Wat is jouw netto contante waarde?

Nooit stelde ik die vraag, maar vanaf gisteren is alles anders. Want gisteren verscheen het Nyfer-rapport Budgettaire effecten van immigratie van niet-westerse allochtonen, samengesteld op verzoek van de PVV, de partij met als enig lid de heer Wilders. Het is jammer dat Kuitenbrouwers boek over framing al in de boekhandel ligt, want dit rapport had er prima ingepast.

Vooralsnog lijkt het met mijn netto contante waarde wel redelijk goed te gaan. Ik ben hoger opgeleid, heb tot nu toe doorlopend gewerkt en verdien bovenmodaal. Ik maak weinig gebruik van instrumenten voor inkomensherverdeling, ik heb een eigen huis en betaal daar een huurkostenforfait voor, ik rook en betaal dus sloten vol accijnzen, ik ben bijna nooit ziek, ik ben gelovig waardoor mijn tandartskosten lager zijn. Toch kan dat zomaar veranderen als ik bijvoorbeeld werkloos of ziek zou worden.

Mijn gedachten gaan naar mijn moeder. Mijn moeder heb ik altijd beschouwd als een waardevol iemand. Toen ik echter vandaag het Nyfer-rapport doornam, vroeg ik mij af of ik het al die tijd verkeerd gezien heb. Moest ik mijn moeder eigenlijk niet zien als iemand met een negatieve netto contante waarde? Was ze wel die waarde-volle persoon zoals ik dacht, of was ze eigenlijk waarde-loos? Ze kostte ons immers veel geld.

Mijn moeder was laagopgeleid, ze heeft vijf kinderen op de wereld gezet en ontving daardoor onevenredig veel kinderbijslag. Twee van haar kinderen hebben een aandoening en doen daardoor een hoger dan gemiddeld beroep op uitkeringen en medische voorzieningen. Bovendien maakten ze gebruik van het speciaal onderwijs, en dat kost meer dan gemiddeld, het dubbele zelfs. De anderen volgden hoger onderwijs en dat leidde tot hoge uitgaven op de onderwijsbegroting.
Daar komt bij dat mijn moeder sinds haar huwelijk met mijn vader nooit gewerkt heeft. In ons huis had ze de handen meer dan overvol, maar dat droeg niet bij aan het bruto nationaal product van de Staat der Nederlanden. Mijn vader verdiende beneden modaal. Het gevolg daarvan was dat wij studerende kinderen ook nog eens maximaal gebruik maakten van de mogelijkheden voor studiefinanciering. Geld dat we voor een groot deel later weer terugbetaalden van ons inkomen dat we als nieuwkomer op de arbeidsmarkt nog jaren moesten afdragen. Maar dat geld komt in de rapporten niet voor.
Mijn moeder was psychiatrisch patiënt. Ze had bovendien veel lichamelijke klachten, reuma speelde haar parten, getriggerd door het feit dat zij voor haar huwelijk als dienstmeisje werkte en dag in dag uit op haar blote knieën de stenen vloeren mocht dweilen en boenen van de rijkeren voor wie ze werkte en die zich zo’n dienstmeisje konden veroorloven. Mijn moeder maakte als gevolg van haar aandoeningen schrikbarend veel gebruik van medische voorzieningen, van de AWBZ en de WMO. Mijn moeder kon geen auto rijden. Ze maakte dus veelvuldig gebruik van het openbaar vervoer en later, toen ze slechter ter been geraakte van de zorgtaxi. Ook dat kostte veel geld.
Bovendien overleed mijn vader op zijn vijftigste aan de beroepsziekte mesothelioom, waardoor mijn moeder noodgedwongen een beroep moest doen op de voorzieningen van de Algemene Weduwen- en Wezenwet.
Gelukkig heeft mijn moeder niet lang van haar AOW mogen genieten, anders was het allemaal nog veel erger geweest. Mijn moeder. Niet langer een waardevol mens, maar een product met een negatieve netto contante waarde.

Ik was het rapport aan het lezen en een gedachte drong zich in me op. Ik dwong mezelf verder te lezen, maar de gedachte werd steeds sterker. De gedachte dwong me te stoppen en stil te staan bij wat ik aan het doen was.

Je kunt natuurlijk denken: ‘dit rapport gaat niet over jouw moeder, Johanna’. Maar ik zie dat anders. Als het moreel verantwoord is om niet-westerse allochtonen te beoordelen op hun netto contante waarde, waarom dan niet ook mijn moeder, de bankiers die ons de kredietcrisis in sleurden, jij en ik? Als we zeggen dat onze allochtone mede-burgers ons geld kosten en hier niet horen te zijn, waarom zou dat dan niet ook gelden voor mijn moeder, voor die bankiers, voor jou en mij?

Afgelopen zaterdag stond er in de NRC een voorpublicatie uit het nieuwe boek van Jan Kuitenbrouwer dat deze week verschijnt: De woorden van Wilders en hoe ze werken. Kuitenbrouwer schrijft: Met de juiste woordkeus zet de politicus het debat naar zijn hand.
Hij beschrijft hoe een politicus bepaalde woorden kan introduceren, denk bijvoorbeeld aan Fortuyns ‘demoniseren’, en hoe moeilijk het is je daartegen te verweren. Ontkennen leidt ertoe dat mensen zullen denken ‘zie je wel, het bestaat’, want als je demoniseert zul je dat natuurlijk ontkennen. De ontkenning bewijst dus dat de stelling klopt. Bovendien zal degene die zich verweert de neiging hebben in dezelfde taal te gaan spreken. Het effect daarvan is dat het begrip zich nog dieper in ons geheugen nestelt. Elke keer dat het woord gehoord wordt, wordt het erbij behorende, door de politicus geïntroduceerde beeld geactiveerd. Kuitenbrouwer noemt dat ‘framing the debate’:

‘Frames’ zijn het antwoord op de vraag die Theo en Thea elkaar altijd stelden: ‘Waga tut eigluk ofe!?’ Iets wetenschappelijker geformuleerd: frames zijn mentale constructies die bepalen hoe we de wereld zien, zoals de Amerikaanse taalkundige George Lakoff het zegt. Frames zijn onzichtbaar. Ze zijn onderdeel van ons cognitieve onderbewuste, structuren in ons brein die we niet bewust kunnen activeren, maar die we kennen door wat ze teweegbrengen: de manier waarop we redeneren en wat we beschouwen als ‘gezond verstand’. En we kennen ze door taal. Elk woord dat we kennen is verbonden aan een ‘frame.’

‘Netto contante waarde’ is zo’n frame. Het dwingt ons tot een debat over het begrip, over de manier van berekenen, over de uitkomsten van die berekeningen en de conclusies die we daaruit moeten trekken.
Het is een frame dat ons dwingt naar elkaar te kijken. Niet als mede-mens, even waardig aan eenieder op deze aardbol. Maar als ding, als iets dat ons winst of verlies oplevert. Iemand die ons verlies oplevert is dus een waardeloos iemand. Of erger nog: hij is niet alleen waardeloos, hij berokkent ons nadeel. Iemand die ons nadeel berokkent, moeten we uit ons midden bannen.

Mijn moeder was een kostenpost voor onze samenleving, zegt Wilders. Ze was mijn moeder, de meest waardevolle persoon die er in mijn leven was.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

96 reacties op Wat is jouw netto contante waarde?

 1. Ina Dijstelberge zegt:

  12 maart vorig jaar schreef ik deze bijdrage. Ik kan hem nu herhalen. I.p.v. Cpb rapport kan ik nu naar het rapport van Nyfer linken. http://www.anderbenik.nl/2009/03/de-migrant-als-handelswaar/.

  Mijn netto contante waarde en die van mijn ouders is ook negatief. Die van mijn zoon tot nu toe ook. Hij moet minstens twee keer modaal gaan verdienen om het in te lossen ;-)

 2. laila zegt:

  Tjonge, wat heftig.
  Bah.

 3. Mephisto zegt:

  Mijn netto contante waarde is nihil
  Naar ik mag hopen

 4. Klaphek zegt:

  Mijn moeder was een kostenpost voor onze samenleving, zegt Wilders.

  Dat is niet wat Wilders zegt. Uit berekeningen van Nyfer volgt dat niet Westerse immigranten een kostenpost zijn voor de samenleving. Onze samenleving stevent af op een financiele crisis en Wilders zegt dat we ons dus geen extra en onnodige kosten kunnen veroorloven. Dus geen niet westerse immigranten meer. Daar komt nog bij dat er in ons overvolle landje op een fatsoenlijke manier ook geen ruimte meer voor is.

