Het leger van de Heer

Sommigen willen ons doen geloven dat de grote religies hun bronteksten niet meer letterlijk nemen. Bloedvergieten uit naam van een religie behoort in hun visie tot een ver verleden. Met als trieste uitzondering de Islam met zijn gewelddadige teksten. Ik zou willen dat het waar was, maar de trieste werkelijkheid is helaas anders.

Extremistische moslims hebben geen monopolie op geweld, evenmin op het gebruiken van religieuze teksten als rechtvaardiging ervan. Een blog op de International Day of Non-Violence, op de geboortedag van Mahatma Gandhi.

Nog niet zo lang geleden werd de Verenigde Staten geleid door president George W. Bush. Toen was de werkelijkheid nog eenvoudig: je had goed en je had kwaad, en het kwaad, dat waren overduidelijk de strijders van Al-Qa’ida. Bush zelf zag zichzelf daarbij als degene die de opdracht had om Gods wil uit te voeren.

Zo vertelde hij aan Bob Woodward dat hij rondwandelde in de tuin van het Witte Huis nadat hij de opdracht had gegeven tot de invasie van Irak. Hij bad ‘that our troops be safe, be protected by the Almighty’. Terwijl hij Amerika deze kritieke periode inleidde ‘I was praying for strength to do the Lord’s will.’
“I’m surely not going to justify war based upon God. Understand that. Nevertheless, in my case, I pray that I will be as good a messenger of His will as possible. And then of course, I pray for forgiveness.”
Woodward vroeg hem of hij zijn vader, die de Eerste Golfoorlog leidde, om advies had gevraagd en Bush antwoordde dat zijn aardse vader was ‘the wrong father to appeal to for advice … there is a higher father that I appeal to’.

In de tijd dat Bush bezig was met het samenstellen van de Coalition of the Willing sprak hij met Chirac: ‘This confrontation is willed by God, who wants to use this conflict to erase his people’s enemies before a New Age begins’, daarmee verwijzend naar het boek Openbaringen dat zich als volgt uitspreekt over de Oudtestamentische profetieën in Genesis en Ezechiel: ‘And when the thousand years are expired, Satan shall be loosed out of his prison, And shall go out to deceive the nations which are in the four quarters of the earth, Gog and Magog, to gather them together to battle … and fire came down from God out of heaven, and devoured them.’

In datzelfde jaar sprak hij met Abu Mazen ofwel Mahmoud Abbas. Naar verluidt zei hij daar onder meer dat hij op ‘a mission from God’ was toen hij de Afghanistan en Irak binnenviel en dat hij daartoe opdracht had ontvangen van God.

En hij was niet de enige. Defense Secretary Donald Rumsfeld lardeerde zijn memo’s gedurende de oorlog met citaten uit de Bijbel.

In het noorden van Oeganda opereert Het Leger van de Heer, opgericht door een voormalige katholieke altaarjongen uit Noord-Oeganda. Hij keerde zich tegen zijn medegelovigen omdat ze niet leefden naar zijn interpretatie van het christendom. Ze halen het nieuws met moord, verkrachting en het ontvoeren van kinderen om hen als sexslaven te gebruiken of in te zetten als kindsoldaten. Rivaliserende kerken worden in brand gestoken.

Leider Kony ziet zichzelf als een profeet, een boodschapper van God die de opdrachten van de Heilige Geest volgt. Hij vecht voor de door God gegeven Tien Geboden, die volgens hem de Grondwet vormen voor alle mensen op de wereld.

Kony: ‘Lord’s Resistance Army is just the name of the movement, because we are fighting in the name of God. God is the one helping us in the bush. That’s why we created this name, Lord’s Resistance Army. And people always ask us, are we fighting for the [biblical] Ten Commandments of God. That is true – because the Ten Commandments of God is the constitution that God has given to the people of the world. All people. If you go to the constitution, nobody will accept people who steal, nobody could accept to go and take somebody’s wife, nobody could accept to innocently kill, or whatever. The Ten Commandments carries all this.’

