De doden

In de eerste helft van de vorige eeuw vielen door de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de Russische Revolutie, de Armeense Genocide en de Spaanse Burgeroorlog naar schatting minstens tachtig miljoen doden. Mijn gedachten zijn vandaag bij hen en bij hen die vochten voor onze vrijheid. Maar niet alleen bij hen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog leek de mensheid tot bezinning te komen. Men zei: dit nooit weer. Men was van mening dat oorlogen voorkomen dienden te worden. En men vond dat áls het dan toch tot oorlogen en gewapende conflicten kwam, je ook dan in ieder geval humaan moest blijven handelen.
De mensheid riep de Verenigde Naties in het leven. Men stelde verdragen op als de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de Geneefse Conventies, het Vluchtelingenverdrag, het Genocideverdrag. En vele andere verdragen die de mensheid ertoe zouden moeten aanzetten om elke wereldburger te vrijwaren van angst en vervolging en burgerslachtoffers zoveel mogelijk te voorkomen.

Je zou denken dat de mensheid haar lesje geleerd had. Helaas bleek dat ijdele hoop. Ook na de Tweede Wereldoorlog vinden nog steeds met grote regelmaat oorlogen en conflicten plaats. En nog steeds eisen zij honderdduizenden tot miljoenen doden. Nog steeds onderdrukken volkeren elkaar. Nog steeds roeien mensen elkaar uit om wie ze zijn.

Mijn gedachten zijn vandaag bij de vele slachtoffers die vielen en nog steeds vallen, ook nu. In Papoea Nieuw-Guinea, Korea, Vietnam, Guatemala, Zanzibar, Oost-Pakistan, Burundi, Oost-Timor, Indonesië, Cambodja, Noord-Ierland, Zuid-Afrika, het Midden-Oosten, Argentinië, Chili, Colombia, Iran en Irak, Soedan, Congo, Rwanda, Joegoslavië, Irak, Afghanistan, Sri Lanka, de Kaukasus, Darfur en op nog veel meer plaatsen. Bij hen die omkwamen bij terroristische aanslagen die dood en verderf zaaien. Bij hen die nog leven, maar voor het leven getekend zijn door de verschrikkingen die zij doorstonden. Bij hen die hun leven gaven in dienst van de vrede.

Hoeveel doden moeten er nog vallen voor we onze les echt leren?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oorlog & geweld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op De doden

 1. Wattman zegt:

  Het enige dat de mensheid geleerd heeft van de geschiedenis, is dat men nooit leert uit de geschiedenis…helaas.

 2. antoinette duijsters zegt:

  Precies Johanna, ik vraag me af of de mens wel ooit de les leert.

 3. Reine jRagolo zegt:

  ==voor we onze les echt leren?==

  Taalkundig ligt dit zwaar op mijn maag.
  Het we suggereert me te veel dat ik er iets mee te maken heb.
  Ik wil niets met al die aggressors te maken hebben.
  Laat mij maar in het kamp van de vredestichters.

 4. Martin zegt:

  Een belangrijk land wat ik mis is Indonesie. Niet alleen voerde
  Nederland hier zijn belangrijkste naoorlogs oorlog, ook zijn heel
  veel mensen omgekomen bij de moord op links in Indonesie; in
  nog geen half jaar tijd werden 1 miljoen mensen vermoord.

 5. @ Wattman
  Toch zeggen we dat we nu humaner zijn dan vroeger. Alleen hadden ze vroeger geen wapens die in één klap zoveel doden konden maken.

  @ Antoinette
  Ik vrees dat we de les zullen moeten blijven herhalen, zo lang als nodig is.

  @ Reine
  Dan heb ik slecht nieuws voor je: we zijn er ook bij betrokken. Zo steunen we op dit moment een illegale oorlog in Irak , bevinden we ons al enige jaren in Afghanistan waar flink wat burgerdoden vallen en is Nederland een van de grootste wapenleveranciers ter wereld.

  @ Martin
  Ik heb Indonesië toegevoegd. Dank. Ik noemde al wel Papoea Nieuw-Guinea en Oost-Timor, beide eveneens qua oorlog aan Indonesië te koppelen.