 5. Wattman zegt:

  Mijn beide grootmoeders hadden ook zo’n negatieve contante waarde… ik vrees zelfs dat het grootste deel van de huidige verpleeghuisbevolking… tsja, niks aan te doen. Het land uit dan maar hè. Of meteen in een werkkamp? De beslissing zal wel over de verkiezingen heengetild worden…

 6. Klaphek zegt:

  @Wattman,

  Is dat erfelijk?

 7. Wattman, zoals jij bedoel je? Dan wordt het nog erger: lekker op kosten van de Nederlandse staat opgroeien en studeren om vervolgens naar het buitenland verhuizen. Wel kosten, maar nul opbrengsten. Kom snel terug zou ik zeggen dan kun je wellicht je netto contante waarde nog in je voordeel doen omslaan.

 8. öszibarack zegt:

  Johanna, uitstekend denkraam gekozen om het Nyfer-rapport te becommentariëren.

 9. vandyke zegt:

  Indrukwekkende post Johanna. Aanbevolen!

 10. Kat. zegt:

  Precies, aanbevolen!
  Groet van een waarde-loos mens.

 11. Kropotkin zegt:

  Mijn lieve oma/moeder/verre neef had een niet zo’n beste netto contante waarde, de PVV heeft maar 1 lid en de bankiers hebben ons de kredietcrisis in gesleurd (huh?) en daarom is het Nyfer-rapport een k*trapport. Knap onnozel stukje.

 12. Paul Nijbakker zegt:

  Excellent blog. Mijn netto contant waarde is natuurlijk huizenhoog omdat ik leraar ben en nooit ziek ben. Alleen mensen die in de verpleging en ouderenzorg werken hebben een nog hogere waarde, naar mijn mening.

 13. The_Saint zegt:

  Mijn netto waarde zal pas dan in te schatten zijn wanneer m’n rug naar een groot open gat zal wijzen….voor die tijd kan er nog van alles mis gaan.

 14. JanPlezier zegt:

  Ik zie niet in, waarom appels en peren met elkaar hier worden vergeleken,
  om het serieuze probleem dat allochtone immigrant heet te verdoezelen.
  De allochtone immigrant kost onze maatschappij 7,2 miljard euro op
  jaarbasis zo heb ik begrepen.
  De vraag is dan ook, waarom wij onze welvaart zouden moeten delen
  met deze ongewenste immigranten.
  Onze medische zorg en Ouderdomsvoorziening wordt dankzij deze
  allochtone immigrant onbetaalbaar.

 15. antoinette duijsters zegt:

  Prima blog, zeg het maar, wat dat betreft is de VVD ook eerlijker, die willen gewoon op alle voorzieningen bezuinigen.
  Groetjes van deze waardelose vrouw:-)

 16. Lennart zegt:

  @JanPlezier: omdat die immigranten niet ongewenst zijn.

  De ouderdomsvoorziening wordt niet onbetaalbaar door nieuwe immigranten, maar door de aanwezige vergrijzende bevolking. Zijn hele simpele en kosteneffectieve oplossing voor overigens. Eens een boompje over opzetten?

 17. Bas zegt:

  Johanna: De kosten van mensen worden voortdurend berekend. Juist door deze berekeningen is de verhoging van de AOW leeftijd ingesteld. Het is dus heel normaal dat ook de kosten van de huidige immigratie in beeld worden gebracht. Deze blijken schrikbarend hoog te zijn. Dit los van de maatschappelijke ontwrichting die steeds duidelijker zichtbaar wordt. Het is dan ook een heel reele vraag of je hier mee door moet gaan. Het gaat niet om mensen die al in nederland zijn maar om mensen die nog gaan komen en dus nog niets met nederland hebben en wij niets met hen.

 18. JanPlezier zegt:

  @Lennart, Leg eens uit, zonder politiek correcte taal, waarom
  die immigranten volgens jou wel gewenst zijn.

  En leg eens uit, waarom een besparing van 7,2 Miljard Euro
  geen verlichting voor de nu onbetaalbare AOW zal zijn.

  Allemaal drogredenen, om deze keiharde maar onwelgevallige
  waarheid niet onder ogen te hoeven zien.
  Politiek correct struisvogel gedrag!!

 19. Wattman zegt:

  @Johanna: verdorie, je hebt me door! Ik kom alleen terug als die contante waarde ook contant wordt uitgekeerd. Hoewel… ik kan wel de hypotheekrente van mijn huis in België in Nederland van de belasting aftrekken… ik zal ze wel krijgen met hun onnozele lijstjes over ‘netto contante waarde’…

 20. meneer_opinie zegt:

  De NEderalndse staat heeft mijn opleiding gesubsidieerd, maar daarna ben ik met de noorderzon vertrokken naar het zuiden. En ik kom echt niet terug, want Nederland is vol, zo beweerd een hoogblonde politicus. Geef mijn plaats maar aan een Afrikaan die het echt nodig heeft.

  En mens, ik ben elke dag blij dat ik geen belasting betaal in Nederland. Alleen al het idee dat een deel van mijn zuurverdiende centjes gebruikt zou worden om partijen als de PVV, SGP en TON te subsidieren, is genoeg om mij nachtmerries te bezorgen.

  Dus ik betaal niets terug en ik begin er ook niet aan ook zolang er eventueel geld zou gaan naar de subsidiering van TON. PVV, SGP en kerken.

 21. Lennart zegt:

  @JanPlezier: O, die besparing betwist ik helemaal niet. Voor mij zijn immigranten gewenst omdat ik er van overtuigd ben dat mensen hier niet komen omdat ze dat zonodig leuk vinden. Sterker nog, de meesten waren liever thuis gebleven. Vanuit empathie gooi je dan niet je grenzen dicht, maar open. En met een beetje meer inspanning levert ’t op in plaats van dat het kost. Niet alleen in economisch, maar ook in cultureel en sociaal opzicht.

  Maar volgens mij wil je het over kostenbesparing hebben. Kan je in dat licht aangeven waarom de PVV weinig tot geen publiciteit zoekt over het stopzetten van landbouwsubsidies? Of waarom PVV voorstander is van levenslange gevangenisstraffen? Weet je wel wat dat kost?

 22. JanPlezier zegt:

  Nogal wat laffe nietszeggende reacties, want inhoudelijk reageren
  is vooral in linkse kringen niet politiek correct, en inhoudelijk
  ook moeilijk te verdedigen, waarom ons land en haar verworven
  welvaart zou moeten worden gedeeld met mensen uit derde wereld landen.

  En lennart, die gaat helemaal op de linkse geiten wollen sokken tour.
  Als we allemaal wat meer inspanning leveren, dan levert de Immigrant zelfs op,
  in plaats dat deze geld kost.
  En natuurlijk een verrijking voor onze cultuur.etc…….
  Gelul in de ruimte!!

  De rest over de PVV is een armoedige reactie die niets met het onderwerp
  te maken heeft, een welbekende linkse discussie truc, de aandacht wegnemen
  van het onderwerp.

 23. Klaphek zegt:

  Ik ga hopen dat de Pvda wint. Dan krijgt die zooi hier tenminste de rekening gepresenteerd. Schadenfreude is ook wat.

  Ik ben ook niet voor levenslang. Een vuurpeleton is veel goedkoper.

 24. knutselsmurf zegt:

  Dat soort sommetjes zijn natuurlijk een klap in het gezicht van veel mensen.
  Zoiets durven alleen politici te zeggen; dit zeg je niet op de verjaardag van je oma. Mijn moeder heeft de staat ook niet veel opgeleverd, maar ze heeft me wel op de wereld gezet en leren praten. Je moet soms een paar generaties verder rekenen.
  Verder is het zo dat Nederlanders zo druk bezig zijn met werken, dat ze op hun 50-e pas gaan denken aan de kinderen die ze hadden willen hebben.
  Dus de bevolking zou krimpen, als er geen mensen van buiten kwamen.
  Zonder al die mensen uit alle windstreken, zouden we er vandaag allemaal uitzien alsof we uit een klein dorpje op de Veluwe kwamen.
  Allemaal dezelfde koppen !
  Hele families met dezelfde paardenbek.
  We zouden elke dag knollen eten ( aardappelen komen hier oorspronkelijk niet vandaan, rijst en deegwaar ook niet )
  Als we vandaag de grenzen sluiten, zal de rest van de wereld ons uitkotsen, en terecht. Als er in alle buitenlandse kranten straks : boycot Nederlandse waren ! staat, worden we een soort Cuba of Noord-Korea.

