Een landmijn per persoon – collateral damage 3

Als de oorlog en het geweld eindelijk voorbij zijn, zal Irak nog steeds geteisterd worden door verarmd uranium en ongeveer net zo veel landmijnen als burgers. Geldgebrek en voortdurende onveiligheid belemmeren pogingen vervuilde locaties door het hele land schoon te maken. De erfenis van tientallen jaren conflict.

De oorlog met Iran (1980-1988), de Golfoorlog van 1991 en de invasie van Irak in 2003, gevolgd door een nog steeds doorgaande bloedige strijd, laten hun sporen na. Sporen die met het huidige budget nog wel even zullen blijven bestaan: de Irakese minister van Milieu, Narmin Othman Hasan, beschikt over een budget van circa honderd miljoen dollar, terwijl er naar schatting miljarden nodig zijn om het land schoon te maken. Bron

Verarmd uranium
Slechts een fractie van de tanks en ander oorlogsmaterieel dat vervuild is met verarmd uranium is met succesvol behandeld en afgevoerd. Naar schatting zijn op dit moment slechts tachtig procent van de vervuilde locaties in beeld. Door de onveilige situatie kunnen sommige gebieden niet bereikt worden.

Verarmd uranium is aanwezig in de kogels die staal kunnen doorboren. De Verenigde Staten gebruikte het in zowel de Golfoorlog als tijdens de invasie van 2003. De dichtheid van verarmd uranium is twee keer zo hoog als die van lood. Verarmd uranium wordt door sommigen gezien als de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, zoals kanker en geboorte-afwijkingen. Zie voor meer informatie mijn eerdere blog hierover.

Het probleem is dat opruimen niet voldoende is, je zult het radioactief afval ook eerst moeten behandelen om de straling tot een minimum terug te brengen.

Landmijnen
Verarmd uranium is niet de enige zorg die Hasan heeft. Erger zijn de landmijnen, waarvan onschuldige burgers het slachtoffer worden: ‘Er ligt een mijn voor elke persoon. We hebben in Irak 25 miljoen mijnen, een kwart van alle landmijnen ter wereld.’

Het onschadelijk maken en opruimen van mijnen is nog steeds een controversieel onderwerp. Het Irakese leger heeft vorig jaar besloten om geen opruimingsoperaties te laten verrichten door burgers, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen. Er gaan geluiden dat dorpelingen soms munitie opgraven om die aan opstandelingen te verkopen.

Volgens de Verenigde Naties brengt dit besluit schade toe aan Baghdad’s belofte om de mijnen op te ruimen. Irak heeft vorig jaar het Verdrag Van Ottawa om antipersoneelsmijnen ondertekend. Daarmee verplicht Irak zich om alle gebieden uiterlijk in 2018 opgeruimd te hebben, maar volgens de VN gaat dat doel op deze manier niet bereikt worden.

Waterschaarste
Een derde crisis waar Irak nog steeds mee kampt, is die van een drastisch tekort aan water. Door de dammen die Turkije in het zuidoosten heeft gebouwd, stroomt er veel minder water de Eufraat en de Tigris in. En ook vanuit de bronnen in Iran stroomt minder water naar Irak. De situatie in de moerasgebieden, die door deze rivieren worden gevoed, is dan ook alarmerend.

De moerasgebieden, die al honderden jaren een unieke cultuur herbergen, werden door Saddam Hoessein in de jaren negentig drooggelegd in een poging de Shi’itische rebellen die zich daar verschansten, te verjagen. Door deze vernietiging blijf slechts tien procent van het ecosysteem intact. Tienduizenden mensen raakten erdoor ontheemd.
Zie ook: Waterschaarste bedreigt vrede Midden-Oosten

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Een landmijn per persoon – collateral damage 3

 1. martin zegt:

  Johanna ik heb dit blog toegevoegd aan de groep Wapenhandel.
  Ik neem aan dat je geen bezwaar hebt.

 2. Martin, dat is prima. Hoe meer aandacht voor dit onderwerp, hoe beter. Ik vraag me af of het in Afghanistan beter is.

 3. janplezier zegt:

  Moslims maken zich nooit druk over de misdaden en slachtoffers die door eigen volk tegenover eigen volk zijn begaan.
  In plaats daarvan een paar vermeende doden door uranium, (overigens niet bewezen door onafhankelijk onderzoek) tot grote proporties opblazen.

 4. @ janplezier
  Dit is geen blog over geweld tussen moslims. Als je het daarover wilt hebben schrijf je zelf maar een blog. Ik zou het op prijs stellen als je hier wegblijft als je niks zinnigers te melden hebt.

 5. jbourbon zegt:

  Afgezien van de landmijnen kaart je hier ook een ander probleem aan; water.

