik wilde juist aantonen dat het rapport weinig met wetenschap te maken heeft. Zoals Ina over dit soort rapporten ook al stelde. Aan de grofheid van je woorden heb ik niets toe te voegen. Dat lijkt me niet de goede manier om met elkaar om te gaan. Wat je met je laatste zin zegt begrijp ik niet.

  Over het aantal Nederlandse moslims is hier al veel gezegd. De oud-voorzitter van de JS Mohandis schatte het aantal belijdende moslims op 350.000. Dat aantal lijkt me adequaat. Het bizarre is dat extreem-rechts, links en de betrokken welzijnssector in een gemeenschappelijk belang het getal oppimpen. Als men uit een populatie met percentages gaat werken, dan moeten de totaalcijfers wel kloppen. Zoniet, dan komen beweringen in de lucht te hangen. De begripsverwarring met culturele moslims of christelijke Turken zou dan ook beter vermeden kunnen worden.

 40. An van den Burg zegt:

  ======= peter louter 25-09-2010 13:11
  @An, van een niet toegegeven fout zou ik mijn levenlang de gewetenslast moeten dragen. Dus geef ik als blijkt dat ik fout zit, dat altijd toe. De opmerking neem ik in zijn geheel terug.
  Ik zou kunnen uitleggen hoe deze miskleun tot stand kwam, maar dat bewaar ik als les maar voor mezelf====

  Peter, als je dan de fouten van wissen en bannen herstelt, mag je van mij weer meedoen! :) An.

 41. öszibarack 25-09-2010 08:51 | Inderdaad een zeer belangrijke passage op p. 295. Niet alleen betekent orthodox dus niet dat je een gevaar bent voor de rechtsstaat, maar predikers roepen daar evenmin toe op. Het rapport stelt dan ook dat de streng orthodoxe stroming juist als buffer tegen extremisme fungeert. Die stroming bestrijden lijkt me dan ook het paard achter de wagen spannen.

  Reine jRagolo 25-09-2010 08:55 | Ik heb niet zoveel verstand van wapens, maar je moet er niet aan denken wat er dan gebeurt als die beveiligingen zouden doorrotten. Kan dat dan?

  Tore Sacs 25-09-2010 09:36 | Cognitieve dissonantie noemen we dat ook wel. Keer op keer kun je cijfers weerleggen, zoals Vandyke dat bijvoorbeeld al langere tijd doet. Mensen die echter de woorden van Wilders geloven, lijken die weerleggingen simpelweg naast zich neer te leggen. De vraag is waarom? Wat drijft hen dan wel? Wat is het waar Wilders precies op speelt?

  “Jammer dat dergelijke openbaringen als die van de NCRV alleen de mensen bereiken die nog wel de moeite nemen om zelf na te denken.”
  Daarom is het ook belangrijk dit soort openbaringen breder te verspreiden, als een antigif.

  extranjero 25-09-2010 09:45 | Feiten lijken er inderdaad weinig toe te doen. Erger is dat men hen die die feiten weerleggen voor leugenaars uitmaakt. Diezelfde personen maken overigens wel een heleboel stampij als iemand anders dat bij hen doet.

  ron rozen 25-09-2010 09:48 | Het onderzoek laat duidelijk zien dat orthodoxe moslims geen bedreiging voor onze democratische rechtsstaat vormen. Wel leidt een deel van hun gedachtegoed tot belemmeringen bij de integratie. Andree van Es wijst terecht op de positie van moslimvrouwen. Gelukkig heeft de orthodoxe islam hier weinig invloed en dat biedt hoop voor transformatie voor de vrouwen die het betreft. Wat daar vooral voor nodig is, is steun. Ook mijn streng gereformeerde vader vond het vroeger geen goed idee dat ik rookte en dronk en me in kroegen begaf. Ook in Nederland hebben vrouwen hun emancipatie hard moeten bevechten, een proces dat nog steeds doorgaat.

  storm 25-09-2010 09:51 | Verplicht voorlichtingsmateriaal, gevolgd door een discussie dan wel. Want de ervaring laat zien dat feiten weliswaar noodzakelijk zijn, maar niet voldoende om de ficties uit het hoofd van de betrokkenen te krijgen.

  joost tibosch sr 25-09-2010 10:34 | Voor de die-hards is zelfs zinnige goede informatie over de islam onvoldoende. Ik las net nog dat Martin Bosman stelt dat je met gematigde moslims nooit weet waar je aan toe bent, aangezien die volgens hem aan taqiyya doen. Het is hét kenmerk van een complottheorie. Een complot dat dan al eeuwenlang niet werkt en door anderhalf miljard mensen geheim is gehouden tot nu toe.
  Slechts kenners en mensen die tussen de regels doorlezen zijn in staat dat complot te herkennen. [/satire]

  ErPee 25-09-2010 11:05 | Inmiddels is lijkt me wel aangetoond dat Wilders dat begrip wel degelijk vleugels gaf, dit geheel in strijd met de feiten. Als je Wilders de benefit of the doubt wil geven, zou je nog kunnen stellen dat hij toen niet kon weten wat er nu in het rapport over salafisme staat. Hij zou dus zijn positie kunnen bijstellen, met de kennis van nu anders kijken naar wat hij toen zei. Toen kon hij wellicht niet beter weten, nu wel. Beoordeel hem dus op wat hij in de komende weken gaat zeggen.

  ron rozen 25-09-2010 11:07 | Als jij je anti Islam riedeltje mag houden, waarom zou Joost dan niet zijn anti Wilders riedeltje mogen houden?

  peter louter 25-09-2010 11:25 | Dank Peter. Dat siert je. Ik wil nog wel aan je kwijt dat van leugens beschuldigd worden voor mij net zo onaangenaam is als het evident voor jou is, ook al kies je er nog zulke omfloerste woorden voor.

  George Knight 25-09-2010 11:36 | Ik beoordeel rapporten niet op wie ze schrijft. Ik beoordeel rapporten op wat er in staat en de manier waarop dat onderbouwd wordt. Het rapport laat zien dat extremisme zich buiten de kringen van die orthodoxe moslims afspeelt. Zie bijvoorbeeld ook het citaat van öszibarack om 8:51.

  Als een fractie van hen die zegt moslim te zijn uiteindelijk komt tot extremisme en mogelijk geweld, kun je moeilijk volhouden dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt. Zinvoller is om te onderzoeken wat degenen die wel tot extremisme en geweld komen, drijft en hoe je kunt voorkomen dat ze daar terecht komen. Op grond van het rapport zou je dan wellicht kunnen overwegen om de orthodoxen daar juist bij te betrekken, gelet op die bufferfunctie die ze lijken te vervullen.

  = Het aantal van 900.000 Nederlandse moslims waarvan het rapport uitgaat is evenmin realistisch te noemen. =
  Dat zegt het rapport dan ook niet. 900.000 is het aantal mensen ‘klassieke moslimlanden’. Slechts een deel daarvan is moslim. En van de moslims is slechts een zeer klein deel orthodox. Zie ook mijn reactie om 12:41.

 42. vandyke zegt:

  Johanna =Kun je het verschil tussen 3 procentpunten en 3% nog even uitleggen?=
  Als 5% van de bevolking moslim is en die stijgt met 3% dan is uitkomst 5,15%.
  Als 5% van de bevolking moslim is en die stijgt met 3 procentpunten dan is de uitkomst 8%.

  Het laatste wordt bedoeld.

  Over de vraag of het nu 53000 of 72000 moet zijn:
  Op blz. 215 (pdf) staat:
  Het onderzoek naar de aanhang van de orthodoxe islam richt zich op Turkse, Marokkaanse en overige niet-westerse allochtone inwoners van Nederland (van 15 jaar en ouder) die zichzelf als moslim zien. Hierbij staan vooral Turkse en Marokkaanse Nederlanders centraal.
  Dat is iets anders dan de moslimbevolking. De moslimbevolking bestaat uit 900.000 mensen, maar daartoe worden dan ook de kleine kinderen gerekend. Ze hebben daarom een steekproef genomen van iedereen ouder dan 15 jaar en daardoor kom je bij 8% op 53.000.

  Je zou misschien wel kunnen stellen dat het aantal orthodoxen op den duur gaat toenemen. Misschien gelijk aan de toename van de moslimbevolking.

  In het onderzoek staan heel aardige dingen, want het is dus niet zo dat ze gewoon de vraag hebben gesteld ben je orthodox of niet.
  Het zou helemaal leuk zijn als ze hetzelfde onderzoek in Turkije en Marokko zouden doen.

 43. knutselsmurf 25-09-2010 12:29 | De vraag lijkt me wat er nodig is om de PVV-stemmers wel te laten inzien dat Wilders’ mythes niet op waarheid berusten en hen een ander standpunt te laten innemen. Feiten en cijfers zijn daarvoor noodzakelijk, maar niet voldoende.

  Hyperinflatie 25-09-2010 12:47 | Volksverhuizingen zijn van alle tijden. De cijfers laten zien dat de huidige schaal helemaal niet ongekend is.
  Wat jou er niet van weerhoudt om iedere vreemdeling per definitie als uitzuiger te zien. Dan weten we in ieder geval waar we met jou aan toe zijn.
  Elk mens is op zoek naar voorspoed in zijn leven. En de realiteit is dat we het hier in ons kikkerlandje vergeleken met een groot deel van de wereldbevolking, waar volgens de laatste statistieken 40 procent in armoede leeft, ongelooflijk goed hebben. Natuurlijk komen mensen ook, maar zeker niet uitsluitend, op onze welvaart af. Als wij hen waren zouden we hetzelfde doen als we daartoe in de gelegenheid waren. Ook wij zoeken naar welvaart, we bevaren al eeuwenlang de wereldzeeën om overal handel te kunnen drijven. Denk je dat we dat deden om redenen van humanitaire aard? Of zou het zou kunnen zijn dat ook wij zoeken naar welvaart.
  Als je werkelijk iets wilt doen aan migratie, is het belangrijk iets te doen aan de armoede die in andere delen van de wereld heerst.

  öszibarack 25-09-2010 12:48 | Dank voor je voorzet.

  Zelf Reflectie 25-09-2010 13:04 | Dank de NCRV. Dank ook Vandyke die doorlopend feiten beschrijft.

  peter louter 25-09-2010 13:11 | Dank. En nee, ga het vooral niet uitleggen, want dat doet slechts afbreuk.

