‘Weg uit Afghanistan, dat land is niet van ons’

Een journalist moet onbevoordeeld en neutraal de kant van de slachtoffers kiezen. Aldus Robert Fisk, de Britse journalist die al 33 jaar leeft en werkt in Beiroet, het hart van het Midden-Oosten. Gisteren was hij te gast bij het Canvas-programma Phara. Een boeiend interview met iemand die stevige uitspraken niet schuwt.

Hij was in België vanwege de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de oorlog waarin zijn vader had gevochten. Hij sprak over hoe de ervaringen van zijn vader ook zíjn leven hadden bepaald. Net als bij zijn vader staat ook zijn hele leven in het teken van oorlogen. Hij reed jarenlang zijn vader rond langs de Belgische slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Fisk stelt dat in de zeventien maanden na het einde van de Eerste Wereldoorlog de overwinnaars, met name Engeland en Frankrijk, de grenzen trokken van Noord-Ierland, Joegoslavië en het Midden-Oosten. Drie regio´s die nadien werden verscheurd door geweld. De toenmalige leiders zijn zwaar de fout ingegaan, ze vernietigden een groot deel van Europa en het leidde tot de Tweede Wereldoorlog en tot de vernietiging van het Midden-Oosten.

Er zijn mensen die Fisk controversieel noemen, maar hij ziet dat zelf vooral als een manier om hem onbetrouwbaar af te schilderen. Net zoals wanneer mensen hem verwijten dat hij niet objectief is omdat hij al zo lang in het Midden-Oosten woont, terwijl je als je er nog niet zo lang woont het verwijt krijgt dat je er geen verstand van hebt.

Fisk: ‘I believe that we should be unbiased and neutral on the side of those who suffer, not have what I call fifty-fifty journalism where you give equal time to each side in a dispute like you would do if you would be reporting a football match or a public inquiry into a new Autobahn. The Middle East is not a football match, it’s a massive and bloody tragedy.’

Hij schetste dat toen in 2000 een zelfmoordaanslag werd gepleegd op een pizzeria in Jeruzalem, zijn aandacht vooral uitging naar de slachtoffers en niet naar de Islamitische Jihad. Net zoals hij in zijn verslaglegging over de slachting in het vluchtelingenkamp Sabra en Shatila bij Beiroet niet zoveel aandacht besteedde aan de christelijke milities die als bondgenoten van Israël die de slachtpartij aanrichtten, maar vooral aan de Palestijnse slachtoffers.
Fisk stelt dat je objectief moet zijn aan de kant van hen die lijden. Hij vergeleek het met het doen van verslag over de slavenschepen in de achttiende eeuw. In dat geval zou je niet evenveel tijd besteden aan de kapitein van het schip, maar vooral aan de slaven en de overlevenden.

Het interview ging ook over de relevantie van Bin Laden en de kracht van Obama. Fisk is een van de weinigen die Bin Laden heeft geïnterviewd en hij stelt dat hij nog steeds in leven is, maar irrelevant geworden is. Bin Laden schiep Al Qaeda, maar op dit moment is hij net zo relevant als kernfysici dat zijn als je de bom kwijt wil. Je kunt alle kernfysici doden, maar dan heb je toch nog steeds die bom.

Obama is in de ogen van Fisk geen zegen voor het Midden-Oosten, maar zwak en incompetent. Fisk: ‘Governments are about power and the use of power. It’s not about good guys and being nice. Obama cannot change the way that power works in Washington and he is not going to be able to.’
Fisk vindt het ook volslagen onduidelijk waarom Obama zijn naam aan de oorlog in Afghanistan verbindt. Fisk: ‘We are always going there and offering democracy and freedom and we are arrriving with our tanks with our tanks, our missiles, our horses and our soldiers.’
Fisk maakte onlangs een berekening. Op dit moment zijn er 22 keer zoveel soldaten uit het Westen in de moslimwereld dan de kruisvaarders hadden in de twaalfde eeuw. Fisk: ‘That land does not belong to us, it is not ours and we should take all our soldiers out.’
Fisk vindt uiteindelijk dat Obama erger is dan Bush, want hij belooft mooie dingen. Van Bush wist je tenminste waar hij stond, hij was een ramp, maar Obama belooft dingen die hij nooit waar kan maken. Fisk: ‘He got the Nobel Prize for public speaking.’

