10.000 importbruiden zoek (deel 3)

Medio vorig jaar sprak toenmalig minister van Integratie Van der Laan over 15.330 importbruiden in 2008. De situatie was zo alarmerend dat hij zei: ‘Het gaat onze spankracht te boven’. Johanna Nouri en Flip van Dyke gingen op zoek naar de waarheid achter de cijfers. Door de storing op het Vkblog bleven de twee luiken echter dicht, reden om er alsnog een drieluik van te maken.

In deel 1 lieten we zien dat er in 2008 niet 15 duizend maar slechts 8 duizend immigratiehuwelijken waren. Slechts eenderde daarvan betrof niet-westerse allochtonen die hun partner uit het buitenland lieten overkomen.
Het is een illusie dat allochtonen massaal hun bruid importeren uit het buitenland. Ruim 85 procent van de allochtonen trouwt namelijk met een huwelijkspartner in Nederland, en dat is vaker een autochtoon (56%) dan een allochtoon. Circa 12 procent van de allochtonen haalt een partner uit het buitenland. Slechts 8 procent van de allochtonen haalt een partner uit het land van herkomst, met name in de eerste generatie allochtonen. Meer dan de helft van de huwelijksimport komt voor rekening van autochtone Nederlanders die toevallig in het buitenland aanlopen tegen de liefde van hun leven.

In deel 2 zagen we dat het aantal immigratiehuwelijken onder allochtonen al jaren daalt en dat de tweede generatie veel minder vaak dan de eerste generatie een importhuwelijk sluit. Dat geldt ook voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders. In 2008 was sprake van een stijging, die wordt veroorzaakt door uitstelgedrag: als gevolg van de aangescherpte eisen voor gezinsvorming duurt het langer vooraleer men aan de eisen voldoet, maar de aanhouder wint.
Veel ophef is er soms over het vermeende misbruik van de Belgiëroute. Dit wordt door de cijfers niet ondersteund. Regioplan vond over een periode van vier jaar slechts 753 gevallen die voldeden aan het profiel van iemand die de Belgiëroute gebruikt. Een kwart daarvan betrof mensen van Turkse of Marokkaanse origine. Velen bleken helemaal geen misbruik te maken. Zij waren Nederlanders die in een EU-land woonden, daar een partner waren tegengekomen, getrouwd waren en na verloop van tijd naar Nederland terugkeerden. Er werd wel misbruik gesignaleerd, maar dat waren er maar heel weinig.
En tot slot bleek er geen sprake te zijn van een onevenredig hoge immigratie uit moslimlanden. Moslims zijn niet of nauwelijks oververtegenwoordigd in de statistieken, ze komen dus niet vaker naar Nederland dan mensen uit andere niet-westerse landen.

Dat was onze rationele analyse van de cijfers. We eindigden met een aantal woorden uit ons hart.

Het gros van de krantenartikelen, politieke debatten en uitspraken gaat over cijfers. Cijfers die bij nader onderzoek vaak niet blijken te kloppen of uit hun verband gerukt zijn. Het hele debat richt zich op problemen, denk aan misbruik, fraude, sluipwegen, de spankracht van de samenleving enzovoort. De debatpartners worden daarbij niet gehinderd door kennis van feiten en onderbouwing stoelt op individuele waarnemingen (‘ik ken persoonlijk iemand die…’).

Daarmee wordt voorbij gegaan aan het feit dat een aanzienlijk deel van de huwelijksmigratie volgmigratie van asielzoekers, vluchtelingen en kennismigranten is. Met name voor die eerste twee geldt dat het voor hen onmogelijk is hun leven in het land van herkomst op te bouwen. Het zou inhumaan zijn hen te ontzeggen om hier met hun partner en kinderen in vrijheid te leven.

Daarnaast is het niet zo dat elke huwelijksmigrant voor problemen zorgt. Sterker nog: de meesten zorgen helemaal niet voor problemen, het is maar een klein groepje waar dat speelt en dat groepje zorgt ervoor dat er steeds weer nieuwe regels worden gemaakt die ook het leven van de goedwillenden verpesten.

De meeste huwelijksmigranten zijn oprechte mensen. Niet alleen Ali en Fatima, maar ook Henk en Ingrid. Mensen die toevallig de liefde vinden in het buitenland en die hier hun gezin willen stichten. Daarbij gebruik makend van het fundamentele recht op vrije partnerkeuze en het fundamentele recht op een gezinsleven.

Humberto Tan verwoordde het donderdagavond bij Knevel en Van den Brink uitstekend (uitzendinggemist na 40:40 min.). Het debat in Nederland is zeer negatief van toon. We spreken slechts over incidenten en uitwassen en gaan volledig voorbij aan de succesvolle migratie en integratie van de meesten. Tan zei dat er een wereld van verschil is tussen het tegengaan van kansarme immigranten en het bevorderen van kansrijke immigratie. We zijn het daar helemaal mee eens.

