ميلاد مجيد

Gezegende Kerst! ميلاد مجيد, milaad majid

Op de Jordaanse website Ammon News kwam ik de volgende Kerstboodschap tegen, een boodschap van vrede en verdraagzaamheid die ik graag met u deel.

Kerst in Amman (foto: Ammon News)

Ammon News wishes merry Christmas

2009-12-25

AMMONNEWS – From all of us at the Ammon News Agency, we extend warm wishes of a merry, joyous and blessed Christmas to all Christian communities in Jordan and around the world.

As Christmas trees light the nights in Fuhais, Madaba and other towns in Jordan, and in capitals throughout the Arab world, we pray this holy season brings joy, peace, and prosperity to our beloved Kingdom.

The Ammon News family extends its warmest wishes to Christian communities throughout the Holy Land, and prays for peace and stability in the Palestinian territories.

We extend our hopes and aspirations to the Palestinian, Iraqi and Arab peoples that in coming holy seasons; Palestinians and Iraqis of all backgrounds, religions, and creeds would celebrate freedom, independence and enjoy practicing their full and inalienable rights.

Extending wishes that respect, love and solidarity strengthens our unity and lifts our spirits.

Merry Christmas and a Happy New Year to all.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Religie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op ميلاد مجيد

 1. Kokopelli zegt:

  @Johanna: Een bijzondere combinatie van kerstbomen en een moskee. Zoiets kan denk ik alleen maar in Jordanië.

  Fijne dagen en een goed 2010.

 2. Peter Louter zegt:

  Zijn ze de joden vergeten te noemen?

 3. @ Kokopelli
  Dat komt wellicht wel vaker voor. Veel moslims in het Midden-Oosten kopen tegenwoordig in deze tijd ook een kerstboom voor in hun huis, niet alleen in Jordanië, maar bijvoorbeeld ook in Egypte. Zoveel zelfs dat sheikh Yusuf Al-Qaradawi een fatwa uitvaardigde die moslims vraagt om geen kerstboom te kopen. Terwijl ik dat nou juist wel een mooie vermenging van tradities vond. Zoals christenen eerder de kerstboom van de Germanen overnamen.

  @ Peter
  Welke joden bedoel je? Joden vieren geen Kerstfeest. En in Jordanië wonen er nauwelijks joden.

 4. En hier de Bollywood-versie van Jingle Bells:

 5. klaphek zegt:

  Leuk, van die mengsels.

  Vete bosbewoners Suriname loopt uit de hand
  ANP op 26 december ’09, 09:31, bijgewerkt 26 december ’09, 09:39

  PARAMARIBO – Ruim honderd Brazilianen en Chinezen in Suriname hebben vrijdag militaire bescherming gekregen in de kazerne in Albina, een grensstadje ruim 140 kilometer van Paramaribo.

  De buitenlanders zijn niet meer veilig in dit gebied, waar een vete tussen een boslandcreool en een Braziliaan uit de hand liep.

  De lokale bewoner overleed vrijdagochtend na een steekwond die de Braziliaan hem toegebracht had. Honderden dorpbewoners namen wraak en verwondden dertien Brazilianen, die verpleegd worden in ziekenhuizen in Frans-Guyana en Paramaribo.

  Verkrachting
  Zeven personen, onder wie drie vrouwen, zijn er ernstig aan toe. Twintig Braziliaanse vrouwen deden aangifte voor verkrachting. Een winkelcomplex, een hotel, een vuurwerkopslagplaats en een pompstation werden in brand gestoken en winkels werden geplunderd.

 6. @ klaphek
  Inderdaad, een leuk mengsel in Jordanië. Een die laat zien dat vreedzaam samenleven tussen verschillende groepen goed gaat. Mijn schoonvader belde nog. Hij was niet blij, want Kerst viel op een vrijdag. Normaal is Kerst een nationale feestdag, maar nu viel het dus in het weekend.