Het Leger van de Heer zet geweld in om de maatschappij te zuiveren van onreinheid. De slachtoffers zijn zij die de religieuze geboden hebben gebroken. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om burgers, om regeringstroepen of om de kindsoldaten van het Leger.
Zijn rechtvaardiging voor deze verminking en moord vindt Kony in passages van de Pentateuch, de vijf boeken van Mozes. Zijn leger met kindsoldaten hakt lippen, oren en neuzen af, heeft duizenden mensen vermoord, meer dan 20.000 burgers – hoofdzakelijk kinderen – ontvoerd. De ontvoerde kinderen worden vaak gedwongen hun eigen ouders te vermoorden, voor hen is er geen weg terug.

Er zijn geluiden dat Kony zijn leger alleen overeind kan houden dankzij steun van de Soedanese overheid, die op haar beurt vergelding zocht voor het feit dat de Oegandese regering rebellen in Zuid-Soedan steunde, daarbij op haar beurt weer gesteund door de VS.

Het Leger van de Heer heeft meer mensen vermoord dan welke terroristengroep dan ook. Maar desalniettemin hebben we het er in Amerika of Europa nauwelijks over. Op dit moment opereert het leger hoofdzakelijk in het zuiden van Soedan, daar waar de overwegend christelijke bevolking druk is met onderlinge moordpartijen.
De VN geeft aan dat vanaf januari dit jaar 188 burgers door het Leger om het leven zijn gebracht, 137 mensen werden ontvoerd, en 68.000 mensen in Zuid-Soedan als gevolg van het geweld ontheemd raakten. In een waarbij christelijke burgers elkaar naar het leven staan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oorlog & geweld, Religie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Het leger van de Heer

 1. Ruud Zweistra zegt:

  Afgekort: "Hullie doen ’t ook!"

 2. Samenvatting? Degenen die beweren dat alleen de Islam wordt misbruikt voor het rechtvaardigen van geweld hebben ongelijk.

  Ik vrees dat geweld helaas een integraal onderdeel is van de condition humaine en dat daarbij de religie of ideologische overtuiging er niet wezenlijk toe doet. Geweld is een probleem dat zich wereldwijd voordoet. De rechtvaardiging varieert, het vehikel dat wordt gebruikt ook.

 3. Ina Dijstelberge zegt:

  Doel is altijd het zelfde behouden dan wel overnemen van macht en overheersing.

 4. Paul Delfgaauw zegt:

  Inderdaad, Johanna, de religie of ideologie doet er niet toe, maar heeft wel sterke invloed.
  Het leger van welke Heer dan ook, of die nu Stalin heet, of Pol Pot, of Kim IL-Sung, richt voortdurend schade aan, in de naam van die ‘Heren’.

  De eeuwige oorlog in Israël is 1% politiek, 99% draait om Heer God. Het is God tegen Allah en Allah tegen God. Israël wil klaar zijn als ‘straks’ de Messias komt of weerkomt. Zijn bedje dient gespreid voor de eindstrijd. Vanuit die idee leeft dat volk daar. De Palestijnen weten zich ‘gesteund’ door hun Heer Profeet en Heer Allah.

  Dezelfde God, afkomstig van die monotheïstische(!) God van Abraham vecht tegen zichzelf.
  Religies worden nooit volwassen.

 5. @ Paul
  En niet-religieuze ideologieën worden evenmin volwassen. Ook in hun naam vinden duizenden mensen de dood. Religieus of niet-religieus, geweld is er altijd. Omdat sommigen zich het recht toeëigenen geweld te gebruiken als middel om hun doel te bereiken. Ten koste van hun medemens.

 6. Antoinette Duijsters zegt:

  Het gaat allemaal om macht!

 7. Zich van Verre zegt:

  Wat een onzin. De invasie in Irak vond niet plaats op religieuze gronden, ook al is Bush Christen en werd er voor de soldaten gebeden. Zeg dan dat het om de olie ging, dat klinkt dan nog plausibeler.

 8. Paul Delfgaauw zegt:

  @ Johanna,
  Natuurlijk. Van hetzelfde laken een pak. Hoe dat ooit te stoppen?!