  George Knight 25-09-2010 13:13 |
  = Anders gezegd, Tillie kan evenmin als ieder ander uitspraken over het salafisme verruimen naar de islam als geheel. Maar dat doet-ie hier wel. Daar wilde ik op wijzen.=

  Dat kan hij dus wel. Want het onderzoek richt zich op alle moslims. De salafisten vormen daarvan een deelverzameling.

  = Over het aantal Nederlandse moslims is hier al veel gezegd. De oud-voorzitter van de JS Mohandis schatte het aantal belijdende moslims op 350.000. Dat aantal lijkt me adequaat. Het bizarre is dat extreem-rechts, links en de betrokken welzijnssector in een gemeenschappelijk belang het getal oppimpen. Als men uit een populatie met percentages gaat werken, dan moeten de totaalcijfers wel kloppen. Zoniet, dan komen beweringen in de lucht te hangen. De begripsverwarring met culturele moslims of christelijke Turken zou dan ook beter vermeden kunnen worden. =

  Het rapport zelf stelt dat van de 900 duizend Marokkanen, Turken en andere herkomstgroepen die onderzocht zijn 74 procent moslim is, op grond van het feit dat de betrokkenen zich zelf tot die groep rekenen. Slechts een deel daarvan is wat jij noemt ‘belijdend’. Ik vraag me trouwens af op welke feiten Mohandis zich baseert. Weet je dat toevallig?

  Eerlijk gezegd maakt het mij niet uit hoeveel het er precies zijn. We zijn in dit land vrij om te geloven wat we willen, behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. Het aantal moslims in Nederland is wat mij betreft een non-issue. Omdat anderen er telkens een issue van maken en daar beleidsvoorstellen aan koppelen, worden we tegen onze zin in gedwongen daar toch mee bezig te zijn. Wilders framet daarmee het debat. Om Wilders te weerleggen ben je gedwongen zijn ‘feiten’ te weerleggen, maar dat draagt dan vanwege het herhalingseffect helaas automatisch ook weer bij aan het versterken van het frame. Caught in a circle.

  @ allen | Kunnen we de vergissing van Peter Louter achter ons laten? Hij heeft erkend dat hij ernaast zat en inmiddels zijn hele bewering ingetrokken. Ik heb daar vrede mee. Laten we geen zout in de wonde strooien.

 44. vandyke 25-09-2010 13:32 | Dank voor de toelichting op procentpunten.

  = De moslimbevolking bestaat uit 900.000 mensen, maar daartoe worden dan ook de kleine kinderen gerekend. Ze hebben daarom een steekproef genomen van iedereen ouder dan 15 jaar en daardoor kom je bij 8% op 53.000. =

  Klopt niet helemaal. De totale groep afkomstig uit de onderzochte ‘moslimlanden’ is circa 900.000. Daarvan is slecht een deel moslim, in de steekproef was dat over de totale groep 74 procent. En 8 procent daarvan is orthodox. Per subgroep zijn er wel verschillen, zo zijn er onder Marokkanen percentueel meer orthodoxen dan onder Turken, onder de overige groepen nog minder. (12%, 5%, 2%).

  Zie johanna_nouri 25-09-2010 12:41

 45. Mihai Martoiu Ticu zegt:

  @peter

  == van een niet toegegeven fout zou ik mijn levenlang de gewetenslast moeten dragen. Dus geef ik als blijkt dat ik fout zit, dat altijd toe. De opmerking neem ik in zijn geheel terug.==

  Nou, je geeft slechts toe bij weinig irrelevante weerleggingen. Daarmee bewijs je niks. Immers alle charlatans zouden kleine, irrelevante toezeggingen doen om ons te misleiden dat ze ‘ALTIJD’ toegeven als ze fout zijn.

  Kijk hier 5 keer dat je fout bent en je hebt geen enkele keer toegegeven:

  http://mihai.punt.nl/?id=477763&r=1&tbl_archief=&;
  http://mihai.punt.nl/?id=478096&r=1&tbl_archief=&;
  http://mihai.punt.nl/?id=569624&r=1&tbl_archief=&;
  http://mihai.punt.nl/?id=569631&r=1&tbl_archief=&;
  http://mihai.punt.nl/?id=569745&r=1&tbl_archief=&;

  ==Ik zou kunnen uitleggen hoe deze miskleun tot stand kwam, maar dat bewaar ik als les maar voor mezelf :) ==

  Je hoeft het niet uit te leggen, want deze drogreden met "nooit" gebruik je vaker.

 46. joost tibosch sr zegt:

  En dan probeer ik die riedel van mij in de zich eindeloos herhalende beweringen zo gevariëerd te brengen, dat ik zelf af en toe denk niet met een riedel bezig te zijn. Wat je je toch in jezelf kunt vergissen, hé!

 47. Ruud Zweistra zegt:

  ‘Salafistische moskeeën geen gevaar democratie’
  ANP op 24 september ’10, 19:53, bijgewerkt 24 september ’10, 20:08
  De Stichting As Soennah in Den Haag (Guus Dubbelman/ de Volkskrant)

  Officiële salafistische organisaties, moskeeën en predikers in Nederland roepen niet op tot geweld. Ze keuren dat af. …

  Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek Salafisme in Nederland van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam. Salafisme is een zeer orthodoxe stroming binnen de islam. De aanhangers ervan proberen zo veel mogelijk letterlijk volgens de Koran te leven.

  De onderzoekers hebben een enquête gehouden onder elfhonderd moslims die oorspronkelijk uit Marokko, Turkije of andere niet-westerse landen komen.

  Reactie:
  De onderzoekers hebben moslims gevraagd of ze radicaal en/of gevaarlijk zijn….

  Je reinste oplichting.

  Als je dit als bedrijf doet, belandt je in de gevangnis.

  Natuurlijk zijn er hier weer veel gelovigen in de waarheid van de koran boven die van de Grondwet.

 48. Ruud Zweistra zegt:

  En over de tsunami: loopt of fiets binnen kantoortijden door een normale stad als Leiden, en de tsunami is op alle centrumstraten zichtbaar.

  Rond de forensentijden, als men naar of van zijn werk gaat, is dit het een heel stuk minder.

  En het wordt ieder jaar meer.

 49. Mihai Martoiu Ticu 25-09-2010 14:00 | Ik snap dat dit een onderwerp is dat je bezig houdt. Vriendelijk verzoek dit niet hier met Peter uit te vechten, maar elders. Op je eigen blog of op dat van Peter bijvoorbeeld.

  Ruud Zweistra 25-09-2010 14:04 | Heb je het rapport al gelezen eigenlijk?

  Al in de samenvatting op pagina VI van het rapport kun je het volgende lezen:

  "This report is an extensive study of the salafist community in The Netherlands and orthodox Islamic thought among Dutch Muslims. The study consisted of three ways of data collection: (1) fieldwork in the salafist community in The Netherlands (2) a network analysis of salafist organizations and (3) a survey among Dutch Muslims studying their degree of orthodox Islamic thought."

  De survey (3) wordt uitgebreid beschreven, evenals de vragen die gesteld zijn. Iedereen kan dat zelf nalezen in het rapport. Jij dus ook.

  Hier vind je het hele rapport: http://www.aissr.uva.nl/template/downloadAsset.cfm?objectid=C92785D6-3BD4-4B4E-B707FB377EB8E2C4

  Het is onverstandig af te gaan op samenvattingen en persberichten, want die willen zoals vaker wel eens de neiging te hebben om niet (geheel) te kloppen danwel kort door de bocht conclusies te trekken.

 50. Ruud Zweistra zegt:

  johanna_nouri 25-09-2010 14:30
  ….Het is onverstandig af te gaan op samenvattingen en persberichten, want die willen zoals vaker wel eens de neiging te hebben om niet (geheel) te kloppen danwel kort door de bocht conclusies te trekken.

  Reactie:
  ‘De onderzoekers hebben een enquête gehouden onder elfhonderd moslims die oorspronkelijk uit Marokko, Turkije of andere niet-westerse landen komen.’

  Oftewel: het rapport heeft dezelfde werkelijkheidswaarde als het onderzoek met behulp van een enquete naar de huwelijkstrouw onder Franse mannen en vrouwen: 80 procent van de mannen ging vreemd en 20 procent van de vrouwen.

  Meneer Tillie en zijn collega’s dienen ontslagen te worden wegens het plegen van wetenschappelijke fraude.

  Hier en nu zit ik serieus te overwegen een klacht in te dienen bij de KNAW.

  Dat jullie die leugens geloven is logisch – de koran staat ook vol leugens. Net als de bijbel natuurlijk.

  Voor de volledigheid, uit het rapport:
  De steekproef voor de survey in dit onderzoek is getrokken door het Centraal
  Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft hiervoor de Gemeentelijke
  Basisadministratie (GBA) gebruikt. Op basis van deze bevolkingsregisters is
  het mogelijk om een landelijk representatieve steekproef te trekken. Bureau
  Veldkamp heeft de data verzameld. Dit onderzoeksbureau heeft uitgebreide
  ervaring met interviewen van niet-westerse allochtonen. Het onderzoek naar de
  aanhang van de orthodoxe islam richt zich op Turkse, Marokkaanse en overige
  niet-westerse allochtone inwoners van Nederland (van 15 jaar en ouder) die
  zichzelf als moslim zien. Hierbij staan vooral Turkse en Marokkaanse
  Nederlanders centraal.
  De verzameling van de data is via face to face-enquêtes verlopen; de interviewers
  van Veldkamp bezochten de adressen persoonlijk. …

 51. Ruud Zweistra 25-09-2010 14:15 | Dat er in Leiden mensen op straat lopen en er elk jaar een aantal bijkomen, maakt het nog geen tsunami. In de stad waar ik woon zie ik bijvoorbeeld bijna niemand, maar het zou onzin zijn om dan te beweren dat ze er bijna niet zijn. Kortom: een statement waar we niks mee kunnen.

  Dat er moslims in ons land wonen, betekent niet dat ons land geïslamiseerd wordt. Het betekent moslims net als jij en ik gebruik maken van de vrijheid die we allen hebben om onze religie of levensovertuiging te praktiseren, behoudens ons aller verantwoordelijkheid jegens de wet.

 52. An van den Burg zegt:

  Hoeveel procent fundamentalistische Amerikanen zouden er zijn???? Aan het geweld van de Amerikanen af te lezen is dat de meerderheid van 300.000.000. Hoeveel is dat?????????

  An.

 53. Ruud Zweistra 25-09-2010 14:38 | Je maakt een karikatuur van het onderzoek en laat doelbewust achterwege dat de survey niet het enige is dat de onderzoekers gedaan hebben. De suggestie dat ik ómdat ik moslima ben de conclusies voor zoete koek zou slikken, beschouw ik maar als een ad hominem. En meestal worden die te berde gebracht bij gebrek aan argumenten.

