Palestijns dorp daagt bouwers nederzettingen voor de rechter

Terwijl vandaag bekend werd dat Ehud Barak de bouw van 300 nieuwe huizen in Israëlische buitenposten in de Westbank heeft goedgekeurd, vindt in Canada eindelijk de hoorzitting plaats van het Palestijnse dorp Bil’in tegen twee Canadese bouwbedrijven die in opdracht van Israël appartementen bouwden en wegen aanlegden in bezet gebied. Volgens het dorp is dat in strijd met het internationaal recht.

Deze week vinden de hoorzittingen plaats om vast te stellen of de Canadese rechter de zaak ontvankelijk verklaart. Het dorp eist een schadevergoeding van twee miljoen dollar. Hoewel de kans van slagen niet groot is, is het een interessante zaak. Een ontvankelijk verklaring zou juridisch gezien internationaal een precedent scheppen en bovendien een pr-coup zijn voor Bil’in. Het is de eerste keer dat een particulier bedrijf wordt aangeklaagd voor investeringen in Israëlische nederzettingen, denkt Michael Sfard, een advocaat uit Tel Aviv die de belangen van Bil’in behartigt.

Het 1700 inwoners tellende Palestijnse dorp Bil’in heeft de zaak in juli vorig jaar aanhangig gemaakt bij het Quebec Supreme Court. Het dorp vraagt het hooggerechtshof om een rechterlijk bevel om verdere bouwactiviteiten te voorkomen en de reeds gebouwde appartementen in de joodse nederzetting in Moddin Illit, ten noordwesten van Ramallah, te laten slopen.

De betreffende appartementencomplexen in Moddin Illit zijn gebouwd op grond die tot de Zesdaagse Oorlog in 1967 deel uitmaakte van het Palestijnse dorp, maar destijds door Israël werd bezet. Het gaat om ongeveer dertig gebouwen met 250 appartementen.
‘De dorpelingen willen dat de bouwbedrijven uit hun achtertuin verdwijnen en willen hun land, waarop ze historische rechten claimen, terug’, aldus advocaat Mark Arnold in een interview met CBC News.

De burgemeester en de gemeenteraad van Bil’in stellen dat de Canadese bouwbedrijven optraden namens Israël, en dat de bouw van appartementen en het aanleggen van wegen in de nederzetting illegaal zijn. Het gaat volgens hen om bezet gebied dat onderworpen is aan het internationaal recht. De bouwwerkzaamheden zijn daarmee in strijd.

Het dorp vraagt de rechter om een uitspraak of het bouwen in strijd is met de Vierde Geneefse Conventie (die gaat over de bescherming van burgers ten tijde van oorlog en bezetting) en drie Canadese wetten: Canada’s Crimes Against Humanity and War Crimes Act, de Quebec Charter of Human Rights and Freedoms, en de Civil Code of Quebec.
De Vierde Geneefse Conventie verbiedt het een bezettende macht om zijn eigen burgers naar bezet gebied over te brengen (zie artikel 49).

De Canadese wetten zijn volgens advocaat Arnold ook van toepassing op het gedrag van Canadezen en Canadese bedrijven in het buitenland. Israël bevindt zich echter buiten de jurisdictie van de Canadese rechter. Dat betekent dat als de zaak gewonnen wordt, het Canadese rechterlijk bevel zal worden overgedragen aan een Israëlische rechtbank met het verzoek het in Israël te bekrachtigen. De verdediging stelt dat Canada op grond van artikel 1 van de Vierde Geneefse Conventie de plicht heeft andere landen aan te spreken op het naleven van de Conventie.

Volgens informatie van mensenrechtenorganisatie Al-Haq heeft de bouw van de ‘Annexatiemuur’ de inbeslagname van Bil’ins land vergemakkelijkt. De Israëlische nederzetting ligt aan de westkant van de Muur en snijdt de Palestijnse dorpelingen af van hun land. Vanaf 2005 worden in het dorp wekelijks demonstraties gehouden tegen de muur.
In september 2007 oordeelde het Israëlisch Hooggerechtshof dat de route van de Muur in Bil’in niet was ontworpen met het oog op de veiligheid zoals de Israëlische autoriteiten stelden, maar veeleer om plannen voor toekomstige uitbreiding van de nederzetting Moddin Illit te ondersteunen, daarmee ongerechtvaardigde schade berokkenend aan de inwoners van Bil’in. De rechter beval de Israëlische autoriteiten om een alternatieve route voor de Muur in het gebied voor te stellen zonder rekening te houden met niet-goedgekeurde plannen voor de nederzetting.
Dit besluit hield geen rekening met het advies van de International Court of Justice in 2004, dat stelde dat de Muur op grondgebied van de Westbank in zijn geheel illegaal is en ontmanteld dient te worden.