 25. @ Ina Dijstelberge 20-05-2010 13:46
  Dank voor de link, een bijdrage die nog steeds actueel is.

  @ laila 20-05-2010 13:49
  Heftig inderdaad. Vooral voor degenen die het betreft, je zijn gereduceerd tot je nut voor anderen.

  @ Mephisto 20-05-2010 14:00
  Jouw waarde is niet in euro’s uit te drukken.

  @ Klaphek 20-05-2010 14:02
  Mijn moeder was een kostenpost voor onze samenleving, zegt Wilders.

  Dat is wel degelijk wat Wilders suggereert. Want als de ene groep in termen van economisch nut mag bekijken, mag je dat met anderen ook. Kwestie van alle burgers gelijk behandelen. En afgezien van de vraag of er op die getallen niet wat af te dingen is, ik heb er geen behoefte aan daarop in te gaan.

  @ öszibarack 20-05-2010 14:25
  Dank.

  @ vandyke 20-05-2010 14:29
  Ik zou de lezers ook jouw blog willen aanbevelen, waarop je al heel snel inhoudelijke vragen aan de orde stelde: http://www.flipvandyke.nl/2010/05/het-rapport-nyfer-een-eerste-indruk/

  @ Kat. 20-05-2010 14:45
  Dat wordt een geuzennaam.

  @ Kropotkin 20-05-2010 15:11
  Wat een merkwaardige samenvatting.

  @ Paul Nijbakker 20-05-2010 15:36
  Daar staat tegenover dat jij in het buitenland vertoeft. Draag jij wil in Nederland belasting af? Zo niet, dan zie ik toch vooral kosten en geniet je huidige land van de baten. Tenzij ze daar net zo denken als de PVV uiteraard, dan heb je een dubbel probleem.

  @ The_Saint 20-05-2010 15:42
  Hoe langer dat duurt, hoe slechter de balans zal uitvallen. Als je ouder wordt schijnen de kosten flink op te lopen.

  @ JanPlezier 20-05-2010 16:01
  Appels en peren zijn beide fruit. Hoeveel kost jij onze maatschappij?

  @ antoinette duijsters 20-05-2010 16:19
  In ieder geval lijkt de VVD alle burgers gelijk te bejegenen.

  @ Lennart 20-05-2010 16:28
  = De ouderdomsvoorziening wordt niet onbetaalbaar door nieuwe immigranten, maar door de aanwezige vergrijzende bevolking. =
  Precies.

  @ Bas 20-05-2010 16:34
  = De kosten van mensen worden voortdurend berekend. =
  Toch zegt niemand dat we steeds hoger wordende leeftijden tegen moeten gaan.

  = Het gaat niet om mensen die al in nederland zijn maar om mensen die nog gaan komen en dus nog niets met nederland hebben en wij niets met hen. =
  En het effect op de mensen die al wel in Nederland zijn is er niet minder om. Stel ik reorganiseer jouw functie zodat die in de toekomst twee schalen lager gewaardeerd wordt. Jij behoudt je salaris, maar je voelt je ondergewaardeerd.

  @ meneer_opinie 20-05-2010 16:47
  Wat ruimhartig van je.

  @ JanPlezier 20-05-2010 16:58
  Een bijzondere reactie na de toch zeer inhoudelijke punten van Lennart. Jouw manier om discussie te vermijden? Ik lees bij jou slechts ‘verdoezelen’, ‘drogredenen’, ‘onwelgevallig’, ‘struisvogelgedrag’, ‘laf’, ‘nietszeggend’, ‘politiek correct’, ‘linkse geiten wollen sokken’, ‘gelul in de ruimte’, ‘armoedig’, ‘welbekende linkse discussie truc’, ‘aandacht wegnemen’.
  Inderdaad, wat meer inhoud zou zeer welkom zijn. Misschien wil jij beginnen. Door te reageren op de inhoud van dit blog.

  @ Klaphek 20-05-2010 17:02
  Ziedaar de blauwdruk van de samenleving die we met hand en tand schijnen te moeten verdedigen.

 26. 100_woorden zegt:

  Gelukkig zijn er meer waarden dan financiële waarden.

  Maar als het dan toch om geld gaat, wat is de waarde van politici die in financiële zin niets opleveren voor de samenleving, maar wel op kosten van de staat leven en beveiligd worden? Als zo’n politicus een negatieve waarde heeft, hoeft hij ook niet beveiligd te worden, want je bent alleen zuinig op mensen die positieve geldwaarde hebben, toch?

 27. @ knutselsmurf 20-05-2010 17:26
  Het zou onze aantrekkelijkheid als handelspartner met sprongen verhogen, toch?

 28. JanPlezier zegt:

  Johanna_nouri leg nu eens uit, waarom de Nederlandse bevolking
  haar verworven welvaart moet delen met ongewenste immigranten
  Leg dat nu eens uit Johanna, in plaats van al die onzin over
  de waarde van je moeder.

  Jullie zijn schijters, die geen enkele inhoudelijke en gerechtvaardigde
  reden kunnen noemen, waarom we deze gelukzoekers niet zouden mogen
  weigeren.

  Je reactie op Bas is lachwekkend en totaal niet inhoudelijk.

  Bas 20-05-2010 16:34
  Johanna: De kosten van mensen worden voortdurend berekend. Juist door deze berekeningen is de verhoging van de AOW leeftijd ingesteld. Het is dus heel normaal dat ook de kosten van de huidige immigratie in beeld worden gebracht. Deze blijken schrikbarend hoog te zijn. Dit los van de maatschappelijke ontwrichting die steeds duidelijker zichtbaar wordt. Het is dan ook een heel reele vraag of je hier mee door moet gaan. Het gaat niet om mensen die al in nederland zijn maar om mensen die nog gaan komen en dus nog niets met nederland hebben en wij niets met hen.

 29. Klaphek zegt:

  Ha Janplezier,

  Johanna is een aanhanger van een schizofreen geloof. Een geloof dat strijdig is met onze cultuur. Johanna heeft daarom last van splitsingen. Daarom stelt ze haar moeder ook gelijk met mensen die hier uit de ruif komen vreten. Dat ze daardoor haar moeder afschildert als iemand die alleen maar uit de ruif heeft gevreten zal haar worst zijn. Johanna gebruikt haar moeder. Maar ja, dat is heel gebruikelijk in islamitische kringen.

 30. Ruud Zweistra zegt:

  De wereld heeft een kleine vijf miljard armlastigen – laten we die ook allemaal gaan helpen.

  En waar kan dat beter dan in Nederland, waar alles goed geregeld is.

  Johanna doet mee.

  Voortaan onbeperkt toegang, dus.

 31. Klaphek zegt:

  Ha Ruud,

  Jij kan goed rekenen. Hoe hoog moeten we dan?

 32. Lennart zegt:

  Voor JanPlezier, maar ook Klaphek en Ruud Zweistra herhaal ik johanna_nouri:

  Ik lees bij jou slechts ‘verdoezelen’, ‘drogredenen’, ‘onwelgevallig’, ‘struisvogelgedrag’, ‘laf’, ‘nietszeggend’, ‘politiek correct’, ‘linkse geiten wollen sokken’, ‘gelul in de ruimte’, ‘armoedig’, ‘welbekende linkse discussie truc’, ‘aandacht wegnemen’.
  Inderdaad, wat meer inhoud zou zeer welkom zijn.

  Door je geschreeuw heb ik moeite de inhoud van je bijdrage te zien. Kan je daar wat aan doen?

  Wellicht ijdele hoop, aangezien je hier niet komt voor een discussie.

 33. Klaphek zegt:

  Zeg beste Lennart,

  Zou je zelf even willen stoppen met schreeuwen? Als het kan ook met onzin uitslaan?

  Jahanna prositutueert haar overleden moeder en daar spreek ik haar op aan. Dat is gewoon burgermansfasoen.