  Een survey die vraagt naar meningen heeft wel degelijk betekenis. Die mag je van mij ter discussie stellen, maar dat veronderstelt dan wel dat jij gaat aantonen dat die meningen – evenals het veldonderzoek – niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Dan is de vraag bijvoorbeeld hoeveel gewelddadige incidenten op grond van extreem islamisme we hier in Nederland hebben waargenomen.

  Jij doet echter iets heel anders. Jij noemt het islamisering als iemand in Nederland moslim is en zijn geloof in alle vrijheid praktiseert. Zolang hij zich daarbij aan onze wet houdt én anderen niet dwingt om ook als moslim te leven is dat helemaal in orde. Waarmee die moslim dan precies doet wat jij ook geacht wordt te doen: je aan de wet houden en mij je wil niet opleggen.

 54. ron rozen zegt:

  Elke dag moet iedereen op alle vliegvelden in de wereld door detectiepoortjes Johanna, dankzij de Islam en de blijf van mijn lijfhuizen zitten vol dankzij de Islam.Elke dag vinden er op kleine schaal incidenten plaats op grond van de Islam, oude mensen die in elkaar worden geslagen omdat het toch maar ongelovigen zijn en dergelijke. Homo’s worden uit hun huizen gepest dankzij de Islam. Wanneer is het voor jou genoeg? Wanneer ben je overtuigd van het kwaadaardige karakter van de Islam? Er zullen in de Koran best wel een paar dingen staan die je als "wijs"en spirtueel zult ervaren, al zegt de filosoof Schopenhauer in de 19e eeuw al dat hij er niets van waarde in kon vinden, maar veel eruit leidt tot een confrontatie met westerse waarden in onze Grieks Romeins Christelijk georienteerde Nederlandse westerse maatschappij. Je kunt zuchten en steunen wat je wilt maar de Islam zal nooit ingang vinden in Nederland. Alleen bij degenen wier wordtels hier niet liggen.

 55. P.H.M..van de Kletersteeg zegt:

  Ja, en nou gaat een moslim in 2010 toegeven aan een onderzoeker dat hij fanatiek is, of bereid tot een aanslag

  We gaan even naar de Mesdag kliniek en vragen: "jongens zijn jullie nog geweldadig?"’
  Nee mijnheer
  Dan mogen jullie allemaal nu naar huis.

  DatJohanna is de strekking van dit stuk.

  het is duidelijk, dat een onderzoek naar de bereidheid tot geweld niet uitvoerbaar is.De ondervraagden weten waar jet om gaat.
  het is ook duidelijk, dat een onderzoek naar orthodoxie niet mogelijk; niemand zal het toegeven; de sfeer is bekend.
  Het is ook duidelijk dat onderzoek naar onaangepast gedrag van moslims, of rancuneus gedrag zo goed als onmogelijk is; het zal ontkend worden.
  Daarboven is taqya; moslims zullen nooit iets zeggen wat de schaduw van kritiek op de islam werpt
  ook vandaar is dat onderzoek waardeloos.

  Cijfertjes van instroom zeggen weinig; er is 8% fanatiek; dat is voldoende.
  Voor islamisering heb je er maar een paar ndig.

  Note; zelfde geldt voor England.Hoe komt het dat een jaartje of zo geleden, "spontaan" uit het hele land honderduizenden moslims een telefoontje kregen, van kom naar londen/
  Geen organisatie?

  de nazi’s hadden ook geen organisatie zeker/
  Was ook een postzegelverzamel klubje.

 56. P.H.M..van de Kletersteeg zegt:

  Om kort te gaan: je kan er de linkschen mee plezieren, maar die hebben niet al te veel levende hersencellen en zijn verstoken van maatschappelijk inzicht.

  Je zou eens moeten leren: je kan niet recht praten wat krom is.er is niets goeds aan de islam.
  Zie binnen een half jaar–een jaar de burgeroorlogen in afghanistan, pakistan, Irak, iran

 57. Ruud Zweistra zegt:

  johanna_nouri 25-09-2010 15:09
  Ruud Zweistra 25-09-2010 14:38 | Je maakt een karikatuur van het onderzoek en laat doelbewust achterwege dat de survey niet het enige is dat de onderzoekers gedaan hebben.

  Reactie:
  Geef hier de andere gegevens.

  Citaat:
  De suggestie dat ik ómdat ik moslima ben de conclusies voor zoete koek zou slikken, beschouw ik maar als een ad hominem.

  Reactie:
  Dat is gebleken uit psychologisch onderzoek: mensen denken dat datgene waar ze in geloven, waar is. Sterker: ze geloven dat ook, als bewezen wordt als het niet waar is. Zie ook "De aarde is plat", en "God/Allah bestaat".

  Citaat:
  Een survey die vraagt naar meningen heeft wel degelijk betekenis.

  Reactie:
  Voorbeeld van het voorgaande. Een survey dat zegt dat 60 procent van de Nederlanders de aanwezigheid van allochtone immigranten als ongewenst beschouwd, zou je niet geloven

  Citaat:
  Dan is de vraag bijvoorbeeld hoeveel gewelddadige incidenten op grond van extreem islamisme we hier in Nederland hebben waargenomen.

  Reactie:
  Zo veel dat honderdduizenden Nederlanders hun wijk uit gevlucht zijn.

  Citaat:
  Jij noemt het islamisering als iemand in Nederland moslim is en zijn geloof in alle vrijheid praktiseert. Zolang hij zich daarbij aan onze wet houdt én anderen niet dwingt om ook als moslim te leven is dat helemaal in orde. Waarmee die moslim dan precies doet wat jij ook geacht wordt te doen: je aan de wet houden en mij je wil niet opleggen.

  Reactie:
  Ik wil dat jij je beledigende en discriminerende halal-en-haram geloof niet aan mij opdringt. Middels hoofddoek noch moskee. Dat soort dingen doe je maar thuis.

  Dat het nu nog mag volgens de wet, is reden om de wet te veranderen.

  Wat is de definitie van een tsunami: iets dat in een onstuitbare golf andere bestaande zaken verdringt en vernietigt.

  De moslims hebben al in hele wijken de zittende bevolking verdrongen en de sociale structuur vernietigt – resulterende in halve en hele getto’s.

  Dat is een moslim-tsunami.

 58. Zich van Verre zegt:

  Johanna, het is inderdaad en wel degelijk een waardeoordeel en dat was ook helemaal de bedoeling.

 59. rikus zegt:

  gelukkig kenen we sinds kort een tsunami melder

 60. öszibarack zegt:

  @P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 15:27
  == Voor islamisering heb je er maar een paar nodig. ==

  Daar heb je wel een punt. Wat is islamisering of een tsunami van islamisering?
  Volgens jou betekent twee moslims islamisering. Bij een tsunami denk je misschien aan drie. In dat geval is Nederland inderdaad geïslamiseerd.

 61. George Knight zegt:

  @Johanna
  Als je uitgaat van een populatie, rekensommen uitvoert en daar conclusies aan verbindt dan is het aantal Nederlandse moslims wel degelijk van belang. MMI citeerde om 25-09-2010 01:48 een perspublicatie waarin wel degelijk sprake is van circa 900.000 moslims. Andere onderzoekers noemen weer een getal van 200.000 praktiserende Nederlandse moslims. Ik hou het met een veilige marge op 350.000.

  Dat getal dat door de onderzoekers naar buiten wordt gebracht blijft hangen in de beeldvorming. Da’s ook hun verantwoordelijkheid. Da’s het aantal waar zowel de PVV’er, CDA’er of GL’er in de Tweede Kamer van uitgaan, aan refereren en beleid op baseren. Dan maakt het wel degelijk uit of de populatie een factor 5 verschilt. Maar los daarvan heb je gelijk dat het een non-issue is. En die vervolgens onze huiskamers en gedachten binnenkomt. Niemand vraagt zich vervolgens meer af of de cijfers kloppen en hoe ze tot stand komen. Daar wilde ik op wijzen.

  In een commentaar voegde de salafist Van der Ven toe dat-ie geen geduld heeft om de sharia langs parlementaire weg in te voeren. Ook omdat het dan verwaterd wordt. Hoewel ik weet dat hij een enkeling is baart zo’n geluid me toch zorgen. Vooral omdat het in het publieke debat van Nederland door andere moslims niet tegengesproken wordt. Velen die tegen geweld zijn steunen hem stilzwijgend, begrijp ik. Dat gemis aan openheid, democratische gezindheid en handigheid van de Nederlandse islam blijft me verbazen. Wanneer staat nou eindelijk in Nederland de islamitische Nelson Mandela op die de radicalen de pas afsnijdt en de islam naar de rechtsstaat en de democratische orde voert? Het is een lang proces van vallen en opstaan.

  Zie voor mijn idee over de echte, politieke en publicitaire receptie van moslims in Nederland:
  http://www.vkblog.nl/bericht/290988/George_Knight_over_gedwongen_islamisering_en_het_publieke_debat_%28gastblog%29
  Zie over het aantal moslims in Nederland:
  http://www.vkblog.nl/bericht/153220/G

  Ik citeerde de uitspraak van Tilie "Het standpunt dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt, zoals onder meer Wilders zegt, is onzin zonder deze als zodanig af te wijzen. Evenmin wees ik de strekking van het andere citaat af, het kwam zelfs als een open deur op me over, over iets wat we al jaren weten: De salafistische organisaties, schrijven de onderzoekers, zijn door de grote sociale controle eerder een religieuze buffer tegen extremisme dan een katalysator van politiek activisme. Maar in samenhang kan ik beide citaten niet plaatsen. Want het tweede verwijst naar het eerste en ontkracht het. Want het tweede zegt dat er wel degelijk bedreigend extremisme binnen de islam bestaat.

  Je hebt gelijk dat het niet past om een groep te stigmatiseren op het gedrag van enkelen. Da’s onfatsoenlijk en onrechtvaardig. Dat moeten we niet doen. Maar de vraag is hoe de verhoudingen liggen. Dat wordt me juist niet duidelijk.