 6. Reine jRagolo zegt:

  14.27 Ik heb er niets mee te maken.
  Het feit dat je me er bij betrekt betreur ik ten zeerste.
  Ga Balkenende en HSA hier maar mee bestoken maar laat deze vredesman met rust a.u.b.

 7. Roberto la Verita zegt:

  @ johanna_nouri

  Leert de media ons niet om niet te kritisch te zijn naar ons zelf toe,door vooral een ander(ons niet wegevallig) aan te duiden als het kwaad?
  Zodat onze(wan)daden dan wat beter voor de dag komen?
  het jarenlange negatieve geschrijf over: Iran,N. Korea,etc,maakt de massa toch geestelijk rijp
  voor een nieuwe oorlog.
  En bij dit alles mogen we er wel bij denken gezien de huidige wereld situatie:
  hebben nog wel het recht om de doden te herdenken?

  Roberto

 8. laila zegt:

  Aanbevolen.

  Maar is het niet zo dat de meeste ongelukken gebeuren door huiselijk geweld.

  En, op dat gebied is er sprake van een kentering. Althans in Nederland, maar door de katholieke misbruikaffaires ook in andere landen van Europa.

 9. @ Reine
  Dan heb je neem ik aan op partijen gestemd die tegen de inval in Irak, tegen de oorlog in Afghanistan zijn en die onze rol in de wapenhandel willen staken?

  @ Roberto
  Mensen zijn goed in vijanddenken en sommigen hebben er belang bij om vijandbeelden uit te vergroten. Niet alleen hier overigens. Als je de ander als vijand kunt verkopen, legitimeer je daarmee je eigen daden. En vice versa.
  Sterker nog, het is een voorwaarde. Voor een genocide heb je nodig dat je eerst de ander dehumaniseert. Dat gebeurde met de Joden in WO2. Het gebeurde in Rwanda toen de ander daar als kakkerlak werd gezien. En het gebeurde in Bosnië, waar zelfs artsen ‘aantoonden’ dat moslims eigenlijk een soort degeneratie van hun volk waren.
  Een gezamenlijke vijand versterkt natuurlijk wel de interne cohesie, en ook dat is een belang. Wij samen tegen de boze buitenwereld.

  @ Laila
  Ik zou huiselijk geweld geen ‘ongeluk’ willen noemen. En katholieke misbruikaffaires geen ‘huiselijk geweld’. Zowiezo klinkt die term eigenlijk veel te vriendelijk. Ik vrees ook dat misbruik niet iets is dat exclusief bij katholieke priesters hoort. Zouden we dat denken, dan kijken we weg van de werkelijkheid.
  Om even een link terug naar de oorlog te maken: ‘huiselijk geweld’ en dan met name tegen vrouwen en kinderen is een verschijnsel dat in en na oorlogen en conflicten ook zwaar in omvang toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan de stelselmatige vrouwenverkrachtingen in Congo, maar niet alleen daar. Het bewustzijn daarvan neemt toe. Maar of dat ook de werkelijkheid verandert?

 10. antoinette duijsters zegt:

  Reine jRagolo, ik ben tegen alle vormen van geweld, maar zolang er medeburgers zijn die voor geweld zijn, omdat ze hopelijk bewust, stemmen op politici die wel aan geweld meedoen, woon ik dus in een land dat meedoet aan oorlog.
  En daar schaam ik me dus voor.

 11. Martin zegt:

  johanna ik heb toch nog maar eens gekeken naar doodsoorzaken, omdat dat een onderwerp binnen de reacties is. Af en toe wil ik het eens helder wil hebben voor mezelf. De WHO maakt lijstjes. Een recent lijstje heb ik niet kunnen vinden, maar het volgende geeft een verdeling aan:

  TABLE A.6
  The ten leading causes of death and DALYs,and rankings for violence-related deathsand DALYs, by WHO region, 2000
  ALL MEMBER STATES

