Medisch toerisme jaagt Jordaanse economie aan

Wil je een operatie voor veel lagere kosten dan je gewend bent? Dat kan in Jordanië. Vliegticket en excursies naar de heilzame Dode Zee en de rozerode stad Petra inbegrepen. Aldus de promotiecampagne voor medisch toerisme die de Jordaanse Private Hospitals Association onlangs startte.

De Dode Zee met haar helende mineralen en modderAfgelopen week organiseerde men een een oriëntatiereis voor medisch specialisten en verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten, Engeland en Canada. In Jordanië zijn er 56 privéklinieken, waarvan 44 bij de PHA zijn aangesloten.
Volgens de Wereldbank neemt Jordanië als bestemming voor
De natuurlijke heetwaterbronnen van Hammamat Ma'inmedisch toerisme in de Arabische wereld de eerste plaats in. Wereldwijd staat het land op plaats 5.
Jordanië is dan ook het enige land in het Midden-Oosten waar gezondheidszorg geen geld kost, maar geld oplevert.

Veelkleurige vissen op het koraalrif van de Rode Zee bij AqabaDe medische sector in Jordanië staat wereldwijd bekend om haar hoge kwaliteit. Zo zijn veel Jordaanse artsen opgeleid in gerenommeerde Amerikaanse klinieken als de Mayo Clinic en Johns-Hopkins. Omdat Engels de tweede voertaal is, is communicatie over het algemeen ook geen probleem.
Petra Al-Khazneh, de Schatkamer (foto: Johanna Nouri)Behandelingen waarvoor veel mensen uitwijken naar Jordanië zijn niertransplantaties, orthopedie, cardiologie, neurologie en kanker. Ook tandheelkunde is populair. Dat is geen wonder. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de prijzen aanzienlijk lager liggen dan wij in Nederland gewend zijn.
De veelkleurige zandstenen bergwanden van Petra (foto: Johanna Nouri)Zo betaalden mijn man en ik twee jaar geleden het nieuwe kunstgebit voor mijn schoonmoeder, voor alles bij elkaar nog geen 100 euro.
Zelf schafte ik een prachtige Armani-bril aan met ‘Engelse kwaliteit glazen’ voor ongeveer 90 euro. Met een levertijd van één dag. En dat was dan ook nog omdat de glazen in Aqaba zelf niet voorradig waren, en dus vanuit de hoofdstad Amman moesten komen. Een gewone bril kost niet meer dan zo’n 30 euro. Kom daar maar eens om in Nederland.

Medisch toerisme is in Jordanië een van de belangrijkste aanjagers van de economie, met een jaarlijkse omzet van een miljard dollar.
Jaarlijks neemt het aantal buitenlandse patiënten met tien procent toe. In 2008 werden in Jordanië 210.100 buitenlandse patiënten behandeld, afkomstig uit 48 verschillende landen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Medisch toerisme jaagt Jordaanse economie aan

 1. The_Saint zegt:

  Als het goed gecontroleerd wordt is het een uitkomst ja…..helaas is het bv in China vreselijk mis gegaan…de " mafia " nam bv de orgaanhandel over…en toen dreef het helemaal uit de klauwen….de doodstraf steeg met grote sprongen….en daarbij werdt rekening gehouden met de oorgaanoogst na overlijden…..toen dat verhaal de wereld pers haalde heeft de regering de stop eruit getrokken.
  Het vervelende was dat mijn neef op het punt stond om de operatiekamer in te worden gereden…alles en iedereen , die niet Chinees was en voor medische gronden kwam , China uit…neef terug bij af…al het ingezamelde geld weg….en nog steeds geen werkende nieren.
  Wellicht is dit een oplossing voor hem…

 2. Antoinette Duijsters zegt:

  Ik krijg een rot gevoel als ik dit lees, want iemand betaald de ware prijs, waarschijnlijk de arme Jordaniërs, die niets kunnen betalen. en ja de natuur, die overlopen wordt door de toeristen.

 3. ron rozen zegt:

  @Antoinette Duysternis

  De Jordaniers zijn over het algemeen gezonde lui die de gezondheidszorg niet eens nodig hebben. In de familie van Johana Nouri kwam zelfs een man voor die toen hij 115 jaren oud was elke dag vijf maal de trappen van de moskee beklom om er te gaan biden. Dat is nog eens wat anders dan die pas overleden slappe Engelse soldaat van 113 die zich al jaren in een rolstoel liet rondlduwen.

