‘Slow-motion tsunami’

Zo karakteriseerde secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren tijdens een speciale vergadering van de Algemene Vergadering van de VN de situatie in Pakistan, dat kampt met hevige overstromingen:

‘This is what I saw: Village after village — washed away. Roads, bridges, homes — destroyed. Crops and livelihoods — wiped out.

I met many women and men with very little in the best of times, awash in a sea of suffering. They shared their fears of the next wave — the next wave of water, the next wave of disease, the next wave of destruction. […]

The eyes see. The ears hear. Yet, somehow, the mind struggles to grasp the full dimension of this catastrophe.

Almost 20 million people need shelter, food and emergency care. That is more than the entire population hit by the Indian Ocean tsunami, the Kashmir earthquake, Cyclone Nargis and the earthquake in Haiti — combined.

At least 160,000 square kilometres of land is under water — an area larger than more than half the countries of the world.

Make no mistake: this is a global disaster, a global challenge. It is one of the greatest tests of global solidarity in our times.’

Overstroming in Pakistan - Giro 555

Tot nu toe kwamen er door de overstromingen bijna 1500 mensen om, er zijn meer dan 2000 gewonden, bijna één miljoen huizen zijn beschadigd of verwoest. Door de ramp zijn twintig miljoen mensen getroffen. 160 vierkante kilometer land staat onder water. Naar schatting 3,2 miljoen hectare van de oogst is verwoest, waarmee het inkomen van zo’n tachtig procent van de getroffenen eveneens wegvalt. De Wereldbank meldde dat alleen al het verlies in de landbouwsector meer dan 1 miljard dollar zal bedragen. Door de omvang van de overstromingen zal er ook niet gezaaid en geplant kunnen worden. De verwachting is dat de landbouwgrond de komende twee jaar onbruikbaar zal zijn. De veestapel is gedecimeerd. En het leed is nog lang niet geleden, want de verwachting is dat er nog veel meer zware moessonregens aan komen gedurende de komende vier weken. Bovendien valt binnenkort de winter in.

Twintig miljoen mensen hebben geen dak boven hun hoofd, niet te eten, niet te drinken en geen medische zorg. Omdat schoon drinkwater niet voorhanden is drinken mensen besmet water. De eerste choleragevallen zijn al waargenomen. Men is bang voor grotere cholera- en tyfusuitbraken. Uitbraken waardoor het leven van 6 miljoen kinderen gevaar loopt. Er zijn bovendien tienduizenden hoogzwangere vrouwen die in de komende weken moeten bevallen. Schattingen geven aan dat als de situatie niet verbetert, zo’n 25.000 van de pasgeborenen zullen sterven.

We noemen dat eufemistisch ‘de overstroming’. Gelet op de berichten tot nu toe is het eerder een Watersnoodramp met Bijbelse proporties. Ban Ki-moon:

‘…this disaster is far from over. The rains could continue for weeks. And only now are we beginning to understand the true scope of this disaster. […]

Pakistan is facing a slow-motion tsunami. Its destructive power will accumulate and grow with time.’

Mij als Zeeuwse deed het terugdenken aan de Watersnoodramp. Het was de laatste grote overstroming die Nederland meemaakte die zo diep ingreep. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 was het springtij, en het viel samen met een heel zware noordwesterstorm. De zee nam in één nacht 165.000 hectare land en veranderde die in een rampgebied. Grote delen van Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse Eilanden kwamen onder water te staan. Meer dan 1800 mensen verdronken, veel dieren ook.
Honderdduizend mensen verloren alles wat ze hadden. Ik moest terugdenken aan de verhalen van mijn grootouders, van ooms en tantes, die zich zorgen maakten over het welzijn van hun familieleden in de ondergelopen polders. Jaren later kwam ik elders in Nederland mensen tegen die mij vertelden dat ze de berichten over de ramp hoorden, alles uit hun handen lieten vallen om te gaan helpen waar ze konden.

Het staat in schril contrast tot het heden. Met moeite is door de VN het bedrag opgehaald dat nodig is om in de komende maanden de eerste noodhulp te kunnen bieden. Maar er is veel en veel meer geld nodig om ook in de tijd daarna mensen te kunnen ondersteunen en om het land weer op te bouwen. Ik lees op het internet de reacties onder de berichten. Dat het allemaal de schuld is van de corrupte Pakistaanse overheid. Dat mensen bang zijn dat degenen die ze nu redden zich in de toekomst tot terrorist zullen ontpoppen. Dat de hulporganisaties hun werk niet goed doen en er geld aan de strijkstok zal blijven hangen. Medemenselijkheid lijkt plaatsgemaakt te hebben voor kille overwegingen en hardvochtigheid. Solidariteit, dat is een woord uit het verleden. Mensen zijn rampenmoe, zo lees ik zelfs.

