Wereldwijd meer mensen op de vlucht

‘Rijke Afghanen komen niet naar Nederland, iedereen met echt geld heeft daar wel een betere bestemming voor, Amerika bijvoorbeeld’, schreef ik vorige week vrijdag. Diezelfde week publiceerde UNHCR haar halfjaarrapport over asielaanvragen in geïndustrialiseerde landen, zodat we gelijk kunnen nagaan of die veronderstelling klopt.

Hoge Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres trok de volgende conclusie uit het rapport: ‘These statistics show that ongoing violence and instability in some parts of the world force increasing numbers of people to flee and seek protection in safe countries. There is an acute need for countries to keep their asylum doors wide open to those who are in genuine need of international protection.’

Stijging in asielaanvragen zet door
Het rapport Asylum levels and trends in industrialized countries. First half 2009 geeft een statistisch overzicht van het aantal asielaanvragen in de 44 geïndustrialiseerde landen, en de trends daarin.

Duidelijk is dat de stijgende lijn van de afgelopen twee jaar doorzet. In de eerste zes maanden van 2009 vroegen 185.500 mensen asiel aan, een stijging van tien procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008. Maar ook 10 procent lager dan in de tweede helft 2008, wat toe te schrijven is aan seizoensinvloeden, in het najaar komen er altijd meer mensen dan in het voorjaar.

In de 38 Europese landen die in de cijfers zijn opgenomen, bedroeg de stijging 13 procent ten opzichte van voorjaar 2008. Er werden in 2009 tot en met juni 139.600 asielaanvragen ingediend. Europa ontvangt driekwart van alle asielaanvragen in geïndustrialiseerde landen. Voor de EU, waar 119.100 aanvragen werden ingediend, bedroeg de stijging 10 procent. Nederland nam daarvan ruim 7000 aanvragen voor haar rekening en had te maken met een stijging van bijna 23 procent, bovengemiddeld dus.

Regionaal gezien vond de grootste stijging plaats in de Centraal-Europese landen, die 19 procent meer aanvragen ontvingen dan in het eerste semester van 2008, hoofzakelijk veroorzaakt door de stijging van asielaanvragen in Hongarije en Polen. Ook in de noordelijke regio steeg het aantal aanvragen behoorlijk (Denemarken 71 %, Finland 160%, Noorwegen 51%).

Top-20 bestemmingslanden asielaanvragers - eerste halfjaar 2009 (bron: UNHCR / grafiek: Johanna Nouri)

Het onderste deel van de grafiek laat voor elk land in de top-20 het aantal asielaanvragen zien in het eerste halfjaar van 2008 en het eerste halfjaar van 2009. Het bovenste deel van de grafiek toont de percentuele stijging of daling in het eerste halfjaar van 2009 ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008.

Trends in ‘asielstromen’
Kijken we naar de afzonderlijke landen dan zien we dat de redenen voor de stijgingen en dalingen in het aantal aanvragen variëren.
In Frankrijk verdubbelde het aantal asielaanvragen uit Servië, waarbij 4 op de 5 aanvragen afkomstig waren van Kosovaren.
In Canada vroegen meer Tsjechen en Hongaren asiel aan. In heel 2008 vroegen 820 Tsjechen en 300 Hongaren asiel. In de eerste helft van 2009 was dat resp. 1800 en 800.
De toename in het Verenigd Koninkrijk is vooral aan Zimbabwanen toe te schrijven, 1600 in heel 2008 en 5900 het eerste semester van 2009. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan een recente rechterlijke uitspraak dat in Zimbabwe niet alleen leden van de MDC gevaar lopen, maar eigenlijk iedereen die niet kan aantonen dat hij loyaal is aan het regime.
Een derde van de asielaanvragen in Duitsland betrof Irakezen en Afghanen.
Opvallend was ook de toename in Australië en Nieuw-Zeeland. In Australië kwamen 27% meer aanvragen binnen. Dat betrof vooral Chinezen, Sri Lankanen en Afghanen, maar verrassend genoeg ook Zimbabwanen.

Irak, Afghistan en Somalië blijven belangrijkste herkomstlanden

Top-10 herkomstlanden van asielaanvragers - eerste halfjaar 2009 (bron: UNHCR / grafiek: Johanna Nouri)

Irak is al vanaf 2006 het belangrijkste herkomstland, maar het aantal aanvragen in het eerste halfjaar van 2009 was ongeveer eenderde minder dan in de vorige twee semesters. Het aantal in het tweede kwartaal van 2009 (5400) was het laagste sinds het tweede kwartaal van 2006 (3900). De daling was het sterkst in Zweden, waarschijnlijk als gevolg van het besluit om de situatie in Irak niet langer als gewapend conflict te beschouwen. Meer Irakezen vroegen daardoor asiel aan in Duitsland, Turkije en Nederland. De vier landen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de aanvragen van Irakezen in 2009.

