Closed Zone: Israëlische animatiefilm toont leven in de Gazastrook

‘Waltz with Bashir’ animator Yoni Goodman maakte een animatiefilmpje van anderhalve minuut over het leven van een jongetje in de door Israël geblokkeerde Gazastrook. De film is gemaakt in opdracht van de Israëlische ngo Gisha, een groep die opkomt voor het recht op bewegingsvrijheid van de Palestijnen.

Een woordvoerder van Gisha gaf als toelichting dat: “though the use of a single animated character, Goodman tries to cause the viewer to feel empathy for the people of Gaza and see them as they are – a million and a half people who only want to live out their ambitions and dreams, something they cannot do because of their ability to move freely.”

Goodman: “It was very important for me to create a character that anyone can connect to. I hope that when people see the movie, they will be able to detach themselves from the automatic view of good or bad. People talk about Hamas, but there are many civilians there who are not Hamas supporters but who are suffering from this blockade. I think many people see Israel as an aggressive country, but this is not my Israel. I want people in the West to see it, to see that there are people in Israel who are against war, who want peace.”

De film combineert realistische beelden met animatie. Goodman was al bezig met de film voordat de recente aanval op de Gazastrook.

Lees meer:
Waltz with Bashir animator creates short-film on Gaza blockade – Haaretz
Gisha

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Closed Zone: Israëlische animatiefilm toont leven in de Gazastrook

 1. Gingy zegt:

  Indrukwekkend en integer weblog!
  Met welgemeende groet.

 2. Jack Pastoor zegt:

  @JN: Ik had hem al gezien vanmorgen. Ik ben benieuwd hoe er op gereageerd gaat worden door verschillende partijen. Het is in mijn ogen duidelijk dat indien mensen geen empathie en mededogen(meer?)hebben voor slachtoffers van geweld ze daarmee ook hun menselijkheid verliezen. Een eenvoudig en ook wat simpel filmpje als deze kan mensen – die langzaam maar zeker aan het verharden zijn – wellicht weer aan het denken en voelen zetten.

 3. Betty Stavast zegt:

  Veelzeggend dat dit in Israel gemaakt kan worden. Nu nog een filmpje van Hamas aanhangers die vrede willen.

 4. @ Jack Pastoor
  Dat is een boeiende stelling van je. Haat ontneemt mensen hun menselijkheid, waardoor geweld veel eenvoudiger te plegen wordt. Ik verdiep me op dit moment in het thema haat. Wat opvalt is dat er bergen literatuur zijn over hoe haat ontstaat, wat het beïnvloedt, hoe het versterkt wordt. Maar er maar heel weinig bronnen zijn die ingaan op hoe je het kunt bestrijden; preventie zeg maar.

 5. @ Betty Stavast
  Ik vermoed dat ze in de Gazastrook andere dingen aan hun hoofd hebben.

  Overigens: een van mijn eerdere bijdragen gaat over hoe Palestijnen de Holocaust herdenken, vanuit compassie met het leed dat de joden doorstaan hebben. Misschien leuk om dat ook eens te lezen?

 6. Betty Stavast zegt:

  Johanna, je appeast terroristen. Hamas dient Israel onvoorwaardelijk te erkennen als soevereine staat en de doctrine van "All Palestine belongs to Allah" loslaten.

 7. Nou nou, zo kan die wel weer. Maar ik snap het, een kort door de bocht reactie op mijn ook enigszins kort door de bocht reactie op jou. Ik vond je reactie ook nogal makkelijk. Alsof het feit dat men in Gaza opgesloten zit niet mede de verantwoordelijkheid is van Israel. De menselijke maat is in dit conflict helaas ver te zoeken, van beide kanten. En zoals altijd zijn de gewone burgers daar de dupe van. In Gaza, en in Sderot.

 8. Betty Stavast zegt:

  Johanna, als men zich teveel concentreert op alleen dat aspect, en dat is op zich wel logisch gezien het feit wat er in Gaza gebeurd is, verliest men de basis van het probleem uit het oog en dat is dat er in de Arabische wereld nog velen zijn die vinden dat het land tot de uma behoort en dat de Joden er misschien wel mogen wonen, maar niet op soevereine basis. Het moet deze landen en groeperingen duidelijk worden gemaakt dat die tijd voorbij is. Zij zullen hun ideologie op dat gebied moeten bijstellen. Doen ze dat niet, dan houden ze het hele MO in gijzeling. Ik zit dus te wachten op het eerste filmpje van een Palestijn waarin Hamas, Hezbollah et al op een dergelijke wijze duidelijk worden gemaakt dat het Palestijnse volk zich niet langer laat gijzelen door deze islamisten. Een dergelijk filmpje bij de OPalestijnen is onmogelijk, je zult wel gek zijn om het te maken want je kop gaat er af. In Israel kan dit gewoon en krijg je nog applaus. Dit toont het verschil aan in denkwijzen en cultuur.
  (Reactie is geredigeerd)

 9. @ Betty Stavast
  Ik heb het gevoel dat we hier nu allerlei dingen door elkaar halen.
  Verwachten dat Hamas zo’n filmpje maakt, is zoiets als verwachten dat een extreme kolonist zo’n filmpje gaat maken. Had je nou gezegd dat het wachten is op een filmpje van een gematigde Palestijn, dan vind je me geheel aan je zijde. Per slot van rekening is het Israëlische filmpje ook niet door zwaar religieuze kolonisten gemaakt.

  Zoals er in Israël gematigde krachten zijn, zijn die er in Palestina evenzo. En in beide gebieden zijn er extremen, die in beide gevallen er grotendeels aan bijdragen dat vrede vooralsnog niet in het verschiet ligt.

  Je hebt gelijk als je zegt dat er de Arabische wereld mensen zijn die zeggen dat het hele gebied tot aan de Middellandse Zee tot de umma behoort. Evenzo zijn er in Israël groepen die zeggen dat het hele gebied tot aan de Jordaan tot Israël behoort. Beide groepen legitimeren dit standpunt vanuit hun religie, de moslims vanuit de Qur’an en de joden vanuit de Thora.
  En het resultaat is dat een hele regio in gijzeling wordt gehouden.

 10. Betty Stavast zegt:

  Ik haal niks door elkaar: Joden maken filmpjes over bezetting, oorlog en wat dies meer zij, Palestijnen, niet zijnde Hamas, kunnen geen filmpjes maken over de gijzeling die Hamas et al over hun eigen bevolking uitvoert, namelijk het niet willen erkennen van de staat Israel, en nog wel op basis van theologie. Kortom: ik zit te wachten op het eerste Palestijnse filmpje wat Hamas et al oproept hun eigen bevolking niet langer in deze gijzeling te houden.

  Wat het aantal godsdienstfanaten, daar heb ik een heel pragmatische benadering bij: het aantal islamitische gekken die "heel palestina" aan Allah toe laten behoren is vele malen groter dan de 400.000 losgeslagen kolonisten. Deze staan dus in geen verhouding tot elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s