  @ Zich van verre,
  Welke reden dan ook, dat zullen we nooit echt te horen krijgen, de hoofdreden is in ieder geval om het militair-industriële complex in stand te houden: dat is de grootste economie ter wereld met alleen maar stijgende aandelenkoersen. Ten koste van miljoenen mensen, want het was er, is er en zal er altijd zijn.
  Dat is niet te bestrijden, met welk wapen dan ook, helaas. Misschien heet dat evolutie.

 9. wiljan45 zegt:

  Ik vind dat dat leger van de Heer in Zijn Geheel een Nederlands Paspoort dient te worden aangeboden!

 10. Ruud Zweistra zegt:

  @wiljan,
  Wat een fantaaaaaaastisch idee. Dat is nog eens een bijdrage aan onze plurifomiteit.

  Dat zal die Somaliers in de schaduw doen stellen.

  Een ware verrijking van onze cultuur!

 11. wiljan45 zegt:

  Ja, Ruud, je enthousiasme is begrijpelijk, gezien de achteruitgang van ons militair complex, ook.

 12. Zich van Verre 02-10-2009 15:59
  Ik vind het ook onzin. Je kan de boodschapper nu wel aanvallen – mij dus – maar ik citeer alleen maar de aanstichter zelf. Olie en voortzetting van de wapenhandel, strategische belangen in de regio, het speelde vast ook allemaal.

 13. joost tibosch sr zegt:

  Ondanks alles…wij, onze en de na mij komende generatie, zijn de eersten in de geschiedenis die -toch ook dank zij die geschiedenis-op grotere schaal beseffen dat geweld niet thuishoort op die kleine wereld waarop wij leven en dat het levensbedreigend voor alle mensen op onze mooie globe kan zijn. Tot nu toe hebben de talloze vredelievende geluiden en daden van wie dan ook geen tegenwicht kunnen bieden aan de kleinmenselijke hang naar geweld met zijn voorafgaande gelijkhebberij. Als christen blijf ik hopen op dat kleine mosterdzaadje dat door alle generaties heen blijft kiemen tot die grote mosterdstruik van een geweldloze wereld. Dat we gaan beseffen dat het eigenlijk niet anders kan dan zonder geweld, zal daarbij hopelijk mede een beslissende rol kunnen gaan spelen..zeker zijn we daar niet van ..en -weinig indrukwekkend- we kunnen alleen maar ons individuele stinkende en -als het ff kan- gezamenlijke best doen! Aan jou zal het niet liggen!

 14. @ joost
  Mooie woorden. Een hoop die we delen. Wat kunnen inderdaad alleen maar ons individuele stinkende best doen. Meer hebben we niet. Het begint altijd bij onszelf. Het enige dat je kunt proberen is om hiernaar te leven.

 15. Paul Delfgaauw zegt:

  @ Johanna,
  Bijvoorbeeld.
  ‘Missie Uruzgan is gewoon eigenbelang’ schrijft Haroon Parvani, tolk/vertaler en publicist, vandaag op de opiniepagina van Trouw (alleen maar te lezen in de digitale krant.)

  Parvani schrijft onder meer dat deze oorlog op Afghaanse bodem tegen het terrorisme geen Afghaanse oorlog meer is. De legitimiteit van deze oorlog is gelegen in eigenbelang, de Nederlandse belangen en veiligheid. Het is een internationale oorlog op het Afghaanse grondgebied, die alle kenmerken van de Derde Wereldoorlog in zich herbergt. Maar liefst 40 landen – indirect de hele wereld – zijn er bij betrokken.
  (…) Volgens de officiële gegevens zijn er 4500 Afghaanse militairen en rond 50.000 Afghaanse burgers sinds 2001, het begin van deze oorlog, gesneuveld.

