Commissie-Goldstone hoort Israëlische getuigen

Op 30 juni berichtte ik over de hoorzittingen van de commissie-Goldstone in Gaza. Vandaag aandacht voor de hoorzittingen vorige week in Genève met getuigen die niet in staat waren om vanuit Israël naar Gaza te reizen. En een toelichting van Goldstone op het mandaat van de onderzoeksmissie.

Tijdens een persconferentie vorige week in Genève lichtte de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone, die eerder lid was van de Waarheids en Verzoenings Commissie in Zuid-Afrika nogmaals het doel van de hoorzittingen toe: ‘de menselijke kant van het lijden te belichten en een stem te geven aan de slachtoffers, zodat zij niet verloren gaan in de statistieken’.

Trauma
Vorige week maandag en dinsdag luisteren de leden van de onderzoekscommissie naar getuigenissen over het psychologisch trauma dat is opgebouwd door jaren van raketaanvallen door Palestijnse militanten, met name op de dicht bij Gaza gelegen Israëlische steden Sderot en Ashkelon.

De 53-jarige in Roemenië geboren gynaecologe Emilia Siderer uit Ashkelon, die tot voor kort Palestijnse vrouwen behandelde, vroeg zich af: ‘Wat was mijn misdaad, wat heb ik verkeerd gedaan, waarom ben ik in deze situatie terecht gekomen?’ Ze werd ernstig gewond nadat haar kliniek was geraakt door een projectiel afkomstig van Palestijns grondgebied. ‘Het voelde alsof een vuurbal ronddraaide in mijn gezicht, al mijn tanden vlogen eruit.. maar het ergste is mijn psychologische toestand’. Ze heeft littekens in haar gezicht na zes operaties en vlakbij haar ruggengraat bevindt zich nog steeds een granaatscherf van vier centimeter.

Aan het woord kwam ook Ofer Shumar, hoogleraar mensenrechten in Sderot, die sociale begeleiding bood tijdens aanvallen. Hij benadrukte dat het trauma velen die in de stad bleven en zich niet konden permitteren te vertrekken, heeft verlamd. Hij getuigde onder meer: ‘Het probleem van de Israëlische samenleving is dat zij zich door het conflict slachtoffer voelt en voor een groot deel is dat gerechtvaardigd. Het is voor de Israëlische samenleving erg moeilijk om daar voorbij te kijken en de andere kant te zien en te begrijpen dat de andere kant evenzeer een slachtoffer is. Dat is de grootste tragedie van het conflict, één die zeer moeilijk te boven te komen is.’

Roni Berger van Natal, een Israëlisch centrum dat ondersteuning biedt aan slachtoffers van trauma, stelde: ‘Het echte probleem is de dertig procent die te maken heeft met langetermijn effecten, vooral jongere mensen.’

Ook aan het woord kwam Noam Shalit, de vader van Gilad Shalit, de drie jaar geleden door Palestijnse militanten gevangen werd genomen. Ook hij getuigde en drong bij Hamas aan op vrijlating van zijn zoon. ‘De gewelddadige ontvoering van mijn zoon en zijn voortdurende vasthouding die onderworpen is aan uitbuiting, is evenzeer een schending van het internationale recht.’

Een aantal getuigen beschreef het toenemende optreden in Israël tegen afwijkende politieke meningen. Zo zei Shir Hever, onderzoeker bij het Alternative Information Centre in Jeruzalem dat zo’n 800 mensen, vooral Arabische Israëliërs, door de Israëlische autoriteiten zijn gearresteerd tijdens demonstraties tegen de oorlog.

Goldstone licht mandaat toe en vraagt Israël om medewerking
De Israëlische overheid weigert nog steeds haar medewerking aan de missie, omdat de missie in haar ogen een bevooroordeeld, eenzijdig mandaat heeft. Ronnie Lashno-Yaar, ambassadeur in Genève zei: ‘De missie doet dingen waarvoor in de geschiedenis van de VN geen precedent is. Het is bijvoorbeeld de eerste keer dat een openbare hoorzitting als deze binnen de VN gehouden wordt, en het enige doel is Israël voor schut te zetten en het Gaza conflict terug te brengen in de koppen in de kranten.’