Het aantal asielaanvragen van Afghanen verdubbelde dit voorjaar ten opzichte van voorjaar 2008, was het hoogste sinds het eerste semester van 2002 en vertoont sinds 2002 een gestage stijging. Een derde van de aanvragen werd ingediend in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Daarnaast gingen veel Afghanen naar Griekenland en Duitsland.

Ook het aantal asielaanvragen van Somaliërs steeg dit jaar, met maar liefst ruim 40 procent ten opzichte van het eerste semester van 2008. Bijna 30 procent van die aanvragen werd in Nederland ingediend (een stijging van 1400 naar circa 3100). Daarnaast waren Zweden en Italië populaire bestemmingen.

De hoogste stijging was zichtbaar in de asielaanvragen van Tsjechen, van 400 in heel 2008 naar 1800 in het eerste halfjaar van 2009, en in die van Hongaren van 350 naar 900. Beiden gingen nagenoeg uitsluitend naar Canada.
De sterkste stijging in het eerste semester van 2009 ten opzichte van het eerste semester van 2008 was zichtbaar bij Zimbabwanen, van 2300 naar 6600, waarbij 9 van de 10 aanvragen in het Verenigd Koninkrijk werd ingediend.
Daarnaast steeg met name het aantal Georgische aanvragen (waarvan meer dan de helft in Griekenland en Polen) en Mongoolse aanvragen (met name in Zweden).

Clustering van nationaliteiten
Uit de cijfers komt ook naar voren dat er voor sommige nationaliteiten sprake is van clustering van aanvragen in een beperkt aantal landen.
Zo wordt bijna de heft van de Somalische aanvragen ingediend in Nederland (28%) en Zweden (19%). Bijna 60% van de Chinese aanvragen wordt ingediend in de VS. Nagenoeg alle aanvragen door Mexicanen wordt ingediend in Canada (83%) en de VS (17%).
Van de 8500 Russische aanvragen werd een kwart ingediend in Polen, en rond de twintig procent in Oostenrijk en Frankrijk.
Meer dan een derde van de Nigeriaanse aanvragen werd ingediend in Italië.

Waar gaan de Afghanen heen?
Terug naar de stelling: ‘Rijke Afghanen komen niet naar Nederland, iedereen met echt geld heeft daar wel een betere bestemming voor, Amerika bijvoorbeeld’.
In het eerste halfjaar van 2009 vroegen 12.011 Afghanen asiel aan in de geïndustrialiseerde landen. Onderstaand overzicht geeft aan waar ze heen gingen.

Top-10 bestemmingslanden Afghanen eerste halfjaar 2009 (bron: UNHCR / grafiek: Johanna Nouri)

Ik zat er dus naast, want de Verenigde Staten komt in de top-10 niet voor. Ze staan op plaats 19 met 0,49 procent. Maar ik had wel gelijk dat ze niet in groten getale naar Nederland komen, want slechts 5,4 procent van de Afghanen vroeg in ons land asiel aan.

Eerdere blogs over dit onderwerp:
Aantal asielzoekers lijkt te dalen – Asielaanvragen in Nederland 2009
20 juni: Refugee Day Live – UNHCR cijfers 2008
Waarom komen al die vluchtelingen hier naar toe? – UNCHR cijfers 2007

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Wereldwijd meer mensen op de vlucht

 1. ron rozen zegt:

  Amerika is toch veel beter dan Nederland. Behalve voor arme mensen dan die krijgen hier een uitkering en worden opgenomen in het ziekendfonds. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van bepaalde mogelijkheden voor rijken die je in Amerika wel hebt.

  Schrijf er eens een blog over Johanna.

 2. P.H.M..van de Kletersteeg zegt:

  En dat is 5,4% teveel.
  Eerst worden ze lid van een sekte, die uitmoorden van elkaar tot doel heeft; de islam.
  Dan begint dat, en als ze gaan verliezen, slaan ze 10 landen over en komen ze hier als "vluchteling".

  Laat ze nou rustig naat pakistan of een ander islam land gaan, dan hoeven ze zich niet te vernederen door in een land van varkens en hoeren te komen bedelen.

  Met hun komt ook de vernietiger van werelden: de islam
  Daarnaast: wij hebben al 25% buitenlanders; genoeg is genoeg

 3. Pingback: Over solidariteit of het gebrek daaraan | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s