 62. Ely de Waal zegt:

  Met enig leedvermaak (moet ik toegeven), zie ik hier het spartelen aan van hen die maar niet toe willen geven, verkeerd geïnformeerd te zijn (geweest) en dat door die desinformatie hun politieke uitlatingen, al die tijd al, op zijn minst zeer discutabel zijn(geweest)
  Diegene die na deze cijfers toch stug blijft volharden in de oude retoriek, is op zijn minst zielig te noemen
  Maar misschien is ziekelijk wel een beter woord

 63. Hyperinflatie zegt:

  öszibarack 25-09-2010 12:52
  @Hyperinflatie

  De echte xenofoob laat zijn ware gezicht zien:
  Na de moslims komen de andere uitzuigers aan de beurt; Antillianen en gelukzoekende Afrikanen enz.

  reactie; Ik weet niet wat xenofoob is; klinkt wel exotisch. ik weet wel dat ik altijd meer vriendschappen met andere culturen heb, dan mijn linkse vooral blank georienteerde vrienden.

  En ik zeg altijd gewoon wat ik denk; Kom je voor een uitkering, beste bosaap of meneer tulband. En ze accepteren het met een lach van herkenning. En ze lopen weg voor de linkse goeierik die het zo goed met ze voor hebben, maar ze mionachten hun lafheid.

  johanna_nouri 25-09-2010 13:48

  Hyperinflatie 25-09-2010 12:47 | Volksverhuizingen zijn van alle tijden. De cijfers laten zien dat de huidige schaal helemaal niet ongekend is.
  Wat jou er niet van weerhoudt om iedere vreemdeling per definitie als uitzuiger te zien. Dan weten we in ieder geval waar we met jou aan toe zijn.
  Elk mens is op zoek naar voorspoed in zijn leven. En de realiteit is dat we het hier in ons kikkerlandje vergeleken met een groot deel van de wereldbevolking, waar volgens de laatste statistieken 40 procent in armoede leeft, ongelooflijk goed hebben. Natuurlijk komen mensen ook, maar zeker niet uitsluitend, op onze welvaart af. Als wij hen waren zouden we hetzelfde doen als we daartoe in de gelegenheid waren. Ook wij zoeken naar welvaart, we bevaren al eeuwenlang de wereldzeeën om overal handel te kunnen drijven. Denk je dat we dat deden om redenen van humanitaire aard? Of zou het zou kunnen zijn dat ook wij zoeken naar welvaart.
  Als je werkelijk iets wilt doen aan migratie, is het belangrijk iets te doen aan de armoede die in andere delen van de wereld heerst.

  reactie

  Het is grote onzin dat de volksverhuizingen vaker zo extreem zijn geweest, net als nu. We hebben nu vliegtuigen en mensen komen uit gaten en hoeken, waarvan we vroeger niet eens wisten dat ze bestonden en de nieuwe bevolkingsgroepen zijn nu veel meer versnipperd; en de tijd dat een neger in Nederland nog een bezienswaardigheid was is niet eens zo lang geleden.

  Maar ja, dit is het land waarin we de negerzoen verboden hebben; wat een belachelijke flauwekul. Ik ben blanke vla of witte stront; het maakt me niet uit. Vooroordelen zijn er altijd geweest en kenmerkend voor de geest en het denken in het algemeen.

  en ik haat Friezen. Ik discrimineer ze zolang ik leef.

  Want ik ben Groninger en dat zit in mijn genen en gaat er nooit meer uit en dat hoeft ook niet; het is een prettige haat en liefde verhouding.

 64. P.H.M..van de Kletersteeg zegt:

  Zal je een vorbeeld geven.
  Wij zijn van mening, dat met name grotere dieren pijnloos geslacht moeten worden
  Moslims denken daar anders over
  Om nou die ter wille te zijn, mag er ritueel geslacht worden

  mijn vraag: mogen er ook in Saudie varkens geslacht worden voor niet moslims?

  Personelijk ben ik voorstander van een verbod op ritueel slachten.
  Wij zijn geen moslim land–allah zij geprezen-en hopen dat ook niet te worden.

  geef eens EEN reden waarom wij ons zouden moeten aanpassen aan de moslims, maar niet omgekeerd?

  Perzik: er is er maar een nodig om opeen knopje te drukken.

 65. öszibarack zegt:

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 17:05
  == mijn vraag: mogen er ook in Saudie varkens geslacht worden voor niet moslims? ==
  Geen kwaad woord over de Saoedi’s. Dat zijn onze vrienden aan wie we de modernste wapens leveren: De Amerikaanse regering wil Saoedi-Arabië voor het recordbedrag van in totaal 60 miljard dollar (46,5 miljard euro) wapens verkopen. bron: http://www.nrc.nl/buitenland/article2619366.ece/VS_verkopen_voor_60_miljard_wapens_aan_Riad

  == Perzik: er is er maar een nodig om op een knopje te drukken. ==
  Gekte is niet voorbehouden aan moslims. Zie Volkert van der Graaf

 66. P.H.M..van de Kletersteeg zegt:

  bovendien zijn het geen vluchtelingen die hier koen maar uitkeringszoekers.
  Vanuit Irak/afghanistan/Pakistan straks met KLM naar schiphol.

  Economische vluchtelingen zijn hier niet welkom.
  Laat ze zelf maar gaan werken ipv burgeroorlogje spelen.

  Er staan ook nog 300 millioen oostblokkers die graag in NL willen.
  Ook maar doen?
  ook nog een paar honderd millioen uit Afrika
  ook maar doen?
  Onze voormalige kolonien
  ook maar doen?

  nedrland is vol; en waar we absoluut GEEN belang bij hebben is een kudde moslims.
  Laat die nou lekker tussen verlichtte geesten in de zandbak blijven!

 67. Me.myself.and.i zegt:

  Ongetwijfeld zou een wetenschappelijk rapport door dezelfde onderzoeksinstituten met dezelfde onderzoekmethoden, premissen, argumenten en conclusies dat een tegenovergesteld resultaat zou laten zien, worden onthaald als ware het Het Evangelie……..

 68. ron rozen zegt:

  Wethouder: salafisten onderdrukken moslimvrouwen
  Novum op 25 september ’10, 16:46, bijgewerkt 25 september ’10, 16:55

  Het staat nu ook in de Volkskrant. Tja je kunt iedereen wel dom en ziek blijven noemen die het niet met je eens is, maar wat ben jezelf eigenlijk.

 69. P.H.M..van de Kletersteeg zegt:

  Maar naar het blijkt drukken moslims toch wat meer op "boem-knopjes" bij voorkeur worden ze graag gezien; vandaar altijd in publiek…. en dan mogen ze gaan neuken in de moslim hemel…

  de nederlanders doen het al hier; die hoeven er niet voor naar de hemel….nou ja, soms waan je je daar maar allez….

 70. rikus zegt:

  @Me.myself.and.i 25-09-2010 17:27
  al die onderzoeken zijn in feite monsters zonder waarde

 71. Ruud Zweistra zegt:

  Ach jee, er worden weer uitspraken over onderzoeken gedaan door mensen die de intelligentie missen om de voorkant van de achterkant van een redenatie te onderscheiden.

  Overigens is het wel knap dat ze met die handicap nog redelijk normaal in de maatschappijk kunnen functioneren.

  Als de zaken maar niet ingewikkelder worden dan je met een calculatortje kan afhandelen, kom je met care in the community kennelijk een heel end.

 72. joost tibosch sr zegt:

  Ron,
  Ook de SGP is de wacht aangezegd ivm de rechten van de vrouw. En in christelijke kerken worden zo nodig vrouwenrechten overal ter sprake gebracht. Dat er een SGP is, betekent toch ook niet dat je hier van een tsunami van christendom kunt spreken. Zo zullen we ook rustig tegen het kleine groepje salafisten zeggen dat vrouwen mensenrechten hebben en alle moslims zullen dat hier merken. Degenen uit moslimculturen met vrouwenbesnijdenis hebben al een officieel verbod op dat gebruik. Haatzaaien is niet de manier om een betere maatschappij te krijgen. En nu gaan zitten zeuren over vrouwenrechten, die we kunnen en moeten verdedigen (daar heeft Andrea van Es groot gelijk in!), klinkt wat zielig als je tegelijkertijd alle moslims hun recht op godsdienst (met wat voor smoesjes dan ook!) ontzegt..en zeker als dat gebeurt om redenen van bedreiging (of angst), die nergens op slaan, zoals uit de juiste gegevens van hierboven blijkt. (Volgens mij heb ik weer echt mijn best gedaan, om niet in hetzelfde riedeltje te vervallen, dat jou blijkbaar zo irriteert! Jullie komen ook steeds weer met dezelfde niet kloppende verhaaltjes, en wij merken dat daar ook nog eens een hoop anderen intrappen..wat doe je dan?)

 73. Ruud Zweistra zegt:

  Me.myself.and.i 25-09-2010 17:27
  Ongetwijfeld zou een wetenschappelijk rapport door dezelfde onderzoeksinstituten met dezelfde onderzoekmethoden …

  Reactie:
  Als het een wetenschappelijk rapport is wel. Het genoemde rapport is geen wetenschappelijk rapport.

  80 procent van de autorijders rijdt beter dan gemiddeld, als je ze het gaat vragen.

  Ook jij moet inzien dat dit hier ook geldt

  Jean Tillie is een doodgewone jan lul van het soort dat hier ook als een kip zonder kop loopt te kakelen.

 74. ron rozen zegt:

  Ik hoor het al Joost Tibosch is moslim aan het worden, veel plezier ermee.

 75. Bas zegt:

  Wat heb ik een medelijden met onze ouderen die met deze orthodoxe moslims dalijk gedwongen samen in een verzorgingshuis moeten leven.

 76. joost tibosch sr zegt:

  Ron,Ruud
  Ron, dan kun je me toch lekker het land uitzetten. Moet je wel opschieten (je ziet het "sr"), hoor! Bovendien heb je dan nog dat gedoogkabinet nodig..en dat wil maar niet,hé? O nee, het duurt zeker nog een paar jaar, want voor zoiets heb je echt een Wilders’dictatuur nodig..als ik dat maar haal!!
  Ruud, je gaat toch weer niet de grote wetenschapper uithangen, hé? Kun je trouwens wel goed rijden?

 77. Bas zegt:

  Ik ben voor segregatie. Iedereen aparte levensruimte. De ene groep met een lekker glaasje wijn. En de andere met een lekker glaasje thee. Nooit problemen.

 78. Ruud Zweistra zegt:

  Hé joost, wat lees ik nu…? Ga je moslim worden?

  Geen onlogische stap, trouwens… dat christelijke geloof wordt een steeds slapper aftreksel. De islam… die neemt pas echt bezit van de geest.

  Dan is het met dat nare denken echt grondig afgelopen…

 79. Ruud Zweistra zegt:

  Bas 25-09-2010 19:20
  Ik ben voor segregatie. Iedereen aparte levensruimte. De ene groep met een lekker glaasje wijn. En de andere met een lekker glaasje thee. Nooit problemen.

