In memoriam, nomen nescio

Acht mensen vonden gisteren de dood toen hun boot kapseisde voor de noordelijke kust van Marokko. Op weg naar een beter leven, ver van huis en haard. Hun families onwetend over hun lot. Hun namen voor eeuwig vergeten. Ze waren bereid om hoge risico’s te nemen om een beter leven te vinden dan hen in hun eigen land te wachten stond. Het was hen niet gegund.

Gisteren kapseisde voor de kust van Marokko een boot met zestig migranten aan boord. De opvarenden waren nog wel in staat om per mobiele telefoon hun positie door te geven, zodat Spaanse reddingsteams nu op zoek zijn naar overlevenden. Elf mensen zijn tot nu toe gered. Het dodental staat op acht, onder wie zeven vrouwen. Een van hen was zwanger. Bron

Jaarlijks ondernemen duizenden migranten uit voornamelijk Subsahara-Afrika de gevaarlijke tocht naar Europa. Via verschillende routes: naar de Canarische Eilanden, vanuit Libië naar Lampedusa of Malta, van Marokko naar Spanje. En van Noordoost-Afrika naar Yemen. Van die duizenden zijn er velen die nooit op hun bestemming aankomen. Ze bezwijken onderweg aan honger, aan dorst, aan verbranding. Of hun boot slaat om zodat ze de verdrinkingsdood vinden.

Naamloze doden. Van wie hun familie nooit te weten zal komen welk lot hen ten deel is gevallen. Een toekomstdroom verzwolgen door de zee.

Fortress Europe registreerde in de eerste zes maanden van dit jaar 434 overleden bootvluchtelingen op de migratieroutes in het Middellandse Zeegebied. Minder dan vorig jaar. Dat kan komen door de versterkte patrouilles op de belangrijkste routes, want een feit is dat er ook beduidend minder vluchtelingen op hun bestemming arriveren dan in voorgaande jaren. Maar het kan net zo goed zijn dat vluchtelingen nog wel de oversteek proberen te maken maar nu nog gevaarlijker routes nemen om de Frontex patrouilles te ontwijken, waar geen patrouilles actief zijn.

Frontex publiceerde deze week een rapport over de invloed van de wereldwijde economische crisis op illegale migratie. Bij lezing slaat het cynisme toe. Terwijl de ene helft probeert Europa te bereiken in de hoop op een beter leven, heeft Europa een agentschap ingericht om dat koste wat kost te voorkomen. Migranten worden geanalyseerd in termen van risicofactoren, push en pull factoren.
Wat uit het rapport duidelijk wordt is dat de huidige economische crisis in Europa leidt tot een toename van werkloosheid. Als gevolg hiervan is er sprake van een ‘decrease in the migratory pressure on the external borders of the European Union’.
In normaal Nederlands: mensen met een toekomst zonder hoop reisden tot nu toe naar Europa om daar werk te vinden; met het aldus verdiende inkomen bezorgden ze zichzelf en hun achtergelaten familie een beter leven. Nu is er een crisis, en dus geen werk, en dus komen er minder. Als straks de economie weer aantrekt zullen weer mensen de oversteek wagen, en velen van hen bekopen dat met de dood.
Volgens Frontex is dat goed nieuws. Frontex bouwt simpelweg een muur om Fort Europa heen met als doel onze eigen markt te beschermen. Dat er daarbuiten mensen aan de poort staan die het veel en veel beroerder hebben, waarom zouden we ons daar druk om maken.

‘Importantly, the report managed to establish a strong negative statistical correlation between rising unemployment rates in Member States and migratory pressure.’
‘The current decreasing trend of illegal migration generates a kind of a pause, ending when labour demand in Member States starts to rise.’
Ja, dat is echt iets om trots te melden!

Zouden de mensen die het betreft er ook zo over denken? Welke mogelijkheden resten hen? Hun situatie is schrijnend. Het zijn de verschoppelingen in onze wereld. Geen hoop op een goed leven in eigen land, opgejaagd op zee, niet welkom daar waar ze aankomen. Opgesloten in detentiekampen in afwachting van hun deportatie.