  Het riekt weer naar het wereldwijde militair-industriële complex. Die raderen moeten blijven draaien, kost wat kost.
  50.000 Afghaanse burgers dood, en die wilden gewoon in vrede leven, eigenlijk…

 16. @ Paul
  De legitimiteit van deze oorlog is altijd zeer twijfelachtig geweest, vanaf het eerste moment.
  Afghanistan lijkt een arm land, maar de rijkdom zit onder de grond: olie, gas, goud, zilver, koper, ijzer, lood, chroom, zink, mangaan, nikkel,uranium, beryl, lapis lazuli, amethyst, robijn, smaragd, saffier, alabaster, tourmalijn, jade, kwartz en nog veel meer. Hoezo belangen?

 17. Peter Louter zegt:

  Johanna, het is een goed gebruik om bij vergelijkingen uit te gaan van vergelijkbare grootheden. Met al het retorisch beroep op god zoals in Amerika gebruikelijk is, in Europa ontbreekt, wordt er geen godsdienstoorlog uitgevochten in Irak of Afghanistan. Integendeel de legereenheden die daarbij betrokken zijn tonen zonder uitzondering respect voor de islam.

  Wanneer je vergelijkingen wilt maken, ga dan eens uit van Jemen waar shiïeten lijden onder de soennieten. Neem Somalië waar salafistisch geld gebruikt voor om een bepaalde opvatting van de islam aan de macht te brengen. Of neem de in Pakistan gedode terreurleider van de IMU (vandaag in de NRC) die verantwoordelijk was voor de dood van de Oezbeekse president Karimov, waarbij 128 mensen om het leven kwamen. De IMU strijdt voor de oprichting van islamitische staten in geheel Centraal-Azië en voor de invoering van de Sharia. Kijk, dat zijn godsdienstige oorlogen. Datr rijtje laat zich moeiteloos uitbreiden.

  Het leger van de Heer valt daar misschien mee te vergelijken, maar vind maar eens méér voorbeelden van godsdienstoorlogen waar voor de v erandering eens geen moslims bij zijn betrokken.

 18. @ Peter
  Het onderwerp van dit blog is niet ‘godsdienstoorlog’, maar het gebruik van geweld in naam van religie.
  Ik maak ook geen vergelijking, maar stel dat het gebruik van geweld (helaas) niet aan sommige moslims is voorbehouden, maar ook in andere religies (en overigens ook daarbuiten) voorkomt.
  Binnen die context zijn mijn voorbeelden volledig ter zake.

  Legereenheden die respect tonen voor de Islam? Zonder uitzondering ook nog zelfs? Misschien in jouw sprookjeswereld, maar in werkelijkheid ervaren mensen dat toch echt heel anders.

 19. jp zegt:

  De Heer als legitimatie.

  Deze oorlog om olie, land, grondstoffen, ego is goedgekeurd door het Internationale verbond van Heren.

 20. Aha, the Lords’ International Council, Lords United, Lords Inc.? Mocht je de VN bedoelen, deze oorlog is dus niet door de VN goedgekeurd, maar door het Verbond van Hen die Willen

 21. jp zegt:

  Nee hoor Johanna, ik bedoelde de VN niet.

 22. knutselsmurf zegt:

  Ik geloof niet in God, en ik ben niet in dienst geweest.
  Zou er een verband zijn ?

 23. Peter Louter zegt:

  @Johanna, het leger van de Heer lijkt terzake

 24. fransp zegt:

  Peter Louter schreef op 02-10-2009 om 19:50 uur:”Johanna, het is een goed gebruik om bij vergelijkingen uit te gaan van vergelijkbare grootheden. Met al het retorisch beroep op god zoals in Amerika gebruikelijk is, in Europa ontbreekt, wordt er geen godsdienstoorlog uitgevochten in Irak of Afghanistan. Integendeel de legereenheden die daarbij betrokken zijn tonen zonder uitzondering respect voor de islam. “

  Ach die meneer Louter,
  Als voormalig hoofdofficier in Hare Majesteits Krijgsmacht mag ik met een verholen glimlach constateren, dat hij inmiddels aan zijn uitgebreid scala van “leerstoelen” een deskundigheid op het gebied van “vrede en veiligheid” heeft toegevoegd.