Al Jazeera English besteedde op 3 juni 2009 in de serie People & Power aandacht aan de zaak van Bil’in onder de titel Courtroom Intifada. Bekijk hieronder de uitzending:

Bezoek ook de website van Bil’in

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Palestijns dorp daagt bouwers nederzettingen voor de rechter

 1. Jezzebel zegt:

  Mijn mooie denkende vriendin uit Israël.
  Is op haar 61-ste elke week in Bi’ilin om te demonstreren.
  Ze is al een keer gewond geraakt.
  Geraakt door een traangasgranaat.
  En soms moet ze ook uitkijken voor de bewoners.
  Die zich woedend maken over de Israëliërs die in hun dorp ‘mooi weer’ komen spelen.
  Het is zo fucking gecompliceerd.
  Maar zij is een van de dapperste vrouwen die ik ken.
  Ze staat op voor onrecht.

  Dank voor deze bijdrage, waarmee je zo helder uiteenzet, hoe de grenzen liggen.

 2. Joke Mizée zegt:

  Hoe verhoudt die strijd tegen de muur zich tot deze rechtszaak? Moeten ze daar aparte rechtszaken voor blijven voeren? En de doden die onder de demonstranten vallen, wie klaagt de Israelische overheid daar voor aan?

  Volgens de website van Anarchists Against The Wall (http://www.awalls.org/) zijn er nog een aantal dorpen daar die zich op deze wijze verzetten.

 3. @ Jezzebel
  Dank je voor je reactie. Demonstreren daar is wel iets anders dan hier op het Museumplein of op het Malieveld gaan staan.

  @ Joke
  Dat durf ik niet te zeggen. Ik zou zeggen strijden met alle rechtsmiddelen die je hebt.
  Overigens heeft Al Jazeera op 3 juni een uitgebreide documentaire vertoond onder de titel ‘Courtroom Intifada’. Die heb ik zojuist nog onderaan het blog toegevoegd.

 4. The_Saint zegt:

  Ik vrees dat het nog erger gaat worden voordat er voortgang komt.
  Nu is de algemene opvatting: fuck the internationale opvattingen , we zullen gewoon door blijven gaan met natuurlijke uitbreiding.
  Hoe meer er in handen is hoe sterker de onderhandelings positie in de toekomst.
  Bibi heeft al aangekondigd in zijn Bar-Ilan toespraak : het vluchtelingen probleem moet buiten Israel worden opgelost en Jerusalem blijft onverdeeld de hoofdstad van de staat Israel.

 5. Pingback: Mythe en werkelijkheid | Levantijnse berichten

 6. Pingback: Tutu: ‘God is always biased in favor of the oppressed’ | Levantijnse berichten

 7. E.T. zegt:

  Niet verder vertellen hoor, maar het Canadeze hoge hof heeft de aanklagers uit Bil’in de rechtbank uit getrapt, en ze verwezen naar de Israelische rechtbank als ze een claim willen indienen.

  Ik dacht ik meld het maar even, voor geval iemand vergeet er een speciaal blog aan te wijden ;-).

 8. Dag E.T.
  Goed dat je ons hierop attendeert. Ik heb de zaak gevolgd, maar de laatste weken even wat minder helaas. Het is erg jammer dat de Canadezen zo besloten hebben. Hoezo heeft Israël jurisdictie in de Westbank?

  Hier een artikel over de uitspraak:
  http://www.cbc.ca/canada/montreal/story/2009/09/23/quebec-bilin-lawsuit-settlers.html

  ‘In a judgment released Sept. 18, Quebec Superior Court Justice Louis-Paul Cullen rejected the lawsuit, ruling it inappropriate for a Canadian court. Israel’s High Court of Justice "is the logical forum, and the authority in a better position to decide" on the complaint, Cullen wrote in his ruling.

  Bil’in alleges its case is inadmissible in Israeli court because the issue of Israeli settlements in the West Bank is politically sensitive.’

  Interessant is ook wat de rechter er nog meer aan toevoegde:
  ‘Cullen said the residents should have asked the Israeli court to consider their complaint in light of the Geneva Convention and International law.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s