Hij is pessimistisch over het Midden-Oosten, ziet er niets hoopvols, het wordt alleen maar erger. Fisk: ‘When I am in Kandahar, Kabul or Beirut I watch the televison and I see Obama, I see Gordon Brown our wonderful prime minister, I used to see Tony Blair, and the Middle East they speak about is not the Middle East I live in. They are totally divorced from reality. It’s sad, very sad.’

Bekijk hier het interview

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oorlog & geweld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op ‘Weg uit Afghanistan, dat land is niet van ons’

 1. martin zegt:

  Leuk om Fisk voorbij te zien komen. Ik lees hem met veel plezier.

 2. Ruud Zweistra zegt:

  Net als majoor Hasan heeft Afghanistan absoluut niets met de islam te maken.

  Ze hebben er zelfs nog nooit van de islam gehoord.

 3. Dag Martin,
  Kijk naar het interview, ruim 11 minuten. Een cadeautje van onze zuiderburen, waar ze nog gewoon de tijd nemen om met iemand te praten!

  Dag Ruud,
  Fijn dat je er bent. Er wonen in Afghanistan ook niet-Taliban, wist je dat niet. Ik ben het met je eens dat de daden van majoor Hasan en van de Taliban niets met de Islam te maken hebben. Fijn dat jij dat ook zo ziet.

 4. An van den burg zegt:

  Ruud, ik zei het toch al eerder: Hasan deed zijn moedige plicht. Hij bestreed een rot systeem van binnenuit! In vergelijking met de misdaden van ons, "het Westen" , was het nog geen woestijnkorrel. Die daad ja!

  An.

 5. janplezier zegt:

  Alleen jammer dat Robert Fisk het niet zo nauw neemt met de feiten, waar het gaat over het conflict israel versus de Palestijnen.

  Onderstaande link laat zien waarom: http://blog.camera.org/mt-search.cgi?IncludeBlogs=1&search=Robert+Fisk

 6. @ An van den Burg
  Ik ben het niet met je eens. Majoor Hasan deed niet zijn plicht, maar schoot in het wilde weg op mensen die daar toevallig waren voor een medische check. Ik schreef eerder over zijn mogelijke beweegredenen, maar dat wil niet zeggen dat dit een daad is die ik goedkeur, integendeel, het is afschuwelijk wat er in Fort Hood gebeurde. Áls het een religieus ingegeven daad was, wat niet vaststaat, dan had hij zich moeten beroepen op gewetensbezwaren om niet uitgezonden te worden.

  @ janplezier
  Interessant. Geen bewijzen voor DU, ondanks een eerdere bevestiging van maar liefst drie verschillende bronnen, een Brits laboratorium, een Britse onderzoeker én het ministerie van Defensie. En de UNEP die ontkent dat er DU is gevonden, maar en passant wel meldt dat ze sporen van witte fosfor vonden.

 7. Ruud Zweistra zegt:

  johanna_nouri 10-11-2009 23:11
  Dag Ruud,
  …Ik ben het met je eens dat de daden van majoor Hasan …niets met de Islam te maken hebben. Fijn dat jij dat ook zo ziet.

  Reactie:
  Ach jeee…:

  CNN.com, November 10, 2009 — Updated 2155 GMT (0555 HKT)

  Official: Fort Hood suspect asked military to give Muslims an out

  Fort Hood, Texas (CNN) — The suspect in last week’s deadly shooting spree at Fort Hood urged in 2007 that Muslims in the U.S. Army be allowed to claim conscientious objector status when it comes to fighting other Muslims in war, a defense official said Tuesday. …

  http://edition.cnn.com/2009/CRIME/11/10/fort.hood.shooting/index.html

 8. @ Ruud
  Geheel off topic, majoor Hasan heeft niks met het onderwerp te maken. Voor geïnteresseerden is de bewuste presentatie hier te vinden: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/gallery/2009/11/10/GA2009111000920.html?hpid=topnews.

  Graag on topic blijven.

 9. Ruud Zweistra zegt:

  Oh ja, net als Hasan heeft ook Afghanistan niets met de islam te maken.

  Daarom moeten we er ook onmiddelijk vertrekken. Dan krijgt dat land direct vrede en voorspoed.

 10. @ Ruud
  Waarom was het ook alweer goed dat we daar zijn? En wat was de gerechtvaardigde basis daarvoor?

 11. An van den burg zegt:

  Beste johanna.