 34. zich van verre zegt:

  Laat maar binnen hoor, al die laag en niet opgeleiden uit streng-Islamitische streken, negeer al die ellende van het gigantische Marokkaanse jongeren-probleem, de apartleving van al die vrouwen met hoofddoeken en legerjassen die zelfs nu nog, na al die tijd, amper nederlands spreken en geen enkele binding tonen met deze maatschappij, die je op straat niet eens kunt aanspreken etc.
  Dat jij nu net hoger opgeleid bent en wel met ons praat is mooi, maar dat je je ogen sluit voor de ellende is minder. En jouw moeder is van grote waarde, hoor, dat zeg ik oprecht, en ze als een negatieve contante heeft ben ik solidair met haar (zelf heb ik ook altijd meer gekost dan opgeleverd), maar sluit ajb de instroom van kanslozen uit culturen die niet matchen met de onze en waar ze maar niet aan willen.
  En nog een vraag, en ik hoop dat ik antwoord krijg. Je schrijft: ‘ik ben gelovig waardoor mijn tandartskosten lager zijn. ‘ Kan je dat nader uitleggen?
  Goed dat je ziet dat je ,net als ik, als roker veel accijnzen oplevert, want dat argument speelt nooit mee bij ideeen om rokers om een hoger eigen risico te vragen

 35. An van den burg zegt:

  Voor allen die blind zijn voor verkwisting van geld.

  Ik las A. Heertje`s boek Witboek over Zwart Geld.

  Hij schreef het in de jaren 80. Ik las het vorig jaar en heb de bedragen geïndexceerd.

  Ik hou mij maar even aan Heertje`s cijfers. Nationaal Inkomen 360 miljard gulden. Zwart gelscircuit: 20 % is per jaar 70 miljard gulden.

  Dàt is inmiddels veel meer geworden, ook relatief. Doe daar de JSF-kosten bij die wij hebben en we zijn in èèn klap uit alle óverheidsschulden.

 36. helena zegt:

  100 aanbevelingen Johanna!
  Stel dat er een rapport gaat verschijnen over de kosten van "mensen zoals je moeder" , ik stel het wat afstandelijk, (zo ongeveer qua opzet als het Nyfer rapport)… dan zou de wereld te klein zijn denk ik.

  De VVD wil bezuinigen : de VVD schrapt zorg voor verstandelijk gehandicapten met een IQ boven de 70 (na een IQ-test): bezuiniging 400 miljoen.

  alle duur betaalde bankdirecteuren die de boel verpest hebben ons land uit!

 37. Klaphek zegt:

  @Helena,

  Er was niet mis met die moeder. Johanna prostitueert haar door er een karikatuur van de maken. Ze legt zonder gene een bom onder het leven van haar moeder. Blijkbaar zijn terroristische trekken eeen tweede natuur van moslims.

  Filmpje:

  http://www.dumpert.nl/mediabase/954071/7953ab87/david_horowitz_vs._moslima.html

 38. helena zegt:

  @klaphek, kan je even dimmen ja!
  Het slaat nergens op wat je zegt. En denk maar niet dat ik dat filmpje ga bekijken, ik heb wel wat beters te doen.
  AUB je reactie aanpassen!

 39. Klaphek zegt:

  Ha Helena,

  Ik ben geen dhimmie hoor.

 40. An van den burg zegt:

  Aan alle islambashers:

  ====== An van den burg 20-05-2010 18:53
  Voor allen die blind zijn voor verkwisting van geld.

  Ik las A. Heertje`s boek Witboek over Zwart Geld.

  Hij schreef het in de jaren 80. Ik las het vorig jaar en heb de bedragen geïndexceerd.

  Ik hou mij maar even aan Heertje`s cijfers. Nationaal Inkomen 360 miljard gulden. Zwart gelscircuit: 20 % is per jaar 70 miljard gulden.

  Dàt is inmiddels veel meer geworden, ook relatief. Doe daar de JSF-kosten bij die wij hebben en we zijn in èèn klap uit alle óverheidsschulden. =======

  Wat gek dat ik Wilders daar nooit over hoor. Zou hij zò dom zijn???

 41. Ruud Zweistra zegt:

  Hallo Lennart,

  Geef even op waar je woont, dan stuur ik even jouw evenredige portie langs – een man of 1000.

  Je weet ze wel te bergen, hè … en denk erom: alles wat je hebt eerlijk delen.

  Johannan legt de morele waarde van deze edelmoedige principes wel uit.

  Een goudeerlijke iemand, die Johanna.

 42. Ruud Zweistra zegt:

  @Helena en de andere lullo’s,
  Snel naar huis, jullie immigranten hebben honger!

 43. Klaphek zegt:

  @Zweistra,

  LOL. Hoogste tijd voor Helena om te gaan koken.

 44. helena zegt:

  Ik kook al! maar dan van woede…..;-)

 45. Ruud Zweistra zegt:

  Geen tijd voor gezeur Helena. Jij moet doorwerken, want ik stuur mijn 1000-tal ook naar jou door.

  Je dacht toch niet dat ik net zo stompzinnig was als jullie, hè?

 46. FrankS zegt:

  Rare vergelijking wordt er hier gemaakt. Voor zover ik Wilders begrijpt wil hij bezuinigen op immigratie om te garanderen dat moeders als die van Johanna zo gerieflijk mogelijk kunnen leven (zolang deze niet streeft naar de sharia :) ).
  De overheid heeft nu eenmaal gelukkig weinig zeggenschap over nieuwe Nederlanders via de baarmoeder, maar voor nieuwe Nederlanders via de grens mag je wat mij betreft best eisen stellen.
  Nu vind ik het onderzoek in zoverre onzin daar het niet aangeeft wanneer je als individuele niet-westerse allochtoon wel financieel positief bijdraagt. Deze zijn logischerwijs wel van harte welkom.

 47. Klaphek zegt:

  @FrankS,

  Inderdaad. Wilders komt op de de Moeder van Johanna, maar Johanna neemt afstand van haar moeder voor de sekte waar ze lid is van geworden: de Islam.

 48. @ JanPlezier 20-05-2010 17:50
  Wat ik liever uitleg is waarom ik vind dat je mensen in termen van economische kosten moet beschouwen, maar als medemens.Dit is geen economisch debat, maar een ethisch debat.
  Als ik het kostenplaatje van mijn moeder opschrijf, noem jij dat onzin. Terwijl ik toch niks anders doe dan het Nyfer-rapport. Conclusie: ook dat is dus onzin.

  @ Klaphek 20-05-2010 18:00
  Ik begrijp dat je je moeder niet mag gebruiken, maar allochtonen wel.

  @ Ruud Zweistra 20-05-2010 18:22
  Waar was het ook alweer dat ik pleitte voor een onbelemmerde instroom? Je legt me woorden in de mond. Ook voor jou: dit is een ethisch debat over de vraag of je zo met elkaar wilt omgaan. Graag je daartoe beperken.

  @ zich van verre 20-05-2010 18:52
  Wie zegt dat ik mijn ogen sluit voor de ellende? En is dat dan een excuus om zo met elkaar om te gaan in dit land? Voor mij niet.

  = En nog een vraag, en ik hoop dat ik antwoord krijg. Je schrijft: ‘ik ben gelovig waardoor mijn tandartskosten lager zijn. ‘ Kan je dat nader uitleggen? =

  Met alle plezier: http://www.forum.nl/LinkClick.aspx?fileticket=E7Mr27jhZFk%3d&tabid=166, pag 18, figuur 12.2

  @ An van den burg 20-05-2010 18:53
  70 miljard? Dat is wel een hele berg geld. Wat je daar niet al mee kunt doen. Als we dat geld nu op een betrouwbare bank zetten, kunnen de niet-westerse allochtonen meer dan tien jaar vooruit.

  @ helena 20-05-2010 19:03
  = Stel dat er een rapport gaat verschijnen over de kosten van "mensen zoals je moeder" , ik stel het wat afstandelijk, (zo ongeveer qua opzet als het Nyfer rapport)… dan zou de wereld te klein zijn denk ik. =

  Dat denk ik ook, ik lees hierboven al dat ik mijn moeder zo niet mag misbruiken. Vreemd genoeg mogen zij mijn man wel zo misbruiken. Zit daar een logica in?

  = De VVD wil bezuinigen : de VVD schrapt zorg voor verstandelijk gehandicapten met een IQ boven de 70 (na een IQ-test): bezuiniging 400 miljoen.=
  Hé, dat is nieuw voor me.