Het komt ook regelmatig voor dat Nederlanders de liefde beproeven in het buitenland. En daar maken we prachtige tv-series over zoals Grenzeloos Verliefd. We leven mee met Jessica die samen met Rami een bestaan opbouwt in de prachtige Jordaanse stad Petra, en met Kristel die als een blok valt voor de Argentijnse gaucho Gonzalo. Normale mensen die de liefde van hun leven ontmoeten. We leven mee met hun romantiek en hun geluk, met hun pogingen twee werelden met elkaar te verbinden. Voor Nederlanders die de omgekeerde route volgen is dat niet anders. Ook zij kiezen voor de liefde.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op 10.000 importbruiden zoek (deel 3)

 1. antoinette duijsters zegt:

  Helemaal met je eens Johanna, liefde houd niet op bij de grenzen. Zeker nu de wereld steeds kleiner wordt.
  Ook in mijn familie komt het voor:-) Al is ze wel Europees, ze heeft ook een dubbel paspoort.

 2. knutselsmurf zegt:

  Jammer dat je zo overschreeuwd wordt hier.
  En alsof het zo gepland was, gaat die VKblog server weer eens onderuit.
  Je kan goed zien wat voor prioriteit dit medium heeft bij de Volkskrant.
  Niet genoeg om mensen op zondag te laten werken. ( de meeste werknemers verzienen op zondag het dubbele )

 3. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  En daarom (kiezend voor de liefde) woont een vriendin van mij in Millau, Zuid-Frankrijk, een vriendin van vroeger in Arica en mijn broer in Birmingham.

  Echtgenoot heeft een import en een export zwager….. het blijft in evenwicht.

 4. @ antoinette
  Precies. Over de vergeten EU-immigratie publiceerde Flip gisteren dit blog, dat eveneens ondersneeuwde in het servergeweld:
  http://www.flipvandyke.nl/2010/06/rutte-en-de-vergeten-eu-immigratie/

  @ knutselsmurf
  Die problemen lijken zich inderdaad meestal in het weekend voor te doen. Twitter was gistermorgen ook al onbereikbaar. Ik dacht eerst dat het kwam door het WK.

  @ CAM
  Mooie voorbeelden. Vreemd genoeg vinden we het zelf wel volstrekt normaal als Nederlanders zich vestigen in Canada, in Australië, in Nieuw-Zeeland, in Zuid-Afrika, in de Franse Morvan, in het Spaanse Andalusië enzovoort. Volgens mij is dat toch precies hetzelfde.

 5. Paul Nijbakker zegt:

  Nou, mijn ega is ook al zo’n vuile huwelijksmigrant en ze volgde nog de Belgiëroute ook! (Vloog met Sabena, dat bestond toen nog, naar Finland.) Ze is eropuit om het baantje van een Finse bejaardenverzorgster in te pikken en ze heeft ook nog nooit een werkeloosheidsuitkering aangevraagd (en dat deed ze natuurlijk puur om te jennen). Ik zeg u, het is puur tuig die importbruiden!

 6. @ Paul
  Wel ingeburgerd hoop ik, of ook dat niet?

 7. Graaf Geo Hemelschraag zegt:

  Een prachtige en goed onderbouwde reeks, hulde!

  Het slotwoord is mij helemaal uit het hart gegrepen. Laten we toch hart hebben voor elkaar, mensen! En als daar problemen van komen, dan lossen we die heus wel samen op.

 8. Dank voor de complimenten, Graaf. Hart hebben voor elkaar, daar draait het om.

 9. Paul Nijbakker zegt:

  @Johanna,
  Ze is inmiddels genaturaliseerd, maar juicht toch voor Kameroen tijdens de Worldcup! Zo slinks zijn ze die buitenlanders ;-)

 10. Niet echt ingeburgerd dus. Goed zo. Hoe doe je dat dan volgende week donderdag?

 11. Jim Hasenaar zegt:

  Nee, liefde houd niet op bij de grenzen. Dat is dan ook de enige reden dat ik in Israel woon. De liefde voor een vrouw.
  Een goed geschreven stuk. Ik mag aannemen dat jou cijfers kloppen, want ook die, net als van de toenmalig minister van Integratie Van der Laan, kan ik zelf niet controleren.

 12. @ Jim
  Onderaan deel 1 en deel 2 staat een link naar Excel-files. Hierin vind je de bronnen die Flip en ik gebruikt hebben, evenals de berekeningen die we daarop hebben losgelaten. Volledig controleerbaar dus.

 13. Paul Nijbakker zegt:

  @Johanna,
  Aankomende Donderdag? Dan juich ik ook voor Kameroen (zo, mijn huwelijk is veilig)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s