  Ik respecteer jouw mening oprecht. De Amerikanen demonstreren niet tegen de vuile oorlog in Afhganistan en de megavernielingen en doden in Irak door datzelfde Amerika. Ergo, het systeem is verrot en de verrotting moet worden gestopt. Geen protest? Medeschuldig!

  Onschuldig is niemand die oorlogen gaat voeren in landen die niemand aanvallen. In mijn ogen was het een daad van verzet, zoals bij ons in 1940 – 1945 toen de Duitsers Europa wilde veroveren en de onschuldige Joden lieten vergassen!

  Natuurlijk wilde Hasan niet naar Afghanistan, hij staat dus aan de goede kant, het verzet, van de streep.

  An.

 12. ben zegt:

  ‘I believe that we should be unbiased and neutral on the side of those who suffer’

  Prachtig interview van Robert Fisk.
  En ik ben het eens met zijn pessimisme over het conflict in het MO.
  ‘Ik maak het (einde van het conflict) niet meer mee’ zei hij en zelf zit ik ook met dat gevoel.

 13. Ruud Zweistra zegt:

  @johanna,
  Ik ben voor onmiddellijk vertrek.

  En ook voor het onmiddellijke vertrek van alle Afghanen uit Nederland. Als die mensen zelf hun leven mogen inrichten, is er geen enkele reden voor een Afghaan om hier te zijn.

  En ook voor het onmiddellijke vertrek van de Joden uit Palestina.

  Mensen snappen dit soort combinaties niet helemaal, maar ik ben nogal consequent.

 14. An van den burg zegt:

  Het conflikt eindigt waar een alternatieve grondstof voor olie wordt gevonden. Is dat ook weer in het Midden-Oosten, dan gaat de geweldadig roof gewoon door!!

  Ik denk dat ik dat meemaak!!!

 15. Aad Verbaast zegt:

  @Joanna:
  Naar mijn mening begint dit blog niet een van de sterkste uitspraken van Fisk (die ik overigens niet goed ken): "Een journalist moet onbevoordeeld en neutraal de kant van de slachtoffers kiezen."

  "Onbevooroordeeld en neutraal" staat nogal in een vreemde verhouding met "kiezen voor het slachtoffer."

  Gelukkig wordt naarmate de blog vordert het betoog sterker en sterker.
  Zijn reserves ten aanzien van Obama deel ik geheel. Er wordt nog wel eens vergeten dat Obama nipt heeft gewonnen. Amerika is niet structureel verandert.

  Mijn mening over Afghanistan ken je. We hebben er niets te zoeken.

  Ergens zie ik wel een klein lichtpuntje
  Augustus 2009:
  http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2832819.ece/Amerikaanse_minister_Hillary__Clinton_opmerkelijk_positief_over_het_Strafhof_.html
  "Amerikaanse minister Hillary Clinton opmerkelijk positief over het strafhof"
  Haar man had het statuut van Rome ondertekend. Bush schrapte het weer. En ging daarin nog veel verder (artikel 98 en "the Haque Invasion Act".

  Ik zit natuurlijk (op het vinkentouw) te wachten dat Obama nu gaat doortrekken(en echt gaat tekenen, zie mijn brief aan hem). Het zou in de wereld een dominoeffect kunnen gaan betekenen, waar het omvallen van de muur niets bij was.

  Naar mijn mening ook dé sleutel tot de oplossing van de vele conflicten in de wereld, inclusief het Midden-Oosten.

  Voor mij de acid test voor Obama. Één pennenstreek is genoeg de wereld voorgoed ten goede te veranderen. Doet hij het of doet hij het niet…

  Doet hij het, dan mag hij van mij de Nobelprijs van de Vrede houden.. Dan heeft hij die pas verdiend.

  Vooalsnog denk hij er slechts over na hoeveel meer soldaten hij naar Afghanistan ‘moet’ sturen. 10.000 of 40.000…. Geeft te denken. Woorden en daden…

 16. Aad Verbaast zegt:

  @An van de Burg:
  Voor de kust van Gaza zijn grote gasvelden gevonden…
  Wie krijgt de opbrengst?

 17. An van den burg zegt:

  Aad, Obama heeft de electrice grasmaaiers al klaar staan. Hahahaha!!! Hij droogt het gras en geeft het als voer voor zijn militairen in Afganistan en Irak. Dàt zijn zijn bezuinigingen.