  @ Klaphek 20-05-2010 19:11
  = @Helena,

  Er was niet mis met die moeder. Johanna prostitueert haar door er een karikatuur van de maken. Ze legt zonder gene een bom onder het leven van haar moeder. =

  Het gekke is dat ik de uitgangspunten van het op verzoek van Wilders opgestelde Nyfer-rapport simpelweg toepas op de praktijk en je daar nu bezwaar tegen maakt. De logische conclusie is dat je dat rapport en met name dat wat Wilders ermee doet, ook een karikatuur vindt die een bom legt onder het leven van de betrokkenen.

  @ helena 20-05-2010 20:22
  = Ik kook al! maar dan van woede…..;-) =

  Niet doen, gun ze dat plezier niet.

  @ FrankS 20-05-2010 21:06
  Ik zeg nergens dat je geen eisen zou mogen stellen aan de grens. Dat gebeurt overigens al ruimschoots. Ik stel dat je mensen niet mag beoordelen puur op hun economisch nut. Daarbij heb ik het dan nog niet eens over de uitgangspunten van dat rapport, waar ook wel zo het een en ander op valt af te dingen.

  Overigens heeft Wilders vandaag gezegd dat de immigratiestop die hij voorstaat geen breekpunt zal zijn voor een eventuele regeringsdeelname. Het is weer een schoolvoorbeeld van veel geschreeuw, weinig wol.

  = Nu vind ik het onderzoek in zoverre onzin daar het niet aangeeft wanneer je als individuele niet-westerse allochtoon wel financieel positief bijdraagt. Deze zijn logischerwijs wel van harte welkom. =

  Wat zinvol zou zijn is om beleid te maken om de problemen die het rapport signaleert op te lossen. Dáár hebben wij allen hier in Nederland wat aan. Maar daar hoor je Wilders niet over. Het huidige beleid dat zich daarop richt, maar nog niet effectief genoeg is, wil hij juist afschaffen. Het is dus een illusie om te denken dat hij iets oplost.

  @ Janplezier, Klaphek, Ruud Zweistra
  Mijn idee van een discussie is dat je op de inhoud reageert. Niet dat je mij, en al helemaal niet de mede-reaganten, persoonlijk gaat aanvallen en schofferen. Gedraag je, stelletje kleuters.

 49. @ Klaphek 20-05-2010 21:40
  Deze reactie laat ik staan, zodat ieder voor zich zich een beeld van jouw gedachtegoed kan volgen. Maar dat is dan wel de laatste.

 50. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  Voor de AOW is geld genoeg; de fondsen zitten overvol.
  Bovendien kunnen de AOW uitkeringen gehalveerd worden door:
  –het bezits en inkomsten gebonden te maken (dan vervalt meer dan de helft van de aow trekkers)
  –de aow leeftijdgrens voor zware beroepen naar 58 te laten zakken; zelfde als de VUTTERS van de ambtenaren
  –de aow norm met 20$ te verhogen.
  —————
  Wat betreft de waarde van een buitenstaander uit te reken voor het gastland waar hij komt: is niks mis mee,
  De england gebonden landen: nieuw zeeland australie england selecteren ook; geen economisch nut voor het land: dan er niet in.
  Zie 1995 HonKong; heleboel met engels paspoort, maar een paar mochten naar england.

  Zie een paar jaar terug 30.000 illegalen- meestal criminelen uit oostblok landen- kregen een pardon, en de steden opdracht ze met voorkeur te behandelen.
  Dat gebeurde.
  Zij kregen sneller en betere woningen dan nederlanders; en DAT is natuurlijk zo rot als een mispel.

  Wat betreft moeders: mij moeder heeft altijd hard gewerkt; toen ze een paar beroertes had gehad, kon ze niet terecht in een gewoon ziekenhuis; want zij had hersenbeschadiging opgelopen.
  Dat na 45 jaar premie betalen en aanvullende verzekering.

  De grens moet dicht.
  het land is al te vol; er is geen ruimte en geen geld meer om sociale instelling voor voor moslims en afrikanen te spelen.
  laat die nou maar hetzelfde doen als wij deden; leren en werken–maar wel in eigen land.

  Zolang er armen zijn in nederland: geen extra vreemdelingen meer, of ze moeten blijvend bijdragen aan de economie, en daarbij niet de plaats van nederlanders in nemen.

  Wat betreft selectie: ook selectie op religie heeft nut; van moslims zijn grote sociale verstoringen te verwachten.
  Zie wat gebeurt in de moslimlanden.

  Ik heb totaal geen bezwaar tegen het waarderingsplaatje hoe dat ook ingevuld wordt.
  Zo worden ook autochtonen afgerekend.
  Lager millieu=minder studeren= minder inkomen=slechtere medische zorg=slechtere scholen=slechtere huizen=slechtere voeding=slechtere rechtszekerheid=slechtere sociale positie=slechtere pensieoenen=korter leven

  Als buitenlanders ook gewogen worden is daar niks mis mee

 51. Ruud Zweistra zegt:

  johanna_nouri 20-05-2010 22:33
  …@ Ruud Zweistra 20-05-2010 18:22
  Waar was het ook alweer dat ik pleitte voor een onbelemmerde instroom? Je legt me woorden in de mond. Ook voor jou: dit is een ethisch debat over de vraag of je zo met elkaar wilt omgaan. Graag je daartoe beperken.

  Reactie:
  Het is zeer onethisch om Nederlandse burgers minder zorg te geven (bijvoorbeeld minder AWBZ) ten gunste van de 6 miljard niet-Nederlanders en dat deel daarvan dat zich Nederland heeft weten binnen te wringen

  Het is gewoon regelrechte diefstal van zorg, arbeid en leven.

  De duivel zal jullie schijnheilen halen.

 52. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  Destijds, was ereen consensus, dat nederland vol was, en dat de wereldbevolking ook te snel groeide.
  Ik heb het daarom bij een enkel kind gelaten destijds, en me daarna laten sterilkiseren.
  Twee was leuker geweest; maar ook om voornoemde redenen zagen we daarvan af.
  maar allez, dan komen de buitenlanders binnen; en die fokken als ratten.
  Dan kijk ik om me heen en denk zoiets van moet dat/ Honger generen door grote aantallen?
  En een van de kenmerken van kwaliteit is lage aantallen.
  De truuk van turken en marokkanen was: fraude met koters.
  Zeggen dat er kinderen waren, en dat die in turkije en marokko waren.
  Je koopt even een ambtenaar om voor 100 dollar, en je hebt een officiele registratie van niet bestaande kinderen.
  Zonodig nog fotootje van koeters van de buren en klaar is kees.
  Doel: de veel te hoge fokpremie dubbel ontvangen.
  In egypte was er met 92%van kindertoeslag fraude.

  Ga eens effe rekenen hoeveel dat zou zijn met de godsvruchtige andere moslims/
  denk dat er dan genoeg is om alle bezuinigen te schrappen.

  Wij afzien; en allochtonen nieuwe aito’s ervan rijden en huizen bouwen in verweggestein
  verbijfsvergunning, tijdelijk, met uitsluiting sociale wetten lijkt me haalbaar en wensbaar.

 53. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  Dan ben ik daarnaast ook voorstander van USA susteem: voor huwelijk bloedtest.
  Kans op abnormale koters: geen huwelijk toestaan.
  Het aantal marokkaanse kinderen dat gehandicapt of dubbel gehandicapt is is relatief veel hoger dan van autochtonen
  oorzaak; inteelt en huwelijk met gehandicapten.
  Dat moet eindigen uiteraard

 54. iris kijkt zegt:

  Deze benadering is inherent aan het markt-systeem. Je zou het een contradictie van dat hele systeem kunnen noemen. Wordt die op de spits gedreven, komt paradoxaal genoeg het systeem zelf in gevaar.

 55. Grutte Pier zegt:

  NCW van Ruud: studie gevolgd op kosten van de staat. Enorm beta, etc. Werkt als lullig systeembeheerderdje < 0
  NCW Klaphek: < 0 (sowieso, was een school drop-out, veel jeugdzorg gehad, etc)
  NCW Kletersteeg: doet dubieuze zaken in Oost-Europa. Belastingfraude. < 0

  Alle bovenstaanden worden gevolgd door de aivd…

 56. alib zegt:

  Mooie afrekening met de ‘rationele’ politiek van Wilders. Maar besteed er niet te veel aandacht aan, het is nu net een beetje rustig rond de Leider. Zijn prutrapportje heeft lang niet zo veel aandacht gekregen als hij had gehoopt.

 57. Blacksmoker zegt:

  Goed stuk Johanna.

  Mensen alleen benaderen als objecten die wat opleveren of wat kosten is ziek en onmenselijk.