De Watersnoodramp van 1953 zette 165.000 hectare land onder water. In Pakistan hebben de overstromingen tot nu toe 160.000 vierkante kilometer, ofwel 16.000.000 hectare onder water gezet. Het springtij in Zeeland duurde één dag, maar Pakistan zullen ook de komende weken geteisterd worden door moessonregens. Het zal dan ook nog veel en veel erger worden.

Ban Ki-moon deed eerder al een oproep voor 460 miljoen dollar om in de komende 90 dagen noodhulp te kunnen bieden, een bedrag dat inmiddels is toegezegd door staten en andere donoren. Maar dat is slechts het begin, om de eerste drie maanden door te komen.
Als het water zich terugtrekt moet begonnen worden met het herstel en de wederopbouw van huizen, scholen, ziekenhuizen, irrigatiekanalen, communicatieverbindingen en wegen. Wil er volgend jaar geoogst kunnen worden, dan moeten de boeren zaden, meststoffen en gereedschappen krijgen om te kunnen herplanten.

Ban Ki-moon kondigde aan dat de VN overweegt om in september een high-level bijeenkomst over Pakistan te organiseren wanneer de wereldleiders toch al bij elkaar komen voor de top over de millennium ontwikkelingsdoelen. Daarnaast is het de bedoeling in oktober de, zoals Ban Ki-moon dat noemde ‘ Vrienden van Democratisch Pakistan’ bijeen te roepen.

Hij stelde verder dat het tijd wordt om onder ogen te zien dat de klimaatverandering meer incidenten met extreem weer tot gevolg zal hebben, en dat we daarom moeten investeren om het risico op toekomstige rampen te verkleinen.

Ban Ki-moon eindigde met een oproep aan de wereldleiders:

‘This disaster is like few the world has ever seen. It requires a response to match. Pakistan needs a flood of support.

Yet in the media, we hear talk of so-called “fatigue”. There are suggestions that Governments are reluctant to cope with yet another disaster, that they hesitate to contribute more to this part of the world.

But let us remember: if anyone should be fatigued, it is the ordinary people I met in Pakistan — women, children and small farmers, tired of troubles, conflict and hardship.

Instead of fatigue, however, I saw determination, resilience, the hope and expectation that they will not be alone under the darkest of skies.

When faced with the tsunami, the earthquake in Haiti and other natural disasters, we showed extraordinary humanity. Let us do so again today. Together, let us stand with the people of Pakistan. Let us act so that this natural disaster does not become a man-made catastrophe. Let us give this our all.’

De Samenwerkende Hulp Organisaties hebben Giro 555 opengesteld voor donaties om de slachtoffers van de overstroming in Pakistan te helpen. Volgende week donderdag 26 augustus organiseren de publieke omroep, RTL, SBS en de SHO samen een Actiedag voor Pakistan,onder de noemer Actie 555. Radio 2, Radio538 en 3FM en wellicht nog meer radiostations doen ook aan de actie mee.
In de normale programmering zal zoveel mogelijk aandacht aan Pakistan besteed worden. Op Nederland 2 wordt vanaf 20.50 uur een speciaal themaprogramma uitgezonden. RTL Boulevard zal geheel in het teken van Pakistan staan en SBS besteedt er aandacht aan in Hart van Nederland en Shownieuws.

De website OneResponse Pakistan biedt veel achtergrondinformatie en dagelijkse updates over de situatie in Pakistan en de hulpverlening ter plekke.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat, Ontwikkelingshulp, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op ‘Slow-motion tsunami’

 1. JanPlezier zegt:

  Een reden om geen geld te geven is het feit dat de Christenen in de rampgebieden
  geen enkele steun krijgen.
  Nederlands Dagblad
  NEW YORK – Christelijke slachtoffers van de watersnoodramp in Pakistan worden
  achtergesteld bij de hulpverlening.
  http://www.nd.nl/artikelen/2010/augustus/18/weinig-hulp-voor-christenen

 2. Bas zegt:

  johanna: Iedereen die de krant leest en het nieuws een beetje volgt is al van deze situatie op de hoogte. Wat is je bedoeling met dit blog.