 4. @ Antoinette
  Hoezo arme Jordaniërs? Die toeristen zorgen er wel voor dat ze te eten hebben, dus ze zijn daar meer dan welkom. Omdat de meeste toeristen een beperkt aantal toeristische trekpleisters bezoekt, valt het met die natuurschade ook wel mee. Duurzaam toerisme staat – mede door het feit dat Petra op de Werelderfgoedlijst staat – hoog op de agenda. En voor natuurlijke sites als Wadi Rum doet men aan regulering van de toerismestroom. Ecotoerisme staat daar hoog in het vaandel.

  Ik schreef dat het ging om de associatie van privéklinieken. Daarnaast heb je ook een heel systeem van openbare klinieken die voor elke Jordaniër open staan. Basisgezondheidszorg is in Jordanië gratis toegankelijk voor elke inwoner. Pas als je specialistische hulp nodig hebt ontstaat de vraag wie dat gaat betalen en dat hangt dus ook af van je verzekering. De kwaliteit van de openbare gezondheidszorg, en met name de klantgerichtheid, is een punt van aandacht. Daarom legt de koning er af en toe undercover bezoeken af, waarop dan vervolgens eindelijk maatregelen worden genomen. Ik schreef daar al eerder over:
  https://johannanouri.wordpress.com/2009/06/05/de-undercover-koning/

  Het is eerder omgekeerd. Het is al jaren zo dat Jordanië een hoogwaardige gezondheidszorg heeft. Dat trekt mensen met geld uit de hele regio aan die zich in Jordanië laten behandelen. Mede daardoor blijft die gezondheidszorg ook op een hoog peil en zijn behandelingen toegankelijk voor de lokale bevolking.

  Grappig toch die associaties met uitbuiting en orgaanhandel die ook bij de Heillige aan de orde komt.
  Is het zo ondenkbaar dat een niet-westers land ergens goed in is?

 5. @ Heilige
  Dat is inderdaad een triest verhaal. Voor zover ik weet komt dat in Jordanië niet voor. Orgaanhandel is er bij wet verboden. Het komt wel voor dat mensen organen verkopen, maar daar gaan ze dan voor naar andere landen.

 6. @ ron
  Zou je willen afzien van dit soort persoonlijke aantijgingen? Het doet de sfeer geen goed.

 7. ron rozen zegt:

  De aantijging dat je overdrijft zeker

 8. Antoinette Duijsters zegt:

  Johanna, ik denk dat omdat ik zie dat ook in Nederland langzaam maar zeker een tweedeling begint te ontstaan. En verder ik zou me geen reis naar Jordanië kunnen veroorloven. Dus alleen voor mensen met geld????

 9. Nee ron, de manier waarop je Antoinette aanspreekt. De rest van je boodschap gaat geheel langs me heen, het interesseert mij niet zo of jij de leeftijd van mijn opa gelooft. Het heeft kennelijk wel veel indruk op je gemaakt. Het is al het derde blog waar je erover begint.

 10. Antoinette
  Ik vrees dat je gelijk hebt. Tenzij de verzekering het zou vergoeden, bijvoorbeeld voor zware psoriasispatiënten. Je kunt er ook anders naar kijken. Ikzelf heb bijvoorbeeld een bril met speciale glazen nodig en ik heb een nikkelallergie. Een montuur in Nederland kost mij minimaal 600 tot 700 euro. Mijn verzekering vergoedt 50 euro, een keer per drie jaar. Ik gebruik die 600 euro dus voor familiebezoek aan Jordanië, ik kan er mijn vliegticket van betalen. En dan schaf ik daar een goedkope bril aan.

 11. The_Saint zegt:

  "…Grappig toch die associaties met uitbuiting en orgaanhandel die ook bij de Heillige aan de orde komt.
  Is het zo ondenkbaar dat een niet-westers land ergens goed in is? …"

  Dat schrijf ik nergens in mijn eerste reactie……ik vertelde slechts een anecdote over hoe het helaas fout kan lopen…en China is toch een land waar de overheid de touwtjes strak in handen hebben…maar als je het onderwerp aansnijd?…en vooral in het MO….mag het je toch bekend zijn dat de overheden niet echt tijd en energy steken in diepgaande controle zoals we dat gewend zijn in het westen. inderdaad…burocratie….steekpenningen…vriendjes politiek…ongeinteresseerdheid anders dan hun eigen zakken….het zijn zomaar een paar van de dagelijkse zaken waar je hier tegenop loopt …toch?….:-))

 12. Ely de Waal zegt:

  Goeie bijdrage Johanna
  Misschien zijn dat daar in Jordanie wel de ware prijzen en worden we hier op een gruwelijke manier getild
  Vooral de armsten onder ons

 13. Mo zegt:

  Vorig jaar ben ik op vakantie geweest in Jordanie, en inderdaad vertelde onze gids dezelfde verhalen. Niet alleen over de gezondheidszorg, maar ook over de wetenschap en over het hoge peil van de opleidingen.

