Kwetsbaar in Nederland (deel 2 over het Human Rights Report)

Vorige week verscheen het jaarlijkse rapport van het US Department of State over de mensenrechten. In deel 1 kwamen de vrijheid van meningsuiting,de persvrijheid, de vrijheid van godsdienst en de bescherming van minderheden aan de orde. Vandaag in deel 2 aandacht voor andere kwetsbare groepen in de samenleving, zoals vrouwen en kinderen.

Geweld tegen (vooral) vrouwen
Als het gaat om de positie van vrouwen, komt uit het rapport een nogal schrikwekkend beeld naar voren.
In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 500.000 gevallen van huiselijk geweld. Ongeveer 40 procent van onze bevolking maakt tijdens zijn of haar leven huiselijk geweld mee. Van hen rapporteert 10 procent dat zij minstens eenmaal per week geconfronteerd worden met fysieke, seksuele of geestelijke mishandeling. 4 procent wordt slachtoffer van verkrachting; waarvan het in 85 procent van de gevallen vrouwen betreft. Deskundigen schatten dat slechts 12 procent van alle slachtoffers aangifte doet. De getallen beschrijven dan ook het topje van de ijsberg, de werkelijkheid is erger.

Nog steeds is het zo dat geweld binnen het huwelijk minder zwaar bestraft wordt dan geweld daarbuiten. Staat op verkrachting een gevangenisstraf van 15 jaar, ingeval van verkrachting binnen het huwelijk is dat slechts 8 jaar. Wel is de straf op mishandeling binnen het huwelijk eenderde hoger dan die op mishandeling in het algemeen. In slechts 3 procent van de aangiftes van geweld binnen het huwelijk wordt tot arrestatie van de dader overgegaan.

Afgelopen juli publiceerde de Rutgers Nisso Groep een onderzoek waaruit naar voren komt dat 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 20 mannen op enig moment in het leven slachtoffer wordt van lichamelijk seksueel geweld. We kunnen dus rustig stellen dat seksueel geweld in Nederland een behoorlijk probleem is.

De meest recente statistieken over eergerelateerd geweld dateren van 2006, toen er in Den Haag 279 zaken waren en in Amsterdam 158.

Hoewel vrouwenbesnijdenis is verboden, en er een gevangenisstraf van 6 tot 9 jaar op staat, komt het helaas wel regelmatig voor. In mei 2009 publiceerde het ministerie van VWS een onderzoek waaruit naar voren kwam dat van de 1200 zwangere vrouwen uit risicogebieden (Somalië, Ethiopië en Egypte) die in 2008 door een verloskundige gezien werden, er 470 besneden waren. Tussen de 16.000 en 34.000 vrouwen lopen het risico hetzelfde lot te ondergaan.

Kijken we naar de arbeidsparticipatie van vrouwen, dan zien we dat circa 65 procent van de vrouwen werkt. De werkloosheid onder vrouwen (5,2 procent) was hoger dan die onder mannen (4,2 procent). Hoewel vrouwen formeel een gelijke positie hebben, worden ze vaker werkloos, maken ze minder kans op promotie en nemen ze over het algemeen lagere posities in dan mannen. De overheid schrijft dit toe aan het feit dat ze vaak (75 procent) parttime werken. Ook op de arbeidsmarkt is dus nog steeds sprake van achterstelling van vrouwen. 13 procent van de klachten die de Commissie Gelijke Behandeling in 2008 ontving had te maken met discriminatie op basis van geslacht.

Kindermishandeling
Ook dat is in Nederland een behoorlijk groot probleem. Uit een onderzoek van de universiteit van Leiden uit 2007 blijkt dat 100.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling zijn. In veel gevallen gaat het om fysieke of emotionele verwaarlozing. Circa 4.700 kinderen zijn slachtoffer van seksueel misbruik, circa 19.000 van fysieke mishandeling. Experts schatten dat jaarlijks 50 tot 80 kinderen overlijden als gevolg van mishandeling. In 2008 ontvingen de AMK’s bijna 53.000 meldingen van mogelijke kindermishandeling, een stijging ten opzichte van 2007. En er zijn lange wachtlijsten voor de kinderen die dringend hulp nodig hebben, nog steeds, ondanks het feit dat daarvoor nu meer geld beschikbaar is gekomen.

Goed nieuws is dat in november het Verdrag van Lanzarote geratificeerd werd, dat het bekijken van kinderpornografie op het internet strafbaar stelt, met een maximumstraf van vier jaar gevangenis.