 3. Bas zegt:

  jan: Iedereen die de krant leest en het nieuws een beetje volgt weet ook al dat christenen geen of nauwelijks hulp krijgen.

 4. maria trepp zegt:

  Uitstekend hoe je dat brengt.

 5. ron rozen zegt:

  Een paar blogs geleden schreef je nog hoe geweldig het was om terug te zijn in je geboorteland Jordanie en nu ben je in een keer Zeeuwse?

 6. ron rozen zegt:

  Ik heb nav je blog 25 euro over gemaakt naar artsen zonder grenzen. Dat heb jij voor ze verdiend:-)

 7. Bas zegt:

  ron: Het schijnt ook vooral te zitten in hoe al die hulporganisaties georganiseerd zijn. Ze hebben projectgebonden subsidies. Ook al wordt het geld niet helemaal aan een bepaald project besteed dan mogen ze dat niet inzetten voor een ander project. Bijvoorbeeld Pakistan. Artsen zonder grenzen werkt niet project gebonden en kan dus inzetten waar het nodig is. Dit zie je trouwens ook bij veel overheidsgeld in nederland. Op die manier blijft er veel geld op de plank liggen in de ene sector terwijl de andere tekort komt.

 8. -martin- zegt:

  De Spiegel publiceert (engelstalig) vandaag een artikel waarin een verklaring
  wordt gezocht voor de traag op gang komende hulp. http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,712874,00.html

 9. helena zegt:

  Goed artikel!

  Het aantal doden is ook naar verhouding "gering" en wellicht denken mensen dan dat de ramp wel meevalt…maar juist nu is het van belang dat de mensen geholpen worden met schoon water, eten, geld om weer verder te kunnen met hun leven.
  Ik heb zodra Giro555 werd geopend, geld overgemaakt.
  Er is ook een Stichting Send a Tent die tijdens de aardbeving destijds in Pakistan winterbestendige tenten heeft laten maken en naar Pakistan hebben gestuurd. En ik dacht ook dat ze iets met scholen hebben opgezet. Destijds leek me dat wel een betrouwbare Stichting. Ze waren ook bij het Tv programma destijds van Paul de Leeuw en aan hen heb ik toen ook geld overgemaakt. En nu zijn ze weer een hulpactie begonnen, in eerste instantie verrichten ze noodhulp en daarna wederopbouw. Ik denk dat ik aan hen ook geld overmaak.

 10. The_Saint zegt:

  De " slow-motion " zit ‘m in de reactie van de internationale gemeenschap….en laat pijnlijk zien hoe log de UN is…

 11. ron rozen zegt:

  salaris directeur rode kruis 154000 euro, salaris directeur unicef 147000 euro, artsen zonder grenzen 174000 (wat heb ik spijt van mijn 25 euro) enz enz
  De hoge salarissen zitten de hulpverlening in de weg. Ik doe het niet meer. Mijn inkomen is nog geen 10.000 per jaar. Ik zag trouwens behalve de huilende mensenmassa’s ook het grote aantal geredde SUV’s.

 12. JanPlezier 20-08-2010 22:39 | Je, of althans het artikel, wekt de suggestie dat alleen de christenen niet geholpen worden. Los van de vraag of het waar is dat de christenen geen hulp krijgen, is de trieste werkelijkheid dat minstens 14 miljoen mensen dringend hulp nodig hebben. Hulp die niet of maar zeer langzaam op gang komt doordat het samenbrengen van de benodigde gelden zoveel tijd in beslag neemt.
  In de Punjab bijvoorbeeld, het gebied waar de meeste christenen wonen, zijn meer dan 8 miljoen mensen getroffen door de ramp. Daar zullen zich ongetwijfeld ook christenen onder bevinden. Niet alleen die christenen, maar ook alle anderen daar hebben onze steun hard nodig.

  Ruud Zweistra 20-08-2010 22:41 | Ik wist niet dat de moderator toegang heeft tot je bankrekening.

  Ruud Zweistra 20-08-2010 22:53 | Zie mijn reactie aan Janplezier.