  Reactie:
  En om dat laatstse te verzekeren, zie ik er persoonlijk ook graag een paar duizend kilometer tussen …

 80. DeKoeleAnalyticus zegt:

  Als islam-hater kan Wilders niet van een neutraal perspectief oordelen. Een tsunami van islamisering is onzin. Er dreigt eerder een (veel gevaarlijkere) tsunami van nieuw-extreem-rechts.

 81. Mihai Martoiu Ticu zegt:

  “In het Nederlands Dagblad van afgelopen zaterdag wordt ook professor Ralphael Israeli geciteerd die een “Derde Islamitische Invasie van Europa” voorspelt middels "penetratie, propaganda, bekering en demografische veranderingen". In zijn ogen plegen de Europeanen met de oprukkende Islam zelfs "demografische zelfmoord". De eerste islamitische invasie werd na de verovering van Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk in het jaar 732 gestopt bij Poitiers en de tweede invasiepoging door de Ottomaanse Turken werd voor de poorten van Wenen gekeerd toen ze daar in 1683 gelukkig de pan in werden gehakt. Volgens prof. Israeli maakt de derde invasiepoging die nu in Europa gaande is veel meer kans op succes.
  De man heeft volkomen gelijk. De moslimpopulatie verdubbelt elke generatie – 25 jaar – en het aantal islamieten in ieder Europees land neemt meer dan zorgwekkende vormen aan.”
  http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=352&Itemid=6

 82. An van den Burg zegt:

  Ik las vandaag dat Nederland helemaal niet zo rigide seculier is als wordt gesuggereerd. De theologische faculteiten aan de Nederlandse universiteiten die "predikanten oorkondes"inhouden, worden in het geheel gefinanceerd door de Nederlandse overheid. NRC van vandaag -M. van Schie – MA vergelijkende godsdienstwetenschappen- Universiteit Leiden. Zij schrijft dit om te protesteren tegen van der Laan uit A`dam die populistisch rondbulkt dat men in Ã`dam geen imammam-opleidingen gaat betalen. Wèl predikentenopleidingen!!!!

  Weer `n mythe weggewerkt. U betaald de dominee!!

  An.

 83. An van den Burg zegt:

  U betaalt, sorry.

 84. extranjero zegt:

  Islam is not a religion, nor is it a cult. In its fullest form, it is a complete, total, 100% system of life.

  Islam has religious, legal, political, economic, social, and military components. The religious component is a beard for all of the other components.

  Ah, dus het christendom is evenmin een religie. Bemoeit zich eveneens met alles.

  Om maar een voorbeeldje te geven, de discussie, een aantal jaren geleden, rond de Europese grondwet:
  Nu er een grondwet, hoe pretentieus deze benaming ook is, wordt voorgesteld zou het passend zijn geweest in de preambule bij de grondwet van die bronnen van identiteit gewag te maken, erkennend dat het politiek ethos van de Unie ook aan de christelijke confessie veel is ver-schuldigd. Dat zou alleen al in de rede hebben gelegen uit respect voor de constitutionele tradities van de lidstaten. Zo heeft Duitsland, in reactie op de verschrikkelijke ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog, in de preambule van zijn Grondwet de formulering opgenomen: "Zich bewust van de eigen verantwoordelijkheid tegenover God en de mensen…". In de Ierse Grondwet staat o.m. "In nederigheid onze plichten erkennend tegenover God, onze Heer, Jezus Christus…". En ook in veel andere grondwetten van de lidstaten van de EU vindt men een verwijzing naar de betekenis van het christendom, de kerk of de religie.
  http://www.christenunie.nl/nl/k/8448/news/view/35246/59051/De-Europese-Grondwet.html

 85. P.H.M..van de Kletersteeg zegt:

  Zoals bekend.

  Er bestaat geen gematigde islam; er is maar EEN islam-de rest moet dood
  Zie afghanistan, pakistan,Irak, Iran binnen 2 jaar

 86. Klaphek zegt:

  Weer zo’n flutverhaal. Daar trappen Nederlanders niet meer in.Ze kijken uit het raam en zien zelf wel wat waar is.

  Een Tsunamie is slechts een rimpel op de zeespiegel op de oceaan. Zelfs in een roeibootje merk je het nauwelijks op. Aangekomen bij de kust sloopt hij echter alles.

  Net als die Tsunamie van Islam in onze wijken.

 87. korenhert zegt:

  Feit of fictie ? Als we het toch over leugens hebben …

 88. An van den Burg zegt:

  =======Saudi Arabia — Muslim 100%======

  Hier klopt al iets niet. Ik persoonlijk ken al een aantal Saoedies die Atheist zijn!!!

  An.

 89. Mihai Martoiu Ticu zegt:

  Ik heb net uit het raam gekeken en er was geen moslim te bekennen. Verstoppen ze zich heel snel?

 90. Ely de Waal zegt:

  Er zijn er die zich vermommen als Nederlander Mihai

 91. katja zegt:

  ==P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 15:27
  Ja, en nou gaat een moslim in 2010 toegeven aan een onderzoeker dat hij fanatiek is, of bereid tot een aanslag

  We gaan even naar de Mesdag kliniek en vragen: "jongens zijn jullie nog geweldadig?"’
  Nee mijnheer
  Dan mogen jullie allemaal nu naar huis.

  Dat Johanna is de strekking van dit stuk.==

  Ha, ha, ha, ha! En dan heb je het nog niet eens over de takiyya.

  ==George: Kortom, wat moeten we met dit soort rapporten die vertekenen en verkleuren en de werkelijkheid eerder vertroebelen dan verklaren? ==

  Dat is toch precies de opzet? Nog meer zand in ons aller ogen gooien?

  ==Islam is not a religion, nor is it a cult. In its fullest form, it is a complete, total, 100% system of life.==

  Dus DE WAARHEID?!
  Volgens mij wordt het tijd om me te bekeren…….Daar kan geen wetenschap tegenop.

  En anders: na dit onderzoek kan ik gelukkig gewoon rustig gaan slapen. Er is niets verontrustends aan de hand, ik had het helemaal mis. (Mag ik één oog open houden?)

  God, eh.., Allah, wat zal ik nu gelukkig worden.

  (Of toch eerst ff Andre van Es bellen?

 92. Fleur zegt:

  Heb je die filmpje en nieuwe boek over Wilders op NIIEUWSUUR van de week gezien.
  Je krijgt daardoor een geheel andere kijk op de man.
  De presentatie is rustig door een jonge vent.
  En die schrijver legde het prima uit oa zijn vertrek of liever gezegd verwijdering uit de VVD.

  Rita Verdonk kon men niet mannen.
  Rutte was beter te kneden.
  Zeer interessant.

  Wilders schijnt veel dossierkennis in huis te hebben en is uiteraard een sterk debater!

 93. Klaphek zegt:

  Ha Mihai,

  Ik denk dat de meeste nederlanders wachten tot het weer licht is voordat ze uit het raam kijken. Werkt dat in Roemenie anders?

 94. storm zegt:

  De Tsunami van de Islam is rechtstreeks plagiaat op Joseph Goebbels: Eine Flutwelle von Juden aus Ost-Europa….
  Hoofddoekjesbelasting: 1938 belasting voor Joden (Nazipartijcongres Neurnberg)
  Ethnische registratie (welke natuurlijk niet geldt voor witte Nederlanders) is ook zo’n naziprincipe.
  Ook de Nazi’s vermeden de discussie over de vrijheid van godsdienst door te stellen dat het Jodendom geen religie maar een vijandige en gevaarlijke ideologie was gericht op wereldheerschappij.
  Ook de Moffen lazen aan het publiek passages voor uit de Torah/Talmoed waarin staat: dood aan je meesters en vertel nooit de waarheid.

  Wilders wil tientallen miljoenen Moslims weg hebben uit Europa.
  Gaan die op eerste verzoek emigreren?
  Hij doelt dus op genocide en deportatie.

 95. Ruud Zweistra zegt:

  Als je wat beter kijkt, zie je wat baardharen onder de vermomming uitkomen krullen…

  Oma, wat heeft u een grote ogen…
  Dat is beter te kunnen discrimineren
  Oma, wat heeft u kleine geest…
  Dat is om beter te kunnen geloven.
  Oma, wat heeft u een klein geweten…
  Dat is makkelijker om te gaan met ongelovigen
  Oma, wat heeft u een wijde jurk…
  Dat is om mijn bomgordel beter te kunnen verbergen

 96. storm zegt:

  يا ذيب لي منوه فديو كليب فارس مهدي جديد
  mooie muziek
  Ook de muziek van Mohammed Rouicha vind ik leuk (Berbermuziek uit Marokko)

 97. Ruud Zweistra zegt:

  storm 25-09-2010 23:45
  ….Wilders wil tientallen miljoenen Moslims weg hebben uit Europa.
  Gaan die op eerste verzoek emigreren? …

  Reactie:
  Waarom niet? Ze hebben het daar veel beter dan hier.

  Hier worden ze lastig gevallen, gediscrimineerd en beledigd. En daar is er niets van dit alles.

  Dus moslims zullen graag weggaan.

  Nederland, remigratieland!

  P.S.
  Ik lees zonet dat dit ook geldt voor Storm.

 98. Klaphek zegt:

  @Zweistra,

  Het is duidelijk dat Storm veel beter op zijn gemak zou zijn in Berberland. Het is dus onze burgerplicht om hem te helpen daar te komen.

  Het klinkt mogelijk vreemd, maar ik denk dat dit ook voor Arnold opgaat.

 99. joost tibosch sr zegt:

  Ruud,
  Wat vervelend nou voor jou! Bosma, jullie grote denker, voelt niks voor democratie in de PVV. Wat moet dat nou met die geweldige, niet aflatende inbreng van jou? Gaan ze jou daar nou net zo serieus nemen als wij al uit ervaring doen. Beschouwen ze jou daar nu ook alleen maar als iemand, waar je gedonder mee krijgt? Dat kunnen ze toch niet maken!

 100. Klaphek zegt:

  Beste Joost,

  Ben jij nou eigenlijk gewoon een beetje een domme man? Hoe kom je nou op het idee dat Zweistra ook maar iets met de PVV heeft?

  p.s.

  Wil jij ook liever naar Berberland?

 101. alib zegt:

  @Nouri
  Te vrezen valt dat feiten en argumentatie niet in goede aarde vallen bij mensen die vinden dat Nederland wordt overstroomd door horden moslims. Ze GELOVEN daarin, je verstoort hun droom.

