Literature and War: Conversations with Israeli and Palestinian Writers

Literature and War: Conversations with Israeli and Palestinian WritersIn 2002 en 2003 reisde de Noorse schrijver en journalist Runo Isaksen door Israël en Palestina. Hij interviewde schrijvers aan weerszijden over schrijven, cultuur en hun beeld van de andere kant.

Hij onderzoekt in de interviews onder meer of de schrijvers een morele verplichting voelen om vrede tot stand te brengen in de regio, de verschillen tussen Israëlisch en joods zijn, de waarschijnlijkheid van echte democratie in Israël, de betekenis van diaspora in het hoofd van de Palestijnen.

Waar het Isaksen om gaat is niet zozeer de inhoud van het conflict, maar vooral het vooruitzicht om het wederzijds begrip tussen twee volkeren te versterken. Volkeren die ieder een sterk gevoel van slachtofferschap en verlies hebben. De vraag is in hoeverre literatuur kan bijdragen aan het laten zien van de andere kant aan de ene kant.

Isaksen omzeilt de gebruikelijke politieke kanalen en thema’s. In plaats daarvan concentreert hij zich op literatuur als een weergave van de maatschappij en het beeld dat mensen van anderen hebben. “Literatuur neemt je via de achterdeur mee naar iets belangrijks, iets dat voor de media moeilijk te ontdekken is.”

In de interviews probeert Isaksen een eerlijke balans te vinden tussen het Israëlische en het Palestijnse perspectief. Daarnaast beschrijft hij ook zijn persoonlijke ervaringen in het gebied: de angst voor zelfmoordaanslagen in Israël, de blokkades en afsluitingen van de Westbank door Israëlische tanks.

Het boek bevat interviews met vijftien Israëlische en Palestijnse schrijvers, waaronder Amoz Oz, David Grossman, Meir Shalev, Mahmoud Darwish, Mahmoud Shuqair, Liana Badr en Sahar Khalifeh.

Isaksen was in 1977 een van de oprichters de Israëlische Peace Now beweging. Hij werd geïnspireerd tot dit boek door de visie van de Zuidafrikaanse schrijver André Brink dat literatuur en schrijvers een cruciale rol speelden bij het beëindigen van de apartheid, doordat zij mensen deel maakten van de ervaringen van anderen.


Literature and War: Conversations with Israeli and Palestinian Writers
Runo Isaksen
Vertaling: Kari Dickson
Massachusetts: Olive Branch Press/Interlink Books, 2009
222 pagina’s
ISBN-13: 9781566567305

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Literature and War: Conversations with Israeli and Palestinian Writers

  1. martin zegt:

    Weet je zeker dat Isaksen Peace Now oprichtte?

  2. Martin,
    Ik schreef ‘een van de oprichters’. De door mij geraadpleegde bronnen gaven dit inderdaad aan. Vanwaar je vraag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s