  Wat ik in de reacties niet lees is het feit dat de 7.2 miljard euro uitgaven aan mensen met een laag rendement in onze economie terechtkomen en daar vele mensen aan het werk houden. Mensen met een laag rendement verhogen het rendement van anderen. Het is niets anders als een nulsom en daardoor volledig irrelevant in de migratie/ integratie discussie.

  Het mooie van Nederland is dat er over elk vermeend probleem een rapport wordt geschreven. Per jaar geeft dat vele rapporten die even snel worden vergeten als zij worden gepubliceerd. Je kan je afvragen wat het rendement van al dat rapporteren is.

 58. thrammy zegt:

  >>Mijn moeder. Niet langer een waardevol mens, maar een product met een negatieve netto contante waarde.

 59. An van den burg zegt:

  Ik hoor het de LEIDER al zeggen: MEEG DAN 70 MILJAGT ZWAGT!!!! Haahahahaha!!!!

  ( Ik las A. Heertje`s boek Witboek over Zwart Geld.

  Hij schreef het in de jaren 80. Ik las het vorig jaar en heb de bedragen geïndexceerd.

  Ik hou mij maar even aan Heertje`s cijfers. Nationaal Inkomen 360 miljard gulden. Zwart geldcircuit: 20 % is per jaar 70 miljard gulden.)

  An.

 60. Klaphek zegt:

  Alle bovenstaanden worden gevolgd door de aivd…

  Heb je een adres? Dan kan ik ze even een link naar mijn agenda geven. Dat scheelt de belastingbetaler weer een hoop geld.

  p.s.

  Er zitten toch geen Moslims bij de AIVD?

 61. Adolf zegt:

  Had iemand verwacht dat als Wilders een rappport laat maken over de kosten en opbrengsten van immigranten dat dat op zou leveren dat we er nog veel meer moeten binnenhalen omdat ons land daar financieel zo veel beter van wordt ?
  Goldman Sachs hielp Griekenland z’n staatsboekhouding te manipuleren zodat dat land de zegeningen van de euro kon binnnehalen.
  Goldman Sachs werd daar natuurlijk goed voor betaald.
  Wat zou Wilders Nyfer betaald hebben ?
  Het gezegde is, there are lies, big lies, and statistics.
  Op 11 sept stortte het 47 verdiepingengebouw naast de Twin Towers in, terwijl het niet werd geraakt, alsof het conventioneel van onderop was opgeblazen.
  Vele jaren na 11 sept gaf de VS regering een bureau opdracht te laten zien dat dat mogelijk was zonder gewoon opblazen.
  Na een jaar of drie verscheen een rapport van 900 bl, en was er een computermodel, wat liet zien dat als dat 47 verdiepingen gebouw op een bepaalde manier door brokstukken van opzij was getroffen dat het dan ingestort zou zijn op een manier die leek op gewoon opblazen.
  Er zijn twee visies op dit rapport, dat het laat zien dat er wel een terroristische aanslag was, en dat de VS regering het de moeite waard vindt lacunes in het Bush verhaal te laten repareren.
  De theoretische waarde van een aandeel is de netto contante waarde van de toekomstige dividenden en andere opbrengsten.
  Wie RTL7 wel eens heeft aanstaan heeft daar nog nooit iets gehoord over deze netto contante waarde van het aandeel.
  Wat is de netto contante waarde van Wilders ?

 62. Adolf zegt:

  Kletersteeg, de AOW is een omslagsysteem, het wordt betaald uit de jaarlijkse belastingopbrengsten.
  Degenen die nu AOW genieten betaalden altijd, vóór ze iets kregen, ik denk niet dat ze er blij van worden als iemand nu zou besluiten hun spaarcentjes op te maken voordat ze AOW krijgen.

 63. Sasha Berkman zegt:

  Wilders brengt de samenleving ernstige schade toe…
  Zijn volgelingen zijn de moderne nazis. Kijk maar naar hun vieze praatjes hier op dit blog.

 64. @ P.H.M. van de Kletersteeg 20-05-2010 22:45
  Jouw punt is een ander dan wat mij bezig houdt. Jij hebt het over toegangseisen aan vreemdelingen, eisen die er ook nu al lang zijn. Ik heb het over burgers slechts bezien in winst- en verliescijfers, als nuttig of als kostenpost. Ik weiger zo naar mijn medeburgers te kijken.

  @ Ruud Zweistra 20-05-2010 22:55
  Je geeft geen antwoord op de vraag die ik je stelde.

  @ P.H.M. van de Kletersteeg 20-05-2010 22:57
  Als de posting van An klopt, lijkt het erop dat er aanzienlijk meer fraude bij de rijken met zwart geld gepleegd wordt. 70 miljard las ik bij An.

  @ P.H.M. van de Kletersteeg 20-05-2010 23:02
  Welcome to the Brave New World!
  Overigens is in veel islamitische landen zo’n test bij neef-nicht huwelijken verplicht.

  @ iris kijkt 20-05-2010 23:43
  Het marktsysteem gaat ervan uit de markt zichzelf wel reguleert. Ik ben geen koopwaar of productiemiddel. Ik ben een mens. Jij ook.

  @ Grutte Pier 20-05-2010 23:47
  Waarom nou zo op de man spelen?

  @ alib 21-05-2010 03:17
  Dat heeft hij ook al door, denk ik. In Trouw stond gisteren dat een immigratiestop geen breekpunt is voor de heer Wilders.Het enige breekpunt is de AOW. Terwijl hét probleem van de komende jaren de vergrijzing is, gecombineerd met ontgroening.

  @ Blacksmoker 21-05-2010 05:17
  Precies. Het gaat erom dat ieder bijdraagt naar vermogen. En dat vermogen is beïnvloedbaar door stimulering en begeleiding. Dé vraag lijkt mij dan ook veel meer hoe je ervoor kunt zorgen dat de velen die dat op dit moment niet lukt, ook naar vermogen gaan bijdragen.

  @ thrammy 21-05-2010 08:14
  Mijn moeder. Een prachtmens, een paradijsvogel, uniek in haar veelkleurigheid.

  @ An van den burg 21-05-2010 08:27
  Het zwartgeldcircuit bedraagt op jaarbasis 70 miljard gulden, schreef je hier al een aantal malen. Gelet op het volledig uitblijven van reacties lijkt dat helemaal ok te zijn.

  @ Klaphek 21-05-2010 08:58
  Ik neem aan je deze vraag aan Gruttepier stelt?

  @ Adolf 21-05-2010 09:25
  = Het gezegde is, there are lies, big lies, and statistics.=

  En dat zou betekenen dat je het hele rapport moet uitspitten op wat er wel in staat en wat niet, op welke aannames worden gedaan en waarom. En dit is precies waar ik mee begon, tot de gedachten die ik hier verwoordde de boventoon gingen voeren. Inhoudelijke opmerkingen over het rapport vind je bijvoorbeeld hier: http://www.geencommentaar.nl/index.php/2010/05/20/het-rapport-nyfer-een-eerste-indruk

  @ Sasha Berkman 21-05-2010 09:52
  Helpt het mensen nazi noemen om nader tot elkaar te komen, om de samenleving humaan te houden?

 65. marielle schaepman zegt:

  Mensen als de moeder van Johanna wonen hier, zijn binnen, en dat nemen we allemaal aan als een vaststaand feit. Dat ze niet bijdraagt aan de staatskas maakt dan ook niet uit.

  Maar mensen DIE NOG NIET BINNEN ZIJN, de immigranten van de toekomst dus, laten we die alsjeblieft tegenhouden. Da mag toch? Ze zijn toch geen Nederlands staatsburgers? Dan oef je ze toch neit per se op te nemen?

  Ik vind het een domme vergelijking van Johanna, tranentrekkend en niet-kloppend.

 66. Ruud Zweistra zegt:

  johanna_nouri 21-05-2010 10:03

  @ Ruud Zweistra 20-05-2010 22:55
  Je geeft geen antwoord op de vraag die ik je stelde.

  Reactie:
  Gebruik je verstand:
  1. De kosten van allochtone immigratie is de beste reden om de instroom te beperken.
  2. Jij wilt het niet hebben over de kosten.
  3. Ergo: Jij bent voor onbeperkte allochtone immigratie.

  Er is een zeer simpele methode om de redenatie te weerlggen: geef aan welke beperkingen je wilt invoeren.

