Kijken naar een hongerstaking onder het genot van een biertje

Zaterdagmiddag. Op het Plein in Den Haag zijn de terrassen goed gevuld, de mensen genieten van de zon. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. In een hoekje van het Plein, tegenover het gebouw van de Tweede Kamer, zit op de grond een eenzame Sri Lankese vrouw. Ze is vandaag in hongerstaking gegaan om aandacht te vragen voor het lot van de Tamils.

Het is een bizarre ervaring. Iemand zet haar eigen leven op het spel. De mensen lopen langs haar heen en negeren haar. Op de terrassen worden geanimeerde gesprekken gevoerd, aandacht voor wat er aan de overkant gebeurt is er niet.
Behalve dan van de groepjes Tamils die zich her en der verspreid op de bankjes rond het Plein ophouden. En van de politie, die regelmatig het Plein komt inspecteren. Begin van de middag zaten de Tamils nog gezamenlijk om de vrouw heen, maar de politie sommeerde hen daar te vertrekken, dus bleef de vrouw in haar eentje achter.

Gisteren al vroeg de Tamil Dutch Association de hele dag aandacht voor de problemen van de Tamils. Ze hadden een vergunning om tot 21.00 uur op het Plein te demonstreren, maar weigerden toen te vertrekken. Waarop de politie Haaglanden 26 Tamils arresteerde.

Volgens het pamflet dat de vrouw mij overhandigde, zitten op dit moment meer dan 300.000 Tamil-burgers opgesloten in een gebied dat niet groter is dan twintig kilometer. Sinds januari dit jaar zijn meer dan 4.800 Tamil burgers gedood. Meer dan tienduizend Tamils raakten gewond door toedoen van het Sri Lankaanse leger.
Het pamflet vermeldt verder dat de militaire leiding van Sri Lanka het bevel heeft gegeven om de Tamil-burgers en de Tamil Tijgers uit te roeien. Naar verluidt wordt daarbij ook gifgas ingezet.

NOS-correspondente Wilma van der Maten schreef op 28 februari over de situatie van de Tamils in haar Weblog New Delhi. Zij stelt dat in het noordoosten van Sri Lanka 200.000 burgers als menselijk schild worden gebruikt door de Tamil Tijgers. Families schuilen in bunkers, boven hun hoofd gaan bommen en mortieren af. Ze maakt melding van 2000 burgers die door het geweld om het leven kwamen, inclusief de patiënten in de laatste functionerende kliniek, die door mortieren werd getroffen.

Journalisten worden in het gebied niet toegelaten. De vluchtelingenkampen zijn verboden gebied. Van der Maten was een van de weinige journalisten die toch toestemming van het ministerie van Defensie kreeg om het gebied te bezoeken. Ze schrijft:

“In het vluchtelingenkamp ‘Menik farm’ versperd achter grote rollen prikkeldraad en bewaakt door honderden soldaten leven de burgers hier. Voor de ingang van het kamp staat een groene legertank. Volgens de legerwoordvoerder bevinden zich onder de vluchtelingen mogelijk rebellen en daarom staat er op iedere vijftig meter in het kamp een soldaat opgesteld die de orde moet bewaken.

Sathyeswari (43) werd een week geleden samen met haar gezin door het leger hier naar toe werd gebracht. Ze komt oorspronkelijk uit de stad Kilinochchi die tot begin januari de hoofdstad was van het door de Tamil Tijgers gecontroleerde gebied. Na de val van het hoofdkwartier van de LTTE dwongen de rebellen de burgers mee te vluchten richting het noordoosten.

Sathyeswari bevestigt wat internationale hulporganisaties al wekenlang beweren; zo’n tweehonderdduizend mensen worden in het noordoosten door de rebellen gegijzeld. De Tamil Tijgers gebruiken ze als menselijk schild tegen het regeringsleger. Sathyeswari vertelt dat burgers zich verstoppen in bunkers onder de grond. Ze durven alleen naar buiten te komen als het leger en de rebellen even ophouden met elkaar te beschieten. Ook het regeringsleger maakt zich volgens haar schuldig aan oorlogsmisdaden door vanuit de lucht te bombarderen. De regering ontkent deze bombardementen.

In het kamp vertellen mensen gruwelijke verhalen. Rajeween (28) zegt dat de rebellen ‘verraders’ doodschoten en hun lijken aan bomen hingen om de vluchtelingen angst aan te jagen.

De Nederlandse Annemarie Loof die aan het hoofd staat van de missie van Artsen Zonder Grenzen in Sri Lanka noemt de situatie van de vluchtelingen in noordoosten onbeschrijflijk. AZG werkt in vijftien vluchtelingenkampen. Iedereen die ze sprak heeft wel iemand dood zien gaan.”

De burgeroorlog in Sri Lanka woedt al sinds 1983. Tot nu toe heeft de oorlog 70.000 mensen het leven gekost. Circa 100.000 mensen werden van huis en haard verdreven. De Tamil Tijgers strijden voor een onafhankelijke staat, Tamil Eelam. Terwijl de Singhalezen hoofdzakelijk boeddhistisch zijn, is de grote meerderheid van de Tamils hindoeïstisch. Onder de Tamils bevinden zich daarnaast christelijke en islamitische minderheden, en een nog kleinere minderheid van jaïnisten. De Tamils maken ongeveer 18 procent van de Sri Lankaanse bevolking uit.

Lees meer:

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oorlog & geweld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kijken naar een hongerstaking onder het genot van een biertje

  1. brulkaak zegt:

    Als ik dit soort berichtgevingen lees denk ik meteen aan alle andere berichten over mensen die elkaar naar het leven staan.Dat het zo massaal en in alle tijden voorkomt zou erop kunnen duiden dat de mens er niet is om in vrede naast elkaar te leven, maar in strijd. Mijn probleem is dat ik deze gedachtengang van mijzelf nooit accepteer. Ik heb altijd nog de hoop dat eens op een dag de mensheid in zijn geheel vredelievend wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s