Deze week stond in Trouw een bericht. Het was kort, maar het lezen stemde mij droevig. Het was een bericht over zes kinderen, die in een opblaasbaar rubberen roeibootje de oversteek maakten van Afrika naar Spanje. Vijf kinderen van tien of elf jaar, en één van zestien. Met hun eindbstemming Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje, in zicht, onderschept door de Spanje kustwacht. Bij nacht en ontij. Het bericht meldde verder: ‘Het zestal is overgebracht naar een opvangkamp en wordt binnenkort teruggestuurd naar hun thuisland Marokko. Volgens de Spaanse hulpdiensten maken de kinderen het goed.’ Een eufemisme voor detentie en deportatie.

Ik probeer me voor te stellen hoe het voor die kinderen is. Hoe kwamen ze in die boot terecht? Hoe maken ze het nu? Hoe is het voor hen om straks levend, maar met lege handen weer thuis te komen? Wanneer proberen ze het opnieuw?

Lees ook mijn blog: De naamloze doden van Sidi Hamed

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oorlog & geweld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op In memoriam, nomen nescio

 1. on_yer_bike zegt:

  Naamloze doden. Triest. En net wat je schrijft, hun families gaan misschien nooit meer iets van ze horen. Woody Guthrie schreef er (lang geleden) een mooie song over: Deportee.
  Ik weet niet meer wat er tegen te doen valt. Fort Europa wordt steeds meer een fort en de mensen hier geven steeds minder om wat er met hun armere medemensen gebeurt. Die enclavens Ceuta en Melita zou Spanje zo en zo aan Marokko terug moeten geven. Daar vallen ook veel slachtoffers om binnen te komen.
  .

 2. Ruud Zweistra zegt:

  Vorige artikel van johanna nouri:

  Leed kent een hierarchie

  Reactie:
  Ruud Zweistra 17-09-2009 23:45
  Klopt.
  En voor een moslim telt alleen moslimleed.

  johanna_nouri 17-09-2009 23:48
  @ Ruud
  Dat is onzin. Het gaat hier niet om moslims, maar om Arabieren.

  Ruud Zweistra 18-09-2009 10:36
  Klopt ook. Voor Arabieren gaat het om Arabieren-leed.
  En voor joden gaat om joden-leed.
  En voor Nederlanders gaat het om Nederlander-leed.
  Dit alles samen te vatten in de bekende zegswijze: het hemd is nader dan de rok.
  En wie deze zegswijze selectief-etnisch wil toepassen of juist afkeuren, is een racist.

  johanna_nouri 18-09-2009 10:56
  @ Ruud
  Waar wil je heen?

  Ruud Zweistra 18-09-2009 11:57
  @johanna,
  Dat is teleurstellend… ik dacht net aangekomen te zijn …

  Commentaar:
  En vandaag zijn we aangekomen. Hier zien we, in dit artikel van johanna, een voorbeeld van hierarchisch leed. Hierarchisch moslimleed. Net als in de vele artikelen die ze eerder gepubliceerd heeft.

  Maar als een ander of een andere groep hetzelfde verschijnsel vertoont, maakt johanna bezwaren. Dan schrijft ze een artikel over hierarchisch leed.

  Want dan is het niet haar etnische voorkeursleed, maar andermans etnische voorkeursleed.

  En dat laatste mag niet! Dat mag alleen als het haar eigen etnie betreft.

  En dat is dus racisme.

 3. martin zegt:

  Het doet me denken aan Hans en Grietje. Ook
  zo’n droevig verhaal. Dit is een modern sprookje.
  Eerder uit de doos van de harde gebroeders
  Grimm dan de godvruchtige en nette Andersen.
  Moraal en normen moesten die sprookjes
  inhameren. Het heeft voor allen buiten Europa
  blijkbaar weinig betekenis, die normen en
  waarden.

