Israëlische schrijvers: stop de sloop van huizen in Oost-Jeruzalem

Aldus een oproep van 21 Israëlische schrijvers aan de burgemeester van Jeruzalem. Onder hen bekende auteurs als Amoz Oz, David Grossman en A.B. Yehoshua. Zij schrijven onder meer over de “deep sense of fear that one morning a family will wake to the presence of police forces and municipal inspectors coming to destroy their homes, leaving the family members with only the clothes on their back.”

De schrijvers zeggen dat de inwoners van Oost-Jeruzalem – sinds 1967 bezet gebied – door het officiële beleid al tientallen jaren worden gedwongen illegaal huizen te bouwen en duizenden mensen daardoor niet in staat zijn om een dak boven hun hoofd te bouwen op land dat hun eigendom is.

“Elke poging van de bewoners, zoals het voorbereiden en indienen van bouwplannen en het betalen van leges en lokale belastingen, hebben tot niets geleid. Helaas hebben de meeste inwoners slechts één optie: het risico nemen en bouwen zonder vergunning.”
“De staat Israël heeft de plicht om te zorgen voor haar burgers en tast het basisrecht van duizenden mensen aan om in humane omstandigheden te leven.”

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem zijn sinds 2004 in Oost-Jeruzalem 402 huizen gesloopt, waardoor 1.399 Palestijnen dakloos werden. In heel Jeruzalem gaat om circa 700 huizen vanaf 2000. Nog duizenden dwangbevelen wachten op uitvoering.

De laatste weken is de spanning opgelopen door de geplande sloop van 88 huizen in het dorp Silwan, waar ongeveer 10.000 Palestijnen wonen. Circa 1.500 Palestijnen zullen door de sloop gedupeerd worden.

Lees meer:
Israel Prize laureates call for end to demolition of E. Jerusalem home – Haaretz
Israeli writers urge scrap of Palestinian evictions – Middle East Online
Statistics on demolition of houses built without permits in East Jerusalem – B’Tselem

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Israëlische schrijvers: stop de sloop van huizen in Oost-Jeruzalem

 1. Betty Stavast zegt:

  Ik ben het helemaal eens met de oproep. Ik ken Silwan goed en het is echt niet erg als daar huizen staan die zonder vergunning gebouwd zijn.

  Wat overigens nooit vermeld wordt, is dat meer en meer huizen in West-Jeruzalem, en dan met name rond de Jaffastraat, King George en Betsalel, door (rijke) Palestijnen worden gekocht.

 2. Volgens mij is huizen kopen iets anders dan huizen verwoesten. Appels met peren vergelijken dus. In het VN-plan was Jeruzalem een ongedeelde hoofdstad.

 3. Hillary Clinton was gisteren in Israël en vandaag in Palestina. Op een gezamenlijke persconferentie met Mahmoud Abbas zei ze: "Clearly this kind of activity is unhelpful and not in keeping with the obligations entered into under the ‘roadmap’."

 4. ben zegt:

  EU accuses Israel of `pursuing illegal annexation` of East Jerusalem
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1069206.html

 5. Ben, dank voor de link.

  Haaretz verwijst naar een artikel in The Guardian, die beslag wist te leggen op een geheim EU-rapport van 15 december 2008.

  Het rapport erkent de legitieme zorgen van Israël om haar veiligheid, maar stelt ook: "Many of its current illegal actions in and around the city have limited security justifications."

  "Israeli ‘facts on the ground’ – including new settlements, construction of the barrier, discriminatory housing policies, house demolitions, restrictive permit regime and continued closure of Palestinian institutions – increase Jewish Israeli presence in East Jerusalem, weaken the Palestinian community in the city, impede Palestinian urban development and separate East Jerusalem from the rest of the West Bank,"

  Verder stelt het EU rapport dat "the demolitions are "illegal under international law, serve no obvious purpose, have severe humanitarian effects, and fuel bitterness and extremism." en "the fourth Geneva convention prevents an occupying power extending its jurisdiction to occupied territory. Israel occupied the east of the city in the 1967 six day war and later annexed it. The Palestinians claim East Jerusalem as the capital of their future state."