  Ik weet niet wat ik erger vind. Dat er een steekpartij is tussen twee personen, of dat er daarna een grootschalige lynchpartij plaatsvond. Mijn sympathie in deze ligt bij de Braziliaanse vrouwen, die slachtoffer worden van eigenrechter spelen.
  Maar het is natuurlijk totaal off-topic, dus graag bij het onderwerp blijven.

 7. klaphek zegt:

  Een die laat zien dat vreedzaam samenleven tussen verschillende groepen goed gaat.

  Zolang het duurt, en tot dan brengt het niets extra’s. Eindresultaat: negatief.

 8. klaphek zegt:

  Overigens; Milaad?

 9. Klaphek, zo lang het duurt? Al eeuwenlang in dit geval en niets ook dat het bedreigt.

  Of het wel of niet iets extra’s brengt is een niet relevante vraag. Relevant is dat mensen er in vrijheid kunnen leven wie je zijn en wat ze geloven. Relevant is dat overheid en samenleving de mogelijkheden daartoe scheppen en beschermen. In die zin zou Jordanië een voorbeeld voor ons kunnen zijn hoe het ook kan.

 10. klaphek zegt:

  Tja,

  50 jaar geleden was 30% van de Jordaanse bevolking Christelijk. Nu nog maar 3%. De rest is weggepest. Maar het gaat al eeuwen heel prettig. O ja, er is nog één stad overwegend christelijk. Dat is Fuhais, en daar staat deze kerstboom. Dit is gewoon propaganda voor dummies.

  p.s. Arabisch is niet je fort. Laat het maar, het staat zo…

 11. @ klaphek
  Dat de christenen percentueel afnemen klopt. De allerbelangrijkste reden is dat er in vergelijking met vijftig jaar geleden een enorme hoeveelheid vluchtelingen, overwegend moslims, bijgekomen zijn. Zoals anderhalf miljoen Palestijnen en minstens 500.000 Irakezen. De meest recente schattingen geven aan dat Jordanië rond de 5 procent christenen kent, net zoveel als aan het begin van de twintigste eeuw. De bron daarvoor zijn de christelijke kerken in Jordanië zelf. Zij zijn het ook die zelf stellen in alle vrijheid te kunnen leven.
  De kerstboom op de foto staat niet in Fuhais. De moskee op de foto is een van de grootste moskeeën in Amman, de King Husseini moskee. In het centrum van de stad. Overigens is Fuhais niet de enige (overwegend) christelijke stad. Ik zou er zo uit de losse pols nog minstens drie kunnen noemen. Daar is niks propagandistisch aan. Ik schreef er eerder een aantal blogs over, onderbouwd met een grote hoeveelheid bronnen, voor iedereen te controleren.

  Wat is er mis met ‘milaad’? Ik dacht dat jij een Iraanse vrouw had.

 12. klaphek zegt:

  Die zegt "Milad". Bevolkingstoename klopt. In je eigen link staat een verwijzing naar Fuhais, Amman wordt niet genoemd. Maar het kan. Dan staan er minstens twee.

  p.s.

  Dit lijk niet erg op de king Hussein Mosque

  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=nl&langpair=en%7Cnl&u=http://www.travelblog.org/Photos/1007764.html&rurl=translate.google.nl&usg=ALkJrhihIqabK0JYiptGHFKxVmJ6MahyMQ

 13. @ klaphek
  Ik schreef milaad met dubbel a, om duidelijk te maken dat de klemtoon op de tweede lettergreep ligt. Zie ook de oorspronkelijk Arabische tekst. Of dat in het Farsi van je vrouw ook zo is, weet ik niet. Hou de tekst in het Arabisch maar aan, die is het meest duidelijk.

  Over de moskee en kerstbomen in Amman. Inderdaad, het kan, sterker nog: het is zo. En alleen al op de foto staan er vier! Daarnaast zullen er zeker ook staan in Fuhays, het ook genoemde Madaba, en zeker ook in Al-Husn en Karak. En in alle grote hotels in heel Jordanië ongetwijfeld evenzeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s