Hoop en compassie

Hoop is een schaars iets, maar van wezenlijk belang om tot actie te komen. En compassie is hetgeen de verschillende religies – christendom, jodendom, islam, boeddhisme, humanisme – met elkaar verbindt. We moeten daarom onze religieuze plicht niet verzaken, ten bate van onszelf en de ander.

Indrukwekkende woorden van rabbi Awraham Shalom Soetendorp in een interview dat hij gaf in de marge van het World Economic Forum on the Middle East, dat medio mei plaatsvond aan de Dode Zeekust van Jordanië.

In het interview vertelt Soetendorp openhartig over hoe hij als kind de Holocaust overleefde. Een verzetsman verstopte hem in een koffer en belde huis aan huis aan om een veilige plek voor hem te vinden. Tot een van origine Duitse vrouw de deur opende. Dankzij haar leeft hij.

Soetendorp leeft omdat iemand er voor koos de deur te openen, een besluit waarbij elke seconde telde. De deur openen of de deur niet openen, dat is de vraag!

Hij trekt een parallel met de kinderen in Israël en Palestina, die lijden zoals hij leed. En elk kind dat lijdt, breekt zijn hart. Soetendorp ziet – op basis van zijn gesprekken met jongeren – dat er onder hen een sterke wens is om de bezetting en het terrorisme te beëindigen. Naast het geweld zijn ook zachte krachten aan het werk. Hij zegt dat hij altijd dat kind gebleven is, dankbaar dat iemand zijn leven heeft gered en verantwoordelijk voor het redden van het leven van anderen.

De mensen die hij spreekt, spreken over hoop, een schaars goed, maar van essentieel belang om in actie te komen. Hij wordt geïnspireerd door de gezinnen in Israël en Palestina die verliezen hebben geleden, maar de kracht en de moed vinden om verder te gaan.

Soetendorp is lid van het Council of Conscience, dat werkt aan het Charter for Compassion. Compassie is hetgeen de verschillende religies – jodendom, christendom, islam, boeddhisme, humanisme – met elkaar verbindt. Een religieuze plicht die we allen hebben, maar vaak verzaken. Het Charter gaat ervan uit dat de Gouden Regel (compassie) fundamenteel is voor alle wereldreligies en richt zich op het inspireren van mensen om anders naar religie te kijken.
Het Council bestaat uit denkers vanuit verschillende religies. Naast Soetendorp zijn dat onder meer: Karen Armstrong, de Grootmoefti van Egypte, Tariq Ramadan en aartsbisschop Desmond Tutu.

Het Charter for Compassion wordt wereldkundig gemaakt op 12 november 2009.Het World Economic Forum on the Middle East vond dit jaar plaats van 15 tot 17 mei. Aan het Forum namen 1400 leiders uit 85 landen deel. Het Forum sprak zich aan de Dode Zeekust van Jordanië uit voor leiderschap gericht op verandering en ontwikkeling in de regio.

Rabbi Awraham Shalom Soetendorp is voorzitter van het Jacob Soetendorp Institute for Human Values. Het instituut is een leidende kracht in de zoektocht naar een betere toekomst, daarbij geïnspireerd door de universele principes van tikkun olam, het mandaat om een wereld die gebroken is te repareren, en het een betere plek te maken voor de behoeftigen, voor onszelf en onze toekomst.
Het Soetendorp Instituut werkt aan het bouwen van vrede en bevorderen van verzoening, sociale en economische rechtvaardigheid, een interreligieuze dialoog, bescherming en herstel van de omgeving, verbeteren van het leven van kinderen wereldwijd.

Bekijk hieronder het interview, zoals het ook te vinden is op de Jordaanse blogsite 7iber.com:

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Religie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Hoop en compassie

  1. Pingback: Interreligieuze dialoog in de praktijk (1) | Levantijnse berichten

  2. Pingback: Interreligieuze dialoog in de praktijk (2) | Levantijnse berichten

  3. Pingback: Over etnische en religieuze diversiteit – deel 2: het Pausbezoek | Levantijnse berichten

  4. Pingback: Over etnische en religieuze diversiteit – deel 4: christenen in Jordanië | Levantijnse berichten

  5. Pingback: Over etnische en religieuze diversiteit – deel 5: christenen in Jordanië II | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s