  Niemand hier van de MC’ers wil dat.

  Net als ze niet willen vertellen wat de voordelen van allochtone immigratie zijn.

 67. @ Marielle
  Je mist de kern van mijn betoog: dat ik vind dat je mensen niet beoordeelt op hun economisch nut. De stelling dat er slechts gekeken wordt naar toekomstige migranten is een drogreden. Want in werkelijkheid is de hele discussie gebaseerd op de aanname dat migratie niet goed is om allerlei redenen én ons geld kost. Het Nyfer-rapport brengt de kosten in beeld op grond van de huidige situatie. Daarmee wordt direct een uitspraak gedaan over mensen die hier volstrekt legaal als mede-burger in ons land verblijven. Het is een manier van kijken naar mensen die alle andere factoren (zoals sociale, morele, humane) buiten beschouwing laat. En dat is waar ik een probleem mee heb.

  @ Ruud
  Wat jij hier stelt is dat jij ongefundeerd dingen over mij mag beweren en ik jouw ongelijk maar moet aantonen. Dat is omgekeerde bewijslijst. Jij dient jouw beweringen desgevraagd te onderbouwen. En dat kun je niet, want je beweringen zijn onwaar.

 68. cor verhoef zegt:

  Ijzersterk blog, johanna…

  Ik ben benieuwd wat Klaphek zijn werkgever kost, als ie die al heeft, aangezien hij de godganse dag zijn rechtsradicale bagger loopt te spuien op talloze VKblogs, ( en wie weet waar ie nog meer uithangt/) gedurende normale werkuren.
  Wanneer ie een zelfstandige is, dan is de mythe dat zelfstandigen allemaal zo keihard moeten werken ook meteen doorgeprikt.

  aanbevolen!

 69. Sasha Berkman zegt:

  johanna_nouri: het heeft geen zin om met nazis te discusieren. Ik heb geen enkele behoefte om nader te komen met types als klaphek, ruud en anderen. Ik zie hen als een enorme bedreiging voor ons land. De schade die ze aanrichten is veel erger dan het ergste wat de "buitenlanders" ons kosten. Het wordt tijd dat mensen in opstand komen tegen de lieden van de leugenachtige fascistische anti-moslimkerk. Hun methoden om moslims te verontmenselijken zijn de zelfde methoden die de nazis hanteerden om de holocaust voor te bereiden.

 70. Marjelle zegt:

  Goed blog, Johanna, dat soort gedachten kwamen ook in me op toen ik het hoorde.

 71. katja zegt:

  Nee, dit Nyfer rapport had er NOOIT moeten komen. En al die andere rapporten ook niet. Je discrimineert er alleen maar mensen mee.

  Beleid: natte vinger werk is voldoende. Strookt geheel met ondemocratische opvattingen van scribent met zijn volgende volkskrantartikel.

  http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=11318

  Toch zijn er ook andere, naar mijn mening gezondere meningen en wel:

  http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=11319

  Mijn God, het socialisme is echt een geloof geworden met de bijbehorende beperkingen.

  Sasha Berkman 21-05-2010 12:32
  johanna_nouri: het heeft geen zin om met nazis te discusieren.

  ????Wie zijn hier de nazi’s, die op fluwelen slofjes binnn zijn gekomen, ons land te kakke zetten etc etc?

  Als fietsen het imago van nogal wat jongeren smaadt, met wat voor verwend tuig hebben wij hier dan te maken? En dat zijn dan (mss) niet eens de criminelen die het vertikken de fiets te pakken om het milieu te sparen!

  Maar ja, haleluja, zegen de greep….Er valt niet veel te beginnen als men ziende blind en horende doof blijft.

 72. @ cor verhoef
  En dat mag je dan allemaal jezelf niet afvragen van Klaphek en kornuiten.

  @ Sasha Berkman
  Dit is een mooie toelichting. Mijn probleem met het gebruik van het woord nazi’s is dat het geen enkele bijdrage levert aan de discussie. Je kunt je mening ook verwoorden zoals je het nu hierboven deed. In Rwanda sprak met over kakkerlakken voorafgaand aan de genocide. In Bosnië probeerde men aan te tonen dat moslims een soort gedegenereerde landgenoten waren. Dit is slechts een variant: ze berokkenen ons economisch schade. Over het zwartgeldcircuit van 70 miljard gulden (zie postings An), over de financiële crisis als gevolg van de banken hoor je ze niet.

  Kapitaalinjecties voor de banken:
  – SNS Reaal: 750 miljoen
  – ING/Aegon: 10 miljard
  ABN Amro / Fortis: 3 miljard voor integratie; 1,4 miljard voor het omzetten van leningen in eigen vermogen (= schulden kwijtschelden); 2,5 miljard extra in juni 2009
  Vast niet volledig, maar dit bij elkaar is al ruim 17,5 miljard euro.

 73. Sasha Berkman zegt:

  johanna_nouri: natuurlijk hoor je ze daar niet over. het zijn namelijk in de eerste plaats xenophoben. De vergelijking met de nazis is volkomen begrijpelijk. De overeenkomsten tussen de retoriek van Hitler en wilders zijn helder en duidelijk.

  http://nieuwsfeit.nl/samenleven/7112-man-opgepakt-vanwege-uitspraken-wilders.html

  wie dat wil ontkennen is dom of gewoon puur slecht.

 74. Sasha Berkman zegt:

  katja: dat jij die troep van dat vieze weblog het vrije volk leest zegt iets over jouw geestesgesteldheid. Een smeriger weblog bestaat er niet volgens mij, nou ja, mischien geen stijl, maar dat is het wel.

 75. @ Marjelle 21-05-2010 12:46
  Dank.

  @ katja 21-05-2010 13:09
  Wat heeft het mensen ruimer in ogenschouw willen nemen dan slechts op grond van hun economisch nut te maken met democratie? Een van mijn belangrijkste drijfveren om mensen als mens te willen zien en niet slechts als productiefactor is dat het in een democratie belangrijk is om iedere burger als gelijkwaardig te zien. Ongeacht zijn ras, zijn religie, zijn herkomst, zijn seksuele geaardheid, zijn vermogen om inkomen te genereren, zijn ziekte of gezondheid.

  @ Sasha Berkman 21-05-2010 13:29
  Begrijpelijk ja, behulpzaam nee. Je maakt het mensen té gemakkelijk om niet op argumenten in te gaan, maar slechts de strijd te voeren over dit woord. Daarmee schieten we ons doel voorbij.

 76. Sasha Berkman zegt:

  johanna_nouri: elk zijn of haar mening maar ik denk echt dat de meeste lieden van de anti-moslim kerk de hedendaagse nazis zijn en dat discusieren geen enkele zin heeft. Ze zijn gewoon pure evil. We moeten ons verzetten tegen hun valse claim dat zij namens "het volk" spreken. Gelukkig vallen steeds meer mensen de schellen van de ogen en verliest wilders schimmig gefinancieerde organisatie steeds meer stemmen. Ook al worden ze de grootste partij, nooit zullen ze namens "het nederlandse volk" spreken. Het is een (gevaarlijke) minderheid met een doodscultuur en de rest van nederland kotst op hen.

 77. Satuka zegt:

  Johanna: Als mensen zo over moslims spreken zoals mevrouw Berkman over islamcritici schrijft dan is het huis te klein.

  Ter illustratie:

  “Het heeft geen zin om met moslims te discusieren. Ik heb geen enkele behoefte om nader te komen met types als Ahmed, Mohammed en en anderen. Ik zie hen als een enorme bedreiging voor ons land. De schade die ze aanrichten is veel erger dan het ergste wat Wilders ons kost . Het wordt tijd dat mensen in opstand komen tegen de lieden van de leugenachtige fascistische moslimkerk. Hun methoden om niet moslims te verontmenselijken zijn de zelfde methoden die de nazis hanteerden om de holocaust voor te bereiden.”

  Dat wil je toch ook niet lezen?

  Op je blog ga ik misschien nog wel een keer in, maar dit moest ik even kwijt.

 78. @ Sasha Berkman 21-05-2010 14:11
  Ik ben het volstrekt met je oneens. Ik denk dat het mensen betreft die zich, net als jij en ik, zorgen maken over ons land. Die zorgen verketteren is onterecht, net zoals het onzin is jouw en mijn zorgen te verketteren. Open debat, kennis nemen van feiten in plaats van vooroordelen, dat is waar ik in geloof. Ik geloof in een debat op argumenten, het is enige vorm van debat die steek houdt. Uitzonderingen daargelaten die grenzen van het betamelijke overschrijden.