  Clinton is onvermurwbaar ten aanzien van het Midden-Oosten in het conflikt met Israël en de Palestijnen.

  Zij, Clinton, hitst het volk op tegen Iran.

  An.

 18. An van den burg zegt:

  Aad, Obama heeft de electrice grasmaaiers al klaar staan. Hahahaha!!! Hij droogt het gras en geeft het als voer voor zijn militairen in Afganistan en Irak. Dàt zijn zijn bezuinigingen.

  Clinton is onvermurwbaar ten aanzien van het Midden-Oosten in het conflikt met Israël en de Palestijnen.

  Zij, Clinton, hitst het volk op tegen Iran.

  An.

 19. Ruud Zweistra 11-11-2009 10:32
  Vinden staat vrij. Ik zie alleen niet waarom mensen die hier onderdak krijgen omdat ze hun leven niet zeker zijn, zouden moeten vertrekken. En dat het daar niet veilig is, is geen reden er te blijven. Het is niet bepaald veiliger geworden sinds we er aankwamen.

  Joden uit Palestina? Waarom? Laat ze tot een eerlijke en rechtvaardige oplossing komen met de Palestijnen.

  Wat is er consequent aan vluchtelingen en bezetters over een kam scheren?

  Mijn vragen van 08:35 staan nog open trouwens.

 20. An van den burg 11-11-2009 10:08
  Dat je het niet eens bent met het beleid rechtvaardigt nog niet het gebruik van geweld. Het is natuurlijk ook niet Amerika alleen. Nederland steunt beide oorlogen actief met manschappen, in beide gevallen zonder VN mandaat. Internationaal kijken we dus met zijn allen toe hoe het recht hier met voeten getreden wordt. Maar dat mag als je een superieure cultuur hebt, heb ik inmiddels begrepen.

  @ ben 11-11-2009 10:23
  Ik deel je gevoel. Ik het niet de indruk dat er daadwerkelijk naar gestreefd wordt om eruit te komen. Van alle kanten overigens.

  @ An van den burg 11-11-2009 10:50
  Grondstoffen. Ja, dat zou zomaar kunnen. Hetgeen ook bijdraagt aan wat er in Afghanistan gebeurt.

 21. @ Aad Verbaast 11-11-2009 12:36
  Fisk schrijft al jaren voor onder meer The Times en tegenwoordig voor The Independent. http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/
  In 2005 publiceerde hij het boek The great war of civilization, over de verovering van het Midden-Oosten. Ook in het Nederlands vertaald: De grote beschavingsoorlog. Het boek leest als een ooggetuigenverslag van iemand die daar al 33 jaar verblijft. Een aanrader. Maar wel een om de tijd voor te nemen, het boek bevat 1440 pagina’s.

  = "Onbevooroordeeld en neutraal" staat nogal in een vreemde verhouding met "kiezen voor het slachtoffer."
  Fisk zegt niet dat je de waarheid moet verdraaien, maar wel dat je in de berichtgeving de slachtoffers uitgebreider aan het woord laat komen dan de daders, met respect voor de feiten.

  Het wordt inderdaad tijd dat Obama eens op je brief gaat reageren. Die geeft mooie aanwijzingen voor ‘quick wins’.
  De laatste tijd verschijnt er ook aardig wat onderzoek over de rol van bijstanders, bijvoorbeeld naar aanleiding van de gebeurtenissen in Rwanda en Bosnië. Daarbij komt ook aan de orde dat onrecht zien gebeuren en niet handelen net zo goed een vorm van handelen en beïnvloeden is. Je hebt de plicht om op te treden als je ziet dat rechten geschonden worden.

 22. Aad Verbaast 11-11-2009 12:39
  De gasvelden voor Gaza is een goed punt. Je weet neem ik aan ook wie de exploitatie daarvan wel voor zijn rekening wilde nemen? Juist ja, ‘our special envoy in the Middle East’.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1224417/Gas-Gaza-mobile-phones-Palestine-1m-peace-prize–Tony-Blair-Middle-Eastern-Eldorado.html

  ‘He doesn’t understand that this should have been a 24/7, 365-day job. It’s not a hobby to bring peace to the Middle East.’

 23. An van den burg zegt:

  Hoe bizar: wij vermoorden daar onschuldige mensen, in Afghanistan, en de mensen die de bommen (van ons) willen mislopen komen naar ons land. Laat heel Afghanistan hier maar komen; wij hebben er zelf om gevraagd!