  Rank Cause Proportion of total

  1 Ischaemic heart disease 12.4
  2 Cerebrovascular disease 9.2
  3 Lower respiratory infections 6.9
  4 HIV/AIDS 5.3
  5 Chronic obstructive pulmonary disease 4.5
  6 Perinatal conditions 4.4
  7 Diarrhoeal diseases 3.8
  8 Tuberculosis 3.0
  9 Road traffic injuries 2.3
  10 Trachea, bronchus, lung cancers 2.2
  13 Suicide 1.5
  17 Self-inflicted injuries 1.3
  22 Homicide 0.9
  21 Interpersonal violence 1.1
  30 War 0.6

  Als je vervolgens per regio gaat kijken zie je dat oorlog voor Afrikaanse mannen wel tot de grootste tien doodsoorzaken behoorde. Het is maar waar je woont. Ziekte en armoede is nog steeds doodsoorzaak nr. 1 in de wereld. Dat neemt niet weg dat oorlog ‘a man made disaster’ is.
  http://www.who.int/entity/healthinfo/morttables/en/index.html
  Voor een preciezere studie is een systee per land:
  http://apps.who.int/whosis/database/mort/table1.cfm

 12. Reine jRagolo zegt:

  15.48 In Afganistan werden de schoolmeesters opgehangen die les gaven aan vrouwen. Nog meer?
  In Irak werden de tegenstanders van Saddam medogenloos vermoord met gifgas, aan de krokodillen gevoerd en zo kan ik nog wel even doorgaan. De Nederlandse wapenhandelaar die chemicaliën heeft geleverd voor chemische wapens in Irak heeft tegen de Nederlandse wetgeving gehandeld. Alle wapenhandel die voor vredesmissies is staat niet ter discussie.
  Ik stem in ieder geval niet op de SP die haar fundamenten heeft staan op het Maoisme, een beweging die verantwoordelijk is voor de dood van 30 miljoen chinezen en de bezetting van het vreedzame Tibet.

 13. Roberto la Verita zegt:

  @ Reine jRagolo 04-05-2010 17:23

  Doe je oogkleppen af,de wereld draait door,
  Want wat wilt U nu zeggen,de SP verantwoordelijk voor die 30 miljoen doden?
  De SP bestond toen nog niet,een isme is niet verantwoordelijk voor die doden ,dat zijn de mensen.
  Roberto

 14. Reine jRagolo zegt:

  Robert
  Lees mijn zinnen even rustig a.u.b.
  Wat vind je van de annexatie van Tibet waarbij 6000 kloosters zijn verwoest en de monniken vermoord?
  Ik stem dus niet op de SP omdat ze hun gedachtegoed ontleend hebben aan Mao Tse Tung.

 15. Roberto la Verita zegt:

  Reine jRagolo 04-05-2010 18:13

  Lees jij mijn stukje van 15:17,en johanna_nouri antwoord daarop,dan wordt het je duidelijk.
  Annexatie? de berichten daarover zijn verdeeld,
  Het gedachtengoed van Mao Tse Tung?
  Ik geloof niet dat Jan M met het rode boekje loopt te zwaaien.
  SP = de zienswijze op het Nederlandse Socialisme.
  En daar mag ieder over denken wat hij/zij wil,voor mij is het een richting,geen eind doel.

  Roberto

 16. @ Martin 04-05-2010 16:56
  Dank voor dit lijstje, ik krijg er koude rillingen van, al die doodsoorzaken op een rijtje. Wat een enorme database met statistieken. Oorlog als doodsoorzaak nummer 10, man-made disaster, samen met geweld, want die wordt als aparte categorie onderscheiden. Het maakt duidelijk waarom je moet werken op verschillende fronten: armoede & welvaart, ziekte & gezondheid, oorlog & vrede. Ik ga later eens uitgebreider naar de statistieken kijken.