  Bas 20-08-2010 22:58 | De bedoeling van dit blog is om te schrijven over dingen waarvan ik het belangrijk vind daar aandacht voor te vragen. Gezien de omvang van de ramp kan die aandacht er niet genoeg komen. In vergelijking met andere rampen valt dat trouwens alleszins mee, die aandacht die de ramp in het nieuws krijgt. Gisteren was het zo ongeveer het laatste item in het NOS Journaal.

  Bas 20-08-2010 23:01 | Evenmin als die andere 14 miljoen door de ramp getroffenen.

  maria trepp 20-08-2010 23:02 | Dank.

  ron rozen 20-08-2010 23:02 | Interpretatie. Lees dat blog dan nog maar eens terug.

  ron rozen 20-08-2010 23:16 | Dat is goed nieuws. Alle beetjes helpen. Zou iedereen moeten doen.

  Klaphek 20-08-2010 23:27 | Prachtige klederdracht, weer heel anders dan waar ik vandaan kom.

  Bas 21-08-2010 00:03 | Op grond van de berichten van SHO kun je stellen dat dat niet klopt. Die organisaties hebben ook eigen fondsen. Fondsen die al heel snel werden ingezet. Het geld in die fondsen is echter bij lange na niet genoeg om te doen wat nodig is. Kijk maar, dit is wat er in de afgelopen weken bericht is door de SHO:

  5 augustus:
  “Acht van de tien SHO-leden is al begonnen met de hulpverlening aan de slachtoffers in het getroffen gebied. De organisaties werven zelf fondsen onder hun eigen achterban, met name via websites en mailings en kunnen de nu geplande noodhulp zelf bekostigen. Daarom is besloten dat er nu geen nationale actie voor Pakistan wordt gestart.”
  http://www.samenwerkendehulporganisaties.nl/nl-NL/Content.aspx?type=NewsItem&id=847

  11 augustus:
  “1. Al is er op dit moment geen nationale actie voor Pakistan, de hulporganisaties zijn volop aan het werk in Pakistan.
  Bijna alle bij de SHO aangesloten hulporganisaties zijn volop actief, met eigen teams of via lokale partnerorganisaties, die rond de klok werken om mensen te redden en van eerste levensbehoeften te voorzien. Veel van de organisaties zijn onderdeel van grote internationale organisaties die over de hele wereld geld werven. Ook in Nederland werven de organisaties zelf geld, via webistes, email-oproepen aan de eigen achterban en sommige via spotjes of advertenties. Zolang er geen nationale actie is gebruiken de hulporganisaties hun noodfondsen, en opbrengsten van hun eigen fondsenwerving om de hulp in Pakistan te bekostigen.
  (…)
  Kortom: de hulp in Pakistan is opgestart en wie de Pakistaanse slachtoffers wil steunen met een bijdrage kan dat bij een van onderstaande organisaties doen.”
  http://www.samenwerkendehulporganisaties.nl/nl-NL/Content.aspx?type=NewsItem&id=848

  Hier een overzicht van wat de samenwerkende hulporganisaties (verenigd onder Giro555) tot nu toe al doen, meer dan je wellicht denkt:
  http://www.samenwerkendehulporganisaties.nl/nl-NL/Content.aspx?type=NewsItem&id=880

  -martin- 21-08-2010 00:18 | Een mooi overzichtsartikel, dat goed laat zien dat het probleem met name bij Europese overheden speelt. Daarnaast valt me op dat over de hele linie de bedragen die gegeven worden veel lager zijn dan bij eerdere rampen als de tsunami of orkaan Katrina.
  Een overzicht van fondsen tot nu toe vind je hier, wordt dagelijks ge-update:
  http://fts.unocha.org/reports/daily/ocha_R10_E15913_asof___1008201757.pdf

  helena 21-08-2010 00:59 | Het aantal doden is nog gering. Maar de overstromingen duren voort en zullen erger worden, de oogst is mislukt en de winter komt eraan. Als we niks doen zou het allemaal nog wel eens veel erger kunnen worden. Alleen al die dakloze mensen, bijna 1 miljoen, dat is een voor mij onvoorstelbaar aantal. Groter dan het totale aantal inwoners van de provincies Zeeland (381 duizend), Flevoland (388), Drente (491), Groningen (577) en Friesland (646), in de buurt komend van Limburg (1,1 miljoen), Overijssel (1,1 miljoen) en Utrecht (1,2 miljoen).Mooi project lijkt me dat, Send a Tent.