  Sterkte, Johanna.

 102. Storm zegt:

  @Klaphek,
  Kun je mij eens precies vertellen hoe jij dat doel wilt bereiken?
  Of ga je zolang lopen zeuren totdat ik vanzelf omval?

 103. joost tibosch sr zegt:

  @Klaphek
  Je kunt toch beter hier kampen maken. Zelfs als je geen oprotpremie geeft, kom je met ons -want je telt al aardig op- met Berberland dan toch wel op hoge vervoerskosten. Er moet nog ergens een hek liggen en als je daar van "Arbeit" "Partei" maakt, staat er jullie prachtige naam "Partei macht frei". Kan Geert zaterdag meteen vragen of hij dat hek mag hebben. Of hebben jullie met Geert ook al niks te maken?

 104. joost tibosch sr zegt:

  @alib
  Ze zeggen zelfs al, dat als ze uit het raam kijken, dat ze die horde’s zien. Wat was dat ook weer voor een ziekte, als mensen dingen zien die er niet zijn. Het ergste is, dat ze tegen ons zeggen dat we, als we ze niet geloven, maar uit het raam moeten kijken, en dat je dan, om ze niet helemaal dol te maken, de neiging krijgt om dat nog te doen ook!

 105. Ruud Zweistra zegt:

  joost tibosch sr 26-09-2010 10:45
  @Klaphek
  Je kunt toch beter hier kampen maken. …

  Reactie:
  Maar joost…die kampen zijn er hier al. Met het bijpassende bord bij het kamphuis: "Islam macht Frei"
  Je kent die kampen als "prachtwijken"

 106. de_schrijvende_schilder zegt:

  Als je dit allemaal leest, dan is het toch verbazingwekkend wat je met (wetenschappelijk) onderzoek allemaal kunt doen :)
  Dat doet mij denken aan de periode (1975-1981) dat ik lesgaf aan niet-Nederlandstalige leerlingen en twee vrouwelijke studenten van een Sociale Academie een onderzoek uitgevoerd hadden onder Turkse en Marokkaanse jongens in internationale schakelklassen van een lbo-school. (Toen heette dat nog geen vmbo en waren mavo-scholen of zelfstandig of onderdeel van een scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo.)
  Uit het onderzoek bleek dat de jongetjes allemaal automonteur wilden worden en de conclusie van de onderzoeksters was dat allochtone jongens helemaal niet hoger opgeleid wilden worden. Dit onderzoekje werd vervolgens overal geciteeerd in elke publicatie over allochtonen.
  Ik gaf zelf les aan een internationale schakelklassen van een school voor mavo, havo en vwo. Daar zaten wel jongetjes die hoger opgeleid leken te willen worden. Ik heb toen maar eens geïnformeerd bij wat jongetjes om na te gaan waar die fascinatie voor het beroep van automonteur vandaan kwam.
  Het gemeenschappelijke antwoord was ongeveer als volgt: "Mijn vader zegt dat we over een paar jaar teruggaan en dan gaan we een garage beginnen en worden we heel erg rijk. Daarom moet ik automonteur worden.’

  Ook uit dit voorbeeld blijkt dat het achterhalen van het waarom van het antwoord op de enquêtevraag veel belangrijker kan zijn dan het antwoord op de enquêtevraag zelf.

  @ Johanna – Ik heb nu eens wat gebladerd in jouw meest recente bijdragen en om de een of andere reden doe je mij denken aan Ronny Naftaniel van het CIDI. Al die keren dat ik die man op de tv gezien heb, is steeds weer dezelfde indruk bij mij achtergebleven: recht praten wat krom is.
  Als er een bijdrage is, waarin jouw achterliggende motivatie duidelijk wordt dan krijg ik graag het linkje.

 107. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  Johanna ik loop alweer achter. Bedankt voor de tip, ik heb dit met instemming zitten kijken. Leve de NCRV!

  Verder sluit ik me bij Alib 26-09-2010 04:59 aan.

 108. Storm zegt:

  @RZ,
  =Reactie:
  Maar joost…die kampen zijn er hier al. Met het bijpassende bord bij het kamphuis: "Islam macht Frei"
  Je kent die kampen als "prachtwijken" =

  nu houd je er geen rekening mee dat het Wilderselectoraat waaronder Klapgek ook in die prachtwijken vertoeven.

  Je krenkt Klaploper

 109. Storm zegt:

  =Klaphek 26-09-2010 00:17
  @Zweistra,

  Het is duidelijk dat Storm veel beter op zijn gemak zou zijn in Berberland. Het is dus onze burgerplicht om hem te helpen daar te komen.

  Het klinkt mogelijk vreemd, maar ik denk dat dit ook voor Arnold opgaat. =

  Nogmaals beste Klapgek,

  Hoe dacht jij je burgerplicht samen met Rudi Zweinstal in de praktijk te moeten uitvoeren??
  Verklaar je nader of durf je dat niet?

 110. Storm zegt:

  Of daarom misschien wel ‘tsunami‘, waar Geert Wilders ons voor waarschuwde. Toevallig gebruikte Goebbels dezelfde terminologie:

  “In de loop van de 19e en 20e eeuw verspreidden zij zich vanuit Oost-Europa als een onoverwinnelijke vloedgolf, en overstroomden zij de steden en naties van Europa – in feite, de hele wereld.” (Der Ewige Jude, 1940)

 111. Storm zegt:

  In Europe in particular, freedom of expression is at risk. As you may know, I am being prosecuted in the Netherlands for expressing my opinion (…..) In the Netherlands a cartoonist was arrested by no fewer than ten policemen for having made some drawings! –Geert Wilders Kopenhagen speech 14 juni 2009

  * Besides continuing fines, court costs, and prison terms, the Jew succeeded in relieving Julius Streicher of his job, and also in making his colleagues unemployed. Julius Streicher’s record lists more than a dozen convictions. He got them in his struggle to free Germany from the domination of foreign Jews. — Karl Holz, Des Stürmers Kampf (Nuremberg: Stürmerverlag, 1937) .

 112. Storm zegt:

  Lieve Klaphekje,

  Ik wacht op je antwoord.

  Storm 26-09-2010 18:44
  =Klaphek 26-09-2010 00:17
  @Zweistra,

  Het is duidelijk dat Storm veel beter op zijn gemak zou zijn in Berberland. Het is dus onze burgerplicht om hem te helpen daar te komen.

  Het klinkt mogelijk vreemd, maar ik denk dat dit ook voor Arnold opgaat. =

  Nogmaals beste Klapgek,

  Hoe dacht jij je burgerplicht samen met Rudi Zweinstal in de praktijk te moeten uitvoeren??
  Verklaar je nader of durf je dat niet?

 113. Ruud Zweistra 25-09-2010 14:38 |
  = ‘De onderzoekers hebben een enquête gehouden onder elfhonderd moslims die oorspronkelijk uit Marokko, Turkije of andere niet-westerse landen komen.’

  Oftewel: het rapport heeft dezelfde werkelijkheidswaarde als het onderzoek met behulp van een enquete naar de huwelijkstrouw onder Franse mannen en vrouwen: 80 procent van de mannen ging vreemd en 20 procent van de vrouwen. =

  Er is geen reden om aan te nemen dat de werkelijkheid anders is dan de representatieve steekproef die het CBS op verzoek van de onderzoekers trok. Dat wat de ondervraagden stellen, dat zij de democratische rechtsstaat respecteren, wijkt niet af van wat we in de praktijk zien. Je vergelijkt dus appels met peren.

  Iemand van fraude beschuldigen is een zware aantijging, die jij met je reacties niet waarmaakt.

  An van den Burg 25-09-2010 15:05 | Fundamentalisten vind je overal. Zie hierboven. De meerderheid van de (wereld)bevolking is dat gelukkig niet. Fundamentalisme is bovendien niet hetzelfde als geweld goedkeuren, laat staan gebruiken. Dat is een onderscheid dat helaas nog wel eens achterwege wil blijven.

  ron rozen 25-09-2010 15:19 | Dat we met zijn allen door detectiepoortjes moeten, Ron, komt niet door de Islam. Dat komt door een beperkt aantal mensen die proberen angst en destructie te verspreiden. ‘De Islam’ is een grove generalisatie. Het gros van de moslims keurt geweld niet goed en gebruikt geen geweld. En al helemaal niet op onze vliegvelden.

  De blijf-van-mijn-lijfhuizen zaten twintig jaar geleden vol met autochtone Nederlandse vrouwen. Nu niet meer. Dat is geen indicatie dat autochtonen zijn gestopt met huiselijk geweld, want dat komt nog steeds op grote schaal voor. Ik zou eerder concluderen dat autochtone vrouwen die met huiselijk geweld te maken krijgen, gelukkig op andere plekken gehoor vinden.
  Ik zie de tendens dat allochtone vrouwen aankloppen bij de blijf-van-mijn-lijf huizen dan ook eerder als een teken dat zij nu –in tegenstelling tot vroeger- wel in staat zijn daar aan te kloppen en daardoor aan het geweld te ontsnappen. Een teken van integratie en inburgering dus.

  Waar precies worden oude mensen in elkaar geslagen omdat het ongelovigen zijn? Geef eens wat links naar artikelen daarover?

  Als ik jouw redenering zou volgen, dat incidenten bewijs zijn van het kwaadaardige karakter van de islam, hoe zit het dan met onze kinderlokkende paters, hoe zit het met onze geweldgebruikende Amerikaanse militairen, hoe zit het met autochtone geweldgebruikers op feesten en tijdens voetbalwedstrijden? Onverdraagzaamheid komt helaas onder alle geledingen van de bevolking voor. Het is helaas een puur menselijke eigenschap. Er waren tijden dat we vonden dat we die aandrang tot geweld in onszelf moesten bestrijden. Kennelijk liggen die tijden achter ons. Doen alsof alleen mensen die toevallig ook moslim zijn dat doen, is een pure hetze.
  Bovendien: dat is helemaal niet het onderwerp van dit blog. Het onderwerp zijn Wilders leugens over de tsunami van islamisering. Daar is geen sprake van.

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 15:27 | Je zou een argument hebben als de praktijk was dat moslims wel fanatiek zijn, als ze wel bereid zouden zijn tot aanslagen. Dat is echter niet het geval.

  Al die argumenten dat dit soort onderzoeken niet steekhoudend zijn, zijn uitermate selectief. Ze worden alleen gebruikt als er onderzoek plaatsvindt met uitkomsten die niet aansluiten bij je wereldbeeld. Het fictieve aantal zetels van de PVV komt op een vergelijkbare manier tot stand. Maar dan hoor ik niemand zeggen dat de onderzoeksmethode niet deugt. En dat terwijl dit onderzoek uitermate grondig lijkt te zijn uitgevoerd. Dat althans is mijn indruk na het scannen van het rapport.

