Nectar uit de woestijn

Hoewel ik al jaren in Jordanië kom, had ik het nog nooit gedronken. Ik had er wel veel over gehoord. Dat het erg gezond is, je darmen zuivert, kanker zou kunnen tegengaan. Het is niet voor niets dat Khadaffi waar hij ook heen gaat niet alleen zijn tent maar ook zijn eigen kamelin meeneemt. Kamelenmelk is tegenwoordig ook in Nederland te koop.

Kamelen in Disi, Jordanië (foto: Johanna Nouri)De altijd vriendelijke eigenaar van de Iraanse winkel Persepolis op de Kanaalstraat in Utrecht vertelde mij laatst dat hij van plan was kamelenmelk in zijn assortiment op te nemen. Dit weekeinde kwam het er eindelijk van om zelf wat flacons in te kopen.
Bevriende Arabieren hadden mij van te voren gewaarschuwd dat je er het begin flink last van kunt krijgen, want het maakt je darmen schoon. Ik moet zeggen, tot nu toe valt het alleszins mee. Ik drink het nu drie dagen, een gezond glaasje voor het slapen gaan, en tot nu toe zijn er geen problemen. Of ik me ook beter voel is moeilijk te zeggen, want ik was net voor het weekeinde ook zwaar verkouden geworden.

Kamelenboerderij bij Den BoschIn tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, wordt die kamelenmelk niet geïmporteerd, maar is het een zuivelproduct van Nederlandse bodem. Frank Smits volgde de Hogere Agrarische School en las over de gezonde eigenschappen van kamelenmelk. Uiteindelijk startte in 2006 bij Den Bosch een kamelenboerderij. Inmiddels lopen er op de boerderij zo’n veertig kamelen rond.

Kamelenmelk staat al heel lang bekend om haar gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het is veel gezonder dan koemelk. Zo bevat het drie keer zoveel vitamine C en tien keer zoveel ijzer als koemelk en is het daarnaast rijk aan vitamine B en onverzadigde vetzuren. Reden voor de FAO om de productie van kamelenmelk te stimuleren. In Nederland doen artsen van het Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Universiteit van Wageningen onderzoek naar gezondheidsbevorderende eigenschappen van kamelenmelk.

De samenstelling van de caseïnes en wei-eiwitten is anders dan bij koemelk, hetgeen mogelijk de gezondheidsbevorderende eigenschappen verklaart. Zo bevat kamelenmelk net als humane melk (moedermelk) geen β-lactoglobuline, het eiwit in koemelk, geiten- en paardenmelk dat de belangrijkste veroorzaker is van koemelk allergie. Koemelk allergie kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor beta-caseïne.

Kamelenmelk bevat ook beta-caseïne, maar de structuur ervan is anders dan bij koemelk. Kamelenmelk bevat ook veel lactoferrine, immunoglubulines, lysozyme en lactoperoxydases. Dit zijn ontstekingsremmende eiwitten, die in koemelk in veel geringere mate voorkomen. Kamelenmelk eiwitten komen gemakkelijker onbeschadigd in de bloedbaan dan koemelk eiwitten, omdat kamelenmelk veel minder makkelijk stremt in zuur milieu dan koemelk. Ontstekingen en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen zijn belangrijke oorzaken van maag-darm klachten. Door de ontstekingsremmende bestanddelen en omdat kamelenmelk hypo-allergeen is, kan kamelenmelk dus gunstig zijn bij het voorkomen en behandelen van maag-darmklachten, iets waarvoor kamelenmelk dan ook al van oudsher wordt gebruikt. Intrigerend blijft dat, hoe volkswijsheid soms eeuwen later wordt bevestigd door onderzoek.

Insuline, geproduceerd door de β-cellen van de alvleesklier, speelt een sleutelrol bij de suikerstofwisseling. Bij diabetes type I wordt geen insuline geproduceerd, bij diabetes type II wordt wel insuline geproduceerd, maar zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Onvoldoende insuline resulteert in een verhoogd bloedsuikergehalte.
Kamelenmelk bevat een eiwit dat lijkt op insuline. Kamelenmelk heeft ook een ontstekingsremmende invloed op de β-cellen van de alvleesklier. Het insuline-achtige eiwit en de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen de resultaten van dierexperimenteel, epidemiologisch en klinisch onderzoek verklaren, die aantonen dat kamelenmelk gunstig is voor mensen met suikerziekte.

En dan zijn er ook nog claims dat kamelenmelk hart- en vaatklachten kan verminderen en een rol kan spelen bij de bestrijding van ziekten als kanker, Aids, de ziekte van Alzheimer en hepatitis C.

Al Nassma kamelenmelkchocoladeGezond, maar ook lekker. Je kan er kaas van maken, ijs, maar zelfs kamelenmelkchocolade. Het in Dubai gevestigde bedrijf Al Nassma werd in de herfst van 2008 opgericht door Dubai’s leider sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum en is van plan om 100 ton eersteklas kamelenmelkchocolade per jaar te produceren. Ze hopen binnenkort de chocola over de hele wereld te kunnen verkopen. Reuters meldde een tijd geleden dat ze bijvoorbeeld met het Britse warenhuis Harrods in gesprek zijn. Volgens mij is het een gat in de markt. Het is gezond, de chocola wordt zonder conserveringsmiddelen en chemische additieven geproduceerd, en je kunt het krijgen met allerlei populaire specerijen, noten en honing.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Ontwikkelingshulp, Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Nectar uit de woestijn

 1. The_Saint zegt:

  Zo zijn er vele natuurzaken die we met de evolutie uit het oog verloren zijn….helaas.

 2. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  konijnen melk is ook gezond (serieus)
  Duurt alleen zo lang voordat de emmer vols is

 3. @ P.H.M.
  We zouden een vergelijkend onderzoek moeten opzetten. Konijnen geven minder melk dan kamelen, dat is duidelijk. Maar ze planten zich wel veel sneller voort en hun jongen worden veel sneller volwassen. Weet jij hoeveel melk een konijn op haar hele leven produceert? Kun je wat links geven naar de gezondheidsaspecten van konijnenmelk?

 4. @ The_Saint
  Maar zoals je ziet: ze kunnen ook weer terugkomen. Denk ook aan de geneeskrachtige werking van allerlei kruiden, die je in jouw en mijn land zo in de natuur kunt vinden.

 5. The_Saint zegt:

  Inderdaad…we zijn weer terug op de goede weg…enkel moet nu nog de prijs wat omlaag..:-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s