  The_Saint 21-08-2010 08:07 | De langzame reactie geldt niet voor iedereen in de internationale gemeenschap. De VN trok al eerder aan de bel. Niet de VN is log in dit geval, maar de lidstaten, want zij zijn degenen die de fondsen beschikbaar moeten stellen. Als ze dat niet doen, kan de VN niet snel genoeg aan het werk. Wat je bijvoorbeeld ook ziet, is dat kracht en informatie meer gebundeld wordt. Kijk bijvoorbeeld eens onder de laatste link die ik gaf, naar OneResponse, een van de lessen van de aardbeving op Haiti.
  ‘Slow-motion’ staat denk ik ook en vooral voor het feit dat zovelen zijn getroffen, het nog voortduurt en erger wordt, waardoor de situatie aanmerkelijk zal verslechteren en er veel meer doden zullen vallen als adequate actie achterwege blijft.

 13. ron rozen 21-08-2010 10:31| tienduizend euro per jaar is inderdaad geen vetpot. Dat maakt je gebaar ook mooi. Iedereen doet wat ie kan, toch?

  Ik zou de intentie van dit blog, te weten dat er miljoenen mensen dringend hulp nodig hebben, niet willen laten vertroebelen door een discussie over salarissen. Ik volsta met het verwijzen naar wat de organisaties daar zelf over te melden hebben. De directeur van Artsen zonder Grenzen verdient volgens AzG aanzienlijk minder dan jij dacht. Zie de links hieronder. Laat iedereen zich dan daar zelf maar een oordeel over vellen. Maar dan wel graag buiten deze reactieruimte.
  http://www.rodekruis.nl/actueel/Nieuws/Paginas/Statement-salaris-directeur.aspx
  http://www.unicef.nl/nieuws/berichten/2009/11/28/reactie-unicef-nederland-op-telegraaf-artikel-unicef-strooit-met-euros-.aspx
  http://www.artsenzondergrenzen.nl/contact/veelgestelde-vragen/salaris-directeur-en-financiën/wat-verdient-jullie-directeur.aspx

  Wie zelf een oordeel wil vormen hoeveel van het ingezamelde geld daadwerkelijk naar de goede doelen zelf gaat, kan dat eenvoudig nagaan op de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving: http://www.cbf.nl/Database_goede_doelen/1_zoek_vergelijk.php

 14. P.H.M. van de Kletersteeg 21-08-2010 12:25 | Ik denk niet dat de fondsen hun geld aan de Taliban overmaken. En evenmin denk ik dat de VN- en andere hulporganisaties die daar nu hard aan het werk zijn mensen eerst vragen wat hun geloof is voor ze hulp bieden. Wat een walgelijke suggestie.
  Onder de moslimlanden zijn inderdaad ook rijke landen. Die dragen flink bij. Zie ook de link die ik aan Martin gaf: http://fts.unocha.org/reports/pdf/OCHA_R10_E15913.pdf

  Broederschap. Is dat niet iets voor de hele mensheid? Droegen de moslimlanden bijvoorbeeld niet ook bij na de tsunami, na orkaan Katrina, na de aardbeving op Haïti.

  Hulp afhankelijk maken van het geloof van degene die door rampspoed is getroffen, hoe ver kun je zinken?
  Het zou erg fijn zijn als je dit blog niet zou misbruiken om je gebruikelijke standaardverhaal af te draaien, maar je zou willen beperken tot de enorme omvang van deze ramp, tot de werkelijkheid dat als er niks gebeurt het leven van miljoen medemensen op het spel staat. Eerlijk gezegd word ik niet goed van al dat politieke gedoe. Het gaat niet om politiek. En het gaat evenmin om religie. Het gaat om mensen in nood.

 15. PiratePete zegt:

  Hallo Johanna,
  Mensen zijn mensen. Ongeacht het geloof dat zij aanhangen. . .
  Met het gedachtengoed van een van de Kletersteeg kun je ook redeneren dat aanhangers van de PVV geen recht hebben op de sociale voorzieningen in Nederland. Ga maar na, ze hebben een ander gedachtengoed en hebben daarom geen rechten meer.
  Hoe laag kun je als mens zinken om zo te denken!