  Ja, taqiyya. Het ultieme wantrouwen. Moslims zijn slecht, en als ze zeggen dat niet te zijn, dan liegen ze. Probeer dat maar eens te weerleggen. Het heeft alle trekken van een cirkelredenering en vertoont kenmerken van een heilsboodschap.

  O ja, vergelijkingen met de nazi’s, die waren toch uit den boze? Of geldt dat alleen als ze door ‘de linksche kerk’ gebruikt worden? Wat is dat toch, dat mensen als jij steeds nieuwe regels bedenken die slechts op anderen van toepassing zijn?

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 15:29 | Ik praat dan ook niet recht wat krom is. Ik stel dat niet alles krom is en dat recht wel degelijk bestaat.

 114. Ruud Zweistra 25-09-2010 15:38 | Zie mijn eerdere postings. Het is aan jou om aan te tonen dat jouw stelling klopt dat de uitkomsten van dit onderzoek niet aansluiten bij de werkelijkheid. Ik zie moslims in Nederland niet hun toevlucht nemen tot extremistisch geweld aan aanslagen.

  Mensen denken dat waar ze in geloven waar is. Ja, dat is meestal zo, anders zouden ze het niet geloven. Zoals ook jij denkt dat dat jouw islamiseringsgeloof waar is. Is dit nou een voorbeeld van wetenschappelijk verantwoord onderzoek volgens jouw maatstaven? Heb je misschien een link naar dat onderzoek, zodat we dat ook zelf kunnen beoordelen?
  Ik was afgelopen zaterdag trouwens in Leiden en ben daar geen enkele moslim tegengekomen. Ik mag daaruit van jou de conclusie trekken dat er dus in Leiden geen moslims wonen. Of lopen ze daar alleen tijdens kantoortijden buiten?

  Over die gewelddadige incidenten op grond van extreem islamisme: jij stelt overlast in de wijken daarmee gelijk. Volgens die maatstaf zijn onze strandfeest- en voetbalhooligans, en zij die onze treinen op zaterdagavond onveilig maken, superterroristen. Het is een volstrekt onzinnige redenering, grenzen oprekken van definities alleen maar om je gelijk te halen.

  Ik dring jou mijn geloof helemaal niet op. Ik vraag slechts dat in alle vrijheid te mogen beleven. Als hier iemand iets opdringt, dan ben jij het wel met je voortdurende ongefundeerde aantijgingen tegen anderhalf miljard wereldbewoners op basis van extreme incidenten. Als je die aantijgingen achterwege zou laten, zou ik geen enkele aanleiding hebben om het hier over geloof te hebben. Een duidelijk geval van uitlokking, edelachtbare.
  Generaliseren van incidentele bevindingen is volgens de wetenschappelijke standaards die jij zo hoog in het vaandel hebt staan, slechts onder condities mogelijk. Wetenschappelijke fraude, maak jij je daar niet ook schuldig aan met je pseudowetenschap?

  Tot slot: dat er sprake zou zijn van een moslim-tsunami wordt door de feiten niet gestaafd. Dat er overlast is in sommige wijken met concentraties van nieuwkomers, dat is waar. Zoals het ook waar is dat blanke kleinburgers daardoor wegtrekken naar de nieuwbouwwijken buiten de stad waar je weer onder elkaar kunnen zijn. Daar waar daadwerkelijk sprake is van overlast, moeten gewoon de wetten toegepast worden. Helaas gebeurt dat in sommige gevallen onvoldoende, waardoor overlast blijft bestaan waartegen bewoners terecht bezwaar maken.

  rikus 25-09-2010 16:29 | Die tsunami melder geeft vooral zeer vaak vals alarm.

 115. George Knight 25-09-2010 16:47 | Ik heb ook nergens gesteld dat het aantal Nederlandse moslims niet van belang zou zijn. Sterker nog, ik heb hierboven al uitgelegd wat het getal 900.000 volgens het rapport betekent en hoe het tot stand is gekomen.

  In tegenstelling tot wat jij suggereert, doen de persberichten geen uitspraken over het totaal aantal moslims, zie:
  Het persbericht van IMES: http://imes.uva.nl/imes/home.cfm/45A1F3D4-0852-4D3E-82549301DB813195
  Het persbericht van het AISSR: http://www.aissr.uva.nl/aissr/home.cfm/45A1F3D4-0852-4D3E-82549301DB813195

  MMI linkt niet naar persberichten, maar naar een krantenartikel uit de NRC. De NRC noemt een getal van 900.000 moslims in haar samenvatting van het rapport. De auteurs hebben het rapport dus slecht gelezen. Die circa 900.000 is namelijk niet het aantal moslims, maar het aantal mensen in Nederland afkomstig uit de onderzochte herkomstgroepen. Daarvan is 74 procent moslim, al dan niet praktiserend. Bij Marokko en Turkije is dat 89 procent, bij de overige groepen slechts rond de 30 procent. Zie ook mijn uitgebreide uitleg: johanna_nouri 25-09-2010 12:41
  Dus inderdaad: onterechte stellingen in de krant en op tv dringen onze huiskamer binnen en beïnvloeden onze beeldvorming. En niemand vraagt zich nog af of dat wel klopt. Iedereen heeft zijn oordeel al bij voorbaat klaar. Zo werkt het in ons land tegenwoordig. Sommigen baseren zich op feiten; anderen op fantasie.

  Verder vind ik die discussie over het exacte aantal moslims eigenlijk niet zo relevant. Hij is alleen relevant voor wie in elke moslim een gevaar ziet. In dit land registreren we religie niet meer, en we hadden goede redenen om dat te besluiten. Dus ja: je bent moslim als je zegt moslim te zijn. Zoals je seculier, christelijk, joods, hindoe of wat doen ook bent, als je zegt dat te zijn. So what?

  Geluiden als die van Van der Ven baren ook mij zorgen. Wie ze echter ziet als dé spreekbuis van dé moslims in Nederland, doet de waarheid geweld aan. Ik zie ook een ander probleem. Gematigde moslims die zich tegen geweld uitspreken, zijn er wel degelijk. Maar kennelijk is het niet interessant om die aan het woord te laten. We dragen met zijn allen liever bij aan de polarisatie en maken daardoor nieuwsselecties die de al bestaande beeldvorming versterken. Een voorbeeld van gematigdheid zijn bijvoorbeeld de Alevieten en de Stichting 12 Imams. Die laatsten lieten ook hun stem horen na de uitzending van PenW met Ruhulessin. Alleen lezen we dat dan niet in de Volkskrant of de NRC, laat staan de Telegraaf. Zie ook hier: http://www.geencommentaar.nl/2010/09/10/zucht-3/

  Binnen een zeer kleine groep bestaat inderdaad wat jij ‘bedreigend extremisme’ noemt. Het feit dat dat maar een zeer kleine groep is onderschrijft de stelling van Tillie dat het standpunt dat de islam een politieke ideologie is die tot geweld leidt, onzin is. Eerder zou je op grond van de feiten stellen dat het omgekeerde het geval is. Iedereen die iets anders beweert, hanteert voor de beoordeling van de islam andere standaarden dan voor bijvoorbeeld de christenen. Want bij hen komt het in niemands hoofd om op grond van de daden van enkelen alle christenen als gewelddadig af te serveren. Zoals het ook niet in diezelfde hoofden opkomt om gelovigen te beoordelen op wat ze geloven in plaats van op de eigen vooroordelen daarover. Om een of andere redenen nemen mensen moslims niet serieus: wat ze zeggen doet er niet toe, we denken vóór hen. Dat gevoel van niet serieus genomen worden, onheus bejegend worden hebben de Wilders-stemmende kleinburgers en de moslims, of allochtonen in bredere zin, denk ik met elkaar gemeen.

  Je stelt tot slot dat je niet duidelijk is hoe de verhoudingen liggen. Dat is echter wel duidelijk. Want precies dat is het onderwerp van het onderzoek van Tillie.

 116. Ely de Waal 25-09-2010 17:02 | Het probleem is veeleer dat elk rapport dat het geloof (om met Ruud te spreken) weerlegt, per definitie niet geloofd wordt. Daarom is het ook een geloof, omdat de gelovige denkt dat wat hij gelooft, waar is.

  Hyperinflatie 25-09-2010 17:03
  = Vooroordelen zijn er altijd geweest en kenmerkend voor de geest en het denken in het algemeen.=
  Dat klopt. Maar wij staan ons er op voor dat we ons ontwikkeld hebben en verlicht zijn, dat we niet meer in de Middeleeuwen leven. Walk the talk.

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 17:05 | Over het omgaan met dieren is veel te zeggen. Ik denk ook aan onze bio-industrie en hoe wij daarin met dieren omgaan. Voor de vraag of er wel of niet sprake is van een tsunami is dat echter niet relevant.
  Ik stel nergens dat jij je moet aanpassen aan moslims. Omgekeerd is de vraag waarom moslims zich in ALLE opzichten moeten aanpassen, zolang ze onze wetten respecteren. Heb jij in Roemenië bijvoorbeeld je honderd procent aangepast aan de Roemeniërs?

  öszibarack 25-09-2010 17:25 | Precies. Saoedi-Arabië is een van onze vrienden in de strijd. Het is mede dankzij onze steun dat achterlijke regimes en dictators aan de macht blijven. Dat is iets wat wij doorlopend doen: aaien met de ene hand, slaan met de andere.

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 17:26 | Dat hier alleen maar uitkeringszoekers komen, is niet op feiten gebaseerd. Mensen die als vluchteling erkend worden, worden uitgebreid getoetst. Dat anderen op zoek zijn naar een beter leven maakt hen nog geen uitkeringszoeker. Bovendien is zoeken naar een beter leven een puur menselijke eigenschap. Zo neem ik aan dat jij niet naar Roemenië verhuisd bent omdat je daar een slechter leven zou gaan hebben. Iets anders is natuurlijk of je iedereen die zoekt naar een beter leven zou moeten binnenlaten. Wie dat echter wil voorkomen, zou zijn pijlen wellicht beter kunnen richten op het verbeteren van de levensomstandigheden in de landen waar ze vandaan komen. Ik las vorige week nog dat veertig procent van de wereldbevolking in armoede leeft. Geen wonder dat ze dan een beter leven zoeken. En het idee dat ze dat hier, in ons superrijke land kunnen vinden, lijkt me niet zo gek.

