Palestijnen herdenken Holocaust-slachtoffers

Gezicht op Ni'lin (foto: palestineremembered.com)In het Palestijnse dorp Ni’lin is vrijdag normaal gesproken de dag van confrontaties tussen Israëlische soldaten en demonstranten, Palestijnse, maar ook Israëlische en buitenlandse. De dag van demonstraties tegen de afscheidingsmuur, die de dorpsbewoners afsnijdt van de helft van hun akkers en water.
Vorige week vrijdag was geen gewone vrijdag: de dorpelingen hadden een tentoonstelling ingericht ter ere van de Holocaust-herdenking, de VN-dag die jaarlijks op 27 januari wordt gehouden.

De expositie bestaat uit posters en teksten die ter beschikking zijn gesteld door een Israëlisch Holocaust museum, en toont de genocide tegen het Joodse volk tijdens de dertiger en veertiger jaren in Duitsland en andere delen van Europa.

De expositie was georganiseerd door Ni’lins Volkscommittee Tegen De Muur. Organisator Hassan Moussa: “Op deze manier willen we onze sympathie betuigen voor de Joden. Niemand denkt dat oorlog leidt tot vrede en veiligheid. Het leidt tot meer geweld, tot haat en lijden in deze regio. Dat is noch in ons belang, noch in belang van de Israëli’s.”

Moussa is een Palestijnse activist, en hij wil ook zijn lijden overbrengen: “Mijn lijden leidt niet tot vrede. Het verliezen van mijn grond voelt alsof mijn hart uit mijn lijf wordt gerukt.”

“Palestijnen zijn niet verbonden aan de genocide… Het is ons lot om in dit land te leven, daarom moeten we in vrede leven. Alleen vrede zal veiligheid brengen.”

Lees het hele artikel:
Ni’lin pays tribute to Jewish victims of the Holocaust – Common Ground News Service

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Palestijnen herdenken Holocaust-slachtoffers

 1. Jack Pastoor zegt:

  @Johanna: Heerlijk een dergelijk bericht. Dank daarvoor.

 2. Storm zegt:

  Waarom verdomme moeten de Palestijnen zo’n Holocaust herdenken?????

  Zelfs in Nederland wordt er niet op dorpsniveau aan Holocaustherdenking gedaan!!!!
  Belachelijk ook!
  Er zijn 55 miljoen mensen omgekomen in WO2.

  Als zelfs WIJ niet de Holocaust herdenken maar de Palestijnen wel dan komt dat alleen omdat de Palestijnen zo vreselijk veel last hebben van de bezetting dat ze genegen zijn in de kont van bezetter te kruipen om zo minder hard gestraft te worden, net zoals de Joden vroeger in de kampen de Nazi’s hielpen als ordedienst in de hoop zo minder zwaar te worden mishandeld.

  Conclusie:
  De Zionisten zijn de nazikampbeulen van nu en de Palestijnen zijn de semieten die opgesloten zitten.

 3. @ Storm
  Ik onderhoud deze weblog vooral om opmerkelijke gebeurtenissen in de Arabische en de moslimwereld over het voetlicht te brengen. Laten we zeggen als tegenwicht tegen al die eenzijdige, negatieve berichten waarmee we dagelijks overspoeld worden.

  Zo lees ik op opiniepagina’s té vaak dat Arabieren, en Palestijnen in het bijzonder, de Holocaust zouden ontkennen. Binnen die context vond ik dit een zeer bijzonder bericht.

  Oog voor het leed van de ander is het begin van compassie. Een belangrijk iets voor mensen die op zoek zijn naar vrede en veiligheid. En zeker in de situatie van Israel en de Palestijnen, waarin beiden door jarenlang geweld en destructie volledig zijn getraumatiseerd.

  Wat mij erg opviel is dat veel mensen voor het eerst beelden met eigen ogen zagen. En dat dat iets met hen deed.

  Overigens herdenken wij de Holocaust wel, alleen heet dat in Nederland de Auschwitz-herdenking, eveneens op 27 januari. Je weet wel, die herdenking waar Van Bommel niet meer welkom was.

 4. Jack Pastoor zegt:

  @Johanna: hear-hear!
  of zoals je wilt, applaus.

 5. ben zegt:

  Mooi, dit te lezen.
  Het zou prachtig zijn de haatcyclus te doorbreken. Zoals dit een mooi voorbeeld is.
  Zou het ooit zover komen dat in Israel de Naqba herdacht wordt door Joodse burgers. Wat zou dat een uniek gebaar zijn!

 6. Pingback: Leed kent een hiërarchie | Levantijnse berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s