 16. joost tibosch sr zegt:

  Die lui van de PVV beroepen zich toch op hun westerse christelijke beschaving? En die zou bedreigd worden door de Islam? Nu blijkt heel duidelijk dat de grootste bedreiging van die christelijke beschaving van dat soort PVV- mensen komt? Die christelijke beschaving van ene Wilders blijkt nu geen fluit..ggeen cent waard te zijn. Het verhindert zelfs dat ze slim bekijken hoe hun geld zo goed mogelijk terecht komt bij mensen, die echt niet zonder kunnen.., om nog maar niet te praten van dat onmogelijke met de ene hand geven, wat de andere hand niet weet. En noemt men dat nou echt christelijke beschaving!? Hoe durven ze!

 17. joost tibosch sr zegt:

  Voordat de PVV-jongens gaan denken (want dat is hun stijl van denken!) dat ik in mijn schulp kruip…lekker: boe!! Zoek het lekker zelf maar uit!

 18. joost tibosch sr zegt:

  Bas, je junt beter naar The Embassy of Pakistan mailen dat je het onthouden van hulp aan christenen niet pikt. Wat je nu doet, daar schiet niemand iets mee op! Jezelf nog wel het minst!

 19. Ik kom net weer thuis en ik zie dat het tijd is om te dweilen. Gastvrijheid is één ding. Die misbruiken iets heel anders.

  Bas | Niemand dient te worden uitgesloten van hulp, welk geloof hij ook heeft. Als dat gebeurt, is dat afschuwelijk. Dat punt heeft Janplezier al gemaakt, dus jouw reacties voegen daar niks meer aan toe. Bovendien speel je hoofdzakelijk op de man.

  JanPlezier 21-08-2010 20:45
  = Als de Christenen uitgesloten worden van hulp, dan moet dit in de media worden
  besproken, en dan kan iedereen besluiten of hij of zij wel of geen geld geeft. =
  Dat is ook gebeurd. Zie je eigen link naar het ND-bericht. Jouw allereerste posting hier gaat daar ook over (en dan ook alleen daarover trouwens, kennelijk is het leven van een moslim voor jou niet interessant). Die posting heb ik laten staan, ik heb er zelfs op gereageerd. Geen reden dus om je bericht nog een keer te herhalen. Je negeert wat ik verder erover schreef. En negeert daarmee tevens het feit dat de aard en omvang van de overstromingen ongetwijfeld ook een enorme chaos met zich meebrengen. Lees bijvoorbeeld dit bericht eens, waarin de Pakistaanse christenen wat meer vertellen over de situatie:
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dQDSVUxRRNkJ:www.churchtimes.co.uk/content.asp%3Fid%3D98595%26print%3D1+http://www.churchtimes.co.uk/content.asp%3Fid%3D98595&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&source=www.google.nl

  Ik heb alle reacties die on topic waren, die niet op de man spelen en niet nodeloos herhalen wat al gezegd is, laten staan.

 20. iris kijkt zegt:

  Dit soort rampen zouden eens wat meer aan het denken moeten zetten over de interne verhoudingen , toch. Pakistan is een land met een steenrijke elite en met kernwapens en tegelijkertijd vinden ze het geen punt om geld in te zamelen voor hun arme slachtoffertjes. Altijd goed voor de eigen bankrekening, want hulp komt vaak helemaal niet aan , aldus ook veel van de slachtoffers die dat zeggen.Zo gaat het veel te vaak. Ik snap die elites ergens niet, dat ze zo de sukkeltjes van de internationale gemeenschap blijven uithangen in plaats eens zelf wat rigoreus te doen voor de ontwikkeling van het land.Het meeste geld van Amerika voor Pakistan gaat bv. naar bewapening en dat geld is veel geld vooral voor de rijken.Dat is althans het beeld wat ik heb , als ik zo wat rondlees.Deze ramp is natuurlijk een ramp maar ook een teken van een dramatisch slechte organisatie, het eigen klassebelang prevaleert.

 21. fransp zegt:

  Johanna,
  Mijn complimenten voor dit goed onderbouwd betoog.

  De getroffen mensen in Pakistan hebben hulp nodig. Is het niet linksom, dan maar rechtsom.
  Dat in Pakistan sprake is van een rijke elite of dat die natie kernwapens bezit doet m.i. niet terzake.

  Ik heb wederom kunnen constateren dat jouw trouwe ‘fans’ weer in grote getale zijn komen opdraven om op alle mogelijke wijzen jouw verhaal te weerleggen.
  Maar ja, je staat in hun ogen nu eenmaal bekend als een aanhanger van de islam en dus is in diezelfde ogen alles wat uit jouw koker komt per definitie fout.