  = + nedrland is vol; en waar we absoluut GEEN belang bij hebben is een kudde moslims.
  Laat die nou lekker tussen verlichtte geesten in de zandbak blijven! =

  Wat zeg je het toch weer lekker. Zijn moslims dieren?

  Me.myself.and.i 25-09-2010 17:27 | Gelovigen denken dat wat ze geloven waar is, aldus professor Ruud. Dat blijkt.

  ron rozen 25-09-2010 17:37 | Is er iemand die dat ontkent, dan? Dat salafisten hun vrouwen onderdrukken, wil niet zeggen dat iedereen die zich moslim noemt zijn vrouw onderdrukt. Gelukkig zijn er maar weinig salafisten in Nederland. Ongeveer 8 procent van de moslims is streng orthodox en gevoelig voor salafisme. 92 procent dus niet. Vrouwen onderdrukken is een typische mannenaangelegenheid en komt ook hier, in Nederland voor. Het is niet voor niets dat we ook in Nederland al ruim een eeuw vrouwenstrijd hebben.

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 17:52 | Sommige Nederlanders schieten om zich heen tijdens strandfeesten. Ik stel voor dat je vanaf nu alle Nederlanders als potentieel schietgevaarlijk beschouwt.
  Het zou fijn zijn als je je taal enigszins zou kuisen en ontdoen van grofheden.

  rikus 25-09-2010 18:12 | Behalve wanneer ze iets zeggen waar jij het mee eens bent, hè Ron?

  Ruud Zweistra 25-09-2010 18:23 | Tuurlijk. Als je geen argumenten meer hebt, kun je altijd nog overgaan tot het als achterlijk en gehandicapt wegzetten van mensen. Aldus de wetenschappelijk verantwoorde methodes van prof. dr. R. Zweistra te Leiden. ‘Zalig zijn de armen van geest’, zei ooit iemand.

  joost tibosch sr 25-09-2010 18:24 | Laat je vooral niet afleiden door verwijten dat je riedeltjes afdraait. Dat is slechts bedoeld jou ervan te weerhouden om te reageren, zodat hun eigen riedeltjes ongehinderd over de bühne kunnen gaan.

  Ruud Zweistra 25-09-2010 18:29 | Kun je mij uitleggen hoe een jan lul als een kip zonder kop kan kakelen? Ik probeer dat voor me te zien, maar dat lukt niet zo erg.

  ron rozen 25-09-2010 18:37 | Gebrek aan argumenten.

  Bas 25-09-2010 19:14 | Dat krijg je als je je verzet tegen eigen verzorgingshuizen voor moslims. Je kunt niet van twee walletjes eten Bas.

 117. Bas 25-09-2010 19:20 | Ik denk dat mensen die thee drinken minder problemen veroorzaken dan mensen die een lekker glaasje wijn drinken. Al die mensen in verzorgingshuizen die elkaar het leven zuur maken, bah.

  DeKoeleAnalyticus 25-09-2010 19:33 | Maar dat mag je dan niet zo noemen. Eufemistisch taalgebruik is dan geboden, daar waar het elders uit den boze is.

  Mihai Martoiu Ticu 25-09-2010 19:48 | Vast een voorbeeld van wetenschappelijke charlatanerie. Jammer dat Ruud bij dit soort onderzoeken géén vragen denkt te hoeven stellen. Maar ja, geloof hè?

  An van den Burg 25-09-2010 20:19 | Ai, de scheiding van kerk en staat.

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 20:47 | Opmerking verwijderd vanwege het uitermate beledigende karakter.

  Aaron 25-09-2010 21:24 | Opmerking verwijderd vanwege de overbodige lengte (een link had hier volstaan) alsmede het discriminerende karakter.

  extranjero 25-09-2010 21:39 | Ik heb de reactie van Aaron verwijderd, waardoor jouw reactie helaas enigszins in de lucht komt te hangen. Excuus daarvoor. Mooie voorbeelden van andere religies die net zo goed hun overtuigingen in een politieke component vertalen. Denk ook aan de Amerikaanse pledge of allegiance: ‘one nation under God’.

  P.H.M..van de Kletersteeg 25-09-2010 21:40 | Natuurlijk bestaat de gematigde islam wel. Die zien we elke dag. Jij ziet echter alleen dat wat jouw beeld bevestigt.

  Klaphek 25-09-2010 22:30 | ‘Ik ben het er niet mee eens, dus het moet wel een flutverhaal zijn.’ Ze zien niet wat waar is, ze kijken door een groene bril naar de werkelijkheid. Als ik hier uit mijn raam kijk, zie ik geen moslims. Toch stemt in mijn slaapstad 1 op de 4 mensen PVV. Evident niet uit angst voor wat ze om zich heen zien. Maar meer uit angst voor al die nachtmerries die ze horen in hun eigen stad bewaarheid zouden kunnen worden.

  korenhert 25-09-2010 22:34 | Ja, de New World Order…

  An van den Burg 25-09-2010 22:37 | Dat is onmogelijk An :)

  Mihai Martoiu Ticu 25-09-2010 22:52 | Juist. Evidentie, toch?

  katja 25-09-2010 23:27 | De strekking van dit stuk is dat de feiten laten zien dat er geen tsunami van moslims is. Daarnaast brachten anderen een rapport in dat laat zien dat slechts 8 procent van de Nederlandse moslims tot de streng orthodoxen gerekend kunnen worden. Praatjes voor de vaak laat ik liever aan de heer Wilders over. Ik ga liever uit van de werkelijkheid. Ik begrijp dat je de mogelijkheid uitsluit dat het inderdaad niet zo erg is als jij denkt? Geloven is zeker weten, zoiets? Het verschil is dat wat ik zeg door feiten wordt onderbouwd, en wat jij zegt niet. Maar helaas doen feiten er tegenwoordig niet meer toe. Ik zie geloof weer aan omvang winnen.

  Fleur 25-09-2010 23:35 | Je bedoelt dat boek over dat Hitler eigenlijk links was en de PVV strijdt voor de verworpenen der aarde?

  storm 25-09-2010 23:45 | Er zijn inderdaad een aantal opmerkelijke overeenkomsten, maar gelukkig ook erg veel verschillen. Het is belangrijk ervoor te staan dat die verschillen er blijven.

  Ruud Zweistra 25-09-2010 23:50 | Dat zie je goed Ruud. Het is een sprookje. In werkelijkheid at de wolf oma niet op.

  storm 25-09-2010 23:55 | Ya deeb li manwa van Faris Mahdi. Prachtige muziek en zeer toepasselijk! Mohammed Roucha ken ik niet, ga ik opzoeken.

  Ruud Zweistra 25-09-2010 23:56 | Ik zie dat de Kultuurkamer al geopend is.

  Klaphek 26-09-2010 00:17 | Hoezo is dat duidelijk? Het is gewoon prachtige muziek. Kijk maar in het rechterblok, daar staat een link. Ruuds vergelijking gaat volstrekt mank, meestal met sprookjes. Wolven worden met uitsterven bedreigd.

  joost tibosch sr 26-09-2010 00:34 | Democratie? Dat leidt maar af.

  Klaphek 26-09-2010 00:44 | Ja, hoe kan je dat nou denken. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. Evidentie noemen sommigen dat.

  alib 26-09-2010 04:59 | Ha die Alib. Zo is het. Ze geloven er in. En zoals we hierboven al kunnen lezen: gelovigen denken dat wat ze geloven, waar is. Is wetenschappelijk bewezen naar het schijnt. Die droom lijkt nog het meest op een nachtmerrie, dus het is toch wel gek dat ze daar liever niet uit wakker gemaakt willen worden.

  joost tibosch sr 26-09-2010 10:45 | Niemand heeft zo te zien met Geert iets te maken. Zou het wel kloppen eigenlijk, die anderhalf miljoen kiezers? Ik kom alleen maar mensen tegen die zeggen dat ze niets met Geert hebben. Ik denk trouwens dat klaphek stiekem gewoon een chartermaatschappij heeft die bedrijfseconomische kansen ziet.

  joost tibosch sr 26-09-2010 10:58 | Zolang je dan maar niet zegt, om ze niet helemaal dol te maken, dat jij ze ook ziet. LOL.

  Ruud Zweistra 26-09-2010 12:45 | Kijk, Ruud ziet ook al kampen en borden die er niet zijn. Ik vraag me af wie de kapo’s dan zijn. Of wil ik dat misschien niet weten.

  de_schrijvende_schilder 26-09-2010 13:10 | Een mooi betoog. Die jongens waren dus gewoon goed op hun toekomst voorbereid. Alleen verliep die toekomst uiteindelijk anders dan ze toen dachten. Het is een mooie anekdote. Die natuurlijk verder hier in het geheel niet relevant is. Maar ja, wat doet dat er toe als gelooft en zeker weet. Mijn motivatie vind je in een van mijn eerste blogs, getiteld ‘Waarom blog ik?’
  Merkwaardige vergelijking trouwens. In tegenstelling tot Ronny Naftaniel heb ik de gewoonte om de onderwerpen waar ik over schrijf te documenteren, zodat je zelf ook kunt vaststellen als lezer dat ik niet uit mijn nek klets. Maar ja, lastig is het maar, al die feiten. Ik praat trouwens niet recht wat krom is. Ik ontken dat alles krom is. Heb je soms een bril met een cilinder? Timmermannen nemen nooit zo’n bril, want dan kun je geen rechte lijnen meer zien.

  Catharina Anna Maria van Vliet 26-09-2010 13:25 | Dank.

  Storm 26-09-2010 18:33 | Ik zie daar nog een mooie rol voor weggelegd.

  Storm 26-09-2010 18:44 | Het is verleidelijk, ik weet het, maar ga alsjeblieft niet schelden. Klaphek en Ruud zeggen het dan wel met merkwaardige woorden, maar ik begrijp van hen dat ze dat toch echt niet zo bedoelen.

  Storm 26-09-2010 20:34 | Toeval? Toeval bestaat niet.

  Storm 26-09-2010 21:07 | ignorance is strength, Storm.

  Storm 26-09-2010 22:08 | Je doet me aan iemand denken.

 118. Ruud Zweistra 25-09-2010 23:50
  Oma heeft inderdaad veel overeenkomsten met de moslims. Sorry dat ik dat niet eerder zag.

 119. Mihai Martoiu Ticu zegt:

  Ron Rozen heeft een nieuw blog geopend, onder de naam eejit. http://mihai.punt.nl/?id=570420&r=1&tbl_archief=&

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s