 14. Jack Pastoor zegt:

  @JN: Ik lees dergelijke berichten eigenlijk altijd met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het natuurlijk schitterend dat hooggeleerde medische specialisten hun dure opleiding in dienst stellen van hun eigen vaderland en alleen maar toe te juichen. Je zou kunnen zeggen dat het een vorm is van gelukt ontwikkelingswerk. En het tegengaan van de brain drain is natuurlijk ook alleen maar positief.

  Een aantal landen zijn Jordanië al voor geweest. Eigenlijk weet ik niet of dat waar is, maar in ieder geval wordt er op meer plaatsen in de wereld aan medisch toerisme gedaan. Turkije en India zijn daar mij aan de lijve bekende voorbeelden van. Mijn Turkse avontuur is laaiend enthousiast, maar dat een andere keer omdat ik me in deze ook plaatsvervangend schaam voor het Europese gedrag. Mijn gemengde gevoelens komen voort uit eigen ervaringen in India. Een land waar perfecte medische verzorging is te krijgen. Als je er maar voor wilt betalen. De algemene medische verzorgen van de lokale bevolking is bar slecht. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien en letterlijk aan de lijve ervaren en is niet te geloven. Er zijn echter zat goede artsen en specialisten op elk gebied in India, maar ze stellen hun expertise zelden of nooit in dienst van mensen die het eigenlijk niet kunnen betalen.

  Overigens is dat niet helemaal waar. De meeste medische verenigingen hebben programma’s waarmee ze het land in trekken en vrije medische verzorging geven. Alleen is dat vaak niet meer dan een paar dagen per jaar en dus en druppel op een gloeiende plaat. Het gevolg is dat de gemiddelde welvaart stijgt, maar dat de gapende opening tussen “the haves and have not’s” steeds groter wordt. De medische verzorging van de gewone man, zeg maar 80% van de Indiase bevolking – die 1 tot 1,5 euro per dag verdient – is geen zier beter geworden.

  Mijn ervaring is dat waar toeristen – van welke pluimage dan ook – neerstrijken het een financiële ramp voor het overgrote deel van de lokale bevolking wordt omdat de prijzen omhoog schieten. Alleen zij die financiële handelingen met de toeristen hebben worden er vaak grof beter van. De rest heeft het nakijken.

  Het doet mij overigens deugd dat de Jordaanse overheid zo milieu bewust met haar toerisme omgaat en dat het koningshuis actief geïnteresseerd lijkt in het welzijn van haar onderdanen. Eigenlijk had ik niet anders verwacht van de Koning en koningin en de overheid in Jordanië, maar het is goed om het ook daadwerkelijk te horen en lezen.

 15. @ JP
  De realiteit is ook dat als die toeristen niet neerstrijken, het nog erger is. Ik weet niet of je Jordanië kunt vergelijken met India. Jordanië is arm aan natuurlijke grondstoffen (hoewel men beschikt over veel basaltrotsen en daar schijn je olie van te kunnen maken, hetgeen tot op heden echter niet gebeurt).

  Belangrijkste inkomstenbronnen zijn export van fosfaat en kalium, toerisme en medisch toerisme dus. En de laatste jaren gastheer zijn van Irak-conferenties.

  Ik was in 2003 in Jordanië en kwam aan op de dag nadat de oorlog met Irak begon. Wat ik daar zag wens je niemand toe. In Petra waren 14 toeristen waaronder ik die eigenlijk geen toerist was, in Ammen verkochten academici koffie op straat om toch nog wat geld te verdienen. Let wel: in de hoogtijdagen waren er circa 4000 toeristen in Petra. Mensen leden kou omdat ze geen geld hadden om huishoudgas te betalen.

  Het is een trieste werkelijkheid. Het land is erg veilig, maar ligt ingeklemd tussen brandhaarden. Zodra daar iets gebeurt, blijven de toeristen weg. Ik ben dus wel blij dat ze nu andere bronnen van inkomsten zoeken.