  Het oorspronkelijke bericht in The Guardian vandaag

 6. Betty Stavast zegt:

  Ik denk dat het wel zeker van belang is. Waar het Joden nog kwalijk wordt genomen grond in de West Bank te kopen, merkt niemand op dat Palestijnen wel in West-Jeruzalem mogen kopen. Huizen slopen in O-Jeruzalem is onzinning en fout, maar voor het overige ligt de zaak genuanceerder.

 7. Betty, dan zijn we het er in ieder geval over eens dat huizen slopen niet de weg is. En daar ben ik blij om.

  Overigens is er ook wel een verschil tussen grond in de Westbank kopen en in West-Jeruzalem. West-Jeruzalem is betwist gebied, vanaf het begin voorzien als ongedeelde hoofdstad.
  De Westbank is bezet gebied en het is conform de internationale verdragen verboden om daar als bezetter je eigen mensen zich te laten vestigen.

 8. Betty Stavast zegt:

  Nee Johanna, het is algemeen geaccepteerd dat West-Jeruzalem de hoofdstad van Israel zal worden als er een Palestijnse staat is. Het door Palestijnen dus lukraak overal daar gaan wonen is net zo ongewoon als het bouwen van settlements op de WB. Ik zie geen verschil.

 9. Dag Betty,
  De status van Jeruzalem is een van de heetste hangijzers in elk vredesgesprek tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Dus van algemeen geaccepteerd is geen sprake. Wel ben ik het met je eens dat dit ook niet echt bijdraagt aan een oplossing.

 10. Betty Stavast zegt:

  Natuurlijk is Jeruzalem een heet hangijzer, maar als er een Palestijnser staat zou komen, dan wordt West-Jeruzalem de officieel erkende hoofdstad van de staat Israel. Tussen de Palestijnen die zich nu vrijelijk kunnen vestigen in W-J en de Joden op de West Bank, is dus geen verschil.

 11. E.T. zegt:

  Klinkt mij een beetje tegenstrijdig in de oren allemaal. Aan de ene kant beweerd de wereld dat Israel illegaal handeld, maar als zij illegaal gebouwde huizen sloopt (wat haar plicht, niet alleen haar recht is), is het even fout.

  Ik weet niet in hoeverre het slim is om deze huizen te slopen. Ik weet dat het niks met Arabieren te maken heeft, aangezien er in Jerushalaim ongeveer evenveel Joodse orders worden uitgevoerd tegen illegaale bouw. Ook is de nieuw gekozen burgemeester niet verdacht van anti Arabisch te zijn of zo. Hij wil de situatie in Jerushlaim van illegaale bouw veranderen, en dit is nou eenmaal de manier dat te doen. Iemand die illegaal zijn huis gebouwd heeft, heeft geen grounds om op te staan als de stad/staat daar wat tegen doet. Hij en alleen hijzelf is verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat.

  @Betty,
  Wat jij schrijft is precies de reden waarom de bekende ‘2-staten oplossing’ een lachertje is. Deze ‘oplossing’, laat 2 staten over, 1 Palestijnse waar Joden niet mogen komen, en 1 gemengde van Joden en Arabieren. Het betekent daadwerkelijk het einde van de Joodse staat as such. Helaas lijkt het alsof 9 v.d. 10 mensen die deze ‘oplossing’ als ‘de’ ideale oplossing bekijken, zich er nooit echt in verdiept hebben wat hij nou eigenlijk inhoudt.

 12. @ E.T.
  Ik begrijp dat de nieuwe burgemeester van Jeruzalem dan ook bouwvergunningen gaat afgeven aan mensen die op hun land willen bouwen?

 13. E.T. zegt:

  @johanna_nouri,
  Ik ben niet zeker dat ik je vraag goed begrijp, maar als de vraag is of er in Israel een bouwvergunning nodig is als iemand op zijn eigen (onbetwiste for this matter) grond bouwt, is het antwoord daar op positief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s