  Wanneer hij de berichtgeving van het afgelopen decennium heeft gevolgd, dan had hij kunnen weten dat zijn toevoeging ”zonder uitzondering” voortvloeit uit een “uit de duim gezogen” (eigen) waarneming.
  Of is het hem ontgaan dat de Abu Ghraib-gevangenis in 2004 in het nieuws is gekomen, nadat foto’s over de mensonterende behandeling van Iraakse gevangenen openbaar werden gemaakt.
  Chrales Graner en Lynndie England zijn de namen van een aantal van de militairen, die zich schuldig hebben gemaakt aan “onbetamelijk” gedrag. Dit lijken me nu niet echt islamitisch klinkende namen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib-gevangenis

  Van iemand, die zich telkens als erudiet persoon meent te moeten profileren, door de lezer telkenmale de trakteren op de opsomming van de inhoud van zijn boekenkast, verwacht ik in zijn betogen meer “inhoud”.

  Johanna,moet ik die meneer Louter, na zijn zoveelste publieke “miskleun” nu nog serieus nemen?????

  Immers meer voorbeelden van zijn pogingen om “(quasi) intellectueel” te overkomen kun je in zijn blog ontdekken.
  “Een belangrijk document: 84 Hollandse dominees over de open brief van 138 moslimgeleerden.”
  http://www.vkblog.nl/bericht/279590/Een_belangrijk_document%3A_84_Hollandse_dominees_over_de__open_brief__van_138__moslimgeleerden.

  Wanneer je de titel van een, door anderen “serieus” te nemen, blog meent te moeten openen met de zin: “84 Hollandse dominees over de open brief van 138 moslimgeleerden”, waak er dan voor om bijlage(n) bij te sluiten, die (achteraf) tegen je gebruikt kunnen worden.
  Zoals “bewijzen”, waaruit kan blijken dat je niet kunt rekenen en/of dat je “de strekking” van de inhoud van de brief niet helemaal of zelfs helemaal niet hebt begrepen.

  “Jat” gewoon betaande titels zoals reeds in de media over dat onderwerp gangbaar zijn, zoals bijv.:
  i>“”Prominente PKN-leden over de open brief van 138 moslimgeleerden”,
  of:
  ”Open brief aan PKN over dialoog islam”
  http://www.refdag.nl/artikel/1428820/Open+brief+aan+PKN+over+dialoog+islam.html

  In mijn optiek is het geheel onduidelijk wat eigenlijk de toegevoegde waarde is om het absolute getal van “84” te vermelden.
  Bovendien hebben snelle rekenaars onmiddellijk mogen constateren dat de brief is ondertekend door tweeënnegentig personen, inclusief de initiatiefnemers. Uiteraard zijn de drie “stellen” in de telling meegenomen als zijnde zes personen.

  Daarnaast roept de aanduiding “Hollandse” een associatie op met “Hollandse Nieuwe”. Bovendien is het merendeel van de ondertekenaars niet woonachtig in een van de twee provincies, die de naam Holland in de provincienaam hebben opgenomen.

  Vele atheïsten, agnosten, katholieken, joden, moslims enz. weten dat PKN-leden niet automatisch het ambt van dominee bekleden.
  In de lijst van ondertekenaars zijn circa tweeëntwintig personen, die zich met de titel van “Ds” kenbaar hebben gemaakt als predikant of dominee. Ook is er een drietal voormalige predikanten te onderscheiden.

  Henk Stolk, een van de initiatiefnemers, is lid van de Utrechtse Domgemeente en in het dagelijks leven onderwijskundige.
  Zo is een van de ondertekenaars, dr. ir. J. van der Graaf, geen predikant doch voormalig bestuurder van de Gereformeerde bond.
  Die bond behoort tot de orthodoxe vleugel, in de volksmond ook wel genoemd de “zwarte kousenkerk”. Binnen de Gereformeerde Bond worden alleen de normen en waarden zoals die in de bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid vermeld staan geaccepteerd.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gereformeerde_Bond_in_de_Protestantse_Kerk_in_Nederland