  Prijzen worden niet in de eerste plaats bepaald door toerisme. Er spelen velerlei andere factoren een rol: olie was vroeger nagenoeg gratis door het olie-voor-voedselprogramma voor Irak, tegenwoordig is benzine en gas erg duur, water is schaars en dat wordt steeds erger, voedsel wordt daardoor ook steeds duurder. En door de enorme toestroom van vluchtelingen, en dat waren ook veel mensen die veel geld hadden, rijzen de prijzen voor huizen en appartementen de pan uit. (Je hebt vluchtelingen en vluchtelingen. Rijke Irakezen die hele appartementencomplexen opkopen. Rijke Libanezen die in 2006 op het strand in Aqaba wachten tot ze weer naar huis konden).

  Een Jordaniër is dus blij met mensen die naar zijn land komen, het brengt geld in het laatje, waardoor mensen tenminste te eten hebben.

 16. Aad Verbaast zegt:

  Het bewijst maar eens dat goede gezondszorg betaalbaar kan zijn.
  Waarom is dat hier niet zo? Wat doen we verkeerd? Of nog belangrijker: wie houdt dat tegen?

 17. jack pastoor zegt:

  @JN: ik ben er nooit geweest, maar herken de hartverscheurende beelden die je schetst.

  je zou toch denken dat elk weldenkend mens de handen met zijn buren in elkaar zou slaan om met het overduidelijk aanwezige intellect en goede wil tot menswaardige oplossingen te komen ipv geld te verspillend aan die K** wapens. Waar – letterlijk in vredesnaam – zit toch de denkfout.

 18. @ Aad
  En snel toegankelijjk ook vooral. In Jordanië geen ellenlange wachtlijsten. Ga je om 12 uur ’s nachts naar de ehbo met buikpijn dan word je geholpen. In plaats van terecht gewezen en naar huis gestuurd.

  Wel moet je natuurlijk als familie zelf het eten meenemen voor de patiënt. Word je in een ziekenhuis opgenomen, dan is mantelzorg van levensbelang. Het is dus ook heel gebruikelijk om dan met de hele familie langs te gaan.

 19. The_Saint zegt:

  Dat met de hele familie dat ken ik…in Kfar Saba is het ziekenhuis waarin ik een aantal malen heb moeten door brengen..Kfar Saba is voor een groot deel Arabisch en vlak bij de Arabische dorpen…dus ook het ziekenhuis en de staf.
  Nu lag ik op een kamer met een burgemeester van een klein Arabisch dorp uit de buurt rondt het ziekenhuis…minder als 25 mensen zaten er nimmer rond z’n bed….en overal ,en ten alle tijden , eten en drinken , wat buiten op het grasveld rechtstreeks van de gril kwam…heel belangrijk in de regio.
  Buiten het gebrek aan slaap en rust om me prima vermaakt…..

 20. janplezier zegt:

  Dankzij een half miljard dollar ontwikkelingshulp jaarlijks van de VS

 21. Ely de Waal zegt:

  Dat we uit jouw mond mogen horen dat ontwikkelingshulp wel degelijk werkt Janplezier
  Mijn dag kan niet meer stuk

 22. Ja Ely, en dat niet met een half miljard maar een kwart miljoen US dollars per jaar.
  http://jordan.usaid.gov/budget.cfm
  Op diverse thema’s: economische groei, watermanagement, democratie & bestuur, onderwijs, gezondheid, schuldsanering/buitenlandse valuata, milleniumdoelen. Een goede investering zo lijkt het. Overigens komt dit soort hulp natuurlijk niet zonder ‘strings attached’. Met steun koop je steun.

 23. Ik heb inmiddels begrepen dat Jordanië naast de hierboven genoemde hulp ook militaire steun ontvangt. Dat betreft bilaterale hulp ter waarde van zo’n 250 miljoen. Uit te geven aan wapens, wapenonderhoud, munitie, trainingen om met wapens om te gaan e.d., exclusief in Amerika te besteden.

  Dat lijkt alles bij elkaar veel, een half miljard. Echter, ter vergelijking: de westerbuurman ontvangt volgens een Congress rapport jaarlijks 2,5 miljard dollar steun, waarvan zo’n 2,3 miljard militaire steun. De militaire steun loopt jaarlijks op, tot 3,1 miljard in 2018.

 24. Pingback: Medisch toerisme: de schaduwzijde | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s