In een e-mail interview met de Jerusalem Post zei Goldstone deze week: ‘Israël dient net als elke andere staat internationaal onderzoek naar haar gedrag bij het handhaven van het international recht te accepteren, maar ze heeft er ook recht op om te vragen dat dat gedrag eerlijk en onbevoordeeld beoordeeld wordt.’

Goldstone denkt dat Israël het feit dat het mandaat inmiddels is aangepast, negeert. ‘Ik ben me volledig bewust van het scepticisme waarmee veel Israëliërs naar de Mensenrechtenraad kijken en van de bezwaren tegen het feit dat zoveel meer aandacht aan het Midden-Oosten wordt besteed dan aan welke andere regio in de wereld dan ook. Om die reden vond ik de voorwaarden van de oorspronkelijke resolutie een niet gepaste basis om een onderzoeksmissie naar Operation Cast Lead te starten, en wilde ik aanvankelijk de uitnodiging om de missie te leiden niet aanvaarden.
Het was essentieel om het mandaat uit te breiden zodat er ook gekeken kon worden naar de voortdurende rakketaanslagen op burgers in Zuid-Israël, evenals andere feiten in de periode voorafgaand aan de militaire operatie, zoals de voortdurende afsluiting van de Gazastrook.’

Goldstone vond dat deze integraal onderdeel van het onderzoek moesten zijn en sprak hierover met de toenmalige voorzitter van de Mensenrechtenraad.

Het mandaat dat de commissie accepteerde is: ‘to investigate all violations of international human rights law and international humanitarian law that might have been committed at any time in the context of the military operations that were conducted in Gaza during the period from 27 December 2008 to 18 January 2009, whether before, during or after.’

Met dit uitgebreide mandaat is er volgens Goldstone geen enkele rechtvaardiging voor regeringen, met inbegrip van Israël, om medewerking aan de missie te weigeren. Goldstone had verwacht dat de Israëlische regering de gelegenheid juist te baat zou hebben genomen om haar zaak voor een VN onderzoeksmissie te brengen met zo’n veelomvattend mandaat. Hij dacht dat Israël dit zou verwelkomen als een nieuwe weg die de VN Mensenrechtenraad was ingeslagen.

Goldstone: ‘Alles wat we kunnen doen en de enige verzekering die ik de mensen in Israël en het bezet Palestijns Gebied kan geven, is dat we onze taak professioneel en zonder vooroordeel tegemoet zijn getreden.
Ik twijfel er niet aan dat veel mensen in het gebied en daarbuiten niet blij zullen zijn met onze conclusies. Want er is niemand die niet enige verantwoordelijkheid draagt voor schendingen van het internationaal recht.
Ik hoop alleen dat het debat naar aanleiding van het rapport zal gaan over de feiten en de waarde van de argumenten, en zich niet alleen zal richten op reflex reacties op grieven die niet relevant zijn voor de zaken die de missie onderzoekt.’

Het definitieve rapport van de commissie-Goldstone wordt volgens de laatste berichten op 12 september aan de VN Mensenrechtenraad gepresenteerd.

Bron: Swissinfo.ch

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Commissie-Goldstone hoort Israëlische getuigen

 1. janplezier zegt:

  De VN mensenrechtenraad, zal eerst eens met een echt evenwichtig onderzoek, cq rapport moeten komen, om haar onafhankelijkheid en relevantie te bewijzen.

 2. Wat is jouw definitie van evenwichtig, onafhankelijk en relevant?
  Volgens mij voldoet de commissie-Goldstone aan al die criteria, afgezien van de beperkte medewerking die ze krijgen van het bewind in Gaza en de ontbrekende medewerking van Israël. Dat kun je toch moeilijk op het conto van de commissie schrijven.