  Water en de beschikbaarheid van water zal het grootste probleem worden in de toekomst. En niet alleen in Irak. Het gevecht en de strijd om het bezit van olie bv, is peanuts vergeleken met die over de beschikbaarheid van water in de toekomst.
  Slecht voorstelbaar in een land als NL, maar in grote delen van de wereld al realiteit.
  Grote delen van zuid-europa kennen het probleem al zeer goed.

  Hier in Spanje is er ruzie tussen bv de provincie Murcia en het noordelijker gelegen Aragon. Murcia wil meer water uit het noord-oosten van Spanje. Daar zeggen ze vervolgens dat zij het water zelf grotendeels nodig hebben om hun eigen land tot ontwikkeling te brengen. Vervolgens konstateren ze dat bv Murcia dat extra water alleen maar nodig heeft om al die golfbanen voor het toerisme te exploiteren.
  Aragon kent wel enig toerisme, maar veel minder als dat van Murcia. Aragon is nog grotendeels een landbouwgebied en heeft weliswaar genoeg water, maar ook niet konstant en altijd in overvloed.
  Murcia heeft eigenlijk alleen een toeristisch belang. Op luchtfoto´s zie je bij bijna elk huis een zwembad bv. En het stikt er inderdaad van de golfbanen. En als je dan weet dat elke golfbaan net zoveel water nodig heeft als een stad van 20.000 inwoners en daarbij die zwembaden optelt, kon Aragon wel eens een zinnig argument hebben.

  Maar dit slechts als illustratie hoe die strijd zich kan ontwikkelen.

  En het probleem komt in bijna geheel zuid-europa voor. Gezien de klimaatsverandering rukt dit fenomeen dan ook steeds verder op naar het noorden van Europa, hoewel men zich daar nog nauwelijks van bewust is.

  In andere delen van de wereld is het net zo.

  Overigens ook een overdenking waard voor al die toeristen die zo graag naar de zuidelijke spaanse costa´s willen en daar toch wel stromend water uit de kraan willen, een zwembad nodig hebben en graag gaan golfen…………

 6. @ jbourbon
  Ja dat is een belangrijk punt. Het is al jaren geleden dat ik bij vrienden in de Alpujarras was, die slechts eenmaal in de zoveel weken een paar uur water uit de bassins kregen om hun land te irrigeren.
  En in het hele Midden-Oosten neemt de waterschaarste, zoals ik al eerder schreef, drastisch toe.
  Of dat ook betekent dat de woestijn naar Noord-Europa oprukt, betwijfel ik. Ik dacht dat de scenario’s aangaven dat de zeespiegel juist gaat stijgen. Voor Nederland betekent dat meer water en dijken verhogen.

  In Irak komen veel problemen samen. Afgeleid van de genoemde drie heb je ook te kampen met gezondheidsproblemen, met armoede, met vernietiging bijvoorbeeld.

 7. P.H.M. van de Kletersteeg zegt:

  Geen verarmd uranium in kogels; maar in pantser-doorborende-anti-tankgranaten, door tanks afgevuurd.
  omdat het pantser van tanks oploopt tot een slordige 160mm, is er een grotere hitte nodig om er doorheen te blazen met een gerichte explosie.
  Daar zorgt dat verarmd uranium voor.

  Alle Engelse en USA soldaten kregen een soort van zwart "horloge om, dat ze na afloop moesten inleveren.
  dit was stralingsmeting.
  En jongens zijn jongens; als ze een tank in flarden hadden geschoten, gingen ze er kijken, en deden aldaar een dosis straling op.

  Engelsen kunnen niet in england procederen tegen de engelse staat.
  Maar wel in frankrijk.
  Hij won; hij wilde schadevergoeding voor stralingsziekte.

  Maar ieder land krijgt de overheid die het verdiend
  Irakezen wilden oorlog en kregen het
  Dit zijn de gevolgen van oorlog.(de mijnen)

  Wat ik verwerpelijk vind, is dat het leger van israel instabiele clusterbommen op palestijs grondgebied heeft gedropped.
  deze zijn gericht op kinderen.
  die zijn nieuwsgierig en gaan er mee spelen.
  Niemand zij wat.
  Oh, geproduceerd in USA

 8. @ P.H.M.
  = Dit zijn de gevolgen van oorlog.(de mijnen) =

  Mijnen zijn niet het gevolg van oorlog. Ze zijn het gevolg van de keuzes die oorlogvoerende mogendheden maken. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om geen verarmd uranium, geen landmijnen, geen clusterbommen te gebruiken.
  Het feit dat we dit ‘collateral damage’ noemen, zegt genoeg. Burgerslachtoffers zijn ‘bijkomende schade’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s