  @ Satuka 21-05-2010 14:15
  Je hebt helemaal gelijk. Ik word daar net zo min als jij blij van. Ik vind ook dat het geen recht doet aan de mensen die het betreft. Overigens valt aan de andere zijde van het spectrum met een aantal mensen ook nauwelijks een genuanceerd, in aangename sfeer verlopend gesprek te voeren. Een aantal van de postings hier valt daar wat mij betreft onder. Mee eens?

 79. Sasha Berkman zegt:

  "Overigens valt aan de andere zijde van het spectrum met een aantal mensen ook nauwelijks een genuanceerd, in aangename sfeer verlopend gesprek te voeren."

  dat zijn precies de mensen die ik bedoel….

 80. @ Sasha Berkman 21-05-2010 14:36
  Ik heb hen gevraagd om op een normale manier deel te nemen in deze reactiedraad. En diezelfde vraag stel ik aan jou. Val niet de persoon aan. Ben je het met een mening oneens, ga er dan met argumenten tegenin.

 81. Grutte Pier zegt:

  Ik zat me even te ergeren. Haal maar weg….

  Goed blog overigens.

 82. Ruud Zweistra zegt:

  @Johanna Balkenende,

  Geef me drie beperkingen die je aan allochtone immigratie wilt stellen…

 83. Ruud Zweistra zegt:

  Grutte Pier 20-05-2010 23:47
  NCW van Ruud: studie gevolgd op kosten van de staat. Enorm beta, etc. Werkt als lullig systeembeheerderdje < 0

  Reactie:
  Een dop gevuld met kakkerlakken, met als enige bijdrage aan deze wereld:

  Zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, doenderdag, vrijdag, …

 84. Grutte Pier zegt:

  Ik weet het Ruud, je leest alleen koppen. Nooit de inhoud. (Zit toch niet erg mis met de berekening….).

 85. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  @grutte pier noem eens man en paard: waar heb ik gefraudeerd met de belasting en voor hoeveel en waneer?
  Je gad zo’n grote laadklep over moraal en regelementen; een valse beschuldiging is een strafbaar feit.
  Maar allez; ik ben altijd bereid te leren…..

  @Johanna: nee die eisen zijn er nu niet; althans niet in nederland.Er is zelfs geen functionerende vreemdelingen wet.

  Overgens: de term vluchteling ivm moslims is belachelijk en achtelijk.
  Eeen vluchteling is iemand die een goed heenkomen zoekt in geval van oorlog of zo.
  Dat zoek je in een buurland.
  Als die zicjh in nederland melden, hebben ze toch een stuk of 8 landen doorkruist.
  waaro niet daar gebleven?
  Simpel; daar heeft de soos geen kantoor.

  En als ze dan hier zijn, mag er niet gekeken worden naar hun economisch nut?
  De overheid kijkt met dezelfde ogen naar inproductieve autochtonenl zo werd de WAO opgeheven, en de sociale verzekeringen afgebroken.
  ———–
  @Adolf wat betreft AOW : als je de uitkering ervan afhankelijk maakt van bezit en inkomen, dus niet de dure familie in soestdijk ook nog eens AOW geeft, dan is er genoeg voor degenen die het nodig hebben, en kan de norm verhoogd worden.
  En als je die gein ook nog eens uitvoert met kindertoeslag, studiebeurs dan hoeft er niks meer bezuinigd te worden.
  Allez; trap die 300.000 ambtenaren die teveel zijn er nog even uit, en dan hebben we een ruim overschot.

  Dan kan het volgende land frauderend failliet gaan.
  Of dan kunnen de moslims gewoon blijven

 86. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  ach sacha: ik wil niet zeggen dat ik op je kots.
  Overgeven mag wel>

  Maar allez; het aantal sympatisanten is meer dan de helft van de bevolking.
  Alleen al de 6 millioen aren
  de 3 millioen die qua inkomen rondom het minimum zitten…..
  de mensen die zich grandioos opgelicht voelen–bv door hulp aan de banken…

  Maar troost je, ze zullen niet alemaal op hem stemmenl geloof is ook een belangrijke factor in stemgedrag
  Evenals hoop en wanhoop

  Maar misschien weet alla een oplossing?

 87. Grutte Pier zegt:

  *beet*

  @Johanna
  Kun je al mijn reacties wissen ivm verder onderzoek….

 88. Ruud Zweistra zegt:

  Grutte Pier 21-05-2010 19:54
  Ik weet het Ruud, je leest alleen koppen. Nooit de inhoud.
  Reactie:
  .

 89. Ruud Zweistra zegt:

  Grutte Pier 21-05-2010 22:42
  ….@Johanna
  Kun je al mijn reacties wissen ivm verder onderzoek….

  Reactie:
  De kakkerlakkengeur is al overal te ruiken …

 90. Satuka zegt:

  == @ Satuka 21-05-2010 14:15
  Je hebt helemaal gelijk. Ik word daar net zo min als jij blij van. Ik vind ook dat het geen recht doet aan de mensen die het betreft. Overigens valt aan de andere zijde van het spectrum met een aantal mensen ook nauwelijks een genuanceerd, in aangename sfeer verlopend gesprek te voeren. Een aantal van de postings hier valt daar wat mij betreft onder. Mee eens? ==

  Mee eens. Het roept elkaar op en het versterkt elkaar.

 91. Satuka zegt:

  @ Sasha 21-05-2010 14:17: Dat is mij allang bekend. Ik meen dat ik met mijn variatie op jouw reactie wel heb aangetoond dat het niet zo moeilijk is om teksten dusdanig te manipuleren.

  Een vergelijking met de holocaust is buitenproportioneel. Het is niet alleen een grove belediging ten aanzien van de mensen die je daarmee in een buitengewoon kwalijk daglicht wilt plaatsen, maar ook – en misschien wel vooral – ten aanzien van de slachtoffers en hun nabestaanden.

  Als je dan zonodig wilt vergelijken zijn – helaas – genoeg recente voorbeelden die van toepassing zijn. Zinvoller zou het zijn wanneer je met inhoudelijke argumenten zou komen.

 92. DeKoeleAnalyticus zegt:

  Goed blog!

  Ik zie het nut van het hele netto-contante-waarde verhaal niet in. In Nederland moeten we er samen, met autochtonen en allochtonen, het beste van maken. Waarom zou je dan willen weten of een bepaalde persoon of een bepaalde groep van personen een wat lagere netto-contante-waarde heeft?

  Bovendien is Wilder’s toepassing van het begrip racistisch, want zoals Johanna’s blog duidelijk maakt: het begrip is op iedereen toepasbaar, maar Wilders past het alleen toe op niet Westerse allochtonen.

  Wat wil Wilders er mee bereiken? Zoekt hij soms zo veel mogelijk argumenten om het uitzetten van niet-Westerse allochtonen uit Nederland te rechtvaardigen?

 93. Cees Groninger zegt:

  Op zich niet verkeerd om eens door te laten rekenen, immers de geëtableerde partijen waren erg huiverig ervoor om dit boven water te laten krijgen.
  En dat er bevolkingsgroepen zijn die op dit moment meer kosten dan ze opbrengen – zieken, bejaarden gehandicapten – daarmee kan ik wel leven. Los van het feit dat ook zij mogelijk ook een arbeidsverleden hebben gehad en dus mee hebben betaald aan de collectieve uitgaven. Of misschien ook niet en zelfs daarmee heb ik geen moeite.
  Ook ik voeg al 25 jaar in feite geen waarde toe aan het product dat zorg heet. Wil niet zeggen dat ik me economisch nutteloos voel of geen bijdrage lever.
  Maar je mag je met recht afvragen of het verstandig is groepen de komende jaren toe te laten die niets toevoegen, maar alleen kosten met zich mee brengen. Je kan je geld slechts 1 x uitgeven en ik heb een prettiger gevoel bij 7 miljard te besteding aan kwetsbare groepen in Nederland dan aan kansloze niet westerse allochtonen die popelen ons land binnen te komen.

 94. Bas zegt:

  Johanna: Ik kan je antwoord niet plaatsen. Slaat volgens mij nergens op.

 95. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  Buitenlanders, would-be vluchtelingen e.d. hebben hier geen rechten; mar ze willen ze krijgen
  de beslissing daarover is aan de mensen die wel rechten hebben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s