 3. janplezier zegt:

  Volgens mij voldoet de commissie-Goldstone aan al die criteria, zo schrijft Johanna, maar wat zijn die criteria dan!!
  Jarenlang is de VN mensenrechtenraad een speeltje van de Arabische landen en hun mede mensenrechtenschenders geweest, en nu zou dat allemaal niet meer zo zijn.

 4. Goldstone is in het interview duidelijk over het mandaat van de onderzoekscommissie. Overigens is de oorspronkelijke resolutie aangenomen met slechts 4 stemmen tegen, waaronder die van Nederland. Het is natuurlijk niet zo dat er alleen maar Arabische landen in de commissie zitten, dus wat je hierboven schrijft is wel erg kort door de bocht.

  Je zou me een plezier doen als je on-topic zou willen blijven.

 5. janplezier zegt:

  De achilleshiel van deze commissie zijn de zogenaamde onafhankelijke NGO’s zoals Human Right Watch en Amnesty International.
  Deze organisaties hebben al te vaak blijk gegeven anti Israel te zijn, en de inhoud van hun rapporten zijn vaak gebaseerd op horen en zeggen, en anonieme getuigen.
  Ook de onderzoekers van deze NGO’s worden angstvallig geheim gehouden, hetgeen erop wijst dat er politieke doeleinden in het spel zitten.

  Goldstone doe zijn best, om vooral naar de media toe ,aan te tonen dat hij onbevooroordeeld is, en dat de commissie dat ook is. Goldstone is benoemd, omdat hij een Jood is, een slimme zet van de Nigeriaan Martin Uhomoibhi de president van de HRC.
  Van Nigeria weten we dat het een dictatuur is, en dat de mensenrechten daar met de voeten wordt getreden, en alleen door het regime te steunen, is Martin Uhomoibhi op de plaats gekomen waar hij nu zit. Al deze zogenaamde rechters of diplomaten, uit dit soort landen hebben allemaal bloed aan hun handen.

  Tenslotte onder leiding van deze president is Mensenrechtenraad het epicentrum is geworden van een beweging die onder het mom van het bestrijden van ’islamofobie’ en ’godslastering’ de vrijheid van meningsuiting wil beknotten (Trouw).
  Artikel trouw: http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article1911464.ece/De_vrijheidsmisvatting_.htm

 6. The_Saint zegt:

  Ik zou enkel willen vragen eens naar de andere zittende leden van deze commisie te kijken….en vooral de uitspraken van een van hen…wat zij eruit gooide , ruim voordat zij zitting nam in deze commisie , doet je derhalve afvragen of het wel zo verkeerd is waarom Israel niet staat te springen om hun medewerking te verlenen.
  De UN/VN en Israel hebben een vreemde relatie….gegroeid door de rijkelijk aanwezig gedocumenteerde miskleunen in het verleden….dit,tesamen met de onstane koppigheid van de staat Israel , maakt ook deze oefening weer een futiele…waarna de tegenstanders weer voer voor hun molen hebben…en zo gaat het maar door…jaar in , jaar uit.

 7. Herman zegt:

  @ Saint & Jan Plezier
  Weer op de persoon spelen in plaats van feiten te lezen. Bekende truc om aandacht van de zaak af te leiden…

  Goed artikel Johanna. Bedankt voor het uitzoekwerk.
  Het is overgenomen op: http://www.stopdebezetting.com/wereldpers/commissie-goldstone-hoort-israelische-getuigen.html

 8. @ The_Saint
  Ook professor Christine Chinkin kwam in het interview dat de Jerusalem Post met Goldstone had aan de orde.

  ‘Goldstone also responded to concerns that mission member Prof. Christine Chinkin had signed a public letter in January which called Israel’s actions "war crimes."