  Vanuit zijn eigen Christelijke gedachtepatroon heeft Jan van der Graaf de opmerking gemaakt:
  ”Bush heeft terecht een wereldbedreigende schlemiel in Irak onschadelijk gemaakt.”
  http://www.refdag.nl/artikel/121861/Dr+ir+J+van+der+Graaf+voormalig+algemeen+secretaris+van+de+Gereformeerde+Bond.html

  Qua “geloofsbeleving” zou de seculiere Saddam Hoessein, wiens Christelijke vice-president Tariq Aziz ooit eens in het Vaticaan bij de (van oorsprong uit Polen afkomstige) Paus op audiëntie is geweest, meneer Louter, als zijnde atheïst, toch moeten aanspreken.
  In het “seculiere” Irak, woonden er tot de Amerikaanse inval bijna een miljoen Christenen.
  Een derde van hen heeft Irak sindsdien verlaten.

  Eildert Mulder, de midden-oostendeskundige en islamspecialist van Trouw, die Arabist is en ook onder de vlag van de Verenigde Naties werkzaam is geweest in het Midden-Oosten (UNIFIL), zij het als tolk in de rang van kapitein, heeft hierover een artikel in Trouw geschreven.
  http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2020434.ece/Oeroude_christelijke_traditie_in_gevaar_.html

 25. @ fransp
  Helemaal gelijk. Het is toch gek dat ‘wij’ ons hier steeds afvragen waar die ogenschijnlijke aversie tegen ‘het westen’ toch vandaan komt. We hebben werkelijk geen idee. Ik schreef er laatst nog een blog over.
  En dan noem je nog niet eens Guantanamo, waar de Koran door het toilet werd gespoeld.
  Waar we wat van kunnen leren: als je veel weet hoef je dat alleen maar steeds te herhalen. Bronvermelding is niet belangrijk. Weerlegt iemand het, dan herhaal je gewoon dat je er veel verstand van hebt. Hem niet serieus nemen? Het lijkt me het ergste wat je hem zou kunnen aandoen.

 26. fransp zegt:

  Johanna_nouri schreef op 04-10-2009 om 10:14 uur:

  ” @ fransp…….

  Hem niet serieus nemen? Het lijkt me het ergste wat je hem zou kunnen aandoen.”

  Och Johanna,

  In zijn blog: ”Wie een mens doodt, doodt de hele mensheid, wie een mens redt, redt de hele mensheid.”
  http://www.vkblog.nl/bericht/279945/Wie_een_mens_doodt%2C_doodt_de_hele_mensheid%2C_wie_een_mens_redt%2C_redt_de_hele_mensheid.
  schreef Peter Louter op 01-10-2009 om16:05 uur in een reactie naar jou:

  ”@Johanna, sorry, maar ik wilde je even laten weten dat ik niet zo maar een islambasher ben. Ik heb me deugdelijk in de materie verdiept en beschik gewoon over veel meer kennis dan de meeste hier en ook veel meer dan waarover de gemiddelde moslim beschikt.”

  Och ja, in het land der blinden is eenoog koning, zal ik maar zeggen.
  Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die zich, na het behalen van hun E.H.B.O.-diploma, tegenover de “leek” profileren als volleerd (huis)arts.

  Hij koketteert opmerkelijk veel met zogenaamde “allochtone vrienden” en/of “moslim vrienden”. Ik heb dan ook grote twijfels inzake zijn deskundigheid en ervaring, wat betreft de omgang met allochtonen en de moslims in het bijzonder.

  Vorig jaar werd er op het VKBLOG een blog gewijd aan een moslima ,die in Zwolle wegens het dragen van een zgn. burkini uit een zwembad was verwijderd,
  In een van de reacties op dat blog maakte ene “ingelogde” Peter Louter uit het “kerkdorp” Volendam, die volgens zijn zeggen heel veel verstand van allochtonen en in het bijzonder de moslims schijnt te hebben, een “snuggere” opmerking. Hij schreef namelijk heel uitdrukkelijk dat die betreffende moslima, gebruik moest maken van het zwemuurtje dat speciaal voor hun eigen doelgroep van allochtonen was ingesteld.
  Waarschijnlijk was het hem ontgaan dat de oer-Nederlandse naam van de betreffende moslima in dat blog vermeld was. Liselotte Buitelaar, wier voorouders in het land der Tukkers (niet te verwarren met Turken) in haar stamboom terug zijn te traceren tot bij wijze van spreken de periode van Karel de Grote.
  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/2697427/Vrouw-in-burqini-uit-Zwols-zwembad-gezet.ece

