20 juni: Refugee Day Live

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag 2009 zendt UNHCR 24 uur via live stream uit vanuit de vluchtelingenkampen. Daarmee kunnen we real time – live – getuige zijn van het alledaagse leven van een vluchteling in onder meer Tsjaad en Colombia.

Nieuwe website UNHCR
Op 16 juni heeft UNHCR haar geheel vernieuwde website gepresenteerd. Met nieuwe interactieve tabellen en grafieken, landeninformatie die op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd. En: met de mogelijkheid om met Google Earth een bezoek bij diverse kampen af te leggen. Ook vind je er persoonlijke ervaringen van vluchtelingen, zoals een Pakistaans gezin in Peshawar dat vertelt over hun ervaringen in de SWAT-vallei.

Global trends 2008
Ook verscheen deze week het jaarrapport van UNHCR over 2008. Eind vorig jaar waren 42 miljoen mensen ontheemd als gevolg van conflicten en vervolging. Bestaande conflicten hielden aan, de repatriëring nam af. Als gevolg daarvan duurde ook de ontheemding langer voort. Onder de 42 miljoen ontheemde mensen bevinden zich 16 miljoen vluchtelingen en asielzoekers, en 26 miljoen zogenaamde IDP’s, internally displaced persons, mensen die ontheemd zijn maar nog wel in hun eigen land verblijven.
Het is een daling ten opzichte van 2007 met zo’n 700.000 mensen, aar daar moet je dan wel in één adem aan toevoegen dat nieuwe conflicten in 2009 in Pakistan, Sri Lanka en Somalië deze daling alweer teniet gedaan hebben.

Tachtig procent van de vluchtelingen en IDP’s bevindt zich in ontwikkelingslanden. Velen van hen zijn al jaren ontheemd, zonder enig uitzicht op verandering. Voorbeelden daarvan zijn Colombia, Irak, DRC en Somalië. Over de hele wereld zijn er 29 groepen van 25.000 of meer vluchtelingen die al langer dan vijf jaar een vluchtelingenbestaan leiden, zonder een directe oplossing in zicht. Conclusie: minstens 5,7 miljoen vluchtelingen leeft ‘in limbo’.

Afgelopen jaar was er een duidelijke daling van het aantal vluchtelingen dat terugkeerde naar huis (-17%) en IDP’s (-34%), terwijl dat normaal gesproken de meest duurzame oplossing is. Met name in Afghanistan en Soedan gingen de omstandigheden zwaar achteruit.

Een van de grootste populaties van ontheemden bevindt zich in Colombia, waar circa 3 miljoen mensen van huis en haard verdreven zijn. Gevolgd door Irak met 2,6 miljoen IDP’s; 1,4 miljoen van hen raakten recent, in de laatste drie jaar, ontheemd. Andere gebieden met veel ontheemden zijn Darfur (2 miljoen), Democratische Republiek Congo (1,5 miljoen) en Somalië (1,3 miljoen).

Zoals we ook al in Nederland merkten, steeg het aantal asielaanvragen wereldwijd tot 839.000, een toename van 28 procent. De meeste aanvragen werden ingediend in Zuid-Afrika (207.000), de Verenigde Staten (49.600), Frankrijk (35.400) en Soedan (35.100).

Tachtig procent van alle vluchtelingen werd opgevangen door ontwikkelingslanden. Zoals gewoonlijk dragen de armste landen de zwaarste lasten.

Top-10 van landen die de meeste vluchtelingen opvangen - 2008

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De vreemdeling, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op 20 juni: Refugee Day Live

 1. helena zegt:

  inderdaad, de armste landen dragen de zwaarste lasten.
  Ik ga die widget die je hebt van worldrefugeeday ook op mijn blog plaatsen!

 2. Maria Trepp zegt:

  Heel goed, degelijk, dank.

 3. Pingback: In limbo | Levantijnse berichten

 4. Pingback: Wereldwijd meer mensen op de vlucht | Levantijnse berichten

 5. Pingback: Over solidariteit of het gebrek daaraan | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s