  An.

 24. @ An
  Jij bent wel een harde zeg. Ik las net wat je bij Martien schreef en ik moet je zeggen dat dat buitengewoon hardvochtig op me overkwam. Zoiets zeg je toch niet tegen een vader die zijn zoon uitwuift die naar een oorlog vertrekt? Ik ben ook niet voor die oorlog, maar ik respecteer de keuzes van degenen die denken dat ze daar een verschil ten goede kunnen maken. En ik hoop dat ze heelhuids terug komen.

 25. iris kijkt zegt:

  @ Afghanistan is een wespennest, altijd al geweest, zowel door onderlinge strijd als door een voortdurende bemoeienis van imperiums,zoal de Britten, de Russen en de Amerikanen, maar ook van nabij gelegen landen , zoals zeer zeker Pakistan, maar ook Iran, Oezbekistan, etc. In die zin heeft er nooit een ‘ Áfghanistan voor de Afghanen’ bestaan. Ik verwacht van de Nederlanders daar een niet-corrupte, tot dialoog bereide militaire aanwezigheid, dus een voorbeeld-functie. Zolang iedereen daar nog meent te moeten zitten,lijkt me de Nederlandse aanpak zo slecht nog niet. Veel Afghaanse vluchtelingen hier zijn positief over de Nederlandse aanwezigheid.

 26. Afghanistan is inderdaad een wespennest. De vraag is of dat op afzienbare termijn zal veranderen. De vraag is natuurlijk of die voorbeeldfunctie van de Nederlanders ook werkelijke en structurele veranderingen tot stand gaat brengen, want anders is het op zijn best een doekje voor het bloeden.
  Zou je vanuit je contacten met de Afghaanse vluchtelingen in Nederland wat kunnen zeggen wat ze vinden van de schrikbarende aantallen burgerdoden die er vallen? En wat vinden ze ervan dat Nederland het regime van Karzai steunt?

 27. An van den burg zegt:

  johanna, ik ben niet de enige die dit tegen "vaders" zegt. Wij moeten, als wij kinderen op de wereld zetten de opvoeding op ons nemen en onze kinderen beschermen tegen het kwaad. Als
  jong leren kinderen hun fietsen op slot te zetten, maar niet dat zij niet mogen doden uit naam van schoften die hen gebruiken als kanonnenvlees, voor eigen gewin! wat is daar "hard "! In het geval van Afghanistan is de grote leugen daar iets op te bouwen. De waarheid is dat Afghanistan voor de Yanken een makkelijke doorvoerhaven wordt. Meer ècht niet! Ben jij nu zo naief?

  Het is onvoorstelbaar hard je kind een oorlog in te laten gaan zonder hem/haar te hebben laten weten wat de doelen zijn en wie dat organiseert! Dat is bikkelhard en gemeen eigenlijk; arme jonge jongens en meisjes!!

  An.

 28. @ An
  Nee An, ik ben niet naïef. Ik maak wel onderscheid tussen de politieke doelen van Amerika, die van Nederland, en de drijfveren van onze jongens die erheen gaan.
  Het is voor mij voorstelbaar dat iemand die ervoor kiest het leger in te gaan en naar Afghanistan te gaan, dat doet omdat hij denkt daarmee een essentiële bijdrage te leveren aan het verwezenlijken van idealen als vrede en veiligheid. Een van de factoren die aanzienlijk bijdragen aan combat stress is dat iemand zich realiseert dat wat hij doet geen zin heeft en nutteloos is. Een tweede factor is het gevoel krijgen dat de bevolking afkeurt wat je deed (denk aan Vietnam).
  Jij denkt er duidelijk anders over dan ik. Ik zie ook het nut van die oorlog niet, maar ik heb wel respect voor degenen die daar hun leven in de waagschaal stellen. Het een sluit het ander niet uit. Ik ken ook een aantal mensen die er al geweest zijn. Dat zijn geen enge types, maar bevlogen mensen net als jij en ik. Wat ik mis in je reactie is compassie. Compassie voor de soldaten, compassie voor hun familie.

 29. Iris kijkt plaatste vandaag een blog dat ingaat op hoe Afghaanse vluchtelingen in Nederland de situatie beoordelen: http://www.vkblog.nl/bericht/286358/In_Afghanistan._Is_het_ergens_goed_voor_%3F

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s