13 mei, vijf over half vier

Het is vandaag tien jaar geleden dat een pakhuis van SE Fireworks waar 900 kilo vuurwerk lag opgeslagen, ontplofte middenin de Enschedese woonwijk Roombeek. Het gebied rond het pakhuis werd nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. 23 mensen kwamen om, 950 mensen raakten gewond. De herdenking wordt vandaag overschaduwd door de vliegramp bij Tripoli.

Vuurwerkramp Enschede (foto: http://vuurwerkramp.enschede.nl)Vuurwerkramp Enschede (foto: http://vuurwerkramp.enschede.nl)

Gisteren stonden alle tv-zenders direct in het teken van de vliegramp. Deskundigen liepen af en aan, zonder overigens veel wetenswaardigs te kunnen melden, en dat is zo kort na een ramp ook eigenlijk niet te verwachten.
Tien jaar geleden was dat heel anders. Ik herinner me nog levendig de discussie of de Nederlandse zenders het Eurovisie Songfestival nu wel of niet moesten uitzenden. Pas halverwege werd de uitzending uiteindelijk toch onderbroken. Ook de nieuwsvoorziening op die dag was schaars, zowel op de televisie als bijvoorbeeld op de websites van landelijke dagbladen. Ter vergelijking: het geplande concert van De Toppers werd gisteren gelijk geannuleerd, net als het Lagerhuisdebat met de lijsttrekkers. We kunnen dus constateren dat we tegenwoordig heel anders omgaan met rampen dan tien jaar geleden.

En daar hebben we ook alle reden toe, na de vliegramp in de Bijlmer, de Vuurwerkramp in Enschede en de Nieuwsjaarsbrand in Volendam. Drie rampen die diepe sporen hebben nagelaten, niet alleen bij de slachtoffers, maar ook in onze samenleving.

Vuurwerkramp Enschede (foto: http://vuurwerkramp.enschede.nl)

De Vuurwerkramp vernielde 200 huizen volledig, en meer dan 500 werden zwaar beschadigd. De totale schade wordt geschat op 450 miljoen euro. Belangrijker vind ik dat de ramp ook psychisch een enorme tol eiste. Niet alleen van de slachtoffers trouwens, maar ook voor de hulpverleners van de politie, de brandweer en de ambulances. Gevolgen die ook nu nog niet verdwenen zijn.

Na de ramp ontwikkelde meer dan een kwart van de slachtoffers een posttraumatische stressstoornis. Zij kampen met nachtmerries, ernstige slaapproblemen, herbelevingen en flashbacks, vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenstoornissen, psychische en sociale ontreddering. Labyrint besteedde er gisteren in haar uitzending uitgebreid aandacht aan. In de uitzending komen slachtoffers aan het woord, maar ook deskundigen vanuit verschillende disciplines die vertellen over de behandeling van slachtoffers en het onderzoek naar de oorzaken en behandelmogelijkheden van ptss. De uitzending is hier terug te zien.

Direct na de Vuurwerkramp schreef de in Enschede geboren en getogen dichter Willem Wilmink een prachtig gedicht.

Enschede huilt

Een buurt, die wel veel zorgen had,
maar die ook vol verhalen zat,
vol humor en gezelligheid,
die buurt zijn we voor eeuwig kwijt.

Daar waar het vol van kinderen was,
verschillend van geloof en ras,
maar in hun spel gelijkgezind,
loopt nu geen enkel kind.

In de oorlog stond de stad in brand
op Pathmos, Zwik en Hoogeland:
meer dan een halve eeuw nadien
kun je daarvan nog sporen zien.

Nu is, in de heerlijke maand mei,
bij vogelzang, zo vrij en blij,
de stad opnieuw iets aangedaan
dat nooit en nooit voorbij zal gaan.

Arm Enschede, verberg je in
de armen van je koningin
en huil, want daar is reden voor
en huil dan maar aan één stuk door.

Laten we vandaag niet alleen stilstaan bij de slachtoffers van de vliegramp gisteren, maar ook bij de slachtoffers van de Vuurwerkramp.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oorlog & geweld, Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 13 mei, vijf over half vier

  1. Anita1963 zegt:

    Helemaal mee eens, ik heb op mijn log ook al een stukje gezet over de herdenking in enschede waar vanmiddag alle klokken luidden voor de slachtoffers.

  2. Wattman zegt:

    Helemaal mee eens. En dan nog een prachtig gedicht van de dichter die ik enorm bewonderde, Willem Wilmink. Super!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s