  "The letter in question also condemned the firing of rockets by Hamas into Israel and suicide bombings, which it said were also war crimes," he noted.

  "I have known Professor Chinkin for some years and respect her intellect, knowledge and professional approach to her work. I have no doubt at all that she is able to keep an open mind on all of the issues we are considering, and that has indeed been demonstrated during our many deliberations over the past weeks."

  He further said that "at the time of the letter signed by Professor Chinkin, and since, there have been widespread views expressed that war crimes were committed by the IDF. Indeed, in its own non-public investigation the IDF found that ‘mistakes were made.’ We have not been told what those mistakes might have been."

  And finally, "the fact finding mission is not a judicial investigation and it has no powers other than to report and make recommendations."

 9. Even voor de goede orde een toelichting op waarom ik gisteren dit blog schreef.

  Ik was al aan het schrijven toen Jack Pastoor gisteren in het eerdere blog vroeg of er ook onderzoek werd gedaan naar schendingen van de Palestijnse Arabieren. Dat blijkt dus het geval te zijn. Goldstone stelt dat zijn mandaat heel ruim is. Belangrijk nieuws, zo leek mij.

  Op 30 juni berichtte ik in ‘Gevangen in wanhoop: leven in Gaza’ over de hoorzittingen in Gaza. Dat roept al snel de reactie op dat het leed in Zuid-Israël over het hoofd gezien wordt. Nu inmiddels ook de hoorzitting in Genève heeft plaatsgevonden, leek het mij van belang ook daar over te schrijven, omdat dat bijdraagt aan het noodzakelijke evenwicht.

  Het is jammer dat die intentie jullie ontgaan is en we nu weer een welles/nietes discussie gaan voeren. Ik ga daar vandaag niet aan meedoen.

 10. Ook interessant om te lezen vandaag, omdat het reactieproces vergelijjkbaar is:

  In The Guardian stond gisteren een artikel van Oded Na’aman, al sinds 2005 lid van Breaking The Silence en voormalig sergeant en commandant in het IDF. Hij gaat in op de beschuldigingen naar aanleiding van de getuigenissen die Breaking The Silence publiceerde.

  Hij schrijft daarin onder meer:
  ‘This self-weakening, self-defeating attitude is adopted by those who claim to "defend Israel" by undermining the credibility of the new testimonies from Operation Cast Lead. Those who care about Israel, the values it aspires to stand for and its future, want to know what happened last winter in the Gaza Strip. Only the guilty turn their eyes away from their actions while filling the air with cries of their innocence.’

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jul/17/israel-gaza-breaking-silence

 11. The_Saint zegt:

  Herman[?]

  Op de man spelen?……hoe zou jij jou acties overal op het vk-blog , als anoniem plaatser , willen omschrijven?
  Ik stel de integriteit van 1 van de leden van deze commisie ter discussie….net als jij Israel ter discussie steld….is het moeilijk begrijpend lezen?
  En inderdaad ben ik net zo pro Israel als dat jij dat bent in negatieve zin….dus..doe me ’n plezier en hou het tussen de lijnen…of open zelf een blog.

 12. @ The_Saint
  Kunnen we vandaag ook nog een wat meer inhoudelijke reactie van je verwachten? Jij stelde inderdaad het functioneren van Christine Chinkin ter discussie. Daar heb ik al uren geleden op gereageerd. Maar van jouw kant blijft het stil.
  Net zo stil als het blijft over het feit dat ik over het trauma aan Israëlische zijde schreef. Ik had juist van jou verwacht dat je daar waardering voor zou kunnen opbrengen.

 13. The_Saint zegt:

  Ik heb , en dat weet je , respect voor jou visie en opvattingen….en bezoek jou blog gaarne.
  Echter…ik kan het soms niet vatten dat er van deze " internet trollen " komen , de boel opfokken richting je bekende blog gasten met 2 regels , dan " dank je wel voor al je werk Johanna " roepen en er met je werk vandoor gaan.