  Gelukkig is het merendeel van de Nederlandse ingezetenen wat genuanceerder in hun oordeel.
  Zo zijn er ook mensen, die ver van huis en haard zowel als dienstplichtige als vanwege hun beroep Nederland hebben vertegenwoordigd tussen al die ‘kwaadaardige’ moslims en er toch een andere (levens)ervaring aan over hebben gehouden.

  Ruim dertig jaar geleden is in het plaatsje Tibnin in Zuid-Libanon door Nederlandse (dienstplichtige) Unifil militairen een weeshuis gebouwd, dat d.t.v. de Stichting Vrienden van Zuid-Libanon nog steeds vanuit de Nederlandse samenleving wordt ondersteund.
  Overigens ondersteunt deze stichting naast het weeshuis ook andere humanitaire projecten ten behoeve van kinderen in Zuid-Libanon.
  http://www.vriendenvanzuidlibanon.nl/stichting-vvzl/index.asp

  Zo zijn er meerder (humanitaire) projekten in Islamitische landen, waarbij (voormalige) (dienstplichtige) militairen uit Nederland zijn betrokken.
  http://www.veteranenmeteenmissie.nl/

  Wat mij opvalt is dat een zekere Bas telkens in jouw reactieruimte opduikt en voortdurend meent te moeten reageren met ongefundeerde argumenten, waarbij het op de man/vrouw spelen zijn/haar enige competentie schijnt te zijn.

  Zo schreef die Bas op 21-08-2010 om 20:50 uur:
  ”joost: johanna geeft nu al heel lang een beeld van allochtonen, wat niet klopt, en nu weer over de paskithanen. Ach ik wordt daar zo moe van. Weet je wat. Laat haar maar. Ga ik lekker slapen.”

  Tja die Bas,
  Volgens de definities van het CBS ben ik allochtoon omdat mijn ouders niet in Nederland zijn geboren. Bovendien ben ik nog ‘gekleurd’ ook.
  Gezien zijn/haar stijl van schrijven over DE allochtoon en de moslim in het bijzonder heb ik de indruk dat die persoon dezelfde Bas is die circa een jaar geleden in een blog van Mihai heeft bekend dat hij tot aan zijn ‘verbouwing’ tot man jarenlang als vrouw onder de naam Evy heeft gereageerd.

  Zo schreef hij/zij op 28 november 2009 in het blog van een -naar ik vernomen heb- ‘nep-commando’:
  “ Ik heb op je gereageerd als evy. Maar die werd geband. Nu als bas. Weer toegelaten door de VK. Maar ik vind je een sympathieke gozer. Maar je bent nog niet dood toch. Ik zou zeggen probeer nog zoveel mogelijk te genieten. En weet je. Soms duurt dat langer dan je denkt. Het gekke is dat ik een jaar lang geband ben geweest.”
  http://www.vkblog.nl/bericht/288858

  Tja,
  in een blog van diezelfde ‘commando’ schreef hij/zij in het afgelopen voorjaar ook denigrerend over allochtonen.
  Daarnaast schreef hij dat hij eigenlijk Evy heet, een vrouw van 54 jaar oud en in het bezit van een vriend van 56 jaar oud, genaamd Ton.
  http://www.ontdekking.vkblog.nl/bericht/304579

  Zo iemand, die jarenlang kond heeft gedaan van haar werk als vrouw tussen islamitische sexe-genoten en zelfs heeft vermeld dat zij getrouwd was met een zeeman, neem ik niet serieus.
  Derhalve vind ik het zonde van de energie om op diens opmerkingen in te gaan.
  Overigens is op het VKBLOG ooit eens een ‘special’ gewijd aan die Evy, die toen al graag op de man/vrouw bleek te spelen.
  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/142877

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je een flink aantal van zijn/haar bijdragen in deze reactieruimtehebt verwijderd.

 22. Bas zegt:

  johanna: Wat ik nou zo vervelend vind. Wel of geen geld geven is een keuze. Die gelukkig aan de gewone man of vrouw wordt over gelaten. Persoonlijk vind ik dat overheden gewoon een reservepot moeten hebben voor dit soort zaken. Elke keer blijkt dat ze die onvoldoende hebben. Terwijl er elk jaar een of twee van dit soort rampen zijn. En als we over ontwikkelingshulp praten gaan er miljarden door de wereld. De enige organisatie die nooit klaagt maar er gewoon is is artsen zonder grenzen. Ron. Die 25 euro komt echt goed terecht. Kijk. Voor zo’n organisatie heb ik bewondering.

