De undercover koning

Zie je het al voor je? Koningin Beatrix vermomt zich als traditionele oude dame en bezoekt ziekenhuizen om daar persoonlijk polshoogte te nemen of het er wel goed gaat. In Nederland is dat nagenoeg ondenkbaar. Zo niet in Jordanië.

Koning Abdullah II van JordaniëDe Jordaanse koning Abdullah II, vermomde zichzelf afgelopen week in een traditionele zwarte dishdasha en rood-witte keffiyeh, aldus een bericht in de Jordan Times van 28 mei. Hij droeg een zwarte baard en liep met een wandelstok.
Het doel: persoonlijke inspectie van de dienstverlening. De koning bezocht de afdeling patiëntenzaken van het ministerie van Gezondheid in de populaire wijk Shmeisani in Amman, alwaar hij plaats nam in de wachtruimte en vervolgens aan het loket een aanvraagformulier ophaalde.

Terwijl hij wachtte op het formulier sprak hij leunend op zijn wandelstok met de mensen in de wachtkamer over de dienstverlening en de procedures die daarbij gelden. In dit geval onder meer ondersteuning bij het betalen van kosten voor bijvoorbeeld operaties voor burgers die geen gebruik kunnen maken van ziektekostenverzekeringen. In de tussentijd hielp hij ook nog iemand bij het invullen van een formulier. Nadat hij het formulier had ingevuld, ging hij in de rij staan om door een van de artsen gezien te worden.

Dishdasha bisht en kafiyyehHet was niet voor het eerst dat koning Abdullah undercover het land inspecteerde. Zo bracht hij in 1999 een incognito bezoek aan de vrijhandelszone in Zarqa, eveneens met valse baard en traditionele kledij. Veel mensen klaagden er over de bureaucratie.
En in 2001 bezocht hij de belastingdienst, deze keer vergezeld van prins Ali. Tijdens dit bezoek diende de prins een verzoek tot belastingteruggave in, terwijl de koning in de tussentijd praatte met de manager van de afdeling teruggaves.
Soms bezoekt de koning ook onverwachts publieke voorzieningen. In 1999 bijvoorbeeld ging hij in een periode van zes weken drie keer langs bij het Al Bashir ziekenhuis in Amman in een poging om de dienstverlening te verbeteren.

Het lijkt een traditie in Jordanië, want ook zijn vader koning Hoessein ging herhaaldelijk undercover. Soms dompelde hij zich onder als taxichauffeur, maar ook wel eens als oude man.

Een traditie overigens die gemengde gevoelens oproept. Sommigen zijn positief over deze acties van de koning, die een poging onderneemt om de dienstverlening klantgerichter en minder bureaucratisch te maken.
Anderen, zoals de populaire blogger Black Iris, hebben respect voor de pogingen van de koning, maar ook kritiek op het feit dat het nodig is. Zij stellen dat het land té afhankelijk is van de visie en acties van één man. Of zoals de Black Iris of Jordan het zegt:

‘In other words, when it comes to public services in Jordan, for the most part, a tree falling in a forest does not make a sound unless the King is around to hear it.’

‘We, as citizens, have the right to complain but we know nothing will ever improve until the King pays a visit, whether incognito or otherwise.’

Hij pleit dan ook voor drastische vernieuwing en meer democratie. Hij spreekt over verbetering van de relatie tussen burgers en publieke voorzieningen, over mechanismen voor het afleggen van verantwoording en stimulansen om te verbeteren. Met als doel: vooruitgang.

Persoonlijk vind ik dat ironisch. Ik herken de bureaucratie in Jordanië. Maar ik denk dat het een illusie is om te denken dat meer democratie de bureaucratie gaat verminderen. Ik ben in een positie waar ik beide systemen kan vergelijken, en geloof me, als het gaat om wie het meest bureaucratisch is, scoort Nederland hoger dan Jordanië. Nederland vertrouwt op het zelfsturend vermogen en het initiatief van zijn burgers, ook als ze daar niet toe in staat zijn. Zo ben ik met mijn broer bezig de afrekeningen voor het persoonsgebonden budget te maken nu mijn moeder onlangs is overleden. Kafka is er niks bij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s