 4. helena zegt:

  it’s a very sad and mad and bad world….
  Bij Yemen (gulf of Aden) is sprake van een stijging volgens UNHCR. "So far this year, a total of 860 boats and 43,586 people have made the journey to Yemen from the Horn of Africa, a region scarred by civil war, political instability, famine and poverty. Some 273 people have drowned or are missing at sea and presumed dead."

  Goed dat je hier aandacht aan besteed (wilde ook nog wat schrijven zoals je weet over verdronken migranten een of twee weken geleden maar schrijven lukt me niet meer).

  Ik word er verdrietig van! (als ik het al niet was of ben….).

 5. @ on-yer-bike
  Er is ook een hele mooie uitvoering van die song door Los Super Seven, het gelegenheidsgezelschap met onder meer meer leden van Los Lobos en Flaco Jimenez. Ik kan hem helaas op YouTube niet vinden.
  Wat nodig zou zijn is een betere verdeling van rijkdom op deze wereld. Stel dat je al het geld dat nu wordt besteed aan het tegengaan van immigratie eens zou besteden aan daadwerkelijk bouwen van een toekomst op andere continenten. Alleen al het Frontex budget voor 2009 bedraagt 83 miljoen.

 6. helena zegt:

  Het beroerde is ook dat er tussen die bootmigranten ook vluchtelingen zitten (het zijn dus niet alleen ‘gelukszoekers’ wat veel mensen schijnen te denken, en eigenlijk zijn mensen die uit de armoede, honger willen ontsnappen, ook geen gelukszoekers. Maar wat wacht hen in de EU?).

  Clip uit Senegal/Gambia over bootvluchtelingen:

  Een tijd geleden heb ik ook iets uit Senegal gevonden (en er iets over geschreven dacht ik), stond nog een artikel over in de Volkskrant over dit nummer.
  Dit nummer :
  http://www.studiosankara.com/sunugaal.html (met de beelden van de bootvluchtelingen erbij….)….

 7. @ Ruud
  Leuk dat je even langskomt. Dank voor je zoals altijd onbevooroordeelde opinie. Leed zou geen hiërarchie moeten kennen. Misschien dat je nog eens in normale woorden kunt opschrijven wat je bedoelt, want ik kan er geen touw aan vastknopen.

  @ martin
  Het is ver weg, en dat willen we in Nederland het liefst zo houden. We besteden het geld liever aan ze buitenhouden dan aan structurele oplossingen.

  @ Helena
  Dat de stroom naar Yemen toeneemt wist ik niet. Maar gelet op de toestand in Oost-Afrika is het eigenlijk niet verwonderlijk. De chaos in Yemen neemt daardoor ook hand over hand toe. Dank voor de links.

 8. on_yer_bike zegt:

  Johanna, er zou zoveel gedaan kunnen worden om dit soort dingen te voorkomen en immigratie uit armoede onnodig te maken. Maar het gebeurt gewoon niet. En het gaat ook niet de goede kant op. We (het Westen) veroorzaken nog steeds meer ellende in de arme landen dan we er helpen. Misschien zouden we gewoon alle banden met Afrika moeten verbreken. Soms denk ik dat dat het beste zou zijn. Op de lange duur gaan ze het daar dan redden. Overigens is 83 miljoen peanuts. In de wereld van de banken en de regeringen gaat het om miljarden.
  Er zijn velen die die song gecoverd hebben. Als die van jou niet op Youtube is ben ik bang dat ik hem niet ga horen. Maar, je kent de song. Dat doet me een genoegen. Alle uitvoeringen zijn mooi.