  Tja, wanneer hij als “(ervarings)deskundige” een dergelijke “intellectuele” opmerking durft te plaatsen over een autochtone moslima, dan weet hij in mijn optiek “de problemen” niet in de juiste context te plaatsen en wekt hij de indruk louter gedreven te worden door “onderbuikgevoelens”, ondanks dat hij te pas en te onpas koketteert met uw zogenaamde “moslim”vrienden of “allochtone” vrienden.

  Opmerkelijk is dat hij, op een wijze, die een ouderwetse “zendeling” niet zou misstaan, in zijn profiel schrijft:
  ”Als vrijwilliger was (en ben) ik kind aan huis bij tientallen vluchtelingenfamilies en bij enkele Marokkaanse gezinnen. Immigranten noem ik ze liever, ‘allochtonen’ is zo’n vervelend woord dat naar afkomst verwijst en niet naar toekomst.”

  Bij (medewerkers van) de stichting Vluchtelingenwerk in zijn gemeente is uiteraard bekend dat hij op een blauwe maandag “vrijwilliger” is geweest. Doch dat hij daardoor ook regelmatig bij Marokkaanse gezinnen over de vloer zou komen, dat vinden medewerkers van de betreffende stichting nogal vreemd.
  “Marokkaanse” vluchtelingen, die elke jaar terug gaan naar het land dat ze ontvlucht zijn. Hoe kun je dat verzinnen !!!!!

  Ik denk niet dat hij beseft dat leden van de bijna vierhonderd personen tellende “Marokkaanse” gemeenschap in zijn gemeente en ook hun “Christen”vrienden en dito kennissen wel eens kennis nemen van zijn schrijfsels.
  Die hebben trouwens ook mogen constateren dat ene meneer Louter, die zich “buiten het dorp” als atheïst profileert, dit jaar lyrisch schreef dat het Volendams Opera Koor op Hemelvaartsdag van dit jaar in de Basiliek van Sint Pieter in Rome een eucharistieviering muzikaal zou gaan opluisteren.

  Tja, wanneer hij enigszins het niveau en de “stijl’ van het “medium” Jomanda zou hebben gehad, dan kon ik me zijn levendige “fantasie” wel voorstellen.
  Immers haar rotsvaste vertrouwen in de “goedgelovigheid” van de medemens heeft Jomanda geen windeieren gelegd te hebben.

  Och en uit vertrouwde bronnen heb ik vernomen dat het gros van zijn dorpsgenoten hem niet meer serieus neemt. Toen hij nog regelmatig “ingezonden stukken” schreef voor het plaatselijk “sufferdje” pretendeerde hij overal “verstand” van te hebben.
  Zijn (lokale) bekendheid als “Messias van Volendam” met “Verlosser van de Orthodoxe Islam” als een van zijn specialismen, heeft hem een aantal jaren terug een publieke “terechtwijzing” door het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland opgeleverd.

  Noem een onderwerp en meneer Louter schijnt er “verstand” van te hebben.

  Edoch ik beschouw hem niet als een pathologische leugenaar, ik denk eerder dat hij, gezien zijn (psychische) voorgeschiedenis, lijdt aan een "vorm" van Pseudologia phantastica.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pseudologia_phantastica

  Immers de pathologische leugenaar weet dat hij liegt, de pseudologische leugenaar zegt slechts dat wat voor hem de waarheid is.

  Tja en met zulke mensen is het moeilijk debatteren.

 27. Pingback: Interreligieuze dialoog in de praktijk (1) | Levantijnse berichten

 28. Pingback: Interreligieuze dialoog in de praktijk (2) | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s