Een morgen met muziek

Surfend over het Internet kwam ik vanmorgen een prachtig stukje muziek tegen. Muziek die past bij deze dag vol zonnestralen.

Ik kijk naar buiten door het raam. Zie de blauwe lucht, de rijke schakeringen in groen die neigen naar het meer eenvormige groen van de zomer. Ik zie de paarse bloemen van de allium, nu nog in bloei, maar wellicht morgen niet meer.

De kat van mijn moeder ruikt de geuren in de tuin, hij geniet van zijn vrijheid. Hij is gisteren en vandaag al langer buiten geweest dan in zijn hele driejarige leven. Hij is op ontdekkingstocht.

De merel die nestelt in de beukenhaag blaast alarm. Merkwaardig hoe dat gaat. Hij gaat om geruime afstand in de appelboom zitten, en zingt met alle macht, alsof hij het onheil over zijn kroost wil afwenden. Hij trekt de aandacht in de boom, zodat de sluipmoordenaars worden afgeleid van het nest.

Muziek dus. Van Marcel Khalifé, de Palestijn onder de Palestijnen. Veelzijdig componist en zanger. Bespeler van de Oud, het melancholieke Arabische snaarinstrument dat lijkt op een luit. Hij die onder meer de prachtige poëtische teksten van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish op muziek zette.

Khalifé is in 1950 geboren op de berg Libanon, hij studeerde aan het Nationaal Muziekinstituut in Beiroet en gaf les op het conservatorium. Het was in Beiroet dat hij oog kreeg voor het lot van de Palestijnen:

When I used to attend the conservatory in Beirut, I used to pass by the Palestinian refugee camps.
I wondered why these people were living in these houses made of zinc, and what the circumstances were which found them living in this kind of poverty. Some Lebanese families used to live there, too, mind you. I decided I wanted to learn more about the Palestinians, and learn how they lost their lands, lost their homes and their rights in Palestine. I became a supporter since their cause was a just one. Until now, I never hesitate to do anything at all in order to show my support for this great cause.

Marcel Khalifé is Unesco artiest voor de vrede.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s