 9. Zich van Verre zegt:

  Erg trieste berichten. Maar ik wil ook benadrukken dat ik het begrip ‘deportatie’ erg tendentieus vind en dat we ook niet alle armoe in de wereld kunnen uitnodigen binnen onze welvaart te komen wonen, dan wordt het erg druk, en wie zijn ogen goed open houdt en zich niet verliest in filosofische bespiegelingen die op het vkblog nogal worden uitgesponnen, moet ook constateren dat er cultuur-clashes ontstaan in wat toch echt een apartleving is aan het worden. Het lijkt me verstandiger je in te zetten voor een eerlijkere wereld, internationale samenwerking, socialisme, meer welvaart in de armste landen, terugdringen van westers uitzuigen, etc. Utopisch? Niet minder utopisch dan ‘kom maar allemaal hierheen.’ En bovendien ook weer niet zó utopisch.

 10. @ Zich van Verre
  Dat lijkt mij ook zeer zinvol. Wat inderdaad iets anders is dan simpelweg je grenzen zo effectief mogelijk sluiten. Iets wat niet alleen in Europa gebeurt, maar ook in de VS. Het lied van Woody Guthrie gaat over wat we tegenwoordig de Tortilla Curtain noemen.

  Deportatie tendentieus? Voor mij is het een feitelijke omschrijving van wat er gebeurt. Van Dale Hedendaags Nederlands:

  de·por·ta·tie (de ~ (v.), ~s)
  het deporteren
  gedwongen tocht naar een andere plaats

  Er een ander woord voor gebruiken, dát is tendentieus, het verbloemt de werkelijkheid.
  Dat bericht over kinderen in opvangkampen, die zitten daar natuurlijk gewoon opgesloten tot ze teruggestuurd worden. Bij mij staat voorop dat het gaat om mensen, net als jij en ik. Ik zou zo niet willen leven en evenmin zo behandeld willen worden. Jij?

 11. Zich van Verre zegt:

  Daar gaat het helemaal niet om, of ik zo behandeld wil worden. Het gaat erom dat we niet het kunnen toelaten omdat het anders vol loopt. En je je weet ook best dat aan het begrip ‘deportatie’ een beeld van gedwongen tocht uit het eigene kleeft, niet uit den vreemde.

 12. Smokey Robbinson zegt:

  Feitelijk gaat het om mensen die dringend hulp nodig hebben en het niet krijgen…. intriest!
  Met passen en meten wordt de tijd versleten. Wie brengt daadwerkelijke oplossingen ten uitvoer?
  Machthebbenden weigeren structurele oplossingen te benutten.

 13. Ruud Zweistra zegt:

  @johanna,
  In normale woorden (dat wil zeggen: een afkorting van jij eigen woorden)
  Jij doet aan leedvoorkeur met betrekking tot moslims, en je keurt leedvoorkeur bij anderen af.

  Je bent dus een (reli-)racist.

 14. Ruud Zweistra zegt:

  Overigens: de voornaamste reden voor de vlucht naar Europa is overbevolking. Dus we moeten ze vooral detineren en deporteren, want anders raken wij ook nog meer overbevolkt dan wij ook al zijn.

 15. cor3306 zegt:

  goed en uitgebalanceerd artikel; met reacties die voorspelbaar vast staan en het is jammer dat een discussie vertroebeld wordt door allerlei bijkomstigheden

 16. @ Ruud
  Waar in dit blog lees jij dat het over moslims gaat? Waar precies stel ik dat leed van moslims erger zou zijn dan leed van niet-moslims? Je zou ook gewoon kunnen lezen en reageren op de trieste situatie van de mensen die het betreft. Dát is waar het míj om gaat. Mij interesseert het niet wat hun etniciteit is of hun religie. Het zijn mensen, en mensen verdienen een menswaardig leven.

  @ cor3306
  Dank. Normale discussies voeren lijkt steeds moeilijker te worden. Je moet eerst kijken wat iemands etniciteit of religie is zodat je kunt bepalen wat je oordeel is. Te triest voor woorden.

 17. Zich van Verre zegt:

  Ik zie niet in hoe mijn reactie vertroebelend werkt, maar laat ik maar weer weg gaan, ik weet al heel lang hoe het op het vkblog werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s