Terrorisme nee – Amerikanen weg ja

Het overgrote merendeel van de moslims wijst aanvallen op burgerdoelen als middel om politieke doelen te bereiken nog steeds af. Dat blijkt uit een rapport dat WorldPublicOpinion.org gisteren publiceerde. Tegelijkertijd zijn velen het wel eens met Al Qaeda’s doel om de druk op de VS op te voeren om haar troepen weg te halen uit alle Moslimstaten. Een substantieel aantal mensen, in sommige landen een meerderheid, keurt aanvallen op VS-troepen in Moslimlanden goed.

In landen met een Moslimmeerderheid bestaan gemengde gevoelen over Al Qaeda en andere Islamistische groepen die geweld gebruiken, wellicht door de combinatie van steun aan de doelen van Al Qaeda enerzijds en het afkeuren van haar terroristische methoden anderzijds.

Een grote meerderheid is van mening dat Islamistische groepen partijen moeten kunnen vormen en deel moeten kunnen nemen aan democratische verkiezingen. In een aantal landen met een Moslim meerderheid is het Islamistische groepen als de Moslim Broederschap, verboden om aan verkiezingen deel te nemen.

Steven Kull, directeur van WorldPublicOpinion.org gaf als commentaar:

“De VS staan voor een raadsel. De Amerikaanse pogingen om terrorisme te bestrijden met een grotere militaire aanwezigheid in Moslimlanden lijkt zijn weerslag te hebben in enige sympathie voor Al Qaeda, hoewel de meesten haar terroristische methoden afwijzen.”

De enquête is onderdeel van een lopend onderzoek naar Egypte, Pakistan en Indonesië, aangevuld met peilingen in Turkije, Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Azerbeidzjan en Nigeria. Het onderzoek werd uitgevoerd door WorldPublicOpinion.org met ondersteuning van het START Consortium van de Universiteit van Maryland.

In bijna alle onderzochte landen zeggen meer dan 7 op de 10 mensen dat zij aanvallen op Amerikaanse burgers afwijzen. De overtuiging groeit dat aanvallen op burgers niet effectief zijn.
Zoals gezegd is een grote meerderheid het eens met het doel van Al Qaeda om de VS onder druk te zetten haar militaire bases uit alle Islamitische landen weg te halen.
Gevraagd naar de aanwezigheid van de Amerikaanse marine in de Perzische Golf, geeft 66% aan dat dit een slecht idee is, oplopend tot 90% in Egypte. Maar ook bij NAVO-bondgenoot Turkije is de weerstand hoog (77%).
Een aanzienlijk aantal mensen vindt dat het gebruik van geweld tegen VS-troepen is toegestaan, waarschijnlijk als pressiemiddel; in sommige landen keurt een meerderheid geweld goed, in andere landen is men verdeeld en tot slot zijn er ook landen waar een minderheid het gebruik van geweld goedkeurt.

De weerstand tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid lijkt verband te houden met het negatieve beeld dat men heeft over de Amerikaanse doelen in relatie tot de Moslimwereld. De gedachte daarbij is dat de VS doelen heeft die de Islam vijandig gezind zijn. Zo zei in Egypte 87% dat zij geloven dat de VS de Islamitische wereld wil verzwakken en verdelen. Velen hebben daarnaast het idee dat de VS zoekt naar economische overheersing en probeert de oliereserves in het Midden-Oosten te controleren.

De meningen over Al Qaeda zijn complex. Een meerderheid is het eens met nagenoeg alle doelen van Al Qaeda om het gedrag van Amerika in de Moslimwereld te veranderen, om Islamistische regeringen te bevorderen en de Islamitische identiteit te behouden en versterken. Tegelijkertijd is het slechts een minderheid die aanvallen op Amerikanen goedkeurt. In lijn met deze ambivalentie zijn ook de meningen over Bin Laden en over groepen die Amerikanen aanvallen gemengd of op zijn hoogst lauw te noemen.

Er is aanzienlijke steun voor politieke deelname van Islamistische groepen. Een meerderheid vindt dat iedereen het recht moeten hebben zich te organiseren in politieke partijen en kandidaten te leveren, ook Islamistische groepen. Slechts weinigen vonden dat het Islamistische groepen niet toegestaan moet zijn zich te organiseren en kandidaten te leveren omdat hun uiteindelijke doelen niet verenigbaar zijn met democratie.

De overheersende gedachte is dat de Amerikanen democratie in Moslimlanden slechts dan steunen wanneer de betreffende regering steun verleent aan de Amerikanen. Bijna net zo veel mensen zeggen dat Amerika überhaupt geen democratie wil in Moslimlanden. Slechts een zeer kleine minderheid denkt dat Amerika democratie steunt ongeacht de steun van de betreffende regering aan de VS.

Het volledige rapport is te vinden op de website van WorldPublicOpinion.org.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Religie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Terrorisme nee – Amerikanen weg ja

  1. Aad Verbaast zegt:

    Interessant rapport, ga ik nog eens op mijn gemak doorlezen.
    (Reactie is geredigeerd)

  2. Het is verbazingwekkend dat dit rapport in de Nederlandse pers geen enkele aandacht heeft gekregen. Of misschien ook wel niet, want het rapport tast de heersende beeldvorming hier behoorlijk aan.

    Op veel Arabische sites werd aan het rapport wel ruimschoots aandacht besteed. Mij verbaast dat niet meer, berichtgeving is wel vaker selectief.
    Een belangrijke reden om dit weblog te starten: laten zien wat er behalve alle ellende die we horen nog meer gebeurt in de moslim en Arabische wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s