 23. Bas zegt:

  Fransp: Leuk geprobeerd. Maar dit is meta bloggen. Jammer voor jou. Maar ik waarschuw de redactie.

 24. iris kijkt 22-08-2010 00:50 | Sinds wanneer zijn dit soort afwegingen relevant, of erger nog: doorslaggevend, bij de vraag of je in acute noodsituaties hulp moet bieden? Waarom stellen we dit soort vragen wel bij een land als Pakistan, maar niet bij andere landen? Ik kan me niet herinneren dat dit soort discussies speelden ten tijde van orkaan Katrina bijvoorbeeld.
  Er is een hoop aan te merken op Pakistan, op haar president die in eerste instantie niet terug kwam uit het buiteland, op haar elite, op de buitenlandse inmenging en en…..
  Maar als dat betekent dat we twintig miljoen mensen nu gewoon in de kou gaan laten staan, dan houdt mijn begrip op. Watersnoodrampen maken geen onderscheid in rijkdom. Watersnoodrampen laten zich niet leiden door overwegingen over corruptie, religieuze gezindte of wat nog meer. Watersnoodrampen treffen iedereen. Gelet op de omvang van deze ramp, ik maakte niet voor niets de vergelijking met de ramp in Zeeland die dat uitstekend laat zien, is alle hulp die er kan komen van groot belang.
  Dit is niet de tijd voor discussie. Dit is de tijd om ons hart te laten spreken en de handen uit de mouwen te steken. Praten doen we later wel.

 25. fransp 22-08-2010 01:42 | Dank voor je uitgebreide reactie. Ik hoop dat je gelijk hebt en we in Nederland nog niet zijn gezonken naar het niveau dat we anderen maar al te graag verwijten.
  Dat deel over Bas had je wat mij betreft weg moeten laten. Voor je het weet gaat de discussie daar alleen nog maar over.

  Bas 22-08-2010 03:41 | Als dat is hoe je erover denkt, dan had je dit gisteren ook kunnen schrijven, desnoods vergezeld van een advies om geld aan Artsen Zonder Grenzen te geven. Je koos er echter voor om mij af te zeiken. En niet omdat de informatie die ik bracht niet klopt, want die informatie klopt gewoon. Ik krijg er een bittere smaak van in mijn mond.
  Voor mij zit de werkelijkheid anders in elkaar. Dan heb ik nieuws voor je. Wat mijn geloof is, is hier helemaal niet relevant. En wat het geloof is van de door de ramp getroffenen al evenmin. Wat relevant is, is de keuze om de middelen en de menskracht te verzamelen waarmee we de slachtoffers kunnen gelden óf om niks te doen en toe te kijken. Dát is waar dit blog over gaat. Die keuze, die maakt iedereen voor zich. Persoonlijk vind ik dat we een triest dieptepunt bereikt hebben.

 26. iris kijkt zegt:

  @ Johanna – Dit soort discussies speelden juist enorm bij de ramp Katrina. Het was de regering Bush die het volledig liet afweten bij de hulp aanvankelijk en er werd op gewezen hoezeer de beveiliging tegen stormen en orkanen was verwaarloosd. Maar als het over Pakistan gaat, gaan we meteen geen vragen meer stellen op die punten. Hoe lang wil een land nog de risee blijven ? Die vragen zijn ook aan Bush gesteld en recentelijk aan Obama met de olieramp. Natuurlijk moet er hulp worden geboden maar het is irritant om de ramp slechts als ramp te zien en niet als resultaat van wanbeheer en verwaarlozing. Hulp komt daarnaast gewoon niet aan heel vaak. Dezelfde irritante corruptie altijd maar weer. Zie Haiti. etc. etc.
  Bush had moeten aftreden om Katrina en deed het niet en dat is ook de makke in Pakistan.

 27. @ iris kijkt
  Van mij mag en moet je die vragen stellen. Maar laten we eerst die mensen helpen. Die vragen worden nu misbruikt om niet te helpen. Een ramp is een ramp voor degenen die hen treft, ongeacht de oorzaken van die ramp. En zij zijn op dit moment geholpen met hulp, niet met vragen stellen. Vragen wachten wel, levens niet.

 28. Pingback: Waarom helpen we de Pakistanen niet? | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s