Arabische landen pakken huiselijk geweld aan

Net als in de Westerse wereld staat ook in de Arabische wereld het voorkomen van huiselijk geweld hoog op de agenda. Begin deze week werd in de Jordaanse hoofdstad Amman een regionale Arabische conferentie gehouden over het thema ‘Bescherming van gezinnen tegen gezinsgeweld’. De conferentie werd georganiseerd op initiatief van de Jordaanse Nationale Raad voor Familiezaken (NCFA) en het ministerie voor Sociale Ontwikkeling.

Samenwerking noodzakelijk bij bestrijden huiselijk geweld
Op de openingsdag stelde NCFA secretaris-generaal Haifa Abu Ghazaleh dat er ondanks duidelijke voortuitgang in de situatie van Arabische gezinnen, nog steeds uitdagingen zijn. “Het is noodzakelijk om de Arabische krachten te verenigen om huiselijk geweld te bestrijden; samenwerking is de hoeksteen voor het verbeteren van de status van vrouwen.”
“Vrouwen vormen de helft van de samenleving; het is onmogelijk dat een land floreert tenzij vrouwen al hun rechten krijgen en beschermd worden”, stelde de ambassadeur van Koeweit in Jordanië. Het doel van de conferentie was om een gezamenlijke strategie te presenteren om gezinnen te beschermen tegen huiselijk geweld. Belangrijk daarbij is het ontwikkelen van een Arabisch netwerk om expertise uit te wisselen over de preventie van huiselijk geweld. De assistent secretaris-generaal voor sociale zaken van de Arabische Liga, Sima Bahous, zei tijdens de opening van de conferentie: “De conferentie biedt een platform om toe te geven dat huiselijk geweld binnen gezinnen voorkomt en het biedt een kans om vast te stellen dat huiselijk geweld in welke vorm dan ook onacceptabel is.”

Deelnemers uit achttien Arabische landen
Aan de conferentie namen vertegenwoordigers van Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië, de Arabische Emiraten, Libië, Algerije, Marokko, Soedan, Qatar, Koeweit, Jemen, Palestina, Irak, Libanon, Syrië, Tunesië, Oman en Mauretanië deel.

Huiselijk geweld in Jordanië
Uit onderzoek komt naar voren dat getrouwde vrouwen het meeste risico lopen om slachtoffer te worden van huiselijk geweld; zij vormen tachtig procent van de slachtoffers. In de meeste gevallen (80%) van huiselijk geweld is de pleger een gezinslid. In 45% van de gevallen is de pleger de echtgenoot, in 23% de vader en in 16% de broer. In Jordanië werden in het afgelopen jaar bijna 3.200 zaken van kindermishandeling onderzocht en 600 zaken van mishandelde vrouwen. “De stijging in het aantal gevallen van huiselijk geweld geeft niet noodzakelijkerwijs een toename aan, meer veeleer een toenemend bewustzijn dat het belangrijk is deze zaken te melden bij de autoriteiten”, zei Hala Latouf, minister van Sociale Ontwikkeling in The Jordan Times.

Trauma vergroot kans op huiselijk geweld
Tijdens de conferentie werd ook aandacht besteed aan de tragische omstandigheden waarin Palestijnse families leven, en de humanitaire en psychologische crisis waarin zij verkeren. Bahous stelde: “De oorlog [in Gaza] zal ook in de komende jaren het leven van veel Palestijnse gezinnen beïnvloeden, en hij zal zeker leiden tot een toename van het aantal gevallen van huiselijk geweld in de komende tijd. Dit vraagt om onze speciale zorg een aandacht.”

Meer informatie over de conferentie

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten, Oorlog & geweld, Vrouwen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Arabische landen pakken huiselijk geweld aan

 1. .Martijn. zegt:

  Ik wou dat dit soort positieve initiatieven dezelfde aandacht kregen als internationale negatieve kwesties uit de islamwereld…

 2. PHM van de kletersteeg zegt:

  Zullen ze eerst de islam moeten veranderen, die vrouwen beschrijft als tweederangs huisdieren.

  Nu mag je formeel je vrouw in huis niet total loss slaan; dat moet je buiten doen, of laten doen door je broer

 3. @ Martijn,
  Ja dat wil ik ook graag. Daarom plaats ik dit soort berichten ook op mijn weblog. Fijn om te horen dat er mensen zijn die dat waardevol vinden.

  @ PHM van de kletersteeg
  Het is niet goed of het deugt niet, moet ik u zo begrijpen? Huiselijk geweld komt overal voor, ook in Nederland, bij zowel autochtonen als allochtonen, in alle lagen van de bevolking. Dat zo’n conferentie wordt georganiseerd waar aandacht voor deze problematiek wordt gevraagd, kan dus alleen maar positief genoemd worden.
  Maar wellicht denkt u dat Islam en vrouwen slaan samengaat? Wellicht een mooi onderwerp voor een van de komende dagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s