  @ Reine jRagolo 04-05-2010 17:23
  Voor een vredesman die nergens wat mee te maken heeft besteed je veel woorden aan het uitleggen waarom sommige oorlogen in jouw ogen gerechtvaardigd zijn. Mag ik daaruit de conclusie trekken dat je wel degelijk achter deze oorlogen staat en dus niet zo afzijdig bent als je eerder stelde?
  Ik zou hier als kanttekening bij willen plaatsen dat oorlogen over het algemeen gerechtvaardigd zijn in de ogen van degenen die ze beginnen, en dat we het internationaal recht onder meer hebben uitgevonden om te kunnen vaststellen wanneer een oorlog inderdaad gerechtvaardigd is.
  Politieke overwegingen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van oorlogen en conflicten. Vandaag staan we stil bij de slachtoffers die hier het gevolg van zijn. Ik wil vandaag graag stilstaan bij deze slachtoffers, ongeacht de motieven die leidden tot hun dood en de gerechtvaardigdheid daarvan. Volgens mij wil jij dat ook. Laten we dat dan doen en er geen politieke discussie van maken alsjeblieft.

 17. Reine jRagolo zegt:

  Robert,

  Het is een algemeen feit dat de SP, met name bij de start, maoistisch georiënteerd was.
  Dat is later afgevlakt en daarom werd een groter publiek bereikt.

  Ga eens Googelen op sp en maoisme

  Johanna,

  Ik wil er inderdaad niks mee te maken hebben maar ik heb genoeg t.v. gezien over de wandaden van de regimes in Irak en Afghanistan en China.

  Ik wil best de doden van de oorlogen gedenken. Maar dan wel iedere dag.

 18. Roberto la Verita zegt:

  Reine jRagolo 04-05-2010 20:20

  De Nederlandse Socialisten hebben andere belangen dan de Socialisten in andere landen,
  voor uwer informatie Marx en Lenin zijn intussen anno 2010 achterhaald,de tijden veranderen nu eenmaal,evenzo de SP.
  Maar een ding ook in mijn ogen is iedere dode die in een oorlog valt ,er een teveel.
  Niets doen en vanaf de kant schreeuwen heeft geen zin,
  En gelooft U mij maar,ik ben kritisch ,ook naar de SP toe.

  Roberto

 19. @ Reine,
  Dat begrijp ik. Ook ik sta niet alleen vandaag stil bij hen. Ik schrijf regelmatig over de gevolgen van oorlog en geweld.

  @ Reine & Robert
  Mochten jullie behoefte hebben om over het gedachtegoed van de SP door te discussiëren, zouden jullie dat dan elders en niet hier op mijn blog willen doen?

 20. Roberto la Verita zegt:

  @ johanna_nouri

  Bedankt dat je ons bij de les houdt,

  Roberto

 21. Reine jRagolo zegt:

  OK Johanna, tís jouw blog

  Robert wil je Reine_fRagolo bezoeken

 22. iris kijkt zegt:

  Ja , niet om aan te zien.

 23. klaphek zegt:

  antoinette duijsters 04-05-2010 16:43
  ……….en woon ik dus in een land dat meedoet aan oorlog.
  En daar schaam ik me dus voor.

  Doe even ergens anders naar toe gaan dan. En neem Johanna mee.

 24. @ klaphek
  Hou je een beetje in vandaag. Het is de dag dat we onze vrijheid vieren. Mensen het land uit wensen past daar niet zo bij. Of ben jij hier de enige de een mening mag hebben?

 25. Rein-John Scholtens zegt:

  Beste johanna_nouri,

  Indrukwekkende bijdrage. Met veel instemming gelezen.
  De geschiedenis probeert ons wel lessen te leren, maar wij zijn hardleers. En dan zijn er ook nog de mensen die van geweld genieten en het willen bevorderen. Hij die het zwaard hanteert zal door het zwaard vergaan of zoiets!
  Het idee achter de Bevrijdingsdag en de reactie van de heer Klaphek staan op gespannen voet met elkaar.
  Het ideaal van de geweldloosheid kent geen compromissen.
  Groet.

 26. Rein-John
  Geweld door anderen verafschuwen we meestal wel. Het probleem zit veel meer in het geweld dat we zelf veroorzaken, want daarvan zijn we meestal overtuigd dat het rechtvaardig is. Zoals een collega ooit eens tegen mij zei: zinloos geweld bestaat niet, want in de ogen van de dader is het helemaal niet zinloos, maar dient het een doel.
  Dat is ook waarom ik de Gulden Regel zo van belang vindt: dat je anderen behandelt zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Want alleen dat leidt tot werkelijke verandering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s