  Over de uitspraak van deze Prof. Chinkin in mijn reactie kan ik kort zijn , en dus ik dacht er verder geen reactie meer op te hoeven geven.
  Israel heeft duidelijk te kennen gegeven derhalve geen vertrouwen te hebben in de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van deze [zoveelste] commisie.
  De verhoren over het zuiden van Israel en hun lijden van ruim 8 jaar en ruim 8000 raketten en granaten staat in geen verhouding tot de rest van de tijd gespendeerd aan het onderzoek.
  Hier heeft men sterk het gevoel dat deze verhoren over het zuiden een farce zijn om tegenstanders de mond te snoeren.

  Dat wil niet zeggen dat ik het hier mee eens ben,maar geeft enkel aan wat de algemene gedachtegang is mbt weer een commisie.

  En tot slot…je weet , of niet , dat ik vanwegen mijn gezondheid niet 24/7 achter het scherm kan zitten…..soms laat ik even wat kort van me horen om vervolgens uitgebreider , zoals nu ,weer terug te komen.

 14. Heilige
  Of de verhoren in geen verhouding staan kunnen we nu nog niet weten. Dat zal blijken als het rapport uitkomt. En dat beeld had er ook heel anders uit kúnnen zien als de commissie in Israël zelf getuigen had kunnen horen, zoals ze ook gevraagd had.

  Ik reken Herman niet tot de internettrollen, wat ik tot nu toe zie is beschaafd. Bovendien had hij wel gelijk. Geen van jullie tweeën ging inhoudelijk in op de tekst, maar probeerde de geloofwaardigheid van de commissie omlaag te praten. Althans zo heb ik dat zeker ervaren. Ik ken jou al langer, dan komen we er wel weer uit gelukkig.

 15. E.T. zegt:

  Israel heeft verklaard niet mee te werken met het committee. De Israelische getuigenissen die zijn gehoord zijn een paar prive mensen.

  De reden hier van is dat het mandaat wat het committee gekregen heeft, ‘onderzoek naar Israel’s oorlogsmisdaden’ is. De VN bepaalde dus eerst, zonder onderzoek dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd, en gaat ze dan onderzoeken. Het mandaat zou moeten zijn ‘onderzoek OF er oorlogsmisdaden zijn gepleegd’. Dan had Israel mee gewerkt, en had de uitspraak van het committee interessant kunnen zijn.

  Met zo’n mandaat die het committee van te voren krijgt, is er een sprake van een onafhankelijk committee en onderzoek, en zal het raport dus automatisch genegeerd worden.

 16. Een gemiste kans E.T. Israël had het ook kunnen gebruiken om haar naam te zuiveren.

  Dit is het (bijgestelde) mandaat zoals deze week door Goldstone toegelicht:
  to investigate all violations of international human rights law and international humanitarian law that might have been committed at any time in the context of the military operations that were conducted in Gaza during the period from 27 December 2008 to 18 January 2009, whether before, during or after

  Er staat duidelijk ‘might have been’, het gaat om beide zijden en ook om de periode die eraan vooraf ging.

  Ofwel: Israël heeft momenteel geen argumenten om daar niet aan mee te werken.

 17. E.T. zegt:

  @johanna,
  Hoeveel kan iemand zijn naam zuiveren als het committee samen komt niet om te kijken of hij iets fouts heeft gedaan, maar dat al als basis standpunt aanneemt? Het committee heeft helemaal geen mandaat om Israel’s naam te zuiveren. Ze mag bijvoorbeeld niet beslissen of de actie terecht was of niet na jarenlange raketaanvallen. Ze mag niet eens beslissen dat er geen oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Dat mandaat heeft het committee niet.

  In mijn ogen heeft Israel groot gelijk dat ze niet meewerkt zolang dit het mandaat van het committee is. Zou one big waste of time zijn van haar kant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s