De khamsini is weer begonnen!

Vijftig dagen lang de stoffige, warme cycloonachtige wind. Zondagavond stak hij weer op. In woestijnland Jordanië betekent dat gevaar. Zandstormen waarin je geen hand voor ogen ziet, een muur van zand. Door het hele land werden wegen afgesloten. Mensen krijgen ademhalingsproblemen door het inademen van al het stof. In Aqaba, de havenstad in het zuiden, aan de Rode Zee, reden twee bussen op elkaar. Eenenzestig gewonden was het gevolg.

De khamsini, afgeleid van het Arabisch woord voor vijftig ‘khamsoen’ treft de woestijngebieden van Noord-Afrika, het Arabisch Schiereiland en de Levant elk jaar. De wind steekt op in het Atlasgebergte van de Maghreb, dat zich uitstrekt van Marokko tot Tunesië. Minstens één keer in de week teistert hij het land.

De khamsini wordt voorafgegaan door de arba’ini, veertig dagen met extreme kou, enorme sneeuwbuien, slagregens. In bergachtig Jordanië leggen zowel de khamsini als de arba’ini het openbare leven compleet plat.

Soms komen ze nagenoeg tegelijkertijd voor. Ik heb wel eens meegemaakt dat in de hoofdstad Amman een sneeuwstorm woedde en vijftig kilometer naar het zuiden een zandstorm.

De dag nadat de khamsini het land woedde, daalt de temperatuur meestal heel sterk en regent het. Na al het zand dat zich over de wegen heeft verspreid, eveneens levensgevaarlijk.

Het was de khamsini die in 2003 bij het begin van de oorlog tegen Irak de Amerikaanse troepen overviel en de voertuigen liet vastlopen in het woestijnzand. Voor iemand die het klimaat kent, was dat een bizarre verklaring. Hoe kan een wind die zandstormen met zich meebrengt, jaarlijks in dezelfde periode door het hele gebied waart, onverwachts zijn?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Klimaat, Midden-Oosten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s