Mensenhandel
Nederland is een eindbestemming voor mensenhandel én een doorgangsland. Ook in Nederland zelf vindt mensenhandel plaats. Het aantal vrouwen en meisjes dat in Nederland wordt ‘verhandeld’ voor commerciële seksuele exploitatie bedraagt tussen de 1000 en 3600. Comensha, een ngo die zich bezighoudt met het tegengaan van mensenhandel, registreerde in 2007 716 slachtoffers en in 2008 826, waarvan 46 mannen en jongens, 169 minderjarig, en 180 slachtoffer van loverboys. Het probleem wordt dus groter. Belangrijkste herkomstlanden zijn Nederland zelf (320), China (78), Nigeria (64), Hongarije (45) en Sierra Leone (44).
Om hun slachtoffers te controleren worden vaak geweldsbedreigingen geuit. Veel van de slachtoffers zijn mensen in een kwetsbare positie: meisjes en jonge vrouwen van Marokkaanse of Turkse herkomst, minderjarige asielzoekers, vrouwen met een verblijfsstatus die van een ander afhankelijk is, in Afrika gerecruteerde vrouwen.
Goed nieuws is dat de maximumstraffen het afgelopen jaar zijn verhoogd en ook voorbereidende handelingen, zoals het opzetten van websites om slachtoffers te lokken, strafbaar gesteld zijn.

Mensen met een handicap
Hoewel discriminatie van mensen met een handicap verboden is, wordt dit verbod onvoldoende gehandhaafd en komt discriminatie wel degelijk voor, getuige ook enige tientallen klachten die werden ingediend, met name werkgerelateerd. Openbare gebouwen en het openbaar vervoer zijn in de praktijk vaak moeilijk toegankelijk voor gehandicapten.

Homoseksuelen
Het rapport meldt een toename van intimidatie van homoseksuelen. De meeste incidenten betroffen uitschelden. Het rapport meldt dat het bestrijden van geweld tegen homoseksuelen bij de politie hoge prioriteit heeft.

In deel 3 zal ik aandacht besteden aan de positie van vluchtelingen en asielzoekers.

Bron:
2009 Country Reports on Human Rights Practices – U.S. Department of State, 11 maart 2010

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Vrouwen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Kwetsbaar in Nederland (deel 2 over het Human Rights Report)

 1. antoinette duijsters zegt:

  Juist, Nederland er is nog werk aan te winkel.

 2. Aad Verbaast zegt:

  Getallen om flink van te schrikken.

  Waarbij ik persoonlijk moeite blijf houden het te moeten lezen uit een rapport vanuit de Amerikaanse overheid. De moraalridders van de wereld… en ondertussen.. Maar ja, dat is bij mij nou eenmaal een gevoelig punt..

 3. martin zegt:

  Al jaren een helder en goed bruikbaar rapport. Sowieso is met de
  informatie verstrekking door Uncle Sam heel wat minder mis dan
  met de Nederlandse. Een liberale houding heeft ook voordelen.

 4. The_Saint zegt:

  Falend overheids beleid komt altijd je in je reet bijten…en het meest bij die al genoeg gebeten zijn.

 5. @ antoinette
  Dat dacht ik ook.

  @ aad
  Op Amerika valt veel aan te merken, dat ben ik met je eens. Wat niet wil zeggen dat ze niet ook andere landen kritisch tegen het licht kunnen en mogen houden. Per slot van rekening kaart Nederland ook de mensenrechten in veel landen aan.

  @ martin
  Mee eens. Ik ben wel benieuwd naar de periodical review die de VS dit najaar gaan schrijven voor de Mensenrechtenraad, kijken hoe ze zichzelf beoordelen.

  @ The_Saint
  Ik denk dat dit niet noodzakelijkerwijs falend overheidsbeleid is. Het rapport maakt onderscheid tussen wat formeel geregeld is (wetten, beleid, etc) en wat in de maatschappij gebeurt. Met de wetgeving zit het wel behoorlijk goed en Nederland stopt ook energie in het aanpakken van de problemen. In mijn blog belicht ik dat wat minder omdat ik de problemen wilde laten zien. Op een vorig blog schreef ik ‘it’s a white man’s burden’ en ik dat denk ik nog steeds. Zij het dat ook niet blanke mannen soms behoorlijk wat problemen veroorzaken.

 6. helena zegt:

  Opvallend ook dat er zoveel huiselijk geweld optreedt. Eigenlijk loop je dus meer risico op geweld binnen je eigen omgeving ("huis") dan buitenshuis.
  Kindermishandeling : hetzelfde denk ik. Want dit gebeurt veelal in eigen omgeving.

 7. Pingback: Voor dag en dauw in pyama naar het uitzetcentrum | Levantijnse berichten

 8. Helena
  Mooie conclusie.

 9. Pingback: ‘Dadelijk moeten we lokmoslims gaan inzetten’ | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s