Moslims en antisemitisme

Het lijkt zo’n vertrouwde combinatie. Vorige week werden bij een synagoge in Edinburgh de ramen ingegooid. Twee moslimjongeren van 22 en 17 jaar oud worden verdacht van de aanslag. Tot nu toe zijn in 2009 in Schotland 10 incidenten gemeld, net zo veel als normaal gesproken in een heel jaar.

Wat volgde was echter niet zo gebruikelijk, althans niet voor wie moslims en antisemitisme een twee-eenheid zijn gaan vormen. De Schotse Islamitische Federatie heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanval en deed ze synagoge een aanbod voor beveiliging. De reactie trok ook de aandacht van de nieuwszender Al Arabiyah.

Voorzitter Ken Imrie van de Schotse Islamitische Federatie sprak zijn afschuw over de aanval uit in een brief aan Rabbi David Rose van de Hebreeuwse Congregatie in Edinburgh. Imrie schreef in zijn brief onder meer:

“We wish you to know that the Moslim community stand full square with you in revulsion and horror at this vandalism. To violently damage any building is wrong. That this is a respected place of worship, faith and spirituality makes the crime even more heinous”

Hij voegde eraan toe:

“We trust you have adequate security arrangements in place, in line with places of worship across the country. If not, such is our strength of feeling on this matter, we would wish to physically guard the synagogue ourselves”.

Imrie zei verder dat de Schotse imams geïnstrueerd zouden worden over zijn reactie, en dat zij tijdens het vrijdaggebed zouden oproepen geen aanvallen te plegen op gebedshuizen.

De rabbi was niet bereikbaar voor commentaar, maar andere Joodse leiders hebben het aanbod verwelkomd.

Mark Gardner, woordvoerder van de Community Security Trust, een organisatie die Britse joden beschermt tegen antisemitische aanvallen, zei gisteren dat in de laatste weken het aantal antisemitische incidenten is toegenomen. In zijn verklaring zei hij:

“This was a disturbing incident. Scottish Jews do not expect to experience the relatively high level of anti-Semitism that has occurred during and since the war between Israel and Hamas in Gaza at the turn of the year.”

Over de verklaring van Imrie:

“This statement and others like it around the UK will hopefully encourage both communities to regard each other as allies in the face of racism and extremism”.

De twee verdachten staan voor de Edinburgh Sheriff Court terecht wegens “malicious mischief aggrevated by religious prejudice”. Zij zijn voorgeleid, de rechtszaak start op 8 april.

Bronnen:
Muslim leaders offer to guard synagogue – The Scotsman, 19 maart 2009
Muslims offer to guard synagogue after attack – Al Arabiya, 20 maart 2009

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Religie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Moslims en antisemitisme

 1. peter louter zegt:

  Hopelijk het begin van een vorm van respect dat op zijn beurt weer respect genereert.

 2. Party_Dog zegt:

  2 volkeren ontstaan uit een een dezelfde stamvader maar toch zo ver uiteen…
  Het heeft een paar kapotte ramen nodig om een wat meer intens kontakt/dialoog op gang te brengen..

 3. ben zegt:

  Zo kan het ook!!
  Zo bouw je bruggen.
  Beter dan met de ruggen naar elkaar

 4. Betty Stavast zegt:

  Johanna, lees het boek Iban Warraq "Leaving Islam" en nog een aantal andere boeken, bv van moslima Irshad Manji, en dan zul je zien dat moslims leren dat Jezus alleen een Jood van geboorte was, maar zich verder alleen maar afzette tegen de Joden. Arabieren worden op zo’n manier totaal verkeerd voorgelicht. Met Joden is wat hen betreft niks mis, zolang ze maar geen eigen staat hebben op het grondgebied waar ze als volk zijn ontstaan. Ik neem deze gestes pas helemaal serieus, als men ook opkomt voor de kinderen in Sderot.

 5. @ Betty Stavast
  Dit is wel een erg gekleurd beeld wat je hier schetst. Alle moslims die ik ken respecteren Jezus als een van de grootste profeten. Alle moslims die ik ken respecteren de joden als een van de volkeren van het boek. De meeste moslims die ik ken accepteren het bestaan van de staat Israël, maar tegelijkertijd vinden ze ook dat er een acceptabele oplossing voor de Palestijnen dient te komen.

  Ik vind het jammer dat je onder een bijdrage die een niet vaak genoeg gehoord, maar wel vaak gewenst geluid, zo’n bijdrage moet plaatsen.
  Het bieden van bescherming aan een synagoge die bedreigd wordt is een daad van medemenselijkheid. In een tijd waarin antisemitisme helaas weer toeneemt, vind ik wat Imrie zegt en doet een belangrijk ander geluid. Niet meer en niet minder.

  Ik vind het jammer dat je deze bijdrage hebt geplaatst. Waar ik probeer bruggen te bouwen door voorbeelden te geven hoe het ook kan, gooi jij olie op het vuur.
  Wat jij niet van elkaar scheidt, maar de moslims die ik ken wel, is dat er een verschil is tussen joden (mensen) en Israël (een staat).
  Ik voel er weinig voor om hier en nu met jou een discussie over het fenomeen staat Israël te voeren, want over het algemeen leiden dit soort discussies niet naar waar ik op uit ben. En dat is een duurzame vrede voor alle mensen in het Midden-Oosten.

 6. ben zegt:

  Johanna,
  Goed dat je vasthoudt aan je eigen uitgangspunten.
  Goed dat je de hand reikt naar je medemens, en oog hebt voor zaken die ons niet scheiden, maar binden.

 7. Betty Stavast zegt:

  Johanna, ik sta ook positief tegenover dit soort geluiden vanuit de moslimhoek. Maar de moskee bij mij om de hoek zegt ook de staat Israel te erkennen, maar heeft in haar videoshop wel video’s liggen van bedenkelijk garnituur, met davidsterren, kromme neuzen e.d.

  Er zullen zeker moslims zijn die ook de Joden hun eigen staat gunnen, maar acties tegen Joden in de diaspora veroordelen en vervolgens de staat Israel demoniseren, is uiterst bedenkelijk wat mij betreft.

 8. Pingback: ‘Dadelijk